Openbare masterclasses van de Nederlandse StrijkKw

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door Guest, 28 mei 2003.

 1. Guest

  Guest Guest

  Enigszins aan de late kant: a.s. zaterdag 31 mei zal Thomas Brandis de openbare masterclasses van de Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) verzorgen. Thomas Brandis werd op 26-jarige leeftijd concertmeester van het Berliner Philharmonikeer o.l.v. Herbert von Karajan en bleef dat gedurende 22 jaar. Daarnaast was hij primarius van het Brandis kwartet dat veelvuldig in binnen- en buitenland heeft opgetreden en maakte vele cd-opnames. Ook geeft hij vele masterclasses over de hele wereld en is hij een geroemd viool- en kamermuziekdocent. Wij zijn er bijzonder trots op dat de heer Brandis deze week onze gastdocent is!

  Daarnaast maak ik van de gelegenheid gebruik u te wijzen op de (gratis toegankelijke) openbare examens op 14 juni a.s. in het Bethanienklooster.
  Tussen 13.30 - 18.00 zullen er toelatings-, overgangs- en eindexamens gehouden worden. De jury bestaat uit Martin Lovett (Amadeus kwartet), Tim Vogler (Vogler kwartet), Dmitri Ferschtman (hoofdvakdocent Conservatorium van Amsterdam), Henk Guittart (Schoenberg kwartet) en vaste docent Stefan Metz. Het definitieve programma volgt spoedig en zal op onze website gepubliceerd worden.
  U bent hierbij vanzelfsprekend van harte welkom. Reserveren is niet nodig.

  Ik hoop u zaterdag 31 mei bij de openbare masterclasses te mogen begroeten.

  Met vriendelijke groet,

  Inge Lobbezoo
  NSKA

  [newpage]MASTERCLASS GASTDOCENT 31 mei 2003

  Alain Meunier

  locatie: Bethanienklooster, Barndesteeg 6b, Amsterdam
  entree : 5 euro
  aanvang: 11.30 uur


  Programma:

  11.30 Rubens kwartet
  14.00 Matangi kwartet
  15.45 Romeo kwartet

  DE NSKA

  "I am convinced, that the activity of this institute, in a few years time, will provide the Netherlands with a level of chamber music players, which Dutch music life deserves but apparently lacks at the moment." Norbert Brainin, primarius Amadeus Kwartet

  De Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) is in 2001 in Amsterdam opgericht voor bijzonder begaafde jonge musici die zich willen verdiepen in de studie van het strijkkwartet met het doel zich op zo hoog mogelijk niveau te specialiseren en te manifesteren. De opleiding is op twee pijlers gebouwd: continuïteit door middel van wekelijkse masterclasses door de vaste docent en periodieke masterclasses van gastdocenten. De continuïteit van de opleiding wordt gewaarborgd door de vaste docent Stefan Metz (cellist voormalig Orlando Kwartet). De periodieke masterclasses worden eens per maand geleid door de 'oude meesters', waaronder leden van het Amadeus Kwartet, Bartók Kwartet en Smetana Kwartet.

  "In my opinion chamber music in general and stringquartet in particular requires a highly specialised education. During my two years stay in Holland I worked with many different student and professional ensembles. This experience has led me to the conclusion, that in Holland it is necessary to establish such a specialized education." György Kurtág, componist Parijs

  Daarnaast vinden er regelmatig muziekanalyses, luistersessies en lezingen plaats, eveneens gegeven door internationale deskundigen. Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is de concertpraktijk. In het kader van de opleiding zullen de strijkkwartetten regelmatig concerten geven, waarbij hun optredens geregistreerd en geanalyseerd zullen worden. Gebruikmakend van het nationale en internationale netwerk van de NSKA bouwen de studenten aan hun eigen netwerk. In het eerste jaar zullen de studenten concerten verzorgen op scholen, in jeugdcentra en op kleinere podia. In het tweede jaar zullen zij tevens op de grote Nederlandse podia en in het buitenland optreden.

