Ja, goede vraag! Als je deze stemsleutels hebt gemonteerd heb je in elk geval aan het staartstuk geen fijnstemmers meer nodig. Maar ja, als die er toch al aanzit..... Nadeel zou kunnen zijn dat je deze sleutels weer pas moeten laten maken bij de vioolbouwer. Dat moet je altijd als je nieuwe stemsleutels nodig hebt, maar als degene die er nu op zitten prima passen is het een beetje onzin om die Wittner pegs met ingebouwde vertraging te gaan monteren. Misschien is dat ook wel de reden dat je ze niet veel ziet?
Er zijn m.i. vier redenen dat je ze niet veel ziet: -onbekendheid -prijs -geen doe-het-zelf artikel -niet traditioneel waardoor matige acceptatie
Voor: -snaren springen niet los -moeiteloos stemmen zonder krachtsinspanning -geen fijnstemmers nodig op de G, D en A snaar (voor de E zou ik er een laten zitten) -stemmen is een peuleschil Na: -zijn niet goedkoop en vereisen vakmatige plaatsing, in weerwil van wat Wittner er zelf over mocht beweren: niet goed geplaatste mechanieken draaien door en dat is rampzalig. -zijn niet mooi (maar niet zo lelijk als de mandolinemechanieken) -opwinden van nieuwe snaren duurt nogal lang: Wittner levert een speciaal slingertje om dit te versnellen.
Deze hele discussie doet mij wat denken aan een voorstelling van Freek de Jonge: er is ergens een verhaallijn, we dwalen wel eens af, maar we komen er altijd weer op terug. Het ging dus om een metalen mechanisme aan de zijkanten van de krul om de snaren nauwkeuriger te kunnen stemmen, de voor- en nadelen hiervan. Het ging dus niet over trillingen die zich via een hals verplaatsen naar een imaginaire muur of in een badkuip vol water.