Online cellolessen

Discussie in 'Cello' gestart door Hubertus Bogaers, 28 mrt 2020.

 1. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  612
  Omdat de beperkingen rond corona de gewone cellolessen stilleggen, ben ik les gaan geven op afstand, met Zoom. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips, er valt een hoop te leren... het lijkt me een actueel onderwerp om over van gedachten te wisselen.
   
 2. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  612
 3. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  51
  Ik heb als 67 jarige, mijn eerste online celloles er ook op zitten. In november vorig jaar ben ik gestart met cello.
  Dat viel reuze mee......niet mijn spel:mad:, maar het online les krijgen.
  Het ging via skype en eerst was het even uitproberen hoe ik het beste kon gaan zitten etc. etc.
  Omdat ik al mijn hele leven andere instrumenten bespeel en pas enkele maanden cello, concentreert de les zich vooral op het aanleren van de goede techniek met name houding, handen, ontspanning.
  Via skype kon mijn docente weer prima aanwijzingen geven, waar ik nu weer mee vooruit kan.

  Volgens mij bieden onlinelessen ook voordelen: minder gereis en gesleep met cello, je bent niet afhankelijk van afstanden dus bv ook vanuit buitenland lessen volgen (als we weer er op uit mogen....), tussentijdse consultaties zijn makkelijker. Ook hoeft de docent geen ruimte te huren waardoor de lessen soms wat minder hoeven te kosten en voor iedereen toegankelijk kunnen zijn, ook als je een smalle beurs hebt.
  Deze week ga ik de tip volgen om een filmpje te maken en deze op te sturen naar mijn docente.
  En dan volgende week les via zoom uitproberen.
  Kortom...nieuwe perspectieven.
  Al denk ik wel dat face to face lessen ook altijd nodig blijven:thumbsup:
   
 4. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  51
  Verder zou het ook fijn zijn als er samenspel mogelijkheden online komen.
   
 5. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  612
  Dank je Nassau! Het heeft inderdaad ook voordelen... online samenspelen is lastig, door het kleine tijdsverschil tussen het moment dat je iets speelt, en het moment dat het aankomt. een optie kan zijn als de docente een partij van een duo inspeelt, de opname opstuurt, dan zou je weer in de les of op een opname jouw partij in kunnen spelen. Maar dat is natuurlijk geen 'echt' samenspel. Een andere mogelijkheid is het geluid via de telefoon te laten lopen, misschien is er dan geen of veel minder tijdsverschil?
  Hoe lang duren jouw skypelessen? (ik heb Skype vroeger ook geprobeerd, maar vond het geluid eigenlijk niet goed genoeg, en heb een andere docent gezocht voor mijn leerlinge die naar Amsterdam was verhuisd... )
   
 6. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  51
  Mijn lessen duren een half uur zoals ook eerder de gewone lessen.
  De skype geluidskwaliteit is inderdaad niet best dus ik denk niet dat online de gewone lessen geheel kan vervangen.
  Maar het zou in de toekomst een mooie aanvulling kunnen zijn zeker voor volwassenen, die zelf vaak toch al serieus aan de slag zijn met muzieklessen...(niks ten nadele van kinderen, maar toch....
  Verder kan de docent ook zelf filmpjes sturen met aanwijzingen en een en ander voordoen....handig om na te kunnen kijken als je bezig bent met oefenen!
  Op dit moment wordt het gewone basis en hoger onderwijs online aangeboden.....maar voor muziekles is volgens mij nog niet zoveel methodiek en didactiek ontwikkeld. Althans niet dat ik weet.....
  Iets voor de censervatoria??????ICT, didactiek en muziek......

  -
   
 7. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  51
  Voor bovenstaande is wel veel onderzoek nodig zodat je ook echt verantwoord bezig bent....musicologen...aan de slag!!
   
 8. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  51
  By the way...ik denk dat dit item bij forum Spel hoort......een kniesoor......
   
