Strijkstok opnieuw beharen of nieuw?

Discussie in 'Strijkstokken' gestart door MariusMuziek, 11 jan 2020.

 1. MariusMuziek

  MariusMuziek

  Lid geworden:
  26 feb 2007
  Berichten:
  8
  Homepage:
  Beste iedereen,

  Het is al lang geleden dat ik hier lid werd op het forum, maar ik wilde nu toch wel graag een vraag stellen.

  Ik heb de afgelopen ruim 11 jaar geen viool meer gespeeld. Inmiddels wil ