Strijken in tijden van corona

Discussie in 'Overig' gestart door marjet, 26 apr 2020.

 1. marjet

  marjet

  Lid geworden:
  5 feb 2011
  Berichten:
  282
  Ben ik wel benieuwd naar: wat doen jullie momenteel met je strijkinstrument in deze tijd?
  Meer of minder behoefte om te studeren bv? Online lessen blijven volgen? Meer tijd voor oude stukken of juist om iets nieuws in te studeren?

  Zelf vind ik het aan de ene kant wel eens lekker om niks anders te hebben dan het huiswerk van de vioollessen, wat meer bezig te zijn met techniek, maar ik mis de inspiratie die ik put uit het samenspel met anderen.
  En ik ben heel benieuwd wanneer we weer mogen samenspelen....
   
 2. Vioolgirl

  Vioolgirl

  Lid geworden:
  14 jun 2019
  Berichten:
  17
  Ik volg nu online vioolles. Verder ligt het orkest waarin ik speel en het vioolkwartet stil. Ik weet dat het orkest in ieder geval tot en met de zomervakantie niet kunnen repeteren. Ik hoop dat we voor de zomer wel weer met het vioolkwartet aan de slag kunnen. Maar ik houd er rekening mee dat het pas na de zomer word. Samenspelen doe ik nu met mijn ouders die ook een strijkinstrument spelen. Ik ben benieuwd wanneer het weer mogelijk is om in orkesten te spelen. Ik houd er rekening mee dat ik deze zomer niet op vakantie kan zoals ik het had gepland.

  Het is vervelend dat het nu zo loopt allemaal, maar gezondheid is natuurlijk ook belangrijk. Gelukkig kom ik wel aan mijn trekken met het muziek maken.
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.982
  Homepage:
  Veel herkenning in jullie berichten. Alle groepjes liggen stil, dat is jammer, maar het maakt wel dat je nog wat rustiger oefent aan het huiswerk voor celloles en cello-ensemble met name. Eigenlijk verwacht ik dat het na de zomer allemaal wat 'gewoner' wordt, maar dan nog steeds met anderhalve meter afstand.
  Het fijne van samenspelen en de gezelligheid in de pauze mis ik.
  Gelukkig heb ik nog wel celloles via skype en dat helpt te blijven studeren. Ik ben dan wat meer 'gebrand' op etudes, dat merk ik wel (misschien doordat duet spelen via skype niet echt lekker gaat).
   
 4. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  63
  Duo, trio en kwartet samenspel kan toch nog gewoon in de thuissituatie, bij voorkeur als het kan in de tuin? En anders op minimaal 1,5 meter afstand in een kamer. Ieder eigen standaard, eventueel eigen gel en na afloop niet te lang blijven hangen.....zo doe ik het.
   
 5. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.982
  Homepage:
  Dat klopt wel wat je zegt. Het is ook eigenlijk een soort schrikbeweging om alles stil te leggen. Zo van "oeps, even pas op de plaats". De ruimte voor het kwartet was ook niet geschikt voor de aanbevolen afstanden die je met elkaar moet houden. Nu hebben we daar net weer contact met elkaar over gehad en ziet het ernaar uit dat we ergens eind mei een heel geschikte ruimte voor krijgen. Dan gaat dat kwartet weer starten. Ook voor duospel is er natuurlijk een goede mogelijkheid en met de folkband zouden we ook creatief kunnen worden door in wisselende samenstellingen te oefenen, dus met het verantwoorde maximum aantal spelers. Dan hoeven we daarna alleen nog er een geheel van te maken.
  Mooi dat je de mogelijkheden allang benut! Hier komt het ook goed (en bij de anderen vast ook).
   
 6. marjet

  marjet

  Lid geworden:
  5 feb 2011
  Berichten:
  282
  Na de meivakantie gaan mogen hier de lessen weer officieel 1 op 1 in de muziekschool! Wel anderhalve meter etc. Wat de grotere gezelschappen betreft, orkest bv, is natuurlijk allemaal nog onzeker. Maar kwartetten zou ik nog niet durven...ik kom sowieso nog nergens anders dan op mijn werk of in de supermarkt
   
 7. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.982
  Homepage:
  Ik denk dat ik liever kwartet speel in een goed geventileerde ruimte met anderhalf tot twee meter afstand dan dat ik door de supermarkt loop.
  Vanaf ergens eind mei heb ik een ruimte met goede ventilatiemogelijkheden en waar je makkelijk twee meter afstand van elkaar kunt houden, ook bij binnenkomst. Daar kunnen we dan weer kwartet gaan spelen. We worden weer blij, alleen al van het vooruitzicht. De andere ruimte waar we altijd speelden, is niet geschikt onder de huidige omstandigheden.

  Verder is er inderdaad nog heel veel onzeker, omdat elke versoepeling helemaal uitgewerkt moet worden op hoe dat dan veilig uitgevoerd kan worden. En ook óf dat wel veilig kan.
  En strijkers onder elkaar kunnen dan nog wel op een veilige manier met zelfgemaakte mondkapjes werken (daar dus professioneel mee omgaan en weten dat ze daarmee alleen anderen wat kunnen beschermen), maar met blazers gaat dat niet op.
   
 8. marjet

  marjet

  Lid geworden:
  5 feb 2011
  Berichten:
  282
  Het nieuwe muziekseizoen staat voor de boeg, net heb ik mijn orkeststuk wat doorgespeeld, hoewel ik nog geen idee heb hoe de repetities gaan verlopen, laat staan een evt uitvoering....

