@Ab Wat ik me dan nog afvraag: op de foto ziet het er niet echt uit alsof je heel zachtjes aan de punt kunt strijken op de e snaar, of bijvoorbeeld een tremelo spelen. Kun je nog de hele stok gebruiken? (wellicht met al deze vragen kun je bijna beter een youtube filmpje maken )
Ik ben een leek op dat gebied maar volgens mij is deze houding karakteristiek voor bepaalde folkmuziek. De zgn ' old time fiddlers' hielden hun viool enigszins vergelijkbaar vast. In de Ierse en Amerikaanse folkmuziek heb ik het wel eens gezien. Het verbaast me dan ook niet dat de foto die Ab plaatste in Wales is genomen. Hierbij een leuk plaatje om te vergelijken: er wordt hier bluegrass gespeeld
Van de eerste tot en met de laatste noot: alles in dezelfde positie, namelijk Pos.I!! Met deze 'techniek' is het naar mijn mening onmogelijk positiespel toe te passen. Komt bij dat de man beter een 1/4-strijkstok kan aanschaffen, met deze gebruikt hij slechts 1/4 gedeelte van de stok. Zonde van de investering.
Dat ziet er inderdaad wel heel relaxed uit zo op dat filmpje. Er zijn 2 dingen die me dan blijven opvallen: 1. op de filmpjes en foto's heeft men het kinstuk wel laten zitten terwijl dat geen nut heeft. Zit het niet in de weg dus laat men het maar zitten of zijn er dan toch momenten dat de viool onder de kin wordt gezet? 2. Op de filmpjes en foto's zijn het tot nu toe allemaal heren. Lukt dit ook voor 'goedbedeelde' dames? Lijkt me lastiger :/
Frits, Je kunt natuurlijk je bedenkingen hebben bij de techniek van deze man maar hij maakt wel muziek. Overigens: Klassieke muziek bestaat bij de gratie van volksmuziek. De viool was nooit uitgevonden als er vroeger geen eenvoudige volksmuziek was gemaakt.
Maar de vraag was of zonder schoudersteun positiespel mogelijk zou zijn. Een baby maakt met een rammelaar ook 'muziek'.
:lol: :lol: :lol: :lol: @ Ab: ja geweldig.. die tegenstelling: die onverstoorbare grijsaard in dat weiland met die jolige muziek.. hij probeert met zijn knokige knieën nog een paar hupsjes te maken maar echt indruk maakt dat niet...Maar wel knap zo snel spelen met je blijk op oneindig.
met zo'n houding zal ik zeker RSI van krijgen. Zonder schoudersteun is positiespel mogelijk. Ik ben wel een levendig voorbeeld
Ondertussen vrijwel chronische pijn in mijn nek opgebouwd. Nu speel ik 1 jaar en 8 mnd en heb al 1 jaar en 7 mnd elke dag pijn, dus het is chronisch... Ondertussen kan ik niet zonder hevige pijn mijn kin tegen mijn borst houden, en dat maakt werken en ander hobby's er niet makkelijker van. Vandaag maar een Bonmusica schoudersteun besteld, hopelijk dat ik dan weer pijnvrij ben. Ook ben ik opzoek naar een verhoogde kinsteun om het misschien nog extra te kunnen verbeteren. Erg duidelijk hoe je viool houding echt moet zijn is het me in deze periode niet geworden, maten/ hoek/ stand e.d.. Ik kan nergens betrouwbare informatie vinden en op dit forum zie ik door de bomen het bos niet meer, de ene zegt zus en dan ander zo... Als je viool gerelateerd zoekt op het internet, waar en hoe dan ook, je komt vrijwel elke keer op dit forum terecht. Misschien dat het tijd wordt om dan de kennis ineen te bundelen en duidelijke/ heldere tips overzichtelijk in een hulprubriek te plaatsen? Als een soort van betrouwbaar hulpmiddel voor vioolspelend Nederland. Niet dat je daar vragen kan plaatsen, alleen maar informatief. Eventueel is dan het hulprubriek commercieel door de complete informatie over een bepaald onderwerp te kunnen downloaden tegen betaling.
Ik denk dat pijn in de nek voortkomt uit 1 van de volgende 3 zaken: - Verkeerde houding (praat met je docent en leer een beter houding aan) - Spanning (te veel kracht etc. ook dit kun je samen met je docent oplossen door een betere houding aan te leren) - Verkeerd materiaal (schouder en kinsteun. Vraag aan je docent hoe dat anders kan en ga naar een vioolbouwer om te proberen wat beter voelt) Ik denk dus dat je vooral met je docent moet gaan kijken hoe je jouw techniek kunt aanpassen zodat je nek-klachten niet meer terug komen (nadat een fysio therapeut ze weg heeft gehaald). Als ik thuis kijk naar mijn man, hij speelt op diverse violen, kan er elke schouder- of kinsteun onder hebben staan...speelt uren per dag (tijdens zijn studie gemiddeld 6 uur per dag) en heeft nooit nekklachten gehad. Het hoeft dus niet maar hij speelt wel dusdanig ontspannen dat je zijn hele nek kunt voelen tijdens het spelen, er is niets aangespannen en hij sport daarbij veel zodat de spieren in goede conditie zijn en blijven.
Door dit Topic kwam ik uit bij de " The Mountmonkeys" ze hebben eigenlijk geen naam maar worden zo genoemd omdat ze onder deze naam hun video posten. Heerlijke muziek echte muziek gespeeld in de garage en in de keuken, we horen muziek waar het hoort, bij gewone mensen die samen spelen, ik zit er al dagen van te genieten, Technisch ben ik niet in staat hier een video van hen te plaatsen, misschien dat één van de forumleden dat kan doen die daarin handiger is dan ik.
Jeetje, dat is best heel erg...elke dag pijn door het spelen. Hoe gaat jouw docent hiermee om? Is die überhaupt op de hoogte? Ik denk persoonlijk dat hier een grote verantwoordelijkheid bij docenten ligt, het is niet alleen hun taak om leerlingen muzikale vaardigheden bij te brengen, maar ook om ze te leren hoe dit te doen zonder overbelasting, zodat er geen blessures ontstaan. *edit: even alle typfouten eruit gehaald. Valt niet mee, typen op zo'n tablet
Omdat er met het spelen van Volksmuziek bijna nooit een schoudersteun wordt gebruikt, en zelfs geen kinstuk.
Dat er tegenwoordig in "de volksmuziek" (ook al te veel een containerbegrip) bijna nooit kinhouders en schoudersteunen worden gebruikt is een uit de lucht gegrepen bewering; sommigen zouden het kortweg als "onzin" bestempelen. Ik heb de nodige klanten die een of andere traditionele muziekstijl in hun repertoire hebben en ze spelen -een uitzondering daargelaten- allemaal met schoudersteun en zeker met een kinhouder.
Wist ik helemaal niet, steek hier heel wat op, wist ook niet wat een containerbegrip was, weer wat geleerd, bedankt !!!