silent viool

Discussie in 'Elektrische instrumenten' gestart door Yvonnemarjan, 5 jan 2005.

 1. Yvonnemarjan

  Yvonnemarjan

  Lid geworden:
  6 sep 2003
  Berichten:
  9
  Hallo allemaal, en nog de beste wensen! Heeft iemand hier ervaring met de Silent viool van Yamaha!?

  Ik zou er graag wat meer over willen horen van gebruikers.

  Alvast bedankt.
  Groet, Yvonne
   
 2. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.715
  Ik heb (nog) geen erevaring met een echte silent. Tot nu toe net als alle grote violisten met een sourdine gewerkt. Maar zaterdag ga ik als het goed is de Stad in en dan kijken (maar niet kopen) naar een silent violin van Yamaha.

  Niet dat ik een kenner ben, maar als het lukt qua tijd en zo dan zal ik het melden., Lukt het niet, dan moeten de kids korfballen.

  Remi
   
 3. Yvonnemarjan

  Yvonnemarjan

  Lid geworden:
  6 sep 2003
  Berichten:
  9
  Hallo Remi,
  dank je wel! dat zou super zijn!
  Ik heb een mooi aanbod gekregen om er een te kopen. dus ik ben er over aan het denken!


  ik hou je op de hoogte!
  hoe lang speel je al?
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.322
  Homepage:
  Als geautoriseerd Yamaha-dealer ben ik natuurlijk partijdig, maar de Yamaha silent strijkinstrumenten hebben een goede prijs/kwaliteitsverhouding, al zijn ze niet goedkoop. De silent- functies van de echte silent instrumenten zijn erg handig voor wie klein behuisd is, gevoelige huisgenoten en buren heeft of wie graag 's nachts studeert. Verwacht echter van geen enkele silent het akoestische geluid van een echte viool in je koptelefoon; het blijft een synthetische nabootsing. Door de ingebouwde "reverb-functie" kun je het geluid al naar gelang droger of met juist meer galm laten weergeven. De instrumenten zijn sober maar netjes uitgevoerd en goed bespeelbaar. De silent-modellen zijn ook prima te versterken, al stelt elke electrische viool nogal wat eisen aan de versterker. Een speciale versterker of een die minimaaal geschikt is om piëzo-elementen netjes te versterken is het beste (en dat zijn nu juist niet de goedkoopste)
   
 5. Janneke

  Janneke

  Lid geworden:
  22 jul 2004
  Berichten:
  14
  Ik heb een silent violin van yamaha. Ik speel ermee in mijn bandje en ik studeer er ook vaak mee. Ik vind het echt ideaal: niemand heeft last van me. Het is wel even wennen: je moet veel meer je best doen om er een mooi geluid uit te krijgen, dat gevoel heb ik in ieder geval. Maar dat komt vanzelf.

  Bij het studeren zet ik gewoon mijn koptelefoon op en dan kan ik aan de slag. Het is alleen wel zo dat bij mijn 'gewone' viool de afstanden iets anders zijn dan bij de silent, dus dat is wel een beetje omschakelen, maar echt geen groot nadeel.

  Ik ben er super blij mee!
   
 6. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.322
  Homepage:
  De SV modellen hebben ook de mogelijkheid een CD speler aan te koppelen en in te mixen, zodat je via de koptelefoon kunt meespelen met jouw favoriete ensemble, orkest, combo cq folk- of heavymetalband.
   
 7. Yvonnemarjan

  Yvonnemarjan

  Lid geworden:
  6 sep 2003
  Berichten:
  9
  Hallo,

  Inmiddels heb ik een silent Yamaha viool aangeschaft. Het is wennen. Het lastigste vind ik, het stemmen vooral de E snaar. Heeft iemand hier ook ervaring mee? De klank ben ik erg tevreden over. Het is wel wennen om er mee te spelen, maar makkelijk als je op een "raar" tijdstip behoefte hebt om te oefenen!

