Jouw viool dus wel? Maar goed, wat betreft de zarelonstok: ik zou het weleens willen proberen op een cello die wat dof, 'gesloten', is. Die niet makkelijk aanspreekt, kijken of zarelon dan de juiste 'shocktherapie' kan geven.
Ik speel met de Zarelon-stok een 1/2 stok(!) op mijn viool waar ik meestal op speel. Ik krijg een prima toon uit het instrument. V.w.b. de toonvorming merk ik weinig verschil t.o.v. een hele stok met paardenhaar. Zarelon speelt wat lichter lijkt het wel. Ik heb alleen wat hinder van de kleinere lengte, maar naarmate je er langer mee speelt went het wel.
Waarom niet gewoon zarelon zetten op een 4/4 stok? Je gaat toch ook niet met een maat of wat kleinere schoenen lopen? Met jouw armlengte en dan een kleine stok, dat kan nooit gezond zijn qua spelen.
Dat spelen met die 1/2-stok is tijdelijk om even wat uit te proberen. Ik heb een heel fijne te Hietbrink stok (4/4) en daar moet eigenlijk nieuw haar op. Ik ben er nog steeds niet uit of het nou Zarelon moet worden of Mongools paardenhaar. Nou speel ik momenteel ook niet in een orkest of andere samenstelling dus erg veel noodzaak is er niet, er zit geen tijdsdruk op.
Maar je bent zo enthousiast over zarelon....dus ik dacht.... Intussen hebben de wasknijpers mij weer wat enthousiasme teruggegeven over zarelon. Ik ga binnenkort, als de hectiek wat voorbij is hier, eens kijken welke houten sourdine ik ga bestellen. Wasknijpers zijn niet iets voor een meer structurele oplossing, maar ze vertellen mij wel dat met materiaal hout moet zijn.
Een ebbenhouten sourdine voor een cello in een winkel gekocht....maar deze past niet Die gaat dus weer terug Hij kan maar een beetje op de kam (dus lijkt toch meer voor viool). De klank die ik met de zarelonstok kon maken, was inderdaad al een stuk fijner, dus kun je nagaan als de sourdine helemaal past!
En....ben je er intussen uit? Een tijdje geleden hoorde ik nog van je dat de zarelon nog steeds op het halve stokje zit. Vandaag is mijn zarelon-avontuur afgesloten. Ik heb de stok met zarelon bij de ons bekende Arnhemse stokkenbouwer achtergelaten met de vraag er het beste paardenhaar op te doen. Hierna is mijn andere stok aan de beurt, ook dat haar is toe aan vervanging. Heb ik weer twee topstokken binnenkort!!! Het ruisje was niet weg te krijgen met héél fijn schuurpapier. En dan nog eens een extra schuurbehandeling. Evenmin met houten dempers, met een beetje meer plakkerige hars, nee, het wilde bij mij toch niet echt. Ruis is ruis en is vooral hardnekkig ook al domineert het niet. Ik was er KLAAR mee! Ik heb hier echter nog een zakje 'verse' zarelon voor mocht ik ooit nog een bevlieging krijgen en nieuwe ideeën. Of misschien dat het naar de liefhebber van dit soort avontuurtjes gaat. Zarelon 'zweeft' in die zin nog een beetje rond. En ik verheug mij op het spelen met het betere soort paardenhaar, ga mijn oren eens extra verwennen.
Toen ik bij Henk was om die 1/2-stok te beharen met Zarelon, was hij daar niet blij mee zo bleek later uit het gesprek. Hij had vóór mij ook al wat met 'dat spul' behaard en dat was van Marcelita. Hij wist natuurlijk niet dat ik Marcelita ken. Maar hij vond het onhandelbaar spul. Dat had ik ook al voorzien vandaar dat ik het hem liet beharen. Maar vooralsnog zit er geen Zarelon op de Hietbrink stok! Ik denk dat het toch Mongools haar wordt.
Wat is dan het verschil tussen nét geen korting krijgen en geen korting krijgen"? Hij gaat ongetwijfeld weer heel erg zijn best doen het zo mooi mogelijk voor mij te klaren met het beste bosje haar!
Als géén korting een voldongen feit is, dan staat het besluit vast. Bij nét geen korting is er nog maar een klein duwtje nodig om korting te verstrekken. Echter beide gevallen resulteren in geen korting, in die zin zit er geen verschil tussen.
Het woord korting is helemaal niet gevallen. Hij heeft zelfs geen plakzegeltjes systeem met een voordeel bij een volle kaart.
Heel raar maar ik was iets aan het zoeken op internet en kom dit epistel tegen van ene Vos. Dat is ook degene die eerder in dit onderwerp zijn ervaringen heeft geuit mbt het strijken op de contrabas (zie #41): "Kunststofhaar voor de strijkstok Als altijd op zoek naar beter geluid stuitte ik op Strijkersforum.nl op Zarelon, kunststofhaar voor de strijkstok. Een belangwekkende discussie bloedde dood, aangezien de vioolbouwers het niet oppakten. Begijpelijk, want dit haar slijt nooit en zal veel van hun beharingswerk doen vervallen. Ik heb de test gedaan: enkele bundeltjes Zarelon besteld bij Peter Zaret, kosten enkele dollars per stuk. Ik ben contrabassist. Heb mijn stok hiermee laten beharen bij mijn vioolbouwer. Het resultaat is werkelijk verbluffend!! Het strijkt heel gemakkelijk en een enorme boost van het geluid. Heel veel grip op de snaren. Net als darmsnaren kunnen ook de paardenharen naar het verleden. Ik kan me wel voorstellen, dat de vioolbouwers hier niet blij van worden, aangezien het veel beharingswerk zal doen verdwijnen. Heb ook een vioolstok hiermee laten beharen. Ben zelf geen violist, maar wil hun ervaring hiermee graag horen. Wie het wil proberen, mag me mailen, ik woon in Amersfoort. Geldt ook voor contra-bassisten. Pieter Vos" Ik heb het hier uit gehaald: http://baumgarten.nl/tips.html Het is dan jammer dat Pieter Vos niet verder discussieert hier op het StrijkersForum.
De discussie is intussen ook allang doodgebloed. Over de oorzaak daarvan heeft hij een oorzaak genoemd. Ik zie echter niet in wat jullie als vioolbouwers dan hadden moeten doen. Hele partijen zarelon bestellen voor de verkoop? Frits, jij was zelfs meegegaan in het onderzoek naar de bruikbaarheid! De zarelon is al weer een hele tijd van mijn stok. Ik heb nog wel een ongebruikt bundeltje liggen voor mocht ik met nieuwe inzichten toch weer 'de geest' krijgen. Het enthousiasme van de contrabassist kan ik niet delen. Ik weet niet wat hij nog verder heeft gedaan met dat bundeltje zarelon, maar bij mij merkte ik dat ik vooral géén grip had op de snaren totdat ik met fijn schuurpapier aan de gang ging. Het had zelfs nóg fijner gemoeten, want ik hoorde ruisjes die niet mogen klinken.