Newbie op het forum - opgegeven voor vioolles

Discussie in 'Viool' gestart door Hennetje, 6 sep 2018.

 1. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Eerste jaar is alleen legato strijken geloof ik ? En ik begreep echt dat mijn juf eerst alle posities aanleert en daarna pas vibrato. Maarre ze weet nu wel dat ik dat eigenlijk wel een beetje laat vind ;)

  Ik zit ondertussen met keuzestress. Of ik mijn viool na 6 maanden huren nu ga overnemen of toch verder huur. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Behalve dan de viool van mijn juf, maar die zit vast in een andere prijscategorie dus mag ook wel veel mooier klinken. Voor mij is het geen optie om bij een vioolbouwer langs te gaan. Dus eigenlijk veel keuze is er niet.
   
 2. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.698
  Homepage:
  Gewoon laten rusten. Voorlopig blijven huren en lekker spelen. Op een gegeven moment weet je wat je wil en hoe je het wil. Of er komt iets op je pad, kan ook.

  En ook vibrato, geen energie steken in erover denken wanneer je het gaat leren. Komt wel.

  Ik weet nog dat mijn juf me een keer iets voorspeelde, wat ik precies zo moest naspelen. Ze eindigde met een noot met vibrato, en zonder erover na te denken deed ik dat na. Waarop ze verrast zei: heej, doe je vibrato? Daar wordt je juf blij van.
  En toen kreeg ik daar verdere oefeningen voor.
   
  Deanone vindt dit leuk.
 3. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Mhaaa wat zeg je nu ! Nu ga ik straks gelijk opzoeken hoe je vibrato moet gaan oefenen.... NEE, ik moet geduld hebben !!
  Eerste 6 maanden van de huur worden in korting gebracht op de viool, daarna niet meer. Vandaar de keuzestress nu. Blijven huren kan zeker, maar is ook weer zonde geld. Ik twijfel gewoon nog en dat is dan weer een minder goed teken.
   
 4. Deanone

  Deanone Anouschka

  Lid geworden:
  29 sep 2009
  Berichten:
  1.227
  Oh! Bij onze bouwer wordt altijd 6 mnd huur afgetrokken als je na huur een instrument koopt.
   
 5. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.294
  Homepage:
  Dat is toch de gangbare praktijk: tot en met 6 maanden huur wordt afgetrokken. Dus als je langer huurt, worden toch die 6 maanden afgetrokken bij aankoop. Vreemd dat als je 8 maanden huurt en dan koopt je niet meer de huur afgetrokken krijgt. De verhuurder heeft juist de mazzel gehad dat je eventueel nog wat langer huurde voordat je ging kopen. Die huur kan de verhuurder immers in zijn/haar zak steken.

  Het kan ook zijn dat dat dat zinnetje "daarna niet meer" slaat op het feit dat er geen 7, 8 of meer maanden huur worden afgetrokken van de aankoopprijs. Check het gewoon even na.
   
 6. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Ja dat laatste bedoelde ik inderdaad ! Sorry voor de onduidelijkheid.
   
 7. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.294
  Homepage:
  Ik heb de indruk dat de keuzestress langzamerhand wat aan 't verdwijnen is....betreffende viool bevalt toch niet helemaal las ik op een andere plek.
   
 8. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Nou ja..... Ik weet gewoon niet wat ik mag verwachten van een viool in die prijsklasse. Misschien is dit gewoon een super viool voor dat geld.
   
 9. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.294
  Homepage:
  Ken je nog een ander die behoorlijk gevorderd is die ook eens naar jouw viool zou willen kijken en erop spelen?
  En dat die dan iets kan zeggen over hoe die viool speelt? Maar goed, ik denk dat jouw viooldocent ook gewoon een mening moet kunnen hebben over jouw viool dat is toch de eerste op wie ik af zou gaan. Je moet dan even niet aan de prijsklasse denken, maar puur de kwaliteit van die viool als oefeninstrument voor de eerste zoveel jaren. Gaat deze jou voldoende teruggeven als je netjes rechtstrijkt? Er is met de vervanging van een snaar dus wel verbetering gekomen, maar het gaat er natuurlijk om of dat ook echt voldoende is.
   
 10. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Inmiddels berichtje terug van mijn juf. Ze twijfelde idd een beetje omdat de vioolbouwer in die prijsklasse ook een aantal violen heeft liggen die wellicht beter passen.
  Hmmmm
   
 11. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.294
  Homepage:
  Ja, lastig! Toch denk ik dat je beter naar die vioolbouwer kunt gaan om ook die te gaan uitproberen.
  Ik zou dan wel van die docent willen weten wat er dan in diens ogen precies "beter zou passen". In welk opzicht?
  Het zou ook fijn zijn als je dan van die violen de viool in handen krijgt die voor jou dan de grootste kans zouden maken. Als beginner gelijk vier violen moeten proberen lijkt mij eerlijk gezegd ook niet heel geslaagd, dat kan de verwarring alleen maar groter maken.

  Wellicht dat je daar ook het meest tegenop ziet, die verwarring die je krijgt rondom welk instrument nou het best zou passen.
  Ik realiseer mij nu nog extra hoeveel mazzel ik had dat ik bij aanvang van mijn 'cellocarriere' gelijk een goed instrument in handen kreeg. Ik hoefde 'm dus alleen nog maar te kopen en ik ben er nog steeds blij mee!
   
 12. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.698
  Homepage:
  Ik had beloofd nog te schrijven over de dingen die op je pad kunnen komen. Ik denk dat ik wel mazzel heb gehad hoor, of het is gewoon de kunst van het creeren....

  Ik was een volwassen beginner, maar wel van kinds af aan al wel aangetrokken geweest naar die viool. Toen mijn dochter toen ze 3 was aangaf viool te willen spelen (en bleef zeuren) ben ik kort daarna ook begonnen.
  En ik ben fanatiek. Een klein voordeel is dat ik noten kon lezen (ik kreeg als kind van Sint een blokfluit en bij gebrek aan beter ben ik daar maar mee aan de slag gegaan toen).

  Een tijdje vioolles gehad bij de ene juf, maar daarna naar een ander gegaan en met haar heb ik een klik. Zij wilde eigenlijk geen volwassen leerlingen. Gaf aan dat dat vaak een onbegonnen zaak was, dat ze gefrustreerd raken en zo en de tijd niet hebben om hier genoeg in te investeren. Waarop ik (door de telefoon) aangaf dat deze waarschuwing voor mij te laat kwam, want ik was al verslaafd. Ik mocht langs komen voor een kennismaking.

  Daar ben ik toen op les gegaan samen met mijn dochter. Ik ben heel blij met haar. Ze is echt kritisch en leert me vooral echt goed strijken. Ik krijg steeds meer streektechnieken onder de knie (Sevcik!) en mijn viool gaat steeds mooier klinken. Daar geniet ik van.

  Zij heeft veel projecten waar ik met veel plezier in mee speel. Haar strijkersgroep is gewoon heel goed en ik mag en kan steeds meer meespelen. Heel fijn en leerzaam. Ook help ik haar met projecten en vioolkamp organiseren, da's gewoon plezier met die kinderen en violen!

