Lijm laat los?

Discussie in 'Cello' gestart door ie Bie, 1 feb 2019.

 1. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  209
  Gisteren dacht ik even dat mijn hart stilstond. Ik wilde cello studeren, plaatste mijn kersvers aangekomen stemapparaatje op de kam van mijn cello en hoorde bij de do-snaar een vreemd bijgeluidje. Ik dacht dat het door het stemapparaat kwam, ik had het ook op de sol en re. Niet op de la.
  Na het stemmen speelde ik wat open snaren maar dat vreemde bijgeluid bleef?
  Echt akelig dat gevoel dat er iets mis is en na onderzoek van het instrument, zag ik inderdaad de plaats waar de lijm losgelaten heeft.
  Ik bracht deze morgen mijn cello binnen, ze gaan die herstellen. Het is een huurcello maar dit is een kost voor mij. Hoe gebeurt zoiets? Hoe kan ik dat vermijden in de toekomst? Ik heb de cello nu 4 maanden. Ze staat niet bij een hittebron of verwarmingselement.
  Dinsdag heb ik repetitie met pianobegeleiding, ik mag vanaf morgen de cello van mijn leerkracht lenen tot de mijne gemaakt is. Gelukkig.
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.896
  Homepage:
  Heb je zélf geconstateerd dat de lijm was losgelaten of heeft de verhuurder c.q. vioolbouwer dat geconstateerd?
  Het lijkt mij dat de kosten van het herstel van de lijmverbinding voor rekening van de verhuurder komt. Een lijmverbinding gaat niet 'zo maar' los. Het is ook geen kostbare reparatie.
   
 3. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  209
  Dat heb ik zelf gezien toen ik mijn cello grondig heb nagekeken na dat vreemde geluid. Het lijkt mij ook niet dat dat zomaar bij gewoon gebruik gebeurt maar ik heb daar (nog) geen verstand van. Blij dat het geen dure herstelling is, de kosten gaan deze maand al de pan uitswingen door medische onderzoeken. Dus kan ik dat missen als kiespijn. Vandaar dat ik dat graag zou vermijden in de toekomst en dat ik mij afvraag hoe dat komt?
   
 4. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.196
  Homepage:
  Ik heb er ook niet echt verstand van, maar mijn ervaring is dat de vioolbouwer dit soort dingen kosteloos repareert als het een huurinstrument van hem is. Alleen nieuwe snaren betaal je.
  Wat staat er in je huurcontract?

  Ik zou dit bespreken met je docent...
   
 5. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  209
  Ben ik nu even keihard gestrest. Mijn leraar belde net om te zeggen dat er veel meer aan de hand is dan wat ik heb gezien. De herstelling zal langer duren. Ze gaan ook de kam stomen, die trekt krom. Dat was al toen ik de cello kreeg... Misschien was de rest er ook al. Ik betaalde net een jaar huur en mijn inschrijving, al die kosten... Wat gaan ze mij aanrekenen? Ik hoor toch een instrument te krijgen dat in orde is? Dat is toch hun verantwoordelijkheid? "Jammer dat je geen verzekering nam", zeiden ze. Dat is hiervoor toch niet van toepassing? Crap, ik ga janken :(
   
 6. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  209
  Is dat droogteschade dan?
   

  Bijgevoegde bestanden:

 7. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.073
  Ik zou het heel erg raar vinden als ze jou de kosten voor deze reparaties laten betalen!:mad:
  Schade door verkeerd of onzorgvuldig gebruik kan ik mij nog voorstellen.
  Maar ik vind dat als je een cello huurt deze in de beginsel goed moet zijn en geen gebreken mag hebben, daar betaal je huur voor.
  Als de cello kapot gevallen zou zijn kan ik mij voorstellen dat jij voor de schade opdraait, maar een lijmnaad die loslaat zou volgens mij gewoon zo gerepareerd moeten worden, een heeft volgens mij niets te maken met
  Ze kunnen wel van alles vinden aan deze cello en zeggen dat dat jou schuld is en jij moet betalen.
  Vind ik heel erg raar.
  En ik geloof ook niet dat de gemiddelde muziekinstrumenten verzekering het loslaten van een lijmnaad zou vergoeden.
  En het is geen schade door verkeerd gebruik.
  Sterkte!
   
 8. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.196
  Homepage:
  Waarom belde jouw leraar je??? Je vioolbouwer gaat hier toch over?

  Ik zou het ook echt heel raar vinden als ze al die kosten op jou gaan verhalen. Ik zou de cello misschien zelfs heel snel terughalen zodat je kunt gaan aantonen dat dit gebreken zijn die er al waren voordat je de cello ging huren. En die je zeker als leek niet opmerkt!

  Oja, en hoe je dat aantonen gaat doen en zo, dat zou ik niet weten, maar ik zou het niet laten repareren en dan later niks meer kunnen zeggen....... Dan zeggen zij misschien dat het gebruiksschade was en is het hun woord tegen het jouwe....
  Ik vind het heel oneerlijk!
   
 9. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.196
  Homepage:
  Oja, en als ze kosten op jou gaan verhalen, is het gebruikelijk dat ze je van tevoren laten weten hoeveel dit ongeveer gaat zijn! Mijn bouwer geeft aan dat als het dan iets meer dreigt te gaan worden, dat hij me belt. Het is nu dus ook heel onprofessioneel dat jij niet weet wat dit jou gaat kosten en waar je dus toestemming voor geeft (los van dat het nog steeds niet kloppend is!).
   
 10. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  209
  Mijn leraar werkt sinds oktober deeltijds in de winkel en leert er cello's herstellen. Hij was er bij toen ik hem binnenbracht deze morgen.
  Ik weet helemaal niets en daar kan ik erg moeilijk mee om. Ik weet niet wat er gebeurd is en ook niet wat er verder zal gebeuren. Dat strest mij. Het voelt ook niet eerlijk en dan wil ik van alles weglopen maar dat kan natuurlijk niet. Ik moet morgen naar de les samenspel (zelfde leraar, ik speel er viool) en kan ze daar niet zomaar in de steek laten. Wordt een slapeloze nacht.
  Ik haat mijn autisme op zo'n momenten en morgen zal het nog erger zijn omdat ik tussen veel mensen zal staan en omdat ik niet weet hoe ik mij moet voelen tov mijn leraar. Ik ga niemand durven aankijken en ze gaan mij raar vinden. O wat haat ik dit :(
  Zaken die niet kloppen zijn vreselijk.
  Ik word rustig van cello spelen.
   
 11. Muzirene

  Muzirene |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.196
  Homepage:
  Ik heb gewerkt met mensen (jongeren, vso) met autisme. En Marcelita weet ook wat dat is, beroepsmatig. Dus hier zijn mensen die je frustratie een beetje snappen.

  Is het mogelijk om met je leraar te praten vóór je les samenspel? Even bellen en vragen of je wat eerder (half uur voordat jullie gaan stemmen of zo) kunt komen om het over je cello te hebben?

  En dan uitleggen wat je gevoel is, dat je het oneerlijk vindt. En dat je niet weet waar je aan toe bent, dat is voor jou ondraaglijk.
  Aangeven dat je ten minste eerst dat wil weten voordat er iets met de cello gebeurt.

  Verder zou ik niets inhoudelijk bespreken, tenslotte kun jij daar geen mening over vormen als leek en hem ook niet van repliek dienen.

  Het doel is (en dat kun je hem ook zeggen) dat je met een leeg hoofd de les samenspel in gaat. Nu maak je je zorgen en je weet niet welke houding je jezelf moet geven in de les.

  Heb je hier wat aan?
   
 12. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  209
  Ja, dat is erg lief.
  Maar hij geeft celloles voor en na de les samenspel.
  Maar ik vind het fijn dat je het begrijpt.
  Dat geeft een beetje rust. Net als cello spelen maar minder.
  Dank je wel.
   
 13. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.057
  Homepage:
  He, wat een nare situatie voor je, Ie Bie! Daar krijg je alleen maar zo'n vreselijk vol hoofd van, het voelt gewoon niet goed. En dat terwijl je met muziek maken juist goed wil voelen.
  Ook moeilijk dat het allemaal een beetje samenkomt, dus die cello en dan samenspel op viool met je leraar. Irene heeft je een goed advies gegeven.

  Ik vind het ook super oneerlijk, want wat zou jij dan gedaan hebben om die lijmlaag los te krijgen? Als verhuurder stelt dat jij nalatig bent, dan moet hij dat maar bewijzen. En een kromme kam is ook niet iets dat je zomaar even voorelkaar krijgt als huurder.

  Is er eigenlijk een verslag van de staat van de cello bij aflevering voor verhuur gemaakt in verband met de huurovereenkomst? Kan er bewezen worden dat lakschade door jou komt???
   
 14. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  209
  Er is geen document opgemaakt, nee. Mijn leraar weet wel dat de kam al zo was toen ik de cello kreeg want hij was daar ontevreden over. Maar toen werkte hij nog niet in de winkel. Mensen veranderen vaak zomaar van gedachte. Is dat lakschade die lijm? Ik heb geen idee welke schade er nog is. En telefonisch contact is echt niet iets waar ik goed in ben maar misschien miet ik deze namiddag toch maar even bellen. Ja, chaos in mijn hoofd. En alles tolt door elkaar.
  En dan het sociale aspect. Ik ben heel erg bang om onder mensen te komen als iets gout gaat. Dat slaat nergens op, dar weet ik. Maar ik voel die angst wel heel erg. We hebben binnenkort een optreden voor samenspel, ik speel eerste viool. Het zou erg fout zijn om mijn leraar nu in de steek te laten, zeker nadat hij mij wil helpen door zijn cello uit te lenen. Dus ik moet mij daar echt overheen zetten. Gevoelens uitzetten, er is niets ergs gebeurd. Ik hoop dat hij niet boos is. Ik bakte gisteren murslikoeken omdat ik zijn cello mag gebruiken.
   
 15. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.073
  Als je het lastig vind met je docent hierover te gaan praten zou je kunnen overwegen eerst op papier te zetten wat je wilt zeggen en het dan voor te lezen.
  Of misschien een mailtje sturen ipv praten.
  Voor jezelf opkomen is soms ook heel erg moeilijk :oops:
  Sterkte vandaag!
   
 16. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.896
  Homepage:
  @IdB: Irene wat heb je dat mooi verwoord in #11!
  Chapeau!
   
 17. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.520
  Homepage:
  Lijmnaden zijn eigenwijze constructies: ze kunnen honderd jaar houden en na twee maanden losgaan. Het is common sense onder vioolbouwers en -verhuurders, dat dit soort reparaties aan huurinstrumenten niet voor rekening van de huurder komen, tenzij er sprake is van fouten in gebruik of opslag. Het repareren van de meeste losse lijmnaden is bovendien een fluitje voor een cent en een paar minuten werk voor een vioolbouwer waar toch meestal continu de lijmpot aanstaat. Laat dit bericht maar aan je vioolbouwer zien!
   
 18. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  747
  Mooi om deze conversatie te volgen, de support die er gegeven wordt, Frits en Bert die het helemaal eens zijn met elkaar! Dat dit een risico en kostenpost voor de verhuurder moet zijn, lijkt me helder. Zeker nu dat blijkt dat er meer aan de hand is. Een naad kan zomaar opengaan, maar ook omdat er meer aan de hand is en er teveel spanning op staat.

  Een verzekering is om de schade die jij veroorzaakt door stoten of vallen of eventuele schade door diefstal te dekken. Ik kan me ook voorstellen dat het lastig is voor je leraar, die klem zit tussen zijn werkgever of stageplaats en jou. Heel fijn dat hij een cello aan jou uitleent, vriendelijk van hem. Een verhuurder die echt zijn best wil doen zou een vervangend instrument leveren, als een cello lange tijd voor reparatie weg is.

  Als docent verhuur ik zelf een cello voor een vriendelijke prijs aan mijn leerlingen, en dit soort zaken zijn voor mijn rekening, ik moet de cello dan naar mijn vioolbouwer brengen maar ik betaal de rekening. Het is in mijn belang dat de leerling een instrument heeft en houdt, anders kan ik een leerling verliezen.
  Ik heb zelfs ooit een heel getalenteerde leerling aan een open gegane lijmnaad verloren, dat wat een cello die van een vriendin van haar geleend was... die was opengesprongen toen de auto over een verkeersdrempel reed, de schok was net teveel, zowel voor de cello als voor de leerling...

  Als je zoveel stress krijgt, kan het een idee zijn om een rechtsbijstandverzekering consumenten te nemen, dan kun je in dergelijke gevallen bij een meningsverschil aangeven dat je hen contact op laat nemen. Is al vanaf 4, per maand voor een gezin met kinderen te krijgen.

  En als de redelijk adviezen van Frits en Bert samen niet genoeg zijn, mag je hier natuurlijk nog altijd de naam noemen van je verhuurder. Name them and shame them... (in goed Nederlands nagel ze aan de schandpaal...) Of als ze juist heel redelijk en klantvriendelijk blijken te zijn, mag je dat natuurlijk ook vermelden. Succes!
   
 19. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  209
  Ik ben vol goede moed betrokken, met mijn koekjes.
  Tien ik hem bedankte voor het uitlenen van zijn cello, krabbelde hij terug :s
  Ik begrijp dat. Ik zou mijn viool niet uitlenen.
  Maar hij begrijpt niet dat ik mijn optreden niet kan voorbereiden...
  Hij zei ook dat die lijm niet recentere losgekomen, je kan het hout niet samenknijpen, het is een oud iets.
  Hij vindt dat ze mij die kromme kam niet mogen aanrekenen omdat dat al van bij het begin zo was.
  Ik kreeg dus een cello die niet is nagekeken.
  Hij wil echter niet dat ik hem daarover aanspreek, hij voelt zich geklemd tussen de vioolbouwer en mij.
  Ik mag ook niet gebruiken wat hij tegen mij zei over de schade. Dan werkt hij tegen zijn werkgever.
  Ik moet bellen en aandringen opdat mijn cello in orde is tegen de 12de, dan heb ik concert. Zonder repetitie met de pianist en zonder studeren.
  De 10de, 11de en 12de heb ik medische onderzoeken. Als de 12de mijn cello klaar is, kan ik hem niet eens halen. Laat staan dat ik zelfs maar kan inspelen of opwarmen (ik kom al een uur te laat op het concert)...
  Tijd om mij twee weken te concentreren op iets anders.
  Ivm de verzekering: dat werkt niet op die manier in België ;)
  De aangeboden verzekering is trouwens van hen. Dan hoef je gewoon niets te betalen wanneer zij iets aan je instrument doen.
  Ik vertrek zo even naar NL met mijn man. Een beetje stappen (niet veel, dat kan ik momenteel niet), iets eten, een voorraad voedingssupplementen inslaan.
  Ik ben ontzettend ontroerd door al het begrip en de vriendelijkheid hier.
  *Pink traantje weg* (ik ben een emokip)
   
 20. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  747
  Kom je zo dadelijk in de buurt van Eindhoven? Mag je een cello van me komen halen om twee weken of zo te lenen.
   
  gladioolviool, Muzirene en marloes s vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina