Silent of resilient violin?

Discussie in 'Elektrische instrumenten' gestart door gdae, 31 okt 2013.

  1. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    121
    Zonder oude discussies over te doen, heb ik een vraagje aan de leden van dit forum: ik krijg het gevoel dat de elektrische viool op dit forum vooral gezien wordt als een instrument waarop je in stilte kunt studeren. En dan zijn er een paar professionals die wel optreden, vaak met dure, soms handgebouwde instrumenten.
    Ik krijg vrijwel geen respons op mijn posts om het geluid van elektrische violen te 'upgraden'. Voor mij is de silent violin vooral een resilient violin, een 'rekbare' of 'flexibele' viool waar je - naast min of meer klassieke geluiden - ook bijzondere geluiden mee kan maken.
    Ik heb jullie allen uitgenodigd om bij mij thuis te komen luisteren naar de geweldige boost die de Peavey Ampkit en de Ipad aan het geluid van een goedkopere viool kunnen geven. Mijn publiek bij optredens, en ook ervaren geluidsmensen, zijn er zeer enthousiast over, maar in strijkerskringen lijkt er geen belangstelling te zijn. Ik zie nooit forumleden bij de optredens waarvoor jullie van harte uitgenodigd zijn. Je zou daar kunnen ervaren hoe je een elektrische viool gebruikt kan worden om een singer songwriter te ondersteunen, ook met basnoten.
    Het zou natuurlijk kunnen zijn dat ik een irritant kereltje ben (wat niet geheel onwaar is) maar dan nog doe je jezelf tekort als je daarom geen kennis wilt nemen van mijn ervaringen met 'geluidsverbetering' en 'geluidsverbreding'. Met name voor mensen die met weinig budget een goede klank zoeken heb ik veel tips in de aanbieding. Dat mensen die veel budget hebben - of mensen die willen verdienen aan mensen met veel budget - het niet nodig vinden snap ik, maar alle anderen zijn bij deze opnieuw van harte uitgenodigd om hun voordeel te doen met mijn tips. Aan huis of bij concerten, wat je wilt. En zonder dat ik daar iets voor reken.
     
  2. pleunie

    pleunie

    Lid geworden:
    29 sep 2004
    Berichten:
    152
    Hallo Gdae, ben lang niet op het forum geweest en heb je post dus niet eerder gezien. Wat mij betreft zie ik de e-viool echt als aanvulling op mijn akoustische viool. Ik heb op verschillende zaken in je post een reactie:

    Over het dure instrument:
    ik heb nu verschillende e-violen gehad en bespeeld. Ik kies duidelijk voor een duurder instrument. Dat is niet voor de klank, maar om ergonomische redenen: de balans en zwaarte is beter en dus makkelijker om langer en in posities te spelen. Daarnaast kun je beter kin- en schoudersteunen aanpassen op de duurdere instrumenten.

    Hoe zie ik mijn elektrische viool:
    Ik heb al langer een e-viool maar merk dat het nog lastig is om bij groepen elektrisch te spelen. In gewone orkesten natuurlijk niet, en als je bij een big band speelt is het voor de geluidsmannen net zo makkelijk als je in de groep meedoet met de gewone microfoontjes. Dus ik gebruik em niet veel/ niet.
    Nu ik in een bandje meespeel merk ik duidelijk het grote voordeel van e-violen ten opzichte van de akoustische viool. Het is echt een aanvulling naast mijn akoustische instrument.
    Als je de e-viool alleen gebruikt voor oefenen, vind ik de elektrische instrumenten juist niet fijn of handig. Op een akoustisch instrument, zelfs met een hotelsourdine, hoor je toch veel meer klankkleuren die je kunt maken. Het is niet handig om dat te oefenen op een elektrische viool met apparatuur, als je het te oefenen stuk later toch akoustisch gaat spelen. En ik ben nu eenmaal verknocht aan mijn houten viool en zijn klank. Dat kan niet op tegen de elektrische om thuis lekker te spelen. Maar nu ik tijdelijk geen elektrische heb, mis ik die vreselijk om in ons bandje te spelen.

