Met de kerstdagen in het vooruitzicht is het de vraag of er tussen het gourmetten en het wokken ergens deze dagen ook nog een beetje viool gespeeld kan worden... Voor mij de dagelijkse puzzel: les, 'clubjes': alles moet geoefend worden, gecombineerd met een (zoals iedereen...?) 'druk leven'. Wat: Welke prioriteit, de 3 nieuwe etudes voor les of de (te) snelle riedels voor orkest. Waar: Beneden of boven (afh van gezinsleden...). Wanneer: Werk, huishouden, sociale contacten, elke dag lijkt anders. Nu ben ik benieuwd hoe anderen het viool spelen in hun dagelijks leven inpassen.
(te) snelle riedels voor orkest kun je vereenvoudigen door bv de 1e en 3e tel te spelen en de rest niet. Daar kom je op les met een etude niet mee weg De meeste mensen hebben baat bij een vast moment op een dag maar ja....in een periode dat alle dagen anders zijn en dan ook nog onregelmatig werk zal dat niet meevallen. Belangrijkste is denk ik om het niet te "moeten" maar te "willen" en als het een dag niet lukt, dan gaat het niet....morgen weer een dag. Oh ja, en om de swung erin te houden kun je natuurlijk altijd een klein kerstconcertje geven als de familie aan de gourmet zit....heb jij je speelminuutjes gehad en het voorkomt overeten
Ik speel wel geen viool maar cello, maar herken wel wat je schrijft en je afvraagt. Zelf oefen ik wel regelmatig en kom er steeds meer achter dat ik wil afwisselen met de stukken en dat ik voors al de lesstof met veel aandacht bestudeer. Dat ik in 10 minuten met volle aandacht veel meer leer en verder kom dan 30 minuten alles even doorspelen. En pas als ik een moeilijk stuk heel langzaam maar foutloos kan spelen , de snelheid komt. En omdat ik niet een hele lange tijd zeer geconsentreerd achter elkaar kan spelen wissel ik dit vooral af met de stukken die ik wel beheers maar nog snelheid mee moet ontwikkelen. Verder neem ik als ik speel ook geregeld even een paar minuten pauze, en wissel ik de stukken vaak af, of speel ik alleen de moeilijkere stukjes uit een stuk afgewisseld met iets makkelijkers Ik heb wel een vaste hoekje in de huiskamer waar ik speel maar niet een vast tijdstip. En verder speel ik de éne keer lang en de andere keer weer wat korter, net waar ik zin in heb of uitkomt, of soms 2 keer op een dag kort. En omdat ik in een nogal gehoorig appartement woon probeer ik de speeltijden ook wat aan te passen en geen uren achter elkaar te spelen of een half uur lang dezelfde oefening te doen, en heb ik afspraken met de buurvrouw die af en toe nachtdiensten draait.
Marjet, Op het gevaar af langzamerhand op dit forum als de 'moppersmurf' te worden gezien, toch het volgende. Ik ga het niet hebben over iets als 'time management', want die ideologisch angehauchte kretologie heb ik aan het eind van mijn werkzaam bestaan bij het groot vuil gezet. Of eigenlijk veel eerder al Maar ik krijg de indruk van een aan jouw knt nogal 'gevuld' bestaan. Ik neem aan dat dit deels je eigen keuze is. Aan de andere kant, een mens kan ook teveel willen. Of anderen willen dat voor jou. Als ik de verhalen van mijn de basisschool bezoekende kleinkinderen moet geloven (en waarom zou ik dat niet doen), is hun agenda en die van hun klasgenoten meer dan gevuld met muzieklessen, de toneelclub, hockeywedstrijden, de padvinderij, de ongein die de school voor na schooltijd verzint en wat er nog meer te bedenken is. Ik ga gemakshalve maar even voorbij aan al die ouders, grootouders, buren en vrienden die voortdurend bezig zijn weg te brengen of op te halen. Als het ene kind 'gewoon' bij een ander kind wil spelen, moeten daartoe vooraf agenda's worden getrokken: 'ik heb volgende maand nog een gaatje vrij'. Ik vraag me werkelijk af of kinderen zich anno nu niet meer mogen vervelen. Gewoon, vervelen. Ik heb mij mijn halve jeugd verveeld, iets dat mijn ouders overigens niet als hun probleem zagen. Voor mij geen l'embarras du choix. Er was niet eens een 'choix'. Want zo was de tijd. En het goede nieuws is dat verveling je vaak stimuleert zelf iets te bedenken. Je vraagt je ongetwijfeld af wat de moraal is van dit verhaal. Heel simpel: prioriteiten stellen. Een proces waarbij blijkt dat je niet iedereen te vriend kunt houden. En als vioolspelen boven aan die lijst eindigt, reserveer je daarvoor een bepaalde periode van de dag. Met eventueel een terugvaloptie. Want bij muziekstudie is regelmaat nog belangrijker dan de hoeveelheid tijd die je er per keer in investeert.
