Oskar Back 2011 op 21,22,23,28 april

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door Henri Vieuxtemps, 23 apr 2011.

 1. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Sorry, vergeten eerder te berichten hier, maar het Oskar Back is weer bezig. De 1e ronde is vandaag en gister geweest morgen de 2e ronde (ook gratis). Origineel programma met als mogelijk finaleprogramma 8e Spohr en ...... 5e Vieuxtemps(joeppie), een componist die de laatste 6 jaar niet meer in de Grote Zaal is gespeeld.
  http://www.oskarback.nl/nieuws.html
  Hier het programma http://www.oskarback.nl/volgend-concours.html :
  Programma Nationaal Vioolconcours Oskar Back 2011

  Eerste ronde:
  Donderdag 21 en vrijdag 22 april 2011
  Reza Namavar - In de magmakamer
  Eerste deel uit één van de sonatines van Franz Schubert:
  - Sonatine in D, op. 137 nr. 1 (D384)
  - Sonatine in a, op. 137 nr. 2 (D385)
  - Sonatine in g, op. 137 nr. 3 (D408)
  Josef Suk - Appassionato (uit: Vier Stukken, op. 17)

  Tweede ronde:
  Zaterdag 23 april 2011
  Anton Webern - Vier Stücke, op. 7
  Keuze uit één van de volgende sonates van Ludwig van Beethoven:
  - Sonate in D, op. 12 nr. 1
  - Sonate in A, op. 12 nr. 2
  - Sonate in Es, op. 12 nr. 3
  Keuze uit één van de volgende vier werken:
  - Pablo de Sarasate: Introduction et Tarantelle, op. 43
  - Pablo de Sarasate: Jota Aragonesa, op. 27
  - Antonio Bazzini: La ronde des lutins, scherzo fantastique, op. 25
  - Antonio Bazzini: Calabrese, op. 34 nr. 6

  Finale:
  Donderdag 28 april 2011
  Henri Vieuxtemps - Vioolconcert nr. 5 in a, op. 37 'Grétry' (met cadens 1 of 2)

  of:

  Louis Spohr - Vioolconcert nr. 8 in a, op. 47 ‘In modo di scena cantante’

  Tijdens de finale worden de deelnemers begeleid door het Symfonieorkest Koninklijk Conservatorium Den Haag o.l.v. Jurjen Hempel

  Kaartverkoop
  •De voorrondes vinden plaats in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam en zijn gratis toegankelijk
  •De finale vindt plaats in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, u kunt kaarten bestellen via Het Concertgebouw

  http://www.oskarback.nl/tweede_ronde.html
  Schema van optreden tweede ronde, zaterdag 23 april
  09.30 – 10.50 uur:
  Saskia Otto
  Emmy Storms
  pauze
  11.00 – 12.20 uur:
  Sjaan Oomen
  Amarins Wierdsma
  pauze
  12.50 – 14.10 uur:
  Colette Overdijk
  Pieter van Loenen
  pauze
  14.20 – 15.40 uur:
  Gerard Spronk
  Tosca Opdam
  pauze
  15.50 – 17.10 uur:
  Koen Stapert
  Lisanne Soeterbroek
  Aansluitend juryberaad en bekendmaking finalisten
   
 2. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Finalisten zijn bekend: Sjaan Oomen, Emmy Storms, Tosca Opdam, Lisanne Soeterbroek
  http://www.oskarback.nl/nieuws/00005-finalisten-bekend.html
  Wauw, ik ben gelukkig. In de laatse 6 jaaragenda's van het Concertgebouw geen vioolconcert van mij in de grote zaal, nu 4!! keer achter elkander ter compensatie van de deze programmeerfout. Dus 5e Vieuxtemps 4 malen. Ik denk dat het publiek er een beetje gek van wordt op deze avond die om 19.00 uur begint. Helaas had niemand de 8e Spohr uitgekozen. Ik heb natuurlijk ook een beetje respect voor mijn collega's en het publiek die ik wat afwisseling gun. maar zo leren ze het stuk wel goed kennen natuurlijk.
   
 3. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.078
  Vieuxtemps,

  Zou dat laatste nodig zijn? In de concertzaal wordt het inderdaad niet zo vaak uitgevoerd, maar het is al de nodige keren op de plaat gezet. Overigens is de keuze voor dit werk wel toepasselijk als je je realiseert dat het ook als examenstuk is gecomponeerd.

  Hopf
   
 4. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  In het programmaboekje van het Oskar Back concours staat dat violisten kunnen deelnemen tussen 17 en 26 jaar.
  Voor het Elisabethconcours volgend jaar is de leeftijd verhoogd naar 30 (zie hieronder). Nu kunnen Nederlandse deelnemers van 27 t/m 29 niet meer meedoen aan het Oskar Back, hoewel dat -als ze hoog eindigen- een goede voorbereiding zou kunnen zijn voor Brussel een jaar later (gesteld dat ze door de videovoorronde komen). Eigenlijk zou bij het Oskar Back de leeftijd ook verhoogd moeten worden naar 30,35, 40 of misschien zonder enige leeftijdsdiscriminatie. Wat is er tegen om een beroepsviolist van 35 of 40, die ouder maar rijper is en meer ervaring heeft, mee te laten doen, als hij/zij nog zin heeft in een concours?