    Waarom reageer ik niet op je uitnodigingen:
    Ik heb eerlijk gezegd ook niet eerder gezien dat je mensen uitnodigt om bij je langs te komen voor uitleg. Ik merk wel aan mezelf dat ik filmpjes op youtube snel afzet omdat het me al snel te technisch wordt. Daarnaast rijd ik ook niet zomaar even 1,5 uur naar Amersfoort om naar een optreden te kijken (was even op zoek geweest hier op het forum. Kom je daar ook vandaan?) Ik rij dan toch snel even hier naar de speciaalzaak vooor versterkers om vragen te stellen en uit te proberen. Maar wellicht in de toekomst maak ik graag gebruik van je ervaring en kennis. Gezien de afstand toch vooral per mail/telefoon vrees ik
    ;)
     
  3. pleunie

    pleunie

    Lid geworden:
    29 sep 2004
    Berichten:
    152
    Oja, en nog vergeten: ook het showelement is voor mij reden om voor een bepaalde viool te kiezen. De Ned Steiner klinkt via internet wel goed, maar vind ik persoonlijk ontzettend lelijk. Ik heb nu een Ted Brewer bij Bert in bestelling, heb em helaas nog niet uit kunnen proberen. Maar ik word nu al weken gelukkig van het idee dat ik straks een elektrische viool heb met een lichtje erin dat gaat branden tijdens het bespelen van het instrument. Ach.... je kunt maar ergens blij van worden ;) :cool:

    Op deze video is de viool goed te zien:

    (begint bij 0.33) (niet teveel letten op de valsheid hier en daar bij het spelen van deze dame, daar kan de viool niets aan doen :D )
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  4. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    121
    Pleunie, leuk dat je reageert. Je hoeft ook niet langs te komen hoor, het is een aanbod voor wie wil. Wat je zegt, je kan op internetfilmpjes niet goed beoordelen of iets goed klinkt. Het gaat me niet perse om de prijs van het instrument, maar om wat je aan en met de klank kan doen.

    Werk jij ook met octavers? Dat vind ik met name in kleine combo's erg leuk om te doen.
     
  5. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Dat je bijna geen respons krijgt geeft aan dat er blijkbaar geen interesse in is. Voor mij zou een elektrische viool inderdaad alleen zijn om echt stil te kunnen oefenen. Ook al kun je een elektrische viool zo upgraden dat er een Stradivariusgeluid uit komt ben ik nog maar matig geïnteresseerd. Het oog wil namelijk ook wat. Een mooi handgemaakte viool met mooie vlammen in het hout en mooie lak waardeer ik toch vele malen meer dan welke elektrische viool dan ook. Dus voor mij persoonlijk is een elektrische viool geen serieuze optie.
     
  6. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Het is ook maar net wat je er mee doet. Ik ga met mijn elektrische altviool met een rock band meespelen. Dan staat zo'n glimmende rode S al een stuk beter op een podium en als je dan ik die rokerige kroegjes komt vol met bierglazen en zo...daar wil ik met mijn akoustische altviool niet eens binnen komen.....die rookgeur poets je er niet zomaar even uit..laat staan als er een glas bier overheen valt...nee, dan een lekkere goedkope elektrische alt met een lekker distortion en corrus pedaal er tussen.

    Interesse is er hier dus wel...afstand en tijd zijn iets lastiger maar wie weer kom ik er snel op terug tijdens een vakantie of zo.
     
