Pijn aan vingertoppen

Discussie in 'Overig' gestart door Sarah, 14 nov 2010.

 1. Sarah

  Sarah Sarah

  Lid geworden:
  8 nov 2010
  Berichten:
  12
  Hallo!
  De laatste tijd wanneer ik een tijdje aan het spelen ben, krijg ik pijn aan mijn vingertoppen, vooral van de wijs- en middelvinger.
  Mijn nagels zijn van nature niet zo kort en ik speel dikwijls net op topje van m'n nagel, dan heb ik daar nooit last van. Maar mijn leraar zegt dat ik niet op de nagel maar op de vingertop moet spelen.
  Wanneer ik mijn nagels kort knip, dan doen de snaren soms echt zeer, alsof het echt in het vlees snijdt...
  Hebben jullie hier ook soms last van of is er iets wat hier tegen kan helpen?
  Groeten.
   
 2. abbyviool

  abbyviool

  Lid geworden:
  20 jun 2008
  Berichten:
  38
  Homepage:
  De pijn kan door verschillende dingen komen.
  Het kielhoutje kan te hoog zijn, zodat je de snaar erg diep moet indrukken. Als dat het geval is even naar een vioolbouwer en de pijn is weg.
  Het kan ook zijn dat je de snaren te hard indrukt. Probeer je vingers zo zacht op de snaar te zetten dat je wel een goed geluid krijgt maar niet verkrampt.
  Staalsnaren snijden meer in je vingers dan kunststof snaren.
  Tot slot kan het zijn door de verandering van spelen, je vingers zijn het nog niet gewend dat de snaar op een andere plek je vinger raakt.
  Ik hoop dat je spoedig weer zonder pijn kan spelen.
   
 3. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.726
  Sarah,

  Hoelang speel je al (aantal jaren, maanden), hoe vaak speel je, een half uur per dag of veel langer?

  Abbyviool geeft al aan waar het door kan komen, maar we moeten er wel achter komen waar het aan ligt.

  Remi
   
 4. Sarah

  Sarah Sarah

  Lid geworden:
  8 nov 2010
  Berichten:
  12
  Remi,
  ik speel nu zeven jaar. Vroeger speelde ik vaak niet maar dan een half uur per dag, maar de laatste weken is dit meestal anderhalf tot twee uur.
  Misschien kan het komen omdat ik nu langer speel dan vroeger en dat mijn vingers dat gewend moeten worden?
  Groeten
   
 5. Saar___

  Saar___

  Lid geworden:
  19 jun 2008
  Berichten:
  52
  Dat zou goed kunnen.
  Ik ben 2 jaar (?) geleden begonnen met cello spelen, naast viool en altviool, en je vingers moeten wat "eelt kweken". Nu heb ik nergens last van :)
   
 6. Sarah

  Sarah Sarah

  Lid geworden:
  8 nov 2010
  Berichten:
  12
  Ik heb geen last van eelt op m'n vingers hoor, nooit gehad. Maar ik dacht dat eelt juist negatief was? Dat je dit krijgt door te gespannen op de snaar de drukken en dat je hierdoor de voeling met je snaar verliest...
   
 7. Saar___

  Saar___

  Lid geworden:
  19 jun 2008
  Berichten:
  52
  Hmm, ik voel zeker wel wat ik doe, hoeveel vibrato ik moet toevoegen om een mooie toon te krijgen, het bijstellen als het vals is (millimeterwerkje).
   
 8. Sarah

  Sarah Sarah

  Lid geworden:
  8 nov 2010
  Berichten:
  12
  Oké, ik zeg alleen maar wat ik gehoord heb hoor ;)
  Maar ik heb nooit eelt op m'n vingers gehad, dus veel kan ik er niet over zeggen.
  Toch is het wel vervelend dat ik telkens als ik wat langer speel, ik pijn krijg aan m'n vingertoppen. Misschien kan het liggen aan de houding van m'n vinger? Maar volgens mij is dat wel in orde, alleen heb ik nu meer de neiging om op het topje van m'n nagel te spelen, omdat ik de 'pijn' dat niet echt meer voel...
   
 9. Saar___

  Saar___

  Lid geworden:
  19 jun 2008
  Berichten:
  52
  Het was niet onaardig bedoeld hoor. :)
  Over de houding van je hand kun je denk ik beter je docent(e) vragen.
  Mijn docente zegt in ieder geval vaak dat ik mijn nagels moet knippen en voor mij is het dan ook niet mogelijk om op het topje van mijn nagel te spelen. Krijg je dan niet ook een heel ander geluid?
   
 10. abbyviool

  abbyviool

  Lid geworden:
  20 jun 2008
  Berichten:
  38
  Homepage:
  Of je eelt krijgt van het viool spelen of niet heeft ook veel te maken met je eigen vingers. De een krijgt nu eenmaal veel sneller eelt dan de ander. Net als een vioolplek. Het heeft allebei deels met je houding te maken maar ook met je huid (gevoelig of niet). Als je de nagel op de snaar hebt (dat is dus net te veel vingertop)krijg je een ander geluid. De toon wordt dan wat scheller. En je snaar slijt sneller. Dus twee goede redenen om het niet te doen. Overigens kan je ook redelijk op de top spelen en niet met je nagel de snaar raken. Dat hangt af van de bouw van je vingers en of je je nagels echt kort hebt geknipt.
   
 11. nemod12

  nemod12 donny

  Lid geworden:
  9 dec 2010
  Berichten:
  1
  hallo lieve mensen. Ik heb misschien een rare vraag voor op dit forum. Maar ik word er helemaal gek van en ik vind op medische forums geen antwoord. ook niet bij de huisarts.

  Sinds een week is het topje van mijn linker wijsvinger heel gevoelig. Om precies te zijn voelt het exact hetzelfde aan alsof ik uren en uren aan het gitaar spelen ben.
  Ik weet dit omdat ik jaren geleden wel eens gewoon wat oefende, Dus ik speel trommel al jaren niks meer op een gitaar, Ik heb er zelfs geen.
  Het gevoel in de vinger wordt niet minder en ik maak me nu eigenlijk wel een beetje zorgen.. misschien kan mij hier iemand iets over adviseren.. heb al uren op google gezocht .. dank je wel alvast,
   
 12. Lisa Sophie

  Lisa Sophie

  Lid geworden:
  5 jan 2011
  Berichten:
  10
  - Als je je ongerust maakt gewoon even langs de huisarts, dan kan je uitsluiten dat het iets 'ergs' is. Ooit heb ik een ontstoken vingertop gehad, dat was gewoon een kwestie van in de soda weken. Ging vanzelf weer over.

  - Verder zorgen voor korte nagels en en het bovenste kootje van je vingertop recht op de hals zetten.

  - Uiteindelijk worden de toppen van je vingers wat harder als je een tijdje zo speelt. Als je dan een paar weken niet speelt verdwijnt dat hardere gedeelte vanzelf weer.

  - En zoals boven al een keer genoemd, laat een bouwer voor je kijken of de snaren misschien te hoog boven de toets staan.
   

Deel Deze Pagina