Romantische ballade

Discussie in 'Eigen werk' gestart door Rolf Straver, 10 jan 2018.

 1. Rolf Straver

  Rolf Straver Rolf Straver

  Lid geworden:
  8 okt 2009
  Berichten:
  81
  Homepage:
  Ik durf er eigenlijk niet meer aan te komen, aan dit bekende gedicht van Goethe, sinds niemand minder dan Schubert het heeft getoonzet. Maar het is dé ideale tekst voor een verhalend muziekstuk, dus kon ik de verleiding niet weerstaan. Na de gewonere combinatie piano + zangstem wil ik mij dit jaar gaan toeleggen op strijkkwartet + zang, een genre dat niet vaak wordt gebruikt. Otmar Schoeck's Notturno is wel een inspirerend voorbeeld, zeker met de legendarische Diettrich Fischer Dieskau als solist.

  Ik weet dat de kunstmatige MIDI sound niet ideaal is, en nog minder als je een bariton zonder tekst door een fagot vervangt, maar toch:

   
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.107
  Homepage:
  Mooie sfeer heb je neergezet op "der Erlkönig"!
  Inderdaad, het is lef hebben om zoiets aan te pakken, maar als niemand lef zou hebben, komt er gewoon niets!

  Voor wie ook de tekst erbij wil volgen: https://en.wikipedia.org/wiki/Erlkönig_(Goethe)
  (kan in duits en engels).
  Je hebt de tekst overigens ook al in het stuk gezet.

  Ik denk dat viool 1 (bij gebrek aan een tweede violist) heel goed vervangen zou kunnen worden door een dwarsfluit.
   
  Rolf Straver vindt dit leuk.
 3. Rolf Straver

  Rolf Straver Rolf Straver

  Lid geworden:
  8 okt 2009
  Berichten:
  81
  Homepage:
  Hoi Marcelita, leuk dat de sfeer je aanspreekt! Een fluit kan een viool inderdaad wel vervangen, als de fluitist het aankan wat ademhaling betreft bij lange frasen èn als het lage register niet te luid hoeft te klinken. En natuurlijk het bereik geen probleem oplevert.

  Overigens heb ik nog twee andere werken geschreven in de kerstvakantie, een kwintet voor strijkkwartet en klarinet en een kort eendelig strijkkwartet. In dit laatste werk laat ik de cello en de altviool 'alla chitarra' spelen (een ideetje, waar ik als gitarist natuurlijk snel naartoe denk). Maar ik heb nog niet gecheckt of dat goed speelbaar is, ik hoop van wel! In mijn verbeelding klinkt het goed ;-) Beethoven kon zeggen: U denkt toch zeker niet dat ik mij met uw snarenspel bezig houd, als ik mijn muziek schrijf? Maar ik raadpleeg toch wel graag ook de visie van de musici... Wat vind jij van de cello-akkoorden? Is het te doen?

  (Strijkkwartet #8 A mineur op. 110)
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.107
  Homepage:
  Even een probleem: de full screen weergave kwam niet scherp op mijn scherm, dus dat kijkt niet zo lekker.
  Waaraan het ligt...?

  Inderdaad, je kunt een dwarsfluit niet zomaar die vioolpartij laten doen, de fluitist kan zich best wel blauw spelen.
  En verder voel ik mij technisch niet zo super dat ik nou oordelen kan vellen over de haalbaarheid van je accoorden voor cello. Hopelijk reageert iemand die daar meer over kan zeggen.

  Ik moet er nog eens rustig naar luisteren om iets over je stuk te kunnen zeggen. Er zitten wel stukjes in met een lekkere schwung, maar de overgangen naar weer wat anders, moet gewoon nog eens luisteren.
   
 5. Vibrato Desperado

  Vibrato Desperado

  Lid geworden:
  9 jan 2019
  Berichten:
  36
  Moet eerlijk bekennen, ik acht het moeilijk om dit te waarderen want ik kan het niet volgen en dus snap ik niet waar ik naar luister, dat had ik met Shuberts versie ook. Ik denk dat ik nog moet groeien als luisteraar om dit soort dingen te leren waarderen. Desalniettemin kan ik je zeggen dat je midi niet altijd als midi hoeft te klinken. Er staan mooie en leerzame tutorials op youtube die haarfijn uitleggen waarom midi sound vaak zo plastic nasmaakje heeft en wat één kan doen om dat te verhelpen. Mocht je het interessant vinden en openstaan om te leren kan je eens een kijkje nemen op dit kanaal https://www.youtube.com/channel/UCX5iJzFRYrClA39XL_r-r_A of dit filmpje

  Succes!
   

Deel Deze Pagina