  Heeft iemand hier ervaring met de Koolstof strijkstokken?
  Ik zou graag daar meer over willen weten.

  Alvast bedankt.

  groet, Yvonne
   
 8. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.715
  Hey Yvonnemarjan,

  Fij dat je een silent viool hebt, ik ben nog an het rondneuzen.
  Wel ben ik de trotse eigenaar van een carbon (koolstof) strijkstok.
  Ik ben er heel ers tevreden over en mijn lerares vind het ook een prima stok.
  Zelf heeft zij een zeer goede antieke stok, maar was best te spreken over mijn carbondix stok.

  Ik heb hem overigens bij Bert Boon gekocht voor 119,-- eurotjes.
  Ik denk niet dat je een vergelijkbare stok van hout voor deze prijs kunt kopen.

  Groetjes

  Remi
   
 9. Hedwig

  Hedwig

  Lid geworden:
  27 feb 2005
  Berichten:
  1
  Ik denk hier ook over na, oa door een meeltje van Bert Boon. Ik heb echter nog heel veel vragen.. O.a. het precieze verschil tussen silent en Electrisch en informatie over toepassingen en versterkers.
  Ik heb hem opzich niet nodig om stil te oefenen, maar het lijkt me gaaf om te hebben en ik zou er graag mee in een bandje oid willen.
  Kan er nóg meer informatie gegeven worden? ;)
   
 10. Christoff

  Christoff

  Lid geworden:
  22 mrt 2004
  Berichten:
  96
  Over een jaar kom ik in een rijtjeshuis terecht (woon nu lekker buitenaf) dus kan ik waarschijnlijk lang niet altijd meer altviool spelen wanneer ik wil (c)

  Zat daarom eens naar een stille viool te kijken. Maar het zijn wel prijzen zeg!!! (g)
   
 11. Andrea

  Andrea

  Lid geworden:
  25 jul 2004
  Berichten:
  57
  Homepage:
  Ja, ik heb er ook wel eens over nagedacht. We hebben buren aan één kant, en die hebben kleine kinderen (jongsten zijn net een jaar) dus 's avonds spelen doe ik liever niet, en in ieder geval nooit na achten. (Hoewel ze nog nooit geklaagd hebben. Ze zeggen dat ze het niet echt horen.)
  Maar ja, soms heb ik 's avonds ineens zin om te spelen, of komt het 's avonds beter uit dan aan het eind van de middag... dus heb ik wel eens aan de silent violin gedacht. Maar ik hou niet van de klank van electrische violen, en bovendien speel ik op een 7/8 viool en die ben ik nog nooit in silent vorm tegengekomen.
  Misschien is een (hotel)sourdine dan een betere optie? Heeft iemand daar ervaring mee? Ik ben alleen bang dat als ik te veel met een sourdine speel, dat vioolgeluid zonder sourdine dan ineens heel hard is bij mijn oren... en daar was ik net een beetje overheen. (s)
   
 12. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.715
  Het verschil tussen silent en stille viool:
  Beide zijn benamingen voor een electrische viool.

  Of voor een viool zonder klankkast, snaren op een stokje zou je haast zeggen.

  Laatst heb ik (Rock Palace) met een electrieke strijkkast in mijn handen gestaan.
  Werkelijk erbarmelijk, de kam (electrisch element) stond totaal niet in lijn met de toets en het staartstuk en was ook niet goed te corrigeren.
  Mischien arrogant van mijn kant, maar als toets, kam en staartstuk niet netjes in lijn staan en ook niet in lijn zijn te zetten, niet op elkaar aansluiten... is het voor mij niet correct gebouwd.

  Mischien ben ik verwent door "mijn" Katharine Meierot. Zij levert mijn instrument af volgens de normen van een vioolmaker/bouwer en zijn de moderne muziekinstrumentenhandels gewoonweg "scrap" (puin).

