Josef Klotz viool?

Discussie in 'Aangeboden' gestart door susanne, 13 feb 2010.

 1. susanne

  susanne

  Lid geworden:
  13 feb 2010
  Berichten:
  4
  Mijn viool heb ik al een tijdje, maar omdat ik binnenkort naar Canada ga en aan het neuzen was naar verzekeringen, heb ik er nog eens goed naar gekeken.

  Er staat namelijk in dat het een Klotz viool is uit 1785, maar afgezien van het feit dat het inderdaad een behoorlijk oude viool is heb ik werkelijk geen idee of dit wel waar zou kunnen zijn. Ik kon vrij weinig informatie over de karakteristieken vinden, en werd toch wel heel nieuwsgierig.

  Dus heb ik geprobeer alle belangrijke details [afgezien van klank etc. natuurlijk] op de foto te zetten. De kwaliteit van de foto's is niet geweldig, maar ik zou het bijzonder op prijs stellen als de kenners op dit forum hun mening kunnen geven! Zou het werkelijk een Klotz kunnen zijn?

  hele viool: http://img14.imageshack.us/img14/9141/img1738i.jpg
  welving: http://img707.imageshack.us/img707/8641/img1740a.jpg
  inleg / f-gat: http://img689.imageshack.us/img689/4320/img1744i.jpg
  body: http://img197.imageshack.us/img197/1151/img1745zl.jpg
  corpus: http://img508.imageshack.us/img508/3668/img1755f.jpg
  krul achterkant: http://img254.imageshack.us/img254/5089/img1756l.jpg
  krul voorkant: http://img64.imageshack.us/img64/3100/img1757v.jpg
  krul zijkant: http://img41.imageshack.us/img41/704/img1759lt.jpg
  hals bovenkant: http://img25.imageshack.us/img25/5408/img1762j.jpg
  hals onderkant: http://img300.imageshack.us/img300/226/img1763q.jpg
  onderblad: http://img688.imageshack.us/img688/2531/img1764s.jpg
  bovenblad: http://img200.imageshack.us/img200/3797/img1765o.jpg
  onderkant: http://img690.imageshack.us/img690/3042/img1768i.jpg
  kleurverloop hals boven: http://img534.imageshack.us/img534/366/img1826i.jpg
  kleurverloop hals onder: http://img186.imageshack.us/img186/8739/img1827.jpg
  stukje label: http://img30.imageshack.us/img30/8897/img1794l.jpg

  Volledig opschrift van het label:
  Josef Klotz in Mittenwald
  an der Iser. Anno 1785

  Als iemand meer informatie wil, vraag gerust! Een waarde indicatie zou geweldig zijn, voor zover dat mogelijk is zonder het instrument te horen.

  NB: er is hier en daar werk aan verricht. De kinhouder, het staartstuk en de kam zijn vervangen, heb zo'n vermoeden dat de stemknoppen ook niet origineel zijn.

  edit: typfout.
  edit2: nb toegevoegd.
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Zo bij een eerste indruk vind ik dit een mooi uitziend instrument. Ik heb er een aantal opmerkingen bij:
  De hals (inclusief krul) lijken me niet origineel en past niet bij de rest van het instrument. De stemsleutels hebben een veel te grote diameter en zitten te diep in het sleutelgat. Ze zouden vervangen moeten worden. De toets lijkt me gebeitst materiaal in plaats van ebben, wat bij een echte Klotz toch niet zou mogen voorkomen.
  De corpus ziet er goed uit met een mooie ‘interessante’ lak. Ik neem aan dat de scheuren in het bovenblad gerepareerd zijn. Een keer een nieuwe kam, een staartstuk of een kinhouder is heel normaal dus dat is geen punt.
  Dit instrument doet mij meer denken aan een kopie van een Stainer dan aan een Klotz, omdat de taille wat afwijkt van die van een Klotz.
  Als ik een indicatie zou moeten geven over de waarde wanneer het een originele Klotz zou zijn, zou die om en nabij de € 7000,= kunnen liggen. Goede kopieën die in de 20e-eeuw gebouwd zijn, zijn wel te koop voor zo’n € 800,= [Opm.: aan deze opgave kunnen geen rechten ontleend worden!]