  Als onderdeel van het curriculum voeren de studenten ook educatieve taken uit, waaronder het geven van kamermuzieklessen aan leerlingen van muziekscholen. In het tweede jaar worden zij bovendien voorbereid op deelname aan internationale strijkkwartetconcoursen (Londen, Bordeaux, Banff, Moskou enz.). Deelname hieraan is van het grootste belang voor een internationale carrière.
  Sinds de aanvang van de educatieve activiteiten is gebleken dat er naast de voltijdsopleiding grote behoefte bestaat aan een deeltijd curriculum. Om tegemoet te komen aan deze wensen werd onze opleiding uitgebreid met een deeltijdtraject. In de voltijdsopleiding ontvangen de studenten een studiebeurs, zodat zij zich geheel op de opleiding kunnen richten en het volledige programma kunnen volgen. De studenten in het deeltijd curriculum volgen de opleiding naast hun eigen werkzaamheden en ontvangen geen beurs. Hoewel de opleiding een postconservatoriaal karakter heeft, legt de NSKA groot accent op samenwerking met de Nederlandse conservatoria. De bedoeling is dat de opleiding naadloos aansluit bij de Tweede Fase. Hiertoe zijn contacten geweest met alle conservatoria, waaruit bleek dat studenten van o.a. de conservatoria in Den Haag en Amsterdam in aanmerking komen voor een 'kennismakingssemester' aan de NSKA.

  "In de vertolking van dit repertoire een niveau te bereiken, dat recht doet aan haar kwaliteit, vergt een specialisatie die in de twee Tweede Fase-studiejaren niet haalbaar is, wanneer men ervan uitgaat dat de kwartetleden daartoe dagelijks vele uren samen zullen moeten studeren. Het moge duidelijk zijn dat ik het initiatief daartoe van harte ondersteun." Ton Hartsuiker, oud-directeur conservatoria Amsterdam en Utrecht

  PLANNING MASTERCLASS GASTDOCENTEN 2002-2003

  21 t/m 25 januari Norbert Brainin (Amadeus kwartet, UK)
  18 t/m 22 februari Alain Meunier (cellist, hoofd afdeling Kamermuziek Conservatorium Parijs)
  25 t/m 29 maart Hugh Maguire (Allegri kwartet, UK)
  22 april t/m 26 april Bretislav Novotny (Prague String Quartet, Tjechie)
  27 t/m 31 mei Thomas Brandis (Brandis kwartet, Duitsland)
  14 juni Martin Lovett (Amadeus kwartet, UK) - openbare examens, toegang gratis


  De masterclass op de laatste dag van de 'week van de gastdocent' is toegankelijk voor geïnteresseerden (de overige lessen zijn besloten). Lokatie : Bethanienklooster, Barndesteeg 6b te Amsterdam.

  KWARTETTEN IN DE OPLEIDING
  Matangi Kwartet (voltijdsopleiding incl. beurs)
  Rubens Kwartet (voltijdsopleiding incl. beurs)
  Jenufa Kwartet (deeltijd opleiding)
  Prinse Kwartet (deeltijd opleiding)
  Romeo Kwartet (deeltijd opleiding)
  Van Dingstee Kwartet (deeltijd opleiding)
  Saffier kwartet (kennismakingssemester, Conservatorium van Amsterdam)
  En Accord kwartet (kennismakingssemester, Conservatorium Den Haag)

  De NSKA wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Ministerie van OCenW, Société Gavigniès, SNS Reaal Fonds, Maurits van Kattendijke Stichting, Thuiskopie Fonds
  Van Bijlevelt Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting K.F. Hein Fonds, Van der Moolen NV, JCP Stichting

  NSKA
  Inge Lobbezoo
  Keizersgracht 261
  1016 EC Amsterdam
  tel. 020 4281057
  fax 084 8751533
  [mail]info@nska.nl[/mail]
  www.nska.nl
   

Deel Deze Pagina