  Laat je leiden door het advies van en vioolbouwer/maker als o.a. Bert en Katharine en je komt mischien iets duurder uit, maar... nooit bedrogen.

  Groetjes,


  Remi
   
 13. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  667
  Ik oefen eigenlijk nauwelijks op mn viool. Het is werken-eten-kids op bed leggen. En dan kan er niet meer gespeeld worden want anders liggen de kids met handen op hun oren in bed.
  Wat is een betaalbare optie om viool te kunnen spelen (met koptelefoon) zonder dat anderen er last van hebben?
   
 14. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  667
  Hoe silent is een silent viool? Als je een e-viool speelt met koptelefoon op, wat hoort de omgeving dan. Is dat geluid gelijk aan het spelen met een strijkstok zonder hars (dus je hoort nagenoeg niks) of komt het overeen met een akoestische viool waar een flinke hoteldemper op zit?
   
 15. koffienee1

  koffienee1

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  298
  Zelf speel ik met hotelsourdine; met zo'n ding is het aantal decibellen dusdanig gereduceerd dat buren er geen last van kunnen hebben. In plaats van 90 decibel (zonder sourdine) wordt het ca 60.

  Wat betreft de constructie van de sourdine: hoe zwaarder, hoe beter. Ik heb er een paar: de massief stalen hotelsourdine bevalt mij het best en geeft naar mijn mening relatief weinig vervorming van het geluid. behalve dan dat het minder hard is.
  De vervorming treedt wel op met de rubberen sourdine waarvan de kern van metaal is.
   
 16. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Het geluid van een viool komt voornamelijk uit de klankkast...en die heb je niet bij een silent viool. Je hebt natuurlijk wel het directe geluid van de snaren maar dat is heel zacht...zachter dan een viool met sourdine. Voordeel van een e-viool is dat je dus wel goed geluid op een koptelefoon hebt en dus duidelijk kunt horen wat je doet en bij een groot aantal e-violen heb je een mp3-speler ingang zodat je een begeleidings cd ook via je koptelefoon kunt horen en dus een goede mix krijgt om mee te spelen....zonder dat je buren van je concert mee kunnen genieten.

  Bijkomend voordeel voor kampeerders....je hebt geen last van hitte/droogte en hout in warme landen en in veel gevallen (hier althans wel) is de waarde van de e-viool met bijbehorende stok veel lager dan die van het akoestisch instrument. Op vakantie gaat dus de e-viool mee.
   
 17. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  667
  Die eigenschappen van een e-viool zoek ik dus. Oefenen terwijl kamer ernaast een kleintje ligt te slapen zonder wakker te worden. Nu is het thuiskomen/eten/kids op bed leggen/niet meer kunnen oefenen omdat je stil moet zijn. Ik heb een grote rubberen demper die de hele kam omvat maar dan nog is het eigenlijk teveel herrie. Daarnaast waardeert mijn vrouw Ševčík oefeningen op een viool ook niet zo. Gek hè?
   
 18. koffienee1

  koffienee1

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  298
  Maar het prijsverschil is fors: ca €10 voor een sourdine tegen € 1000 voor een silent viool...
   
 19. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  667
  Ja, idd dat is wel een probleem. Er schijnt nog wat tussen te zitten; de stomme viool. Maar die kom ik nergens tegen.

  Wat is zeg maar een betaalbare e-viool die nog wel goed is? Het gaat er dus alleen om met oordopjes te oefenen. Dus geen interesse in allerlei opties om in een band te spelen etc. etc.
   
 20. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.322
  Homepage:
  Een yamaha silent is de enige goede in dit verband. Het zogenaamde "betaalbare" segment van 100-300€ is m.i. speelgoed en weggegooid geld voor serieus gebruik. Op de reactie van GDAE kun je nu wachten, maar dat is herhaling van zetten. Via de zoekfunctie kun je de discussies hierover nog wel terugvinden.
   

Deel Deze Pagina