Jan Derksen

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door Christoff, 22 mrt 2004.

 1. Christoff

  Christoff

  Lid geworden:
  22 mrt 2004
  Berichten:
  96
  Zie hier, de grote bas Christoff neemt ook weer deel aan een forum over klassieke muziek. Wilde op het forum al iets plaatsen over Jan Derksen maar dat bleek niet meer te kunnen. Daarom hier (in afwachting van een opera-gedeelte):

  Operazanger Jan Derksen overleden

  [​IMG]

  Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2004

  AMSTERDAM (ANP) - De operazanger Jan Derksen is woensdag op 72-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft C. List, een vriend van de zanger, woensdag bekendgemaakt.

  Derksen werd vooral bekend door zijn baritonpartijen in opera\\\'s van Verdi. Hij vertolkte veel titelrollen, waaronder de rol van Wozzeck in de opera van Alban Berg. Op latere leeftijd zong hij ook grote tenorpartijen zoals Cavaradossi in Tosca van Puccini en Parsifal in de opera van Wagner.

  Daarnaast werkte hij mee aan de eerste opvoering van Houdini in Carré in 1977 en van Symposion in 1994, beide opera\\\'s van de vorig jaar februari overleden componist Peter Schat. Derksen had veel trouwe bewonderaars in Nederland. Hij trad ook talrijke malen in het buitenland op.

  Breed repertoire

  Derksen deed tijdens zijn studie aan het Amsterdams Conservatorium al mee aan radiouitvoeringen van opera\\\'s. Zijn toneeldebuut maakte hij in Trier als Posa in Verdi\\\'s Don Carlos. Kort daarna werd hij als eerste bariton aangeworven door de Opera van Hannover, waarin hij met een breed repertoire, variërend van Mozart tot Verdi, optrad.

  In Nederland speelde Derksen onder andere de rol van Scarpia in Puccini\\\'s Tosca. Gré Brouwenstijn vertolkte toen de titelrol. In 1971 zong hij in Florence de rol van Renato in Verdi\\\'s Un Ballo in Maschera. Daarna deed hij vele succesvolle optredens buiten Nederland. Zijn voorkeur ging vooral uit naar Verdi\\\'s zangstijl, maar hij maakte zich ook verdienstelijk voor eigentijds muziektheater door zijn bijdragen aan de opvoeringen van de opera\\\'s van Schat.
  [/img]
   
 2. Robert

  Robert

  Lid geworden:
  13 mrt 2004
  Berichten:
  1
  het nieuwe forum moet opnieuw gehost worden en dat is waarschijnlijk vrijdag wel gebeurt. Heel mooi dat je er weer bij bent Christoff. Kun je trouwens bij de google groep nl.muziek.klassiek posten?
   
 3. JanD

  JanD

  Lid geworden:
  12 mrt 2004
  Berichten:
  12
  Homepage:
  nl.muziek.klassiek is een nieuwsgroep op usenet. Iets als een "google groep" bestaat in feite niet.
   
 4. Christoff

  Christoff

  Lid geworden:
  22 mrt 2004
  Berichten:
  96
  Nee, bij de google groep nl.muziek.klassiek kan ik niet posten. Ben daar niet ingeschreven (en heb me er ook nog niet in verdiept hoe dat zou moeten). Ziet er bovendien niet aantrekkelijk uit. Nogal een rommeltje.

  Snap er ook niets meer van (h) Wie hangt waar uit? (v) En wat wordt er dan aan dit forum veranderd?


  [edit](Dit bericht is door Christoff bijgewerkt op 24/03/2004 om 09:46 uur)[/edit]
   
 5. JanD

  JanD

  Lid geworden:
  12 mrt 2004
  Berichten:
  12
  Homepage:
  Misschien toch niet ten overvloede:
  nl.muziek.klassiek is een nieuwsgroep op usenet. Iets als een "google groep" bestaat niet.

  Voor deelname aan een nieuwsgroep is geen inschrijving vereist. Je moet wel beschikken over een service provider die een news server heeft (dit behoort tot het standaard pakket van vrijwel elke service provider - of anders toch inschrijven bij een provider die een news server aanbiedt), een news reader programma hebben (zoals Outlook Express, maar er zijn vele andere), en volgens de gegevens van je provider in dat programma een news account aanmaken - na het ophalen van de namen van de door de provider ondersteunde nieuwsgroepen maak je een keuze uit de aangeboden nieuwsgroepen.

  Dit wordt allemaal knap off topic. Mocht je er niet uitkomen (en dat wel willen), dan graag een mailtje of zoiets. Of anders op de site van je provider kijken of daar aanwijzingen staan voor het gebruik van nieuwsgroepen.
   

Deel Deze Pagina