Op zoek naar een strijkstok voor mijn altviool

Discussie in 'Altviool' gestart door M., 6 aug 2009.

 1. M.

  M. M.

  Lid geworden:
  17 mei 2008
  Berichten:
  110
  Hallo allemaal,

  Ik ben op zoek naar een nieuwe strijkstok voor mijn altviool. Ik heb al in oude berichten gekeken maar ik heb niets gevonden wat antwoord gaf op mijn vraag, dus vandaar dat ik een nieuw onderwerp begin.

  Ik speel momenteel met de stok die bij de altviool zat toen ik hem kocht, maar ik heb het idee alsof hij niet alles uit mijn altviool haalt. Ik vind hem te licht.

  Mjin altviool is groot (17,5 inch), heeft veel klank en daarom denk ik dat een zwaardere strijkstok het beter zal doen.

  Maar nu is mijn vraag, wat voor een stok? kan iemand mij iets vertellen over carbonstokken? want daar ben ik niet zo bekend mee, ik heb altijd gewoon met houten stokken gespeeld. En zijn er aanbevelingen over bouwers?

  Ik hoor het graag!

  Matthijs

  (PS: Heeft hier niets mee te maken, maar ik heb voor 5 euro "Grondig onderwijs in het behandelen der viool" de beroemde vioolmethode uit 1756 van Leopold Mozart op de kop getikt. Ik ben er gretig uit aan het lezen!)
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.961
  Homepage:
  De meeste carbonstokken zijn op een mooi normaal gewicht gemaakt en daarom nooit erg zwaar. Veel carbonstokken maken een flinke, heldere toon. Het aloude advies: probeer binnen het door jou gestelde budget zoveel mogelijk stokken van zowel hout als carbon uit. Ik kan in overleg een aantal stokken als zichtzending sturen of meegeven. Houten stokken heb ik ook op voorraad, maar gespecialiseerd ben ik in carbonstokken. Wanneer je interesse hebt kunnen we e.e.a. per e-mail verder bespreken om te voorkomen dat de aanbiedingen weer over elkaar heentuimelen, al dan niet met inzet van "interessante cadeaubonnen" :cool:
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  @Bert,
  Kunnen geregistreerde StrijkersForum-leden geen korting krijgen bij jou?
  Hoeft er ook geen kortingsbon gegeven te worden of zegeltjes geplakt.
  Idee?

  Frits
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.961
  Homepage:
  Nee Frits, aardig geprobeerd; het aantal geregistreerde leden zou daardoor natuurlijk onmiddellijk tot ongekende hoogte stijgen
  ;)
  Ik heb alle kortingsregelingen voor doelgroepen als studenten, professionals, leden van bepaalde orkesten etc. een paar jaar geleden beëindigd en de prijzen van met name snaren fors verlaagd zodat iedereen er van geniet. Eventuele verdere kortingen of premies hangen uitsluitend af van de marktsituatie van een bepaald artikel, van mogelijk grotere aantallen en soms van de individuele klant-relatie. Ook huurders van instrumenten krijgen bij aanschaf van een instrument een korting in de vorm van een gedeeltelijke teruggave van de huur. Meer kortingen zijn wat mij betreft niet aan de orde.
   
  Sanderijn Tas en Christa vinden dit leuk.
 5. M.

  M. M.

  Lid geworden:
  17 mei 2008
  Berichten:
  110
  Betekent dit dat de verschillen tussen carbonstokken minder groot zijn dan tussen houten stokken? Dat alle carbonstokken veel op elkaar lijken?

  Matthijs
   
 6. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.961
  Homepage:
  Binnen een type carbonstok zijn de onderlinge verschillen veel kleiner (hoewel nog steeds aanwezig) dan tussen houten stokken van één "type". Ik durf de meeste carbonstokken dan ook direct via het internet te verkopen, terwijl ik houten stokken alleen verkoop nadat de klant in de winkel of via een zichtzending stokken heeft uitgeprobeerd. Het is echter beslist niet zo dat "alle carbonstokken op elkaar lijken", het gaat alleen op bij één type van dezelfde fabrikant.
   
  Sanderijn Tas vindt dit leuk.
 7. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Beste Matthijs,

  Ik denk dat de enige manier om erachter te komen of een carbon fiber strijkstok iets voor jou is, proberen is. Kijk eens rond bij verschillende aanbieders, probeer verschillende prijsklassen en dan kom je er vanzelf uit.

  Ik denk dat je bij een relatief grote altviool niet noodzakelijk uit hoeft te komen bij een relatief zware strijkstok. De klank die je met een bepaalde strijkstok bereikt is van meer factoren afhankelijk dat gewicht.
   
 8. M.

  M. M.

  Lid geworden:
  17 mei 2008
  Berichten:
  110
  Ja dat weet ik, altviool spelen is iets anders dan viool spelen. Dat heb ik wel ontdekt toen ik overstapte. Bij een viool bereik je veel eerder de optimale klank dan bij een alt. Dit heeft te maken met je techniek en met je strijkstok.

  En aangezien ik nu een relatief lichte stok heb, ben ik benieuwd hoe het speelt met een wat zwaardere stok.
   
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Ik vind de term ‘aardig geprobeerd’ afbreuk doen aan mijn serieus voorstel.


  Frits
   
 10. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Mischien een rare vraag.
  maar kun je, een strijkstok van de viool ook gebruiken voor de altviool, als de altviool bijna net zo groot is als een 4/4 viool?

  of is daar echt een een andere strijkstok voor nodig?
  ik heb gemerkt tijdens het spelen op de altviool, dat je nogal aan de C snaar moet trekken om daar een mooi geluid uit te krijgen.

  op de gewone strijkstok zitten ongeveer 150 haren in het haarlint.
  maar hoeveel zitten er eigenlijk op een strijkstok voor de altrviool?
   
  zapling vindt dit leuk.
 11. Sanderijn Tas

  Sanderijn Tas Vioollerares

  Lid geworden:
  3 jul 2015
  Berichten:
  5
  Korting is wel verleidelijk, maar idd zoals je zegt, @Bert, het ligt er maar aan op welke hoogte je originele prijs ligt voor je die korting geeft. Als je al redelijk geprijsd hebt, is het goed om die prijs standaard te houden. Ik werk zelf ook volgens dit laatste principe bij mijn vioollessen voor volwassenen.
   
 12. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  Grappig, zo'n reactie op een bericht van 6 jaar geleden :)
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Ja, als Nederlanders ergens korting op kunnen krijgen dan kopen ze dat eerder. Ook na zes jaar is korting interessant. Maar ze zijn ook niet gek: als de prijs zonder korting onredelijk hoog is, laten ze zich niet verleiden tot koop!
   
 14. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Ja voor een altviool heb je een andere stok. Deze is iets zwaarder en volgens mij staat er meer spanning op de haren. Of het meer haren zijn weet ik niet.
   

Deel Deze Pagina