 9. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.837
  Homepage:
  Voor skypelessen lijkt het mij toch wel een behoorlijke toer om de camera goed gericht te krijgen, zowel bij docent als bij leerling, om te zien wat je moet zien om goed les te kunnen krijgen en geven. Kun je echt goed zien of iemands houding en stok vasthouden okee is tijdens het spelen? Ik sprak van de week een vriendin die les geeft voor een ander instrument en nu ook via skype lesgeeft. Ze vond het nog behoorlijk vermoeiend om goed les te geven zo.
  Eigenlijk zou zowel leerling als docent een cameravrouw/-man kunnen gebruiken die goed kan inzoomen op de juiste momenten en juiste plekken tijdens het voorspelen en demonstreren hoe iets beter kan.

  Samenspel online zou heel leuk zijn, maar dan moet er geen tijdsverschil zijn tussen wat je speelt en wat je medespeler hoort. Glasvezelverbindingen gaan al sneller, maar wellicht moeten we nog wachten op de uitvinding dat maakt dat er geen tijdsverschil meer is. Dan nog de juiste apparatuur bij de spelers en dan zou je toch denken dat het dan moet lukken.
  Via de telefoon heb ik het nog niet uitgetest, ja, kan wel even leuk zijn om te proberen. Telefoon kan op sterkte zijn dat iedereen in de kamer kan meeluisteren. Ben bang dat ook die verbindingen niet snel genoeg zijn.

  Hebben we niet, daarom is het nog wel mooi dat een docent of iemand anders een partij inspeelt en doorstuurt naar de ander en die dan zijn/haar partij kan meespelen.

  Als je met demonstratiefilmpjes aan de slag gaat om zelf ervan te leren, zou je ook in de spiegel moeten zitten om te zien of je inderdaad die instructies goed opvolgt.

  Toch denk ik dat zelfs bij de meest serieuze volwassene mogelijkheid tot samenspel met docent en na een tijdje liever ook nog met anderen nodig blijft om er echt plezier in te blijven houden. Okee, ik spreek hier misschien vooral voor mijzelf, maar in tijdens van (lichte) wanhoop over het niet willen lukken van iets, heb ik altijd motivatie weten te putten uit de vele mooie momenten van samenspel. Bij dat samenspel ging het niet om partijen die moeilijk waren, maar wel dat je kon ervaren hoe mooi de cello bijdraagt aan het geheel. Ik moet er niet aan denken dat ik het alleen zou moeten hebben van zelf ploeteren met skype-begeleiding en eens in de maand of misschien zelfs kwartaal een echte les met fysieke aanwezigheid.
   
 10. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  51
  Marcelita. Ik ben het helemaal met je eens, maar nood breekt wet.
  Met het orkest, waar ik bij speel (op hoorn) proberen we nu toch om alternatieven te vinden voor de repetities en lessen. Maak van de nood een deugd om nu creatieve oplossingen te vinden. Ik hoop dat die er komen vanuit techneuten met gevoel voor muziek.
   
 11. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.007
  Homepage:
  Aangezien ik een kniesoor ben: verplaatst! :)
   
 12. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  54
  Zowel ikzelf, als mijn dochter en mijn zoon hebben momenteel les met Skype. Het functioneert, maar kan wat mij betreft een echte les niet vervangen. Maar het is zeker een werkbaar alternatief. Wat erg jammer is dat samenspelen erg lastig is vanwege de vertraging en dat de geluidskwaliteit soms wat minder is Ik merk ook wel dat een les intensiever is (voor leerling en leerkracht), voor bij mijn jongste van 6. Ook zaken als houding zijn vaak in het echt beter te beoordelen.
  Ik er voor nu erg blij mee, maar ik zou het niet voor altijd willen.
   