Ha, leuke, nuttige, verschillende antwoorden! Om bij het laatste te beginnen, ik stel nu even de prioriteit om nog even een riedeltje te doen boven een uitgebreid antwoord...alvast bedankt, kom later terug...
Willeke, vereenvoudigen in samenspelverband: een sport om daar de balans in te vinden. Eigenlijk wil je alles kunnen spelen, maar gisteren in de kerstnachtdienst (koor-met-strijk) hoorde je echt niet alle afzonderlijke noten vd begeleiding...dus...inderdaad... Marloes: omgekeerd vind ik wat je schrijft ook weer herkenbaar...ik kan me ook niet lang concentreren op 1 stuk, wissel het af. Ik heb zelfs wel s een poos geklokt geoefend: half uur = 3 *10 min per item. Werkte eigenlijk wel, maar gaf ook een bepaalde druk. En het is zo heerlijk om een half uurtje met cd mee te hobbelen, maar ik heb ook gemerkt dat 10 selectief oefenen eigenlijk beter is, helaas.... Snelheid is een eeuwig probleem, maar daar ben ik, in amateurland, niet de enige in. Ook ik probeer mijn momenten te pakken zoals het uitkomt. Hopf: de boeken over time management heb ik in huis gehad. Spreekt/Sprak me erg aan...werd er alleen kriegel van, alsof ik een goed ingestelde machine moet worden. Ben wel benieuwd naar de reden waarom je het bij het grof vuil hebt gezet...een beetje disipline kan geen kwaad, toch...? En wat de jeugd betreft, mijn gedachte is: wees tegenwoordig haast maar blij met de clubjes...het alternatief is als een zombie achter de computer/smartphone etc? Je hoeft je in deze tijd nooit meer te vervelen... Prioriteiten stellen, da's een goed advies! Erg voor de hand liggend natuurlijk, maar goed om weer 's te lezen! Een valkuil met vioolspelen is wel dat er veel leuks te doen is...en dat ik dan vergeet dat bij al dat leuks ook studietijd hoort en dan kom ik weer terug bij de dagelijkse oefentijd... Nogmaals, leuk, leerzaam om jullie reakties te lezen. En ik blijf benieuwd naar hoe een ieder van jullie het bespelen van een strijkinstrument combineert met het dagelijks leven. Maken jullie er echt tijd voor vrij en hoe?
Voor mij geldt, dat mijn cello spelen en hobby is. Dat betekent dat ik niet plan wanneer ik ga oefenen. Ik pak mijn cello als ik daar zin en tijd voor heb. Dat kan ook betekenen dat als ik het heel erg druk heb ik soms een paar dagen (soms wel en paar weken ) niet speel.
Mijn spelen/oefenen is ook wat onregelmatig geworden. In de periode dat ik les had en in meerdere ensembles speelde oefende ik dagelijks (behalve vakanties). Die consequente regelmaat leverde wel veel op.
Daar heb he absoluut gelijk in. Als ik langere tijd niet speel, dan kan ik dat echt aan mij spel merken Maar soms ..heel soms als ik ploeter met een moeilijk stuk , en het wil elke keer maar niet lukken.. en ik leg dan mijn cello voor een paar dagen weg... dan gaat het zelfde stuk somsna die paar dagen ineens veel beter
Mijn cello heeft een paar daagjes rust nu. Ik heb denk ik niet zo'n druk leven als jij, al heb ik genoeg te doen: baan + hobby's maar wij hebben de kinderen al de deur uit. En sociale verplichtingen hebben we best wel een beetje beperkt. Al is het met de kerstdagen natuurlijk wel even anders! Vandaar dat mijn cello even stil blijft. Bovendien heb ik door de kerstvakantie 4 weken geen les en ik heb geen ensembles, dus daar hoef ik niet voor te studeren. Nu heb ik normaal gesproken elke 14 dagen les en ik oefen 6 dagen per week. En mijn ervaring is dat dat helemaal niet lang hoeft te zijn; 3 x 15 minuten is veel effectiever dan 1 x een uur. En dan is het - afgezien van de feestdagen - een kwestie van inpassen in de dagelijkse routine, voor mij is dat altijd meteen na het 8 uur journaal. Ik oefen meestal een klein half uurtje. Een vaste 'oefenafspraak' wordt een vanzelfsprekendheid. En wat te oefenen? Beperk het een beetje, zou ik zeggen. Ik denk dat je beter 1 etude goed kan doen, en die andere 2 kan laten schieten, als je in tijdnood zit. Dan heb je ook iets zinnigs om te laten horen op de les en dat is effectiever. En die orkestriedeltjes hoeven meestal ook niet in één keer, dat kan je ook in gedeelten doen. Ik begin altijd met de toonladders. Verder met oefenen is het handig om je te beperken tot de lastige stukjes, dus niet elke keer elk stuk linksbovenaan beginnen. Bovendien is het handig om elke dag de volgorde van de te spelen stukken te wisselen, want meestal schieten de laatste stukken er wat bij in. En tenslotte om het leuk te houden, eindigen met een stuk wat gewoon fijn is om even helemaal te spelen. Het is hobby tenslotte! Tja en waar? Persoonlijk zou ik ook liever in de woonkamer spelen, maar daar is mijn man niet zo gecharmeerd van, wat ik op zich kan begrijpen. In een druk gezin is het denk ik ook niet handig, want dan word je steeds afgeleid. Ik heb, met de kinderen uit huis, een plekje op een voormalige slaapkamer gecreëerd, dus ik zit wel goed. Maar anders is je eigen slaapkamer een prima optie. Ik weet niet of je kinderen hebt, maar het lijkt me in ieder geval goed om zonodig met ze af te spreken dat je in dat halve uurtje niet gestoord mag worden.
