Jay Haide à L'Ancienne cello

Discussie in 'Aangeboden' gestart door Jozeph, 2 jul 2009.

 1. Jozeph

  Jozeph Jos

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  13
  Wie heeft ervaringen met een cello gebouwd door Jay Haide uit Berkeley, Ca. Hij heeft een "antieke" uitstraling, maar is nieuw.
   
 2. Lise

  Lise

  Lid geworden:
  17 okt 2007
  Berichten:
  236
  Op het forum van www.cello.org (Internet Cello Society) wordt regelmatig over deze celli gesproken. Ik zou je dus aanraden daar eens te kijken.
   
 3. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.943
  Homepage:
  Het wordt door Ifshin Violins, het handelshuis dat deze instrumenten verkoopt, niet hardop gezegd, maar het zijn instrumenten uit een Chinees atelier. De instrumenten van Jay Haide die ik heb gezien zagen er goed uit, maar zijn goed vergelijkbaar met andere Chinese instrumenten uit dezelfde prijsklasse. Ook hier geldt daarom m.i.: ga niet op een "merk" af, maar zoek in NL bij vioolbouwers door vergelijking naar een instrument dat je bevalt.
  Overigens:
  Een "antieke uitstraling" is op dit moment erg in de mode voor splinternieuwe instrumenten. Voor mij zelf hoeft 'neo antiek" niet zo, maar wanneer het niet al te overdreven en smaakvol gebeurt kan het een toch wel een voor veel mensen aantrekkelijk uiterlijk opleveren.
   
 4. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Ik zie op meerdere plekken op dit forum dat mensen zoeken naar instrumenten door puur op de reputatie van de bouwer/importeur af te gaan. Echter elk instrument is verschillend en elke musicus is verschillend. Probeer dus (zoals ook vaker als advies wordt gegeven op dit forum) eens bij verschillende aanbieders verschillende instrumenten en ontdek wat je het meest aanspreekt. Instrumenten zijn geen mobiele telefoons, waarvan elke serie van een bepaald merk exact hetzelfde klinkt.
   
 5. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.943
  Homepage:
  NoName#2: De vraag ging over Jay Haide instrumenten, daarover zeg je niets en de rest is herhaling van zetten en daarvan was je een verklaard tegenstander meen ik!
   
 6. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Ik zei het alleen maar omdat ik dacht dat Jozeph hier iets aan zou kunnen hebben en het dus waarde zou kunnen toevoegen aan de discussie. Inderdaad zei ik niet iets specifiek over Jay Haide (shoot me! :p)
   
 7. Jozeph

  Jozeph Jos

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  13
  Ik heb inmiddels een Jay Haide cello geprobeerd. Klinkt erg mooi afgezien van de "neo-antieke uitstraling". Dat hij uit China komt lijkt me geen issue. Vele muziekinstrumenten komen uit China en worden onder leiding van Europees managent gebouwd. Daar is lijkt me niks mis mee. Natuurlijk zijn er prachtige Europese nieuwe celli, maar erg duur als je maar zo'n €4.000,-- beschikbaar hebt. En dan moet je ook nog een foedraal en een goeie studentenboog kopen.
  Ik denk soms wel eens dat er sprake is van jalousie de métier van Europese/Nederlandse bouwers waar het gaat om Chinese instrumenten. Zuid-Oost Azië is nu eenmaal goedkoper dan wij in het Westen.
  De O.M. Mönnich die ik ken klinkt best mooi voor setprijs €1.400,- (+boog en foedraal). Tenminste voor mijn gehoor en dat vindt ook mijn celloleraar. Ik heb onlangs een veel duurdere Europese cello geprobeerd, die veel slechter klonk.

  Natuurlijk, ik kan inderdaad vanuit de heuvels hier in het Zuiden afreizen naar bijvoorbeeld Groningen (Heer Bert Boon, bedankt voor uw raad, maar 350 km...) of de Randstad, maar dat is toch een hele onderneming. En je wil zo'n instrument toch ook een week uitproberen.
  Wat is wijsheid? Ik heb nu enkele alternatieven op het oog die betaalbaar zijn. Maar ja....Ik beraad me nog. Als iemand een goeie tip heeft?
   
 8. koffienee1

  koffienee1

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  298
  Waarom ga je er niet eentje huren bij een vioolbouwer in jouw buurt? Je weet zeker dat een een echt goeie hebt, voor een fractie van de prijs die jij nu voor die cello wilt betalen.
   