  Het gaat natuurlijk om de klank en wanneer dit instrument fantastisch klinkt, zou ik dat zeker in de waardebepaling verdisconteren. Dat gaat ook op voor het geval het een kopie mocht zijn. Uiteindelijk speel ik liever op een fraai klinkend instrument – al dan niet een kopie- dan op een slecht klinkende originele Klotz.
   
 3. susanne

  susanne

  Lid geworden:
  13 feb 2010
  Berichten:
  4
  Hartelijk dank voor het antwoord en de uitgebreide onderbouwing. Het instrument heeft een bijzondere klank - mooi is niet het eerste woord dat ik zou gebruiken omdat het alles behalve standaard is. Om het simpel te zeggen: De viool is pest eigenwijs. Om het wat vriendelijker te zeggen: ze heeft veel karakter. Ze blijft eindeloos gestemd - ik heb de afgelopen 2 jaar niet kunnen spelen, heb haar vorig weekend voor het eerst weer gestemd en op een paar honderdste punten na waren alle snare nog zuiver - maar je zit vrij snel door het geluid heen. Ook de vingerzetting is vreemd genoeg 'eigenwijs', er hebben een aantal mensen op gespeeld die 'fatsoenlijk' kunnen spelen, maar iedereen behalve ik [noem het gewenning, of soort zoekt soort :p] kan geen zuivere vingerzetting te pakken krijgen.

  Nogmaals bedankt! Meerdere meningen zijn natuurlijk altijd welkom..!

  edit: typfouten.
   
 4. susanne

  susanne

  Lid geworden:
  13 feb 2010
  Berichten:
  4
  Kleine toevoeging om niet onbeleefd te zijn: De scheuren in het bovenblad zijn inderdaad gerepareerd.

  Uit nieuwsgierigheid / leergierigheid: Wat geeft de indruk dat de hals niet 'origineel' is [wat dat dan ook moge zijn in dit geval :p], en wat duidt erop dat de toets gebeitst in plaats van ebbenhout is?
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Ik meen te mogen opmaken uit de afbeelding:

  [​IMG]

  dat hier een slijtplek zichtbaar is, aan de linkerkant van de toets, dus daar waar de duim langs beweegt, die laat zien dat de zwarte beits is weggesleten. Dan zie je de ware oorspronkelijke houtstructuur. Niet helemaal duidelijk te zien, maar afgaande op de foto zou ik gaan voor beuken?

  De indruk dat de hals niet origineel zou kunnen zijn krijg ik van de vorm waarin de krul gesneden is en van de houtkeuze, die niet goed past bij die van de corpus. De hals vertoont geen enkele tekening (vlam) en dat zou je toch wel verwachten. Ik noemde de hals inclusief krul, omdat het bij oudere instrumenten heel gebruikelijk is de vroegere kortere hals te vervangen door een langere. Door hogere stemming en virtuozer spel plus andere stand van de hals, werd die na de Barok langer. De oorspronkelijke krul wordt dan gezet aan een nieuwe hals. Als dat goed wordt uitgevoerd is er bijna niets van te zien.
   
 6. solyomvary

  solyomvary

  Lid geworden:
  20 feb 2010
  Berichten:
  2
  Laatst bewerkt door een moderator: 7 jan 2018
 7. susanne

  susanne

  Lid geworden:
  13 feb 2010
  Berichten:
  4
  Merci..!
   