Bedankt gevoelige snaar! Erg herkenbaar ook weer! ( heb je je sociale activiteiten beperkt vanwege de cello...?) Ik speel zowel in de woonkamer als boven op een slaapkamer. 'Voordeel' vd slaapkamer is de slechte akoestiek, oneffenheden worden niet verdoezeld. Tot nu toe leuke, nuttige reakties (alleen het kerstconcertje tijdens de gourmet heb ik toch maar achterwege gelaten... ;-) ) * prioriteiten stellen * liever kort en geconcentreerd dan lang gedachtenloos. * dagelijkse routine * selectief (moeilijke passages) * beetje wisselen van stukken * genieten
Mijn oefenruimte is mijn eigen werkkamer in een uithoek van het huis. Ons huis is goed geïsoleerd en we hebben geen buren die muren met ons delen. Ik heb dus gewoon heel erge mazzel!!! Wat betreft het oefenen heb ik dus lesstof én die voor het cello-ensemble en maar een heel klein beetje voor de andere twee ensembles. Die 'varen' wel met de algemene verbetering door etudes voor celloles en goed á vue kunnen spelen doet de rest (want zo moeilijk is dat daar niet). Het rijtje dat Marjet noemt, is eigenlijk ook mijn rijtje (prioriteiten stellen, kort&geconcentreerd etc.). Ik moet verder wel naar mijn linkerhand luisteren, want ca. tien jaar voor ik kon gaan cello spelen, is daar flink wat kokend water overheen gekomen. Je kunt heel wat jaren daardoor niet eens bij het oortje een klein kopje thee vasthouden. En bovendien ruïneert zoiets je pianospel. Cellospelen vraagt wat anders van je hand en dat kun je vanaf het begin rustig opbouwen. Er is dan ook geen vergelijking met wat je eerst kon en je geniet van wat je wel gaat kunnen. Dus rustig opbouwen in mijn geval. Dat vibrato bij cello vanuit de elleboog moet, is alleen maar gunstig voor mij. Al met al, ik moet ietsies geduldiger zijn met mezelf, en dus met oefenen, maar oefening baart kunst!
Ha nee, zo erg is het niet hoor! Nee, dit is een persoonlijke keuze om energie te steken in alleen naaste familie en de weinige echt goede vrienden en al die 'verplichte' verjaardagfeestjes etc lekker te laten lopen. Klinkt misschien een beetje egoistisch maar scheelt heel veel energie. Prima samenvatting volgens mij!
Jaren heb ik geen muziek gemaakt, voor het laatst in mijn jeugd. Sinds anderhalve week speel ik dagelijks op de viool van een overleden tante. Voorheen verwierp ik het idee dat te gaan doen, met als reden dat ik er toch geen tijd voor heb met mijn werk in onregelmatige diensten en andere bezigheden. Probleem was dat ik mijn tijd slecht indeelde. Nu heb ik elke dag een vast blok aan een stuk van drie uur met zaken die ik elke dag wil doen, waaronder een half uur viool spelen. Heb ik een late dienst dan is het blok 's ochtends en heb ik een vroege dan is heb blok 's avonds. Werkt goed en heb zowaar hier en daar tijd over.
Doen jullie ook aan Time Management wat betreft oefenen? Sinds ik de Google agenda ontdekt heb met functie 'herinneringen' waar je lekker kunt afvinken probeer ik uit te zoeken of dat voor me werkt.