 13. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.837
  Homepage:
  Het is inderdaad een kwestie van nood breekt wet. Het is mooi dat je dan van een skypeles nog steeds kunt leren en daar gaat het ook om. Wie weet wat voor creatieve mogelijkheden er voor nu nog boven komen drijven. Intussen lekker oefenen, ik kan nog een eind vooruit, heb (nog) geen skypeles gehad. Er gaat vast wel weer een mogelijkheid voor les komen, maar voor nu kan ik heel goed zelf verder.
   
 14. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  51
  Toch zou het mooi zijn als de geconstateerde technische problemen zouden kunnen worden opgelost. In deze tijd van oneindige virtuele mogelijkheden is het jammer dat er op muziekgebied nog zo weinig lijkt te zijn. Mijn oproep blijft: techneuten en musicologen, ga aan de slag. De tijden veranderen en het is mooi op daarop in te spelen. Natuurlijk ben ik ook voorstander van live lessen, maar.....andere mogelijkheden zouden ook perspectief kunnen bieden. Panta rei....alles beweegt.
   
 15. MarjoleinG

  MarjoleinG

  Lid geworden:
  2 aug 2012
  Berichten:
  169
  Ook ik heb mijn eerste online les gehad, via Zoom. Eigenlijk viel het mij reuze mee. Ik had mijn macbook op een omgeklapte muziekstandaard gezet en mijn docente had een goed beeld. Ze zei zelfs dat ze nu eens heel goed mijn rechterhand had kunnen bekijken en kon me daardoor nog een paar bruikbare tips geven. Ik had ook goed zicht op mijn docente, dus wat beeld betreft ging het goed. Wel haperde de verbinding af en toe, wat ervoor zorgde dat mijn grootste probleem (tellen) lastig te beoordelen was.
  Samenspelen hebben we niet gedaan, door het haperen, maar ook omdat er waarschijnlijk een vertraging op zou zitten.
  Ik vind het in ieder geval fijn dat de lessen op deze manier toch door kunnen gaan.

  Mijn man is sinds gisteren begonnen met pianolessen via Skype. Hij vindt het wel erg vermoeiend, vooral bij jonge kinderen die nog niet zo lang les hebben en nog de noten niet weten, omdat hij dan lastig iets voor kan doen of aanwijzen.
   
 16. Vioolgirl

  Vioolgirl

  Lid geworden:
  14 jun 2019
  Berichten:
  15
  Ik krijg aanstaande vrijdag mijn eerste online vioolles via Zoom. Ik ben benieuwd hoe ik het ga ervaren. Afgelopen maandag al uitgeprobeerd hoe mijn laptop moet staan en ik zelf. Ik ga het zien. Ik ben zoals de meeste vinden eens dat dit niet de echte lessen vervangt. Maar is een goede alternatief om ervoor te zorgen dat blijft doorontwikkelen. Ook voor de docenten kunnen op deze manier toch hun werk blijven doen.
   
 17. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  612
  Inmiddels heb ik Zoom en whereby geprobeerd in dezelfde les die ik gaf, en ontdekt dat whereby veel simpeler is, en een beter geluid en beeld geeft. Daarnaast zijn er beveiligingsproblemen met zoom, via zoom kan je windows computer gehackt worden schijnt het (apple heeft al een beveiligingsupdate) Dus de tip om eens te checken of whereby beter bevalt... je kunt minder mensen tegelijk les geven, en bij een gratis account heb je 1 "room" waar 3 mensen tegelijk contact kunnen maken. Het is heel gemakkelijk om degene waar je mee verbonden bent het hele scherm te geven, je uit het scherm ook delen. Het blijkt door meer muziekdocenten gebruikt te worden.
  https://whereby.com/
   
 18. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  51
  Bedankt voor de tip. Ga ik uitproberen.
   
 19. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  54
  Bedankt voor de tip! Ik ga er eens naar kijken.
   
 20. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  54
  Nog bedankt voor de tip van Whereby. We gebruiken het nu in de celloles van zoon en ik heb het idee dat het net wat beter is qua geluid en beeld vergeleken met Skype.
   

Deel Deze Pagina