  7. Herinstrijker

    Herinstrijker

    Lid geworden:
    11 nov 2013
    Berichten:
    3
    Hallo beste mensen van dit forum, ik ben hier nieuw. 30 jaar niet gespeeld, en sinds een half jaar zeer gedreven om zo snel mogelijk, zo goed mogelijk te kunnen spelen. Vroeger mocht het alleen klassiek zijn, maar tegenwoordig kijk ik daarnaast ook graag naar andere stijlen. Het versterken van de viool biedt hele creatieve mogelijkheden en is verrassend voor publiek en medemuzikanten. Het geeft me in ieder geval energie!

    Ik heb nu nog mijn acoustische viool versterkt via een piezo-elementje in de kam, heb een fishman loudbox mini met een prachtig geluid, en speel voor leuke effecten via een Digitech effectenapp. Met een hotelsourdine erop en aangesloten op het effectenapparaat, kan ik via de koptelefoon ook 'silent' spelen.
    Alles prima tot zover, ben helemaal tevreden. Maar nu..
    Ik ben sinds kort begonnen in een rockbandje en vind het niet prettig afhankelijk te zijn van de geluidsmensen voor de monitormix. Dus.. aan het oriënteren.. En nu begrijp ik dat de Yamaha's, buiten een goede kwaliteitsviool, ook erg handig zijn omdat je op het podium direct je eigen monitor in-ear hebt. Maar, dit zal toch niet enige viool zijn die dit heeft? Ik oriënteer me graag op meerdere mogelijkheden...

    Voor de optredende e-violisten, hoe regelen jullie je monitorgeluid?
    Hebben jullie.. tips / tricks/ don't do this/ must do that.. :)

    Alvast dank
     
  8. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Hoi Herinstrijker,

    Welkom op dit forum!

    Mijn man speelt regelmatig met een elektrische viool mee met bands of met een geluidsband en zelf ga ik dat ook doen met een elektrische altviool. Ik heb me in eerste instantie voor hem een beetje verdiept in het monitor geluid en dan kom ik tot de volgende dingen.

    - Rechtstreeks aansluiten op je viool (bv Yamaha maar ook anderen kunnen dat) heeft (voor mijn man) niet de voorkeur omdat je dan een metalig en glazig geluid te horen krijgt. De warmte van de elektrische viool krijg je voornamelijk door het geluid op te vangen uit de speaker van de versterker (met alle toonregeling en effecten etc die er tussen zit). Je wil dus niet rechtstreeks aangesloten zitten maar speaker geluid binnen krijgen zodat je zelf ook hoort wat het publiek hoort.

    - Ander nadeel van rechtstreeks op de viool is dat je de rest van de band mist. Je hoort alleen jezelf en niet de rest en dat maakt het samen spelen erg lastig.

    - Meestal zijn er wel geluidstechnici aanwezig die een goed monitor geluid kunnen mixen maar het is daarbij vooral belangrijk dat jij zelf goed kunt aangeven wat je wilt horen (en vooral...wat niet). Hoe duidelijk jij kunt zijn met dit aangeven, des te beter kan een monitormixer dit voor jou maken.

    - Een andere optie is om zelf ook wat meer kennis te vergaren zodat je desnoods je eigen mix kan maken aan de mengtafel of een split van het geluid krijgt en op je eigen mengpaneel je eigen monitor geluid mixt.

    - Tot slot zijn er in ear systemen waarbij je 2 ingangen hebt. Je kunt er dan voor kiezen om op 1 ingang het AUX signaal van de PA te krijgen met bv zaalgeluid en op de andere ingang het geluid van je viool te zetten (desnoods rechtstreeks vanaf de viool of via een DI van de Line Out op de versterker). Het grote voordeel daarvan is dat je zelf de balans tussen beide bronnen kunt regelen door middel van volume knopjes op je beltpack.

    Ik weet niet in welk deel van het land je woont maar zoals je aan de begin post kunt lezen biedt gdae aan om zijn ervaringen te delen.
     
