Klassieke muziek heeft invloed op het gedrag

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door Oosterhof Vioolbouw, 13 jun 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  De McDonald’s in Winschoten heeft een bijzondere manier bedacht om hangjeugd te weren. In het restaurant is overdag vlotte muziek te horen, maar ‘s avonds gaat de knop om. Dan komt er klassieke muziek uit de boxen. ‘Het werkt’, vertelt Jeroen Kleve. Hij is de manager van het filiaal.

  Verhuisd van de parkeergarage
  Winschoten heeft te maken met probleemjongeren. Volgens de gemeente Oldambt vormen ‘kinderen van maximaal een jaar of vijftien jeugdbendes’. Die tieners dealen drugs, stichten brand, plegen geweld en zorgen op andere manieren voor overlast. De gemeente trekt 750.000 euro uit om de problemen aan te pakken.
  De tieners verzamelden zich eerst in parkeergarage ‘t Rond in Winschoten. Maar toen Oldambt ging werken met openings- en sluitingstijden, verplaatste het probleem zich. Bijvoorbeeld naar de McDonald’s in Winschoten.

  [​IMG]

  Kleve: ‘De jeugd is luidruchtig en er vindt een bepaalde mate van vandalisme plaats. Het is gewoon hinderlijk voor iedereen. Ze slopen wel eens een bord en maken extreem veel rommel, maar hebben ook een keer iets opgeblazen met vuurwerk.’

  Regels... en klassieke muziek
  Omdat Kleve wil dat het filiaal een leuke plek is en blijft, moeten bezoekers zich na 20.00 uur aan bepaalde regels houden. Er mogen maximaal twee scholieren per keer naar binnen, er mag maar in een bepaald gedeelte van het restaurant gezeten worden en bezoekers zijn verplicht om iets te kopen.

  En er wordt dus klassieke muziek gedraaid. Op de vraag of het klopt dat er ‘s avonds saaiere muziek wordt gedraaid, begint Kleve hard te lachen. ‘Nee, nee. Saai zou ik niet willen zeggen, haha! Ik noem het liever een aangepaste muziekkeuze. Maar het klopt dat dat een van de maatregelen is. Wij willen met dit pakket aan maatregelen voorkomen dat hier grote groepen komen.’
  En de maatregelen werken, zegt Kleve. ‘Zeker! Wij zijn hier nu een maand mee bezig en de grote groepen jongelui die we voorheen hadden, hebben we nu niet meer.'


  Parkeergarage weer open?
  Dan nog even terug naar de parkeergarage in winkelcentrum ‘t Rond. Toen de hangjeugd daar voor overlast zorgde, besloot de gemeente Oldambt om met openings- en sluitingstijden te werken. De parkeergarage gaat op gewone avonden dicht om 18.00 uur en op vrijdagavond, tijdens koopavond, om 21.00 uur.
  De meeste mensen weten dat wel, maar er zijn altijd bezoekers die dat niet weten. Pascal Meinders van ondernemersvereniging City Club Winschoten: ‘Die sluitingstijden moeten eraf. Daardoor is het regelmatig zo dat mensen niet bij hun auto kunnen. Dan kun je een speciaal nummer bellen of aanbellen bij alle bewoners van het gebouw, maar dan moet je maar geluk hebben dat iemand je wil helpen.’
  Hij pleit ervoor dat de parkeergarage helemaal niet meer op slot gaat. Op de vraag of hij dan niet vreest voor de hangjeugd, luidt het antwoord: ‘Die kans is er, maar daar moeten de politie en de gemeente gewoon op handhaven.’

   
 2. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  453
  Dit is een beproefde methode, in het verleden werd dit ook al toegepast op openbare plaatsen om graffiti te weren, het is ook de reden dat in veel treinstations klassieke muziek wordt gespeeld.
  https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20120712_00220859
   
 3. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.965
  Homepage:
  Invloed op gedrag van jongeren? Volgens mij verplaatst de Winschoter jeugd (en soortgelijke jeugd in andere plaatsen) door een "moppie klassiek" zich alleen van de ene hangplek naar de andere junkfoodvreetschuur. En dat terwijl het overgrote merendeel zich over een paar jaar braaf om halfacht bij de baas meldt en op gezette dagen de prille vaderplicht achter de kinderwagen vervult. Of klassieke muziek daarbij een grote rol heeft gespeeld? Dat zal vast onderwerp worden van "nader onderzoek" of wellicht zelfs een taskforce. In ieder geval trekt de gemeente Oldambt een mooi bedragje van driekwart miljoen uit. Misschien eens beginnen met in gesprek gaan met de jongelui in plaats van een blikje Vivaldi opentrekken?
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Als klassieke muziek uit de luidsprekers er toe heeft geleid dat de hangjeugd zich heeft verplaatst is het beoogde doel bereikt. Dan kun je wel beweren dat de jongeren zich 'slechts' hebben verplaatst, maar dat was nou nét de bedoeling.
   
 5. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.965
  Homepage:
  De aanhef beweert "invloed op gedrag" maar daarvan is in het geheel geen sprake!
   
 6. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.078
  Waar klassieke muziek al niet goed voor is!