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.943
  Homepage:
  Er is in het geheel geen sprake van jaloezie; ik verkoop zelf juist veel instrumenten van Chinese oorsprong en ik verhuur ze ook graag. De prijzen van Chinese instrumenten uit deze prijsklasse zijn nog weinig verschillend met Oosteuropese en Duitse instrumenten,. De betere Chinese ateliers gebruiken in veel gevallen ook Europees hout. Wie rond 1450 euro te besteden heeft kan bij mij in ieder geval terecht voor een goed studieinstrument, in mijn atelier speelklaar gemaakt (toets geschaafd, europese kam gesneden, stapel ingepast en voorzien van een combinatie Larsen/Corelli-wolfram snaren of (voor iets meer) een combinatie Larsen/Sprirocore-wolfram. En die zijn toch wel stukken beter dan een O.Mönnig. Voor een Chinees van het Jay Haide kaliber kom je gauw op 3000 euro speelklaar. Een handgebouwd Duits of Hongaars instrument heb ik voor 3500-4000 euro. Ook in Zuid Nederland zijn een aantal betrouwbare vioolbouwers te vinden.
   
 10. Jozeph

  Jozeph Jos

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  13
  Helaas zijn er in Vlaams of Nederlands Limburg vrijwel geen viool-/cellobouwers te vinden. Wie weet in de buurt van Hasselt, Tongeren of Nederlands Zuid-Limburg een firma die goede cello's heeft in de prijs klasse die ik zoek?
   
 11. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Een muziekinstrument koopt men doorgaans voor de lange termijn en vereist een behoorlijke speurtocht vaak om dat instrument te vinden wat voor jou de ideale combinatie van klank en prijs heeft.

  Hoe belangrijk is afstand dan? Ik heb meer dan duizend kms gereist voor mijn Tsjechische Jan Lorenz uit 1998 (okee, ik heb familie wonen in Tsjechië, maar dat terzijde).

  Als het binnen Nederland is, dan valt het toch allemaal heel erg mee? Maak er een dagtochtje van, kies een dag uit met mooi weer en plan een route langs verschillende vioolverkopers. Neem iemand mee, maak desnoods nog een detour langs Duitsland of België.

  En als een aanbieder een cello heeft die jij mogelijk interessant vindt, dan vraag je toch gewoon of die verstuurd kan worden op zicht?
   
 12. Jozeph

  Jozeph Jos

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  13
  Gemakkelijk gezegd. Niet iedereen is in staat verre reizen te maken. Bovendien... een goede cello behoeft onderhoud. Ik kan toch niet steeds honderden kilometers gaan reizen als er wat is.
  Dus: wie weet een goede cellobouwer in de omgeving van Vlaams of Nederlands Limburg. Aanliggende Wallonië of Regio Aachen mag ook.
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.304
  Homepage:
  Ik heb even gebruik gemaakt van Google en vond er een paar. Ik heb geen enkele persoonlijke ervaring met deze bouwers, en kan daarom ook geen enkele aanbeveling doen noch verantwoordelijkheid dragen.

  In ieder geval een paar om eens te kijken of er wat bij zit, dichter bij huis.

  http://web2.cylex.de/firma-home/peters-falk-geigenbauer-406049.html Aachen

  http://home.tiscali.nl/mcrijsemus/ Maastricht

  http://www.belgianviolinshop.com/n_home.html Hasselt

  http://www.lutherie-leuven.be/ Leuven (met een zeer breed assortiment)


  Succes!

  Frits
   
 14. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Je hebt helemaal gelijk, het is natuurlijk afhankelijk per persoon hoe ver iemand kan en wil reizen om welke reden dan ook. Je moet het maar net de moeite waard vinden.

  Wel wil ik erop wijzen dat een goede cello helemaal niet veel onderhoud vergt en dat het niet strafbaar is om het instrument ver te kopen en dichtbij in onderhoud te doen.
   
 15. Ferrie

  Ferrie Ferrie van Heerebeek

  Lid geworden:
  30 aug 2008
  Berichten:
  275
  Homepage:
  Jozeph,

  Ik heb dit jaar de keus laten vallen op Jay Haide omdat mijn zus een viool heeft van deze bouwer. Een zeer fraai klinkend instrument (à l'ancienne). Let wel: ik heb een altviool (à l'ancienne) gekocht van deze bouwer, dus ik kan niet meepraten over de kwaliteit van hun cello's.