  Ook zit ik op een koor, gelukkig zit onze oefenruimte bij een kerk die we nu mogen gebruiken, hoewel het nog een heel gepuzzel gaat worden hoe we ons volgens de richtlijnen gaan opstellen.

  Is er bij jullie al bekend hoe het zal gaan, bij jullie muziekclubs?
   
 9. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.982
  Homepage:
  Bij de wereldmuziekgroep zijn alweer nieuwe repetitieschema's gemaakt en we gaan repeteren in een andere ruimte, echter wel met meer galm (en behorend bij dezelfde verhuurder als het zaaltje waar we zaten). Vanwege de blazers worden met kledingrekken en stukken doorschijnend plastic afscheidingswandjes gemaakt. En maar hopen dat we ook echt kunnen gaan spelen!!!
  Bij HuisMuziek Amersfoort is de uitgestelde jaarvergadering opnieuw ingepland in een ruimte waar we na het vergaderen ook nog muziek met elkaar kunnen maken. Vergdering en muziek wordt altijd gecombineerd. Het zou weer de eerste keer sinds tijden zijn dat ik weer met deze club samenspeel. En dan heb je Spiccato als cello-ensemble dat onder HMA valt. Ook wij hebben weer een nieuw rooster voor vanaf september. En maar hopen dat we ook echt kunnen gaan spelen!!!
  Met de folkband hebben we door de zomer heen wel kunnen spelen met degenen die toen konden. Eerst even met drieën en toen waren we alweer met vier van de vijf. We hadden de luxe dat we beschikten over veilige speelruimte. Ook konden we buiten oefenen bij één van ons in een uithoek van het dorp, eigenlijk weer meer daarbuiten gelegen. Alleen, als het heel warm wordt, gaan de instrumenten ontstemmen en dan vlucht je toch liever weer naar een koelere plek.

  Maar nu zien we dus wel de aantallen besmettingen hard oplopen. Hoe zullen we er in september voor staan? Gaan we misschien alweer in oktober met plaatselijke lockdowns te maken krijgen? Veiligheid voor alles, maar toch hoop ik dat we ook nog aan samen musiceren toekomen!

  En hoe is het bij jullie?
   
 10. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.982
  Homepage:
  Intussen ligt alweer een maand of drie het meeste plat. Geen Spiccato, geen Ravelijn (wereldmuziek) en ook de folkband blijft thuis. Alleen trio's in de goed geventileerde ruimte, celloles via de skype en een samenspelprojectje van de wereldmuziekgroep met muziek inspelen met een 'lead' in je koptelefoon en dan dat het allemaal onder elkaar wordt 'geplakt'. Dat geeft dan toch een soort samenspel-ervaring. En we kunnen wat Spiccato betreft wel meespelen met opnames van Elske Tinbergen. Het is dus niet treurnis troef!

  Deze tijden geven natuurlijk ook een impuls aan het leren omgaan met online mogelijkheden. Het is ook een tijd dat je je even extra hard op je speeltechniek kunt richten en nog allerlei andere muzikale experimenten kunt doen (misschien heb je nog wel een instrument thuis liggen waar je wat mee zou willen proberen).

  Ik heb dus bijvoorbeeld audacity op mijn PC gezet (gratis te downloaden) en daar kun je met een microfoon vanalles mee opnemen en proberen een duet met jezelf opgenomen te krijgen. Ik heb nog niet zulke resultaten gehaald dat ik die zou willen laten horen hier, denk dat ik er goed aan doe jullie oren te beschermen.:D

  Hoe is 't bij jullie? Hebben jullie bijvoorbeeld iets aangepakt wat je anders minder snel had gedaan? Of je tijd benut extra hard te oefenen, of bijvoorbeeld minder discipline in oefenen, maar wel allerlei stukjes op de lessenaar gezet waar je meer zin in had?
   
 11. marjet

  marjet

  Lid geworden:
  5 feb 2011
  Berichten:
  282
  ' Iets nieuws aangepakt' : Netflix ontdekt en begonnen met een nieuwe taal mbv Duolingo :)

  Van al mijn muziekclubjes is alleen vioolles (Zoom) en trio (met een een samenwonend stel) overgebleven en dat is leuk en prima. Ik geniet ook best wel van meer avonden gewoon lekker thuis zijn. Hoewel, onlangs hoorde ik een groot vioolconcert dat ik met mijn symfonieorkest begeleid heb en dat was wel wat onwerkelijk, gaat dat ooit weer gebeuren?

  Interessant dat audacity en het onder elkaar plakken van verschillende instrumenten. Zijn er nog meer mensen digitaal aan het experimenteren op muziekgebied?
   
 12. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.982
  Homepage:
  We gaan met de wereldmuziekgroep met onze instrumenten 'zoomen'. Dat is tot nu toe toch wel laagdrempeliger dan jamulus of jamkazam. We missen elkaar behoorlijk, dus al wordt het allemaal ietwat ongelijk, de goede sfeer zal er niet onder lijden!:cool:

  Duolingo, ja, dat is ook heel leuk, ben ik ook mee bezig. Al een tijdje. Doe Spaans, en vandaar uit fris ik mijn frans op, leer catalaans en nog wat talen.
   

Deel Deze Pagina