Nieuwbouw viool gezocht

Discussie in 'Aangeboden' gestart door Willeke_D, 18 apr 2013.

 1. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Wij zijn op zoek naar een nieuwbouw viool met een verkoopprijs van ongeveer 20.000 euro. Eentje die al bestaat om erop te spelen want de viool wordt vooral op klank uitgezocht.

  We kijken ook naar een oude Italiaan maar aangezien je tegenwoordig steeds vaker leest dat nieuwbouw instrumenten minstens zo goed klinken willen we die proberen als alternatief voor een oude Italiaan.

  Wie heeft er iets bijzonders liggen of een instrument dat bijna klaar is?

  Gewenste klank is warm, helder en krachtig.
   
 2. n.plog

  n.plog

  Lid geworden:
  9 feb 2013
  Berichten:
  77
  Homepage:
  27&28 April (volgend weekend dus) in pro arte in Antwerpen.
  Ik denk dat het de moeite zal zijn om eens langs te gaan.
  www.proarte.be

  groeten
   
 3. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.484
  Maar Willeke, het is 2013! Die mythe van die oude Italiaanse violen is toch al lang doorgeprikt?

  "We kijken ook naar een oude Italiaan": is het woordje "ook"hier op z'n plaats? Ik krijg de indruk dat jullie ("wij") al een oude Italiaan op het oog hebben en dat jullie pas later bedachten dat een goed modern instrument ook wel eens bevredigend zou kunnen zijn. Ik vind een prijs van 20.000 euro geen "piscio di gatto", zogezegd, daar kun je er ook wel twéé voor krijgen.. :)
   
  zapling vindt dit leuk.
 4. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Mijn man heeft ooit op een oude italiaan gespeeld van een speler uit het Brabants Orkest en sloeg stijl achterover van de klank. Dit was echter een instrument van rond de 400.000 euro en helaas helaas, dat zit niet in het budget. Sinds dien heeft hij wel zijn hart verloren aan oude Italiaanse instrumenten.

  Nee, we hebben er nog geen op het oog, en als we voor 10.000 euro een instrument kunnen kopen dat dezelfde klank heeft dan een instrument van 20.000 euro zullen we dat zeker niet laten.

  Echter blijken er ook nieuwbouw instrumenten te zijn van die prijsklasse die de klank van de welbekende oude Italianen benaderen en misschien zelfs voorbij streven maar ja...waar vind je zo'n nieuwbouw instrument? Wie heeft er 1 of meerdere op voorraad liggen?
   
 5. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.484
  Willeke,

  Ik bedoel te zeggen dat de handel in Italiaanse instrumenten veelal gebaseerd is op mythes en vooroordelen; een oude Italiaan is precies zo geconstrueerd als een modern instrument. Constructief is er nauwelijks verschil tussen de violen uit verschillende landen en datzelfde geldt ook voor de klank. Het wéten dat je een viool onder je kin hebt van 400.000 euro maakt al dat je dan ook een betere klank wílt horen! En die meen je dan ook te horen. Een erg dure fles wijn maakt de smaak van de inhoud ook dadelijk een stuk beter. Stel je namelijk eens voor dat je het niet proeft! Het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer is nog altijd actueel....
  Voor 5000 euro kun je een fantastisch klinkende viool krijgen, voor 1000 euro ook. "Wat klinkt die alt van jou fantastisch" hoor ik vaak. Nou, hij komt uit China en hij kostte 120 euro. Hou ik wel mooi 19.880 euro over om leuke dingen te kunnen doen!
   
 6. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  776
  Binnenkort is Bongartz weer, die hebben vaak goed spelen instrumenten. Is hooguit 4 uurtjes rijden met de auto, ik ga zelf ook.
   