  Daarnaast ben ik via haar terecht gekomen bij de cultuurinstelling hier in de regio. Zij zochten een viooldocent om op heel basaal niveau les te geven aan groepen basisschoolleerlingen. Met mijn Pabo-achtergrond en mijn passie voor viool bleek ik hiervoor heel geschikt. Dat doe ik nu bijna vijf jaar. Zoek maar eens op: Bosch Leerorkest. Ik krijg nu via hen steeds meer opdrachten: binnenkort beginnen we met een veredelde amv cursus op een school (mijn afdeling wordt dan de strijkinstrumenten, en aan het eind van de rit geven we een presentatie, kinderen kiezen in de loop van de lessen hun favoriete instrument en daar leren ze wat meer op, maken we een 'orkest' van) en op een andere school een plusklasje, vijf kinderen die wat verder willen leren op hun viool.
  Uiteraard gaan die kinderen die heel serieus door willen naar een viooljuf die van het conservatorium is afgestudeerd, maar via mij zijn er al een heel aantal kinderen enthousiast geworden voor viool en 1 van hen zit nu ook bij mijn juf, na lessen te hebben gehad van mij. En mijn juf is erg tevreden over zijn basis. (Zij helpt mij uiteraard hè, zodat ik die lessen ook echt goed kon gaan geven!)

  En een paar jaar terug ben ik door mijn moeder (dwarsfluit) meegesleept naar een orkest voor volwassen amateurs of herintreders op hun instrument. Nu ongeveer 40 musici. Daar werd ik op de concertmeestersstoel geplant. Is ook leuk om te doen. Hoewel ik de strijkersgroep van mijn juf toch prefereer, ook al speel ik daar veel eenvoudiger partijen. Ik geniet er gewoon meer van als het echt mooi wordt.

  Het mooiste blijft gewoon met mijn dochter te kunnen spelen. Da's echt een geluk, dat we deze passie delen. Gewoon lekker samen thuis.. Of laatst speelden we in een kerk een meditatief kerstconcert met een kleine strijkersgroep. Was heel fijn. Of gewoon heerlijk kerstliedjes spelen bij dementerenden. Is zo dankbaar om te doen....

  Dus wie weet wat er nog voor jullie komt. Ik ben in ieder geval lekker bezig met mijn viool!
   
  Marcelita en Deanone vinden dit leuk.
 13. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Dank je wel voor het hele verhaal. Leuk om te lezen ook !
   
 14. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Weer een beginnersvraag : ik zie hars op de snaren van mijn viool. Ik neem aan dat dat eraf moet ? Maar hoe ?
   
 15. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  408
  Ik veeg iedere keer als ik mijn viool heb gebruikt de snaren schoon met een doekje voordat hij weer in de kist gaat.
  Als je dat eenmaal gewend bent gaat dat eigenlijk automatisch.
  Er bestaat ook speciale snarenreiniger volgens mij, maar pas op voor de lak als je dat spul wilt gebruiken.
   
 16. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Ik krijg het er met een doekje niet meer af in ieder geval.
   
 17. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  11.992
  Homepage:
  Met je nagel onder een bepaalde hoek er af schrapen.
  En dan in de richting dat je nagel ahw tegen het nagelbed wordt aangedrukt.
   
 18. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  185
  Dank je wel voor de tip, ik zal het straks proberen !
   
 19. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.294
  Homepage:
  En anders: je legt een beschermende en niet makkelijk doorlatende doek over de klankkast vanwege de lak en gaat dan met een fout brillendoekje (dus die met alcohol gedrenkte gevalletjes die je niet op je brillenglazen moet loslaten) over de snaren. Eventuele lekjes van de alcohol komen dan niet op de lak. Hars lost op door alcohol en laat zich er dan beter afvegen.
   
 20. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  144
  Jeetje, je gaat op vakantie en hebt dan heerlijk veel leesvoer op het forum!
  Kom erg veel herkenbare dingen tegen, waar @rise ook tegenaan loopt. Met name de hoogte van de viool ten opzichte van mijn schouder doe ik nogal wat dingen fout, zoals ik in de voorgaande berichten lees. Ik vind het nog best (lees: heel) lastig om alles met elkaar te combineren: stand viool, stand en houding strijkstok, stand van de pols en dan ook nog wat klanken eruit zien te krijgen. Voor wat het vibrato betreft: daar denk ik nog maar niet aan, zolang mijn strijkstok nog te vaak onvrijwillig na een streek weer op de snaren stuitert. ;)
   

Deel Deze Pagina