Nieuwe altvioolmethode voor beginners: Altvioolwereld deel 1 en 2

Discussie in 'Altviool' gestart door Nico Dezaire, 2 jul 2020.

 1. Nico Dezaire

  Nico Dezaire

  Lid geworden:
  30 sep 2019
  Berichten:
  18
  Homepage:
  Cover altvioolwereld deel 2.jpg
  Beste altisten,

  Twintig jaar geleden verscheen de laatste Nederlandstalige altvioolmethode, nl. de Methode van de 21 eeuw.
  Het was een lang gekoesterde wens om een nieuwe alt-methode uit te brengen waarmee ik het leren bespelen van de altviool, ook door beginners wil stimuleren. Na een lange ontwikkelingsperiode is onlangs in mei, in samenhang met de methode Vioolwereld ook een aparte altversie uitgebracht. Deze heet uiteraard "Altvioolwereld". Bijgevoegd zijn 2 demo's om een indruk te krijgen.
  In de methode wordt het spelen op gehoor en vanaf bladmuziek met elkaar in balans aangeleerd. In deel 1 ligt het accent op luisteren, techniek en creativiteit, in de deel 2 is er relatief meer ruimte voor bladmuziek. (maar in beide delen worden alle aspecten ontwikkeld). Anders dan in bestaande methodes is de aansturing van de leerling, die in andere methodes hoofdzakelijk en vrijwel altijd direct vanaf het begin met notenschrift gebeurt. Door middel van het inzetten van moderne media is het mogelijk die aansturing uit te breiden en onstaat een aansturing die het brein meer activeert waardoor het leervermogen en motivatie van de leerling toeneemt. Via teksten, foto's, video's, mp3's, tabulaturen en via notenschrift wordt de leerling uitgedaagd. Uitgangspunt is een breed opgezette en zeer complete methode met veel samenspel en balans en afwisseling in werkvormen met en zonder het instrument, de creativiteit van de leerling tov muziek van componisten en volksmuziek en vooral, balans tussen spelplezier en ambacht. De methode bestaat uit 2 boeken en bijbehorende websites met belangrijke aanvullingen. Voor meer informatie: zie https://vioolboeken.nl/product-categorie/vioolwereld/
   

  Bijgevoegde bestanden:

  Laatst bewerkt: 2 jul 2020
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Gefeliciteerd met de uitgifte van deze didactische kunstwerkjes. Ik ben wel geen altist, maar het ziet er wel aantrekkelijk uit om het zo te (mogen) leren!
   
  Nico Dezaire vindt dit leuk.
 3. Nico Dezaire

  Nico Dezaire

  Lid geworden:
  30 sep 2019
  Berichten:
  18
  Homepage:
  Dankjewel Marcelita. Dat is een mooi compliment. Ik ga nu aan de slag met de celloversie maar dat instrument kun je al bespelen.
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Er kunnen dan altijd weer nieuwe cellisten in de dop blij worden van jullie aanpak!
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.325
  Homepage:
  @Nico,
  de methode is ontwikkeld voor beginners. Ik veronderstel dat dat personen zijn die nog geen eerdere ervaring hebben gehad met een strijkinstrument. Maar wat te doen als je al jaren viool speelt en je wilt nu altviool (leren) spelen? Het voornaamste probleem is volgens mij het aanleren van de altsleutel met bijbehorende vingerzetting. Heb je daar een andere, meer geschiktere methode voor? Het strijken op een alt zal best anders zijn, maar voor een violist is strijken niet geheel nieuw. Wat kun je aanraden?
   

Deel Deze Pagina