 7. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.726
  @Liuwe,

  Volgens mij is het met de violen ook een beetje als met de Lidl en de Aldi. Zolang men niet weet dat het van de Aldi komt (eventueel over verpakken) vind men het ineens heel goed. Weet men dat het van een van de prijsvechters komt dan is het vooroordeel er al en is het ineens niet goed meer.
  Gek genoeg kom ik regelmatig zelfs Bekende Nederlanders (BNNers) tegen bij de A en de L.
  Ook klanten met niet een Opel maar ook dikke Jagaurs, Mercedes, BMW's.
  Ik wil niet zeggen dat de Aldi of Lidl nou violen moeten gaan verkopen maar het vooroordeel ten opzichte van o.a. Chinese instrumenten vind ik af en toe onterecht.
  Waarom zouden alleen westerse bouwers een goed instument kunnen bouwen, 't is mij een raadsel.
   
 8. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Een Chinees hoeft lang niet altijd slecht te zijn. Ik ben zelf van een altviool van 1750 euro overgestapt naar een Chinees van 520 euro en die klonk beter. Nu is deze Chinees ingeruild voor een oude altviool van 4.000 euro maar dat verschil hoor je heel erg goed. Maar geen vioolbouwer dus die iets bijzonders heeft liggen?

  de tip van Antwerpen gaan we zeker overwegen...een veiling vind ik een raar idee. Kun je dan wel op je gemak wat instrumenten uitproberen?
   
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Ik neem contact met je op. (Ga dat niet via SF doen.)
   
 10. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  776
  Ze zitten Keulen niet in Antwerpen :)

  Je hebt kijkdagen dan kun je gewoon een viool pakken (liggen op tafels) en erop spelen, niet elke viool heeft snaren en lang niet elke viool heeft nieuwe snaren of een perfect geplaatste stapel/kam als je een beetje kijk erop hebt dan merk je heel snel of het instrument goed is. Aankomende veiling zijn er een flink aantal prachtige instrumenten, maar geluid is het belangrijkst.

  Ik speel altijd op violen zonder naar de richtprijs te kijken dan ben je minder bevooroordeeld. Er zijn namelijk violen van €2.000 die zo goed spelen als grote Italiaanse meesters (wel goed zoeken!) en vaak gaan die ver boven de richtprijs weg.
   
 11. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.484
  Ja, je hóórt het verschil tussen twee instrumenten altijd wel. Maar is de klank ook echt béter? Wat is dat dan,"béter"? Is die andere klank € 3480 waard? Ik heb op heel wat violen gespeeld, ook heel dure, maar ik ben gewend aan mijn eigen. En dus vind ik die mooi... Klank is volkomen subjectief!
  ;)
   
 12. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Ver onder de richtprijs bedoel je waarschijnlijk?
   
 13. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  776
  Nee ver onder het budget van Willeke.

  De richtprijs is dan 2.000 en ze gaan dan voor het dubbele weg. Richtprijzen zijn immers gebaseerd op resultaten uit het verleden met de in acht neming van de conditie/bouw van het instrument. Niet of een instrument goed of slecht speelt.
   
 14. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Jij verstaat onder 'richtprijs' iets anders dan ik, vandaar mijn eerdere opmerking.
   
 15. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.484
  Zo laat je mooi zien wat voor windhandel de handel in strijkinstrumenten feitelijk is! :)
   
 16. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  776
  Ja en nee, sommige bouwers zijn hun geld meer dan waard, omdat ze heel consistent goede instrumenten maakten. Bij andere makers kan dit weer heel erg fluctueren.

  Een goed voorbeeld is een oude Italiaanse meester (bekende maker) die zo schel klinkt als een krolse poes maar met een waarde van een paar ton. Maar deze maker heeft ook prachtige instrumenten gemaakt die fantastisch klinken.

  Zo zijn er eigenlijk nog meerdere voorbeelden, b.v makers die tevens een atelier hadden maar zelf fantastische instrumenten maakten maar omdat ze een atelier hadden drukt dit de waarde van de instrumenten van de meesters hand.

  Mijn advies is kijk niet meteen naar de maker/prijs, tenzij het een consistente maker betreft maar om nou te weten wie zo'n maker is, dan moet je heel wat veilingen af lopen!

  Mocht je naar Keulen gaan, ik ben er 2 dagen dus als je advies nodig hebt geef je maar een gil.
   

Deel Deze Pagina