 8. Safira

  Safira

  Lid geworden:
  13 mrt 2017
  Berichten:
  12
  Wat een interessant gesprek! Ik kom net thuis met de Matthias Klotz-viool van mijn grootvader, die ik heb geerfd.
  Zelf speel ik op een Johan Pot viool uit Amersfoort, die me beter bevalt qua toon, ik was verbaasd dat mijn familie zei dat de geërfde Klotz viool een goed instrument is want ik vind de klank ervan schel en rauw. Er zit een allegaartje aan snaren op, dat ik toevallig bij de hand had, gezien de oude darmsnaren al tientallen jaren onberoerd waren en opspannen niet overleefden (helaas want ik houd erg van darmsnaarklank). Dus wellicht verbetert de klank nog iets met betere snaren, maar ik vind de klank grof en schel. Graag maak ik er foto's van om hier eens te tonen, ik zou erg benieuwd zijn wat u er eventueel over zou willen zeggen, als ik daarnaar zou mogen vragen?
   
  Laatst bewerkt: 2 jan 2018
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.964
  Homepage:
  Laat er een vioolbouwer naar kijken: die kan wellicht iets doen aan de klank. Hoe weet je dat het een Mathias Klotz is? (en wie heeft dat dan gedocumenteerd?) Een etiket in de viool zegt over het algemeen weinig tot niets.
   
 10. Safira

  Safira

  Lid geworden:
  13 mrt 2017
  Berichten:
  12
  Mijn tante vertelde het, zij had de viool eerst geerfd, en er zit een boekje bij van Mathias Klotz en foto's van het atelier. Het etiket is zo vergrijsd dat het onleesbaar is. Ik zal er eens foto's van maken, dankjewel voor je reactie Bert! Ik moet hier een ander topic van maken natuurlijk, dacht eerst dat het dezelfde bouwer was.
   
 11. Safira

  Safira

  Lid geworden:
  13 mrt 2017
  Berichten:
  12
  IMG_6889.JPG IMG_6889.JPG IMG_6897.JPG
   

  Bijgevoegde bestanden:

  Deanone vindt dit leuk.
 12. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Is een gewelfd model gebouwd zonder hoekblokjes. Is zo'n kopie in mooie en goede staat, dan kan hij rond de 400 euro opbrengen. Maar deze heeft wel een erg grof generfd bovenblad.

  Dit soort violen hebben wel vaak een mooie antieke uitstraling, doen het dan ook goed aan de muur.
   
 13. Safira

  Safira

  Lid geworden:
  13 mrt 2017
  Berichten:
  12
  dank je hartelijk Tobias!!!
  Zo'n vermoeden had ik al , gezien de klank :)
  Voor mij blijft het wel leuk, als herinnering aan mijn familie, maar om op te spelen is het minder.
  Toch neem ik ze allen (heb vier goedkope instrumenten geerfd haha) wel ter hand nu en dan, en houd ze gestemd.
  Voor de leuk.

  Ben blij met je feedback, veel dank!
   
 14. marit

  marit

  Lid geworden:
  21 feb 2021
  Berichten:
  3
  Beste Safira,
  We zijn inmiddels een paar jaartjes verder na het schrijven van jouw reactie op de Klotz viool.

  Ik ben hier terecht gekomen omdat ik als achterkleinkind een zoektocht ben begonnen naar de nog bestaande Violen van mijn overgroot opa Johan Pot. Tot mijn grote verbazing vond ik dus dit stukje!

  Mijn dochter van 8 jaar is onlangs begonnen met vioollessen en zo zijn we bij de vioolbouwer in Amersfoort terecht gekomen. Het leuke was is dat deze meneer, Jurriaan van Roon, wat wist te vertellen over mijn overgroot opa.
  Zodoende ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt en is zijn leven als vioolbouwer bij ons in de familie een leuk gespreksonderwerp geworden. Nu blijkt er ook een mooi stuk biografie van hem te zijn wat is geschreven door zijn zoon, mijn opa dus. Er wordt o.a. verteld over 2 violen die mijn opa toen nog (2004) in zijn bezit heeft en graag in de familie wilt houden. Er is er 1 uitgeleend en degene is overleden en helaas is de viool nooit terug gekomen.
  Via deze weg probeer ik de viool hopelijk terug te vinden. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn!

  Kunt u mij hierbij helpen of heeft u tips voor mij?

  Ik hoor het heel graag.

  Hartelijke groet,

  Marit
   

Deel Deze Pagina