Hoe je het went of keert, het veelzijdige instrument cello heeft ook een bas-stem, waarmee je de muziek een bodem kunt geven. Daarom had ik het maar even over 'bassist'. Het verbaast mij echter wel dat je hier een vraag over stelt, want ik dacht toch dat je goed thuis was in de mogelijkheden van diverse strijkinstrumenten.
Nou ja, ik vind het woord bassist behoren bij de bespeler van de contrabas, maar ik begrijp nu dat je de 'bas'partij hebt vertolkt op de cello. Akkoord?
De dirigent van ensembel waar ik speelde noemde ons ook vaak 'de bassen', terwijl wij cellisten zijn. Bedoeld werd: degenen die de baspartij spelen. Daar zou maar zo een gamba of fagot bij kunnen aansluiten, bij 'de bassen'.
Het is altijd zo verwarrend wanneer mensen iets anders schrijven/zeggen dan ze bedoelen. Ik ben voor eenduidigheid, hetgeen neerkomt op het voorkomen van ieder misverstand. Een fagot is nu eenmaal geen bas.
Nou, bij het bedoelde 'degenen die de baspartij spelen' zou het wel kunnen kloppen. Als je het wat strikter op de instrumenten betrekt, zoals jij doet @Oosterhof Vioolbouw , dan klopt het van die fagot idd niet. Voor de cello wel : violoncello = kleine basviool.
Jaarvergadering bij Huismuziek Amersfoort: wat dacht je van een muzikale jaarvergadering? Dat begint dan met het doornemen van een muziekstuk met z'n allen. Een stuk dat steeds mooier gaat klinken en deze keer was het het Hallelujah uit de Messiah van Händel. Vervolgens wordt de agenda zeer gedisciplineerd doorgelopen en de jaarstukken besproken. Je doet je zegje als je ergens iets over op te merken of te vragen hebt, maar dat hoeft allemaal niet in hele verhalen, daar kun je best kernachtig in zijn. Dat is ook fijn voor de anderen. Na de vergadering worden de instrumenten weer opgepakt en is het tijd voor het andere muziekstuk: de militaire mars van Schubert (oorspronkelijk voor vierhanden piano). Dit favoriete stuk heeft al vele bewerkingen ondergaan en het is natuurlijk onvermijdelijk dat het dan ook voor gemengd ensemble beschikbaar is gemaakt. Alhoewel het stuk bij veel mensen nog goed in het gehoor ligt, is het toch weer verrassend hoe een bewerking voor gemengd ensemble uitpakt. Spectaculair was het niet, maar het plezier samen te musiceren was er niet minder om! Kortom: zeer geslaagde avond met leden van alle groepen samen!
Morgen van 15 tot 16 uur gaan we 'los' in muziek uit diverse landen. In Utrecht, wie zin heeft dat te horen is welkom, maar meldt dat dan even bij mij zodat je mijn gast bent. Het is in Utrecht en dan krijg je het adres. Zoals het ernaar uitziet, ga je me ook solo horen. Het gaat hier dus over wereldmuziekgroep Ravelijn. Een groep waar je misschien wel in mee zou willen spelen (= workshops wereldmuziek met tot slot uitvoering voor genodigden) en waar die mogelijkheid dan ook voor is voor komend seizoen.
Ik kan iedereen van harte aanbevelen om te gaan kijken en mee te gaan spelen! Zelf heb ik Marcelita op schandelijke wijze laten zitten door na drie keer met veel plezier meegespeeld te hebben af te haken vanwege ziekte, drukte op mijn werk, te vol studieprogramma, het 50-jarig huwelijk van mijn ouders en andere gelijktijdig vallende concerten. Sorry Marcelita, maar heel veel plezier en wie weet in de toekomst als het rustiger wordt weer!
Ah joh, wat een harde bewoordingen over jezelf, het was heel fijn met je te spelen en het werd voor jou allengs drukker op andere fronten. Dat zijn van die dingen, je wil zoveel leuke dingen en komt erachter dat het programma toch iets te vol is. Ik verheug mij je weer te zien zodra het weer kan. Ik ga morgen fijn spelen. In de Veretski Pass suite gaat de cello 'los' met de accordeon als basis.
Veel plezier, het wordt vast leuk! Ik ga morgen aan het lesrooster werken, maar zondag met Corrente naar het tutti-spektakel in het Archeon. Er komen daar 23 jeugdorkesten optreden en aan het eind van de dag gaan ze allemaal samen spelen. Met dat laatste deel speel ik niet mee, met ruim 700 kinderen hebben ze mij niet nodig, maar bij het optreden van Corrente wel, samen met mijn 4 kinderen, want de jongste speelt inmiddels ook bij Corrente. We komen elkaar vast weer ergens tegen!
Jullie heel veel plezier zondag!!! Wat leuk met je vier cellisten op pad te gaan en zelf ook nog lekker te kunnen spelen bij Corrente. Ik hoor graag hoe het was, en ik denk dat hier wel meer geïnteresseerden zijn.
De jongste drie zijn cellist, de oudste klarinettist, maar dat is ook leuk. Ik ben benieuwd, we hebben een beetje rare bezetting, want veel violisten konden niet, dus nu zijn er meer cellisten mee dan violisten. Het komt vast goed, want van cellisten heb je er natuurlijk nooit teveel Verder nog een dwarsfluit, klarinet dus en een pianist.
En, hoe was het zondag? Hebben je kinderen lekker gespeeld, en jij ook met Corrente? Ja suf van mij, je had het al eens eerder verteld dat je oudste klarinet speelt, overigens een instrument dat prachtig klinkt met celli! Nee, van cellisten kan men nooit genoeg hebben, die nemen ook veel vioolpartijen over. Zaterdag was het bij ons lekker spelen en het klonk ook nog eens heel O.K. Cello-accordeon liep ook lekker "los", dus alle reden om blij terug te kijken. Na het concert hadden we nog een gezellige borrel met onze gasten. En nu maar weer uitzien naar volgend jaar en de leuke musici die dan meedoen en de muziek die we gaan krijgen.
Gisteren begon weer het nieuwe seizoen met de wereldmuziekgroep. De map met nieuw repertoire vult zich. Iedere dirigent brengt zelf muziek in, vaak zelf bewerkte muziek. Het was weer een heerlijke start met een flinke groep enthousiaste muzikanten! De f-sleutelspelers (zo noem ik het nu maar even) bestaan nu uit bas-klarinettisten, een euphoniumspeelster en ondertekende als cellospeelster. Bij de violisten mag er best nog wel een viool bij en een cellist wordt ook vast niet geweigerd. Er zijn aardig wat partijen voor wie een jaartje cello speelt en vooral in de eerste positie speelt. Deze baspartijen zijn voor het geheel van de muziek onmisbaar, maar we verdelen met elkaar dus wie wanneer vioolpartijen meespeelt en wie de noodzakelijke baslijnen verzorgt. (O ja, voor nieuwe spelers: we doen niet aan auditie, je merkt zelf wel of je mee kunt komen en of het goed voelt in deze muziekgroep)
Weet je wat óók heel leuk is: een keer spelen in een dansorkestje. Nu, de folkband waarin ik speel, was gevraagd door een jubilerende volksdansvereniging om voor hun lustrumbal te spelen (en ook nog wat gezellige muziek tijdens het eten). Wij hadden toch al wat van die dansen in ons repertoire* en dat kwam mooi uit! Het is echt heel bijzonder om voor de muziek te zorgen waar de mensen pal voor je neus op staan te dansen. Een flinke groep volksdansers, want niet alleen van de jubilerende vereniging, maar ook gasten van verenigingen uit de omgeving. Er gaat een soort stroom van energie van de muzikanten naar de dansers en tegelijkertijd ook omgekeerd. Wat een geweldige sfeer was er! De 'date' was geslaagd, we mogen terugkomen en dat zullen we maar al te graag doen! * voor de volksdansers onder ons: het ging om dansen als Ako Umram, Makedonsko Devocje, IJswals, Schone Lakens, Shir al Etz
En weer op een andere avond zat ik in een soort gymzaaltje met andere leden van Huismuziek Amersfoort voor het jaarlijkse samenspelen. Alle leden zitten in ensembles en oefenen door het jaar verder vooral met het eigen ensemble. We zien elkaar op de jaarvergadering en dat wordt ook verder muzikaal ingevuld en de samenspeelavond. De bladmuziek werd ter plekke uitgedeeld en daar zat oude muziek bij van bijvoorbeeld Bach, maar ook het Andante Festivo van Sibelius. Het is werkelijk verrassend hoe groot het verschil in klank is tussen de eerste keer dat we het doorspeelden en hoe het na aanwijzingen ging klinken. Voeg dan nog toe de goede acoustiek van de ruimte en je hebt weer een verrassend mooie avond samen!
Gistermiddag hebben we in Amersfoort in een zorgcentrum een concertje gegeven voor bewoners. In de hal zagen we al dat ons Spiccato-concertje werd aangekondigd als een "cadeau-concert". En dat was het ook. Naast het spelen van bekende, Nederlandstalige kerstliedjes speelden we er ook twee van Praetorius, speelden we een Equale van Beethoven (oorspronkelijk gecomponeerd voor trombones), twee delen uit een concert voor vier violen in G van Telemann (nu voor celli), de bekende Pavane van Arbeau en Scots Tunes. Het blijft altijd leuk om met elkaar naar een optreden als deze toe te werken en daarnaast anderen een leuke middag te bezorgen in kerstsfeer. Naast de muziek las Elske een kerstverhaal voor van Hans Andreus bij de kerstboom. Ook heel leuk was dat er nog iemand van dit forum was langsgekomen. Toch heel leuk om elkaar eens te ontmoeten! Overigens moet ik nog wel kwijt dat het spelen bij Spiccato niet automatisch betekent dat je dan ook gaat optreden! Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je daar geen zin in hebt, terwijl je wel graag met anderen cello speelt en ook nog samen onder de enthousiaste en degelijke leiding van Elske Tinbergen nog mooier wil gaan spelen. Dat laatste is nog steeds het belangrijkste doel in combinatie met het plezier dat je daarvan met elkaar hebt.
Vandaag hadden we bij de wereldmuziekgroep weer twee nieuwe stukken op de lessenaar. Het is altijd prachtig om mee te maken hoe stukken die er eerst een beetje lastig uitzien op papier, zich al spelend ontwikkelen tot muziek. De ingrediënten zijn een docent musicus die het allemaal mooi weet op te bouwen en een groep gretige muzikanten. We hadden er vandaag ook een contrabassiste bij, nu hebben we het hele palet: viool-altviool-cello-contrabas. Cello en contrabas kunnen samen zulke mooie dingen doen, we gaan dat komende maanden zo goed mogelijk zien uit te buiten in combinatie met alle anderen. Spelen bij deze wereldmuziekgroep is vooral samenspel, waarbij nu eens de ene subgroep instrumentalisten soleert en dan weer de andere. Variatie, verrassing, daar zijn we op uit.