  Mijn lerares, altiste van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zei dat ze verbaasd was over de hoge prijs/kwaliteitverhouding van mijn instrument. Meer nog: het was voor haar een eye-opener te vernemen dat er voor weinig geld een dergelijk goed instrument te koop is.

  Jay is een Amerkaan; Haide is van Chinese afkomst.
  (zie: http://www.stringsmagazine.com/article/default.aspx?articleid=23898)
  Wellicht kopen zij onderdelen in uit China. Ik neem echter niet klakkeloos aan dat hun instrumenten helemaal in China gemaakt worden.
  (Kijk maar eens bij: http://www.ifshinviolins.com/)
  Het lijkt er wel eens op dat alles wat naar concurrentie riekt gemakshalve "Chinees" wordt genoemd.

  Het was even zoeken. Er zit in zuid-Frankrijk een importeur van Jay Ifshin en Haide Lin.
  (http://www.rosinmakers.com/france/instrument.html) die helaas nooit hebben gereageerd op mijn e-mails. Ook wacht ik nog steeds op reactie van de Nederlandse Groep van Vioolbouwers en Strijkstokkenmakers. (Wil men in Nederland eigenlijk nog wel zaken doen?)
  Dus ben ik zelf maar op zoek gegaan naar een leverancier.

  Een betrouwbaar adres voor muziekinstrumenten is Paardekooper uit Den Bosch. Mijn zus heeft haar instrument van deze vioolbouwer. (www.paardekoopervioolbouw.nl)
  Ook hij toonde zich erg enthousiast over instrumenten van Jay Haide. Helaas kon hij mij niet de maat leveren die ik graag wilde hebben. Uiteindelijk heb ik toen in Zweden 2 vioolbouwers gevonden die met enthousiasme instrumenten van Jay Haide verkopen.
  http://www.violinateljen.se/shop/catalog/index.php?language=se
  en
  http://webbshop.fioler.se/

  Tenslotte:
  Natuurlijk is het goed om veel instrumenten te vergelijken. Natuurlijk zegt de naam van een bouwer noch de afkomst niet alles. Ik ben echter uitermate tevreden met mijn à l’ancienne.
   
 16. Jozeph

  Jozeph Jos

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  13
  Hartelijk dank, Ferrie, voor de uitgebreide informatie.
  Via via heb ik inmiddels het adres gekregen van een Belgische vioolbouwer, die Jay Haide instrumenten kan leveren.
   
 17. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.304
  Homepage:
  Misschien wel nuttig om die bouwer dan te openbaren?
  Mogelijk dat anderen er dan ook hun voordeel mee kunnen doen?

  Frits
   
 18. Ferrie

  Ferrie Ferrie van Heerebeek

  Lid geworden:
  30 aug 2008
  Berichten:
  275
  Homepage:
  Ten aanzien van mijn twijfel over de locus delicti (voor wie afkomst een belangrijke rol speelt, China of Berkely) en wat elders in de wereld wordt gedacht over Jay Haide is e.e.a. te lezen op deze site:

  http://www.violinist.com/discussion/response.cfm?ID=7902
   
 19. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.943
  Homepage:
  Het focussen op één "merk" is daarom niet verstandig. Wie zegt dat alle instrumenten van hetzelfde "merk" uit een atelier komen? Een wie kan vaststellen dat alle "Jay Haide" alemaal hetzelfde klinken? Uit ervaring weet ik dat er zelfs tussen instrumenten die b.w.v.s. door de zelfde bouwers uit dezelfde boom waren gesneden en uit dezelfde pot waren gelakt flinke verschillen waren. Vergelijk meerdere instrumenten uit dezelfde prijsklasse uit het Chinese en Europese aanbod.
   
 20. Jozeph

  Jozeph Jos

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  13
  Ik kan Vioolhuis Schrijvers & Hellebrand te Maastricht aanbevelen. Het Huis is een dependance van Belgische vioolbouwer Gert Schrijvers te Hasselt. Was even moeilijk te vinden, maar nu toch. Ik heb inmiddels voor enkele dagen een Jay Haide neo-antique cello te leen. En t.o.v. mijn huidige ook niet onaardige goedkope huurcello een absolute verademing. Ik oriënteer me verder, maar misschien koop ik deze wel. Zoals ik eerder al zei, ik kan echt niet honderden kilometers gaan reizen naar elders om thuis een cello te proberen. Zie het al met het Nederlandse openbaar vervoer?
   

Deel Deze Pagina