  http://www.cmireb.be/nl/n/469-Viool_2012_-_reglement_(75_jaar_Koningin_Elisabethwedstrijd).html
  Viool 2012 - reglement (75 jaar Koningin Elisabethwedstrijd)
  In 2012 organiseren we de 17de editie van de vioolwedstrijd. Die brengt een paar nieuwigheden met zich mee : De leeftijdslimiet voor de deelnemers wordt opgetrokken tot 30 jaar (ze moeten na 15 januari 1982 geboren zijn).
  Voor de eerste keer moeten kandidaten voor de vioolsessie twee recitalprogramma’s voorstellen voor de halve finale, waaruit de jury een keuze zal maken. Meer informatie vindt men hierover in het reglement van deze wedstrijd. De halve finalisten worden opnieuw begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, deze keer onder de leiding van Michael Hofstetter.
  Voor de finale in het Paleis voor Schone Kunsten hebben we het genoegen Gilbert Varga opnieuw te verwelkomen als dirigent van het Nationaal Orkest van België.
  De vioolwedstrijd van 2012 zal in het teken staan van de 75ste verjaardag van de Koningin Elisabethwedstrijd, in 1937 voor het eerst georganiseerd onder de naam van de befaamde Belgische violist Eugène Ysaÿe.
   
 5. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Je hebt ook kamermuziekconcoursen. Daar zijn ook leeftijdlimieten:
  Bijvoorbeeld het Charles Hennen concours
  http://www.chc.nl/?id=39&ln=0
  Deelname staat open voor muziekvakstudenten, studerend aan een conservatorium of vergelijkbare buitenlandse vakopleiding hetzij studerend voor een muziekvakdiploma, hetzij jonge beroepsmusici.
  •Totale leeftijd trio maximaal 81 jaar met een individueel maximum van 29 jaar
  •Totale leeftijd kwartet maximaal 108 jaar met een individueel maximum van 29 jaar
   
 6. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  704
  Uit een krant:
  AMSTERDAM – De Nederlandse violiste Tosca Opdam (1988) heeft donderdagavond in Amsterdam het 23e Nationaal Vioolconcours Oskar Back gewonnen.

  Ze nam het in de finale van het tweejaarlijkse vioolconcours, gehouden in de Grote Zaal van het Concertgebouw, op tegen Sjaan Oomen (1985), Lisanne Soeterbroek (1984) en Emmy Storms (1988).

  Alle vier de finalisten speelden het Vioolconcert nummer 5 in a klein (opus 37) ”Grétry” van Henri Vieuxtemps, begeleid door het Symfonieorkest Koninklijk Conservatorium Den Haag onder leiding van Jurjen Hempel. Het 23e Nationaal Vioolconcours vond plaats van 21 tot en met 28 april. De Stichting Studiefonds Oskar Back organiseert sinds 1967 tweejaarlijks het Nationaal Vioolconours, dat vernoemd is naar de van oorsprong Hongaarse violist Oskar Back (1879-1963).

  Tosca Opdam begon op driejarige leeftijd met vioolspelen bij Linda Lopez Cardozo. Van haar 7e tot haar 16e studeerde ze bij Joyce Tan in de Jong Talentklas van het Conservatorium van Amsterdam. Vervolgens ging ze naar Peter Brunt aan de Academie voor Muzikaal Talent in Utrecht. Op dit moment studeert ze aan de Manhattan School of Music in New York bij Patinka Kopec.

  Eerder won Tosca Opdam prijzen bij het Inter Provinciaal Muziek Concours en het Prinses Christina Concours. Ze bespeelt een Cerutiviool uit 1864.

  Tosca Opdam kreeg de eerste prijs (Kramer-van Zweden) ter waarde van 16.000 euro. Lisanne Soeterbroek ontving de tweede prijs (Elisabeth Back), een studiebeurs ter waarde van 8000 euro. Sjaan Oomen won de derde prijs, een studiebeurs ter waarde van 5000 euro. Emmy Storms ging naar huis met de vierde prijs, ter waarde van 2500 euro. De prijzen werden uitgereikt door prins Constantijn der Nederlanden, beschermheer van de Stichting Studiefonds Oskar Back.

  De jury van het Nationaal Vioolconcours bestond uit Hans Hierck (voorzitter), Roeland Gehlen, Theodora Geraets, Rudolf Koelman, Francien Schatborn, Tjeerd Top en Jan Willem de Vriend.

  Het concours staat open voor violisten van 17 tot en met 26 jaar. Laureaten waren onder meer Vera Beths, Liza Ferschtman, Janine Jansen, Emmy Verhey en Jaap van Zweden.
   
 7. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Ik moest er 3 keer voor naar Belgie rijden, maar de 3e keer was raak om m'n Vieux Temps biertjes te bemachtigen, die ik de 4 finalisten na afloop gaf. Maar kostte flink moeite, want 2 waren al bijna via de catacomben weg. Maar ik kon nog net de lift inspringen om de winnares het biertje te geven, waar ze nog niet van gehoord had.
  Geweldig om 4 keer Vieuxtemps te horen in het Concertgebouw. Bij de reportage over het concours om 13.00 uur op tv waren helaas korte fragmenten van de 5e Vieuxtemps te horen en eindigde de reportage met de Oskar Backfinale van 1979, waarin de laatste 10 minuten weer de 1e Bruch veel te lang te horen was. Na 1 minuut het geluid daar uitgezet, want die 1e Bruch kennen we nou wel, stelletje beperkte culturele armoedzaaiers bij de tv. Niks over Oskar Back gelezen in de NRC. Cultureel gaat die krant ook hollende achteruit. Ook niks over de Prinses Christina Concoursfinale met de 14-jarige winnares op viool Svenja Staats, waarmee ik ook dit stuk van Saint-Saens speelde:
  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013

Deel Deze Pagina