  Het is al eerder gebleken dat serieuze muziek (maar ook ‘free jazz’) een werkend middel is ter verjaging van groepen jongeren. Vooral het rendement bij Bach en Buxtehude is opmerkelijk. Dus ik begrijp de uitbater van dit restaurant wel. Uiteraard is het geen oplossing, want de jongelui verhuizen naar elders. Met de mogelijkheid dat daar plotseling muziek van Händel op het menu staat. De opvatting dat je met de jongelui moet praten vervult mij met enige scepsis. Zonder gelijk de cynisme-modus aan te zetten heb ik namelijk niet de indruk dat deze jongelui voortdurend vatbaar zijn voor iets als ‘rede’ maar dat hun gedrag en hun reactie op het gedrag van anderen met name wordt bepaald door een hormoonhuishouding die met enige regelmaat de weg kwijt is. En dan hebben we ook nog die prefrontale cortex die zich niet altijd aan het spoorboekje houdt. De resultante is de som van herrie, knokpartijen en, oh foei, achtergelaten verpakkingen met etensresten. En daar klagen ouderen dan over. Vergetend dat zij ook jong zijn geweest en in hun jeugd soms ook moeite hadden met de maatvoering. Zoals de generaties voor en na ons. Want Socrates (5e eeuw BCE), Aristoteles (4e eeuw BCE) en Horatius (1e eeuw BCE) kloegen op dit punt al steen en been. Ofschoon het toch in de meeste gevallen goed afloopt. Uiteraard onder de voorwaarde dat een samenleving iedereen gelijke kansen en mogelijkheden biedt. En daar schort het, ook in Nederland, nog wel eens aan.
   
  BertBoonVioolbouw vindt dit leuk.
 7. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.965
  Homepage:
  Zonder in marxistische dialectiek te willen vervallen gaat het hier wellicht toch om een klassen-kloof, al schijnen de jongeheren en -dames van Vindicat en Minerva c.s. er ook wel wat van te kunnen en zal er rond de hockeyvelden ook wel eens wat zwerfvuil blijven liggen. Over een paar jaar wordt het mogelijk eerst nog wat erger, want dan zijn er in het kader van de om zich heen grijpende vergrijzing steeds meer ouderen om te klagen over steeds minder jongeren. Geruststellend is dan misschien, dat het zichzelf daarna oplost, al zal er op de dodenakkers en in de crematoria nog wel heel veel klassieke muziek klinken bij de uitvaarten van al die oude knarren (in een poging weer on-topic te komen)
  Tja je moet wat om de komkommertijd door te komen!
   
  Hopf vindt dit leuk.
 8. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.078
  @bert

  Aangezien ik vrees weinigen een plezier te doen met mijn opvattingen omtrent (de verdiensten van) het Historisch Materialisme, zal ik je voorbeeld voor wat betreft Marxistische dialectiek maar volgen. Vroegâh was dat wel anders!

  Kunst in brede zin is van meet af aan gedragen door de Kerk, de aristocratie en de gezeten en dus bemiddelde burgerij. Dat sloot en sluit een deel van de mensheid uit. Uit eigen keuze dan wel gedwongen door omstandigheden. Dat los je met ideeën over politiek of democratie niet op. Ongetwijfeld zullen hier en daar door een oom Kopje en een tante Kraaltje uit Bloemfontein naar het ‘Ave Verum’ van Mozart zijn geluisterd, maar helaas bleef en blijft dat toch een uitzondering. En dan ben ik bij je klassen-kloof.

  Gelet op mijn leeftijd is het erreg lang geleden dat ik aanschoof in de schoolbanken van het Haganum in Den Haag. Gelegen aan de Laan van Meerderveurt. Zo spraken sommigen dat tenminste nog uit :cool: Wat mij al snel trof was dat het gros van al die kinderen ouders had die ook gymnasium hadden gevolgd. Er werd ook druk gemusiceerd, geholpen door het feit dat de school beschikte over een eigen orkest. Onnodig te zeggen dat die musicerende kinderen ook musicerende ouders hadden. Met grote boekenkasten. Die voorts ook nog een duchtige rol speelden in de besturen van stichtingen en verenigingen op culturele grondslag. En in sommige politieke partijen. Nee, niet die van mijn ouders, want die waren de indoctrinatie van Koos Vorrink nog niet te boven gekomen. Samenvattend: lieden die zich bij het zien van andere deelnemers aan de samenleving mogelijk afvroegen: ‘Wie zijn die mensen?’.

  Een verklaring waarom die tweedeling in de samenleving zo weinig moeite heeft te overleven, heb ik niet. Misschien wel aan de hand van een ons-kent-ons mentaliteit. Of, want laat ik eens positief eindigen, als gevolg van discipline. Want daar schort het ‘elders’ wel eens aan.

  Tot zover ook mijn bijdrage aan de komkommertijd.
   
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.965
  Homepage:
  Het is mogelijk toch een combinatie van leefomstandigheden, culturele achtergrond van "oude" en nieuwe Nederlanders, toegang tot onderwijs, vroege selectie in het basisonderwijs d.m.v. citotoetsen en schooladviezen (Fatima en Quincy naar het VMBO, Rutger en Lotte naar het categoraal gymnasium). Ouders kopen (wanneer ze het geld hebben) toegang tot het hoger geachte onderwijs in de vorm van citotraining en bijlessen en soms zelfs particuliere scholen. Overheidsbeleid vermag niet alles, maar het beleid van de laatste decennia heeft zich gekenmerkt door het bezuinigen op muziekscholen, bibliotheken en andere breder toegankelijke cultuurinstituten en dat heeft "de Kloof" niet verkleind, eerder vergroot. En discipline: onze glazenwasser, afkomstig uit Anatolië is bijzonder gedisciplineerd en die jongelui uit de eerste post trappen nu nog een beetje rotzooi bij de MacDo , al dan niet verjaagd door Pachelbel (weer on topic!), maar het merendeel springt over een paar jaar om zeven uur des ochtends uit de Mercedes Vito (met 100%NL uit de radio, dat wel!) om onze zonnepanelen aan te leggen.
   
 10. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Een goed moment om dit onderwerp te sluiten.
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina