Musici in de knel door Corona...

Discussie in 'Overig' gestart door IdB, 26 okt 2020.

 1. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.157
  Homepage:
  Oké, heel zijdelings heeft dit te maken met mijn viool, dus ik hoop dat ik dit hier mag plaatsen...

  Ik heb namelijk van mijn viool mijn werk weten te maken. Ik ben zo gek op strijken en dat werd gezien, en nu mag ik dat delen met kinderen op scholen. Ik geef les bij het Leerorkest en daarnaast geef ik ook 'gewone' muzieklessen. (Mijn lessen zijn vaak niet zo 'gewoon', maar dat terzijde, hihi.) Ik ben dus zelfstandig ondernemer, of freelancer, hoe je dat wil noemen.

  Maar nu loopt de boel aardig in de soep, met die Corona-maatregelen en vooral ook Corona-angst. En de overheid geeft wel aan dat voor zelfstandigen regelingen zijn, maar muziekdocenten, en trouwens ook musici in het algemeen, vallen hierbij aardig buiten de boot (het gaat dan vooral over horeca).

  Zojuist werd er wéér een project gecanceld. En dat is aardig zuur, want ik loop hierdoor gewoon een boel geld mis. En nieuwe projecten worden nu niet opgestart....
  En dit is geen gevolg van de Corona-maatregelen, maar de Corona-angst (terecht of niet, daar laat ik me niet over uit). Het overkoepelend bestuur van de school (en dit is al het tweede bestuur, ze lijken deze beslissing van elkaar over te nemen, en daar vallen meerdere scholen onder) heeft besloten dat er geen externe docenten meer binnen de school mogen komen. Dit is geen overheidsmaatregel, maar een besluit van het plaatselijk bestuur, waardoor het nog lastiger wordt voor die externe docenten om aan te kloppen bij de overheid.

  Geldt echt niet alleen voor mij, maar vast ook voor andere musici hier. Laat eens weten... En hoe gaan jullie hiermee om? Ik weet nu even echt niet meer wat ik moet doen. Arbeidsbureau in lopen?...

  Ik ga maar weer even strijken....
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.215
  Homepage:
  Er waren toch ook regelingen voor zzp'ers?
   
 3. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.157
  Homepage:
  Ja, daar heb ik aanspraak op proberen te maken in het voorjaar (toen gingen ook twee grote projecten niet door en kon ik ineens stoppen op de school waar ik les gaf), maar dan moet je aan zoveel eisen voldoen, dat dat weer niet op gaat voor mij, en volgens mij voor veel musici niet. Die regelingen zijn vooral voor de horeca (economisch interessanter?).
  En hoe het NU zit met die regelingen weet ik niet. Ik denk alleen dat het lastig wordt, want dit zijn besluiten die het schoolbestuur neemt, het zijn geen maatregelen die de overheid neemt. De overheid heeft er vooralsnog geen problemen mee als externe docenten op basisscholen les geven. Waardoor je geen aanspraak kunt maken op hulp omdat je gedupeerd bent vanwege de officiële coronamaatregelen...
   
  Laatst bewerkt: 26 okt 2020
 4. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.157
  Homepage:
  Mmm, als je met zo'n hoofd als ik nu het kerstconcert van Corelli probeert in te studeren, dan krijg je niet echt iets moois. En of dat concert doorgaat is ook nog maar de vraag (we gaan het dan in ieder geval filmen, als dat nog mag met die idiote maatregelen).

  Zó zou het moeten....
   
 5. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.426
  Misschien is een krantenwijkje iets.
   
 6. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.157
  Homepage:
  Ja zoiets.... Ik ben inderdaad aan het rondkijken nu.

  Het is ook gewoon omdat er gisteren een project werd afgezegd van het Leerorkest, wat ik helemaal had opgezet. Beetje nieuwe dingen erin en zo. Alles en iedereen was er helemaal klaar voor en we hadden er heel veel zin in. Dat missen we nu dus, en de leerlingen missen het ook. Dus onderling ook aan het appen geweest om onze frustratie hierover te delen...

  En even met mijn collega's gesproken over die steun. Een van hen kwam in de maanden juni, juli en augustus nog wel in aanmerking, maar ook nu niet meer, vanwege de strengere eisen. En iedereen vraagt zich af of ze het t.z.t. niet terug moeten betalen op 1 of andere manier....
   
 7. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.982
  Homepage:
  Wat zuur!!!

  Ben je hier (al) bij aangesloten? https://www.cultuurconnectie.nl/over-ons/wie-wij-zijn
  Daar is men ook volop bezig met belangenbehartiging van de cultuursector zoals degenen die met muziek hun brood verdienen.

  Met ons cello-ensemble oefenen we altijd in een kleutergymzaal van een basisschool. Daar kunnen we nu ook even niet terecht in deze tijd van coronabesmettinggen. Eén van ons bleek corona te hebben en dat hebben we netjes gemeld. Volgens de afspraken met het schoolbestuur zouden we daarna voorlopig even niet welkom zijn.

  Omdat er toch nog steeds onduidelijkheden zijn over besmettingen, neemt men het zekere voor het onzekere.
  Op basis van wat wel al bekend/vermoed/bewezen/? is, zou je kunnen stellen dat oefenen op ruim anderhalve meter van elkaar met ramen open en dat op een avond, dat dan de volgende ochtend de virusjes op stoelen niet meer wat kunnen uitrichten. Helemaal al niet, omdat er dan ook volgens afspraken met een desinfecterend doekje de stoelen zijn afgenomen. De deurknop die iemand nog vast had bij vertrek die avond, is de volgende ochtend waarschijnlijk al niet meer gevaarlijk....maar dan die onzekerheid of dat dan ook zo is.

  In de oefenruimte van het volksmuziekgroepje, staat nu sinds kort een luchtzuiveringsapparaat. Het kan 80 m2 lucht reinigen, en de oppervlakte is daar rond de 30m2. Het heeft een UCLA-filter, een ionisator en electrostatisch filter. Dit moet bovenop alle andere regels die blijven gelden nog een extra veiligheid bieden. In die ruimte komt ook bijvoorbeeld een kwartet, waarin mensen spelen die onder de hoge risico's vallen wat betreft mogelijk fataal verloop van corona-besmetting.
  Maar hier bij ons blijft het dus in de hobby-sfeer. Jij loopt met je collega's aan tegen allerlei manieren van schoolbesturen om risico's op scholen te beteugelen door iedereen die extern is, nu even buiten te laten. En ik snap uit je verhaal dat ze jullie dan ook niet doorbetalen, terwijl jullie wel voorbereidingstijd hebben geïnvesteerd in lessen en projecten.
   
 8. Snelviooltje

  Snelviooltje

  Lid geworden:
  25 sep 2014
  Berichten:
  154
  Ja helaas zie ik heel veel eerder succesvolle musici compleet wegzakken en zelfs afscheid nemen van de muziek omdat ze ergens een inkomen vandaan moeten halen. Alleen de mensen met vaste orkestplaatsen en met een lespraktijk hebben nog een inkomen. Zie ook internationaal zo ongeveer alle iconen aan de slag met workshops en webinars.
   
 9. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.157
  Homepage:
  :(
   
 10. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.157
  Homepage:
  Ik heb dit even verder bekeken. Is vooral bedoeld voor instellingen, zoals de instellingen waar ik voor werk. Ik zal eens polsen of zij dit kennen.

  Voor zzp-ers is het lidmaatschap ook wel een dure aangelegenheid...

  Maar nu ben ik dus thuis. Eigenlijk zou ik vandaag op een school zijn. Ik ga maar weer strijken...
   
 11. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.157
  Homepage:
  Vandaag in de Volkskrant een ingezonden bericht:

  Musici
  De meeste musici in Nederland zijn gedwongen zzp’er door het baanverlies in de sector vanwege decennia van bezuinigingen. Die zzp’ers zitten allemaal thuis. Ze brengen het -na acht maanden van aanhoudende afzeggingen en meestal zonder steun, het fysiek, mentaal en financieel niet meer op om uren per dag te studeren, zonder uitvoeringen in het vooruitzicht. De meesten moeten om te overleven ander werk gaan doen. Het is al te laat, maar toch: steun de individuele musicus zodat hij deze crisis kan overleven.
  Bauwien van der Meer, sopraan, Utrecht
   
 12. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  190
  Hoe ontzettend lastig, ik hoop dat het ondertussen al wat beter gaat. Ik heb gemerkt dat veel muzikanten die ik ken lessen aanbieden via online platformen als apprentus, misschien is dat ook een optie? Mijn lerares is naar het buitenland getrokken waar nog wel mogelijkheden zijn voor muzikanten.
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.446
  Homepage:


  Weer twee violisten die vergeten zijn voor hun spel het toilet te bezoeken! Sta eens stil man!! Vreselijk dit.
   
 14. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.215
  Homepage:
  Wat weer een rare off-topic reactie Frits!
  Dan doe ik er een schepje bovenop: Dit ziet er tenminste wat dynamischer en appetijtelijker uit dan een gezapig kwartet zitzakken. Muzikaal is er ook niet veel fout aan denk ik, al slaat die kerstmuts natuurlijk nergens op.
   
 15. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  974
  Weliswaar volstrekt niet op zijn plaats in iets als een strijkerssite, maar wellicht is hier en daar sprake van inspiratie op grond van blaasproblemen .....................
   
 16. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.157
  Homepage:
  Nog steeds hier geen werk. Wel een puber thuis die het gelukkig fijn vindt dat ik haar kan helpen, want online school is ellende. Dus ik ben niet totaal nutteloos.

  En toch ook kleine strijkprojectjes i.s.m. de kerk hier. Dat is voor bovengenoemde puber echt heel welkom nu, kun je misschien voorstellen: die studeert nu bijvoorbeeld lekker Erbarme Dich om in een mis te kunnen spelen straks. Fijne afleiding nu.

  En ik strijk me nu dus ook rot. Wel enkel paardenhaar op snaren, als huisvrouw ben ik werkelijk ongeschikt.

  Apprentus ken ik niet, ga ik opzoeken.
   
 17. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  190
  Apprentus is eigenlijk gewoon een site waar je lessen kan aanbieden zij gaan helaas ook wel met een deeltje van de winst lopen en geven in plaats daarvan een platform waarbinnen je betalingen kan regelen, een agenda kan publiceren en documentatie kan uitwisselen, verder worden jou gegevens gepubliceerd op hun site zodat mensen jou kunnen vinden en dus lessen kunnen boeken. wat ze helaas niet aanbieden is een goede online tool om de lessen ook effectief te geven. Een andere site waarvan ik weet dat een aantal kenissen ze gebruiken is natuurlijk Fiverr, hier kan je als freelancer je diensten aanbieden, deze kunnen heel ver uit elkaar lopen sommige mensen geven les, andere bieden aan om bijvoorbeeld een muzieklijn op te nemen op aanvraag, maar je kan bijvoorbeeld ook vragen om een technische tekening te maken van een nieuw prototype, een computer programma te schrijven of een tekst te vertalen. hierbij bepaal je zelf welke prijs je aanrekent. soms kan dit leiden tot een interessant project. gezien dit een wereldwijd platform is kan je hier erg veel talent op vinden maar natuurlijk evenveel rommel :D. De mensen die ik ken die op Fiverr zitten zijn vooral sessie muzikanten en mensen die online lessen geven misschien ook leuk om eens te bekijken moest je het niet kennen.
   
 18. Nikin

  Nikin ♫ ♪

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  523
  Tijdens de eerste lockdown heb ik eerst een maand of twee geen les gegeven en daarna in de tuin en een aantal keer bij leerlingen thuis. Normaal geef ik les aan huis, maar met een partner die ook thuis moet werken, met regelmatig vergaderingen via teams, is dat toch niet echt prettig. Van de zomervakantie tot de tweede lockdown heb ik weer thuis lesgegeven, maar ook wel een aantal keer over moeten slaan, omdat één van onze vier schoolgaande kinderen weer verkouden was. Dus dan maar weer een test, iedereen in quarantaine tot de uitslag er was en alle lessen afgezegd. Gelukkig steeds negatief, maar met vier kinderen blijf je aan het testen en dus ook aan het afzeggen.

  Op dit moment geef ik alweer een tijd geen les. Ik ben nog aan het dubben wanneer ik weer zal beginnen. Ik heb alleen leerlingen in de basisschoolleeftijd. Ze mogen weer naar school, maar eigenlijk weet ik niet zeker of ze weer muziekles mogen. Vanwege een ernstig ziek familielid loop ik ook liever geen risico. Als een leerling iets meebrengt, al is het maar een verkoudheid, dan kan ik niet meer naar haar toe, dus dat speelt ook wel mee. Ik heb ook wel het geluk dat muziekles geven niet voor mijn hoofdinkomen zorgt. Door alle corona-perikelen is het op mijn normale werk zelfs zo gigantisch druk dat ik niet eens meer aan lesgeven of zelf spelen toe kom. Maar ja, als ik te lang geen les geef, ben ik straks al mijn leerlingen kwijt, dat zou ook jammer zijn. Laten we maar hopen dat er een beetje voort gemaakt wordt met die vaccins, ik vrees dat dat toch de enige manier is om hier weer uit te komen.
   

Deel Deze Pagina