  9. Herinstrijker

    Herinstrijker

    Lid geworden:
    11 nov 2013
    Berichten:
    3
    Dankjewel voor deze uitgebreide tips!
    Tja, inderdaad dus ook niet heilig, om rechtstreeks in te pluggen in de viool.. (het leek me zo makkelijk..)
    Ik ga me verder verdiepen, een eigen mix kunnen maken en dat vervolgens als in-ear-monitor, is denk ik voor mij dan de beste optie.

    Ik las inderdaad de uitnodiging van gdae, en heb met interesse zijn you-tube filmpje bekeken. Veel inspiratie mee opgedaan! Wellicht dat ik in een later stadium met specifieke vragen kom, ik heb eerst nog zoveel te doen met het uitvogelen en ontdekken wat er allemaal mogelijk is.

    Wordt vervolgd! :)
     
  10. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Als je met een elektrische viool gaat spelen in een band loopt je in de strijkerswereld vaak tegen traditie en "onbekend maakt onbemind" aan. Om te beginnen ken ik maar 1 gediplomeerde vioolbouwer die ook elektrische violen verkoopt in Nederland. Misschien gebrek aan mijn kennis maar de rest loopt er dan niet bepaald mee te koop dat ik ze nooit heb gevonden. Natuurlijk zijn er meer winkels waar je ze kunt kopen maar die kunnen ze dan weer vaak niet afstellen, repareren, een fatsoenlijke kam snijden en hebben al helemaal geen benul van strijkstokken of snaren.

    Een akoustische viool uitversterken is dan weer iets meer omarmd en daar zijn vaak wel goede elementen, pickups, microfoons of "bands" voor maar zoals ik al eerder schreef wil ik mijn akoustische altviool niet meenemen in een rokerige kroeg vol met bierglazen.

    Waar ik veel heb gelezen en geleerd is op gitaar forums. Je gaat de viool nameljik een beetje inzetten als een solo gitaar in een band met dito versterkers, effectenpedalen en zo. Om een voorbeeld te noemen, mijn man is momenteel de gitaarsolo van het volgende nummer aan het omzetten naar viool. Als je dan rechtstreeks het vioolgeluid pakt voordat het geluid in de effectenbak zit, hoor je dus nog niet de helft van de solo....luister vooral bij 4:24 en 6:26 en dat zijn niet dingen die je normaal met een akoestische viool doet die is uitversterkt...dit is meer gitaar dingen op viool.

     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  11. Herinstrijker

    Herinstrijker

    Lid geworden:
    11 nov 2013
    Berichten:
    3
    Ja, inderdaad.. nou zal menig gitarist ook moeite hebben om de specifieke Tom Morello-sound te pakken te krijgen, maar met viool is het helemaal niet te doen zonder de juiste effecten.... Wel heel leuk trouwens, ga er maar aanstaan!
    Ik had nu ook al alle tips (en ook het effectapparaat trouwens) van bevriende gitaristen, die zijn daar al veeel langer mee bezig. Maar voor sommige dingen blijken gitaren en violen toch een wereld van verschil..
     
  12. Xander Nichting

    Xander Nichting Xander Nichting

    Lid geworden:
    23 jul 2013
    Berichten:
    15
    Homepage:
    Het beste is dezelfde vergelijking te doen met een elektrische of akoestische (klassieke) gitaar.
    Het is gewoon een ander instrument.
    Alleen studeren op een electrische viool omdat dat "silent" kan heeft dus weinig zin in mijn opinie.
    Ik merk ook dat de meeste violisten toch terughoudend blijven ten aanzien van elektrische violen.
    Maar de interesse is aan het groeien.
    Een goede (en warme) klank zal bij een E viool toch echt van het element afhangen.
    Ik speel op een ( 5- en 6- snarige) Jensen (Seattle) viool met een kam van Barberra (New York).
    Dat is echt het allerbeste wat ik ooit ben tegengekomen.
    EQ op de tafel staat helemaal recht.
    Ik sta op YouTube en mijn website, als je het wilt horen kan dat.
    Foto van de electrische kam: Viool 2.jpg
     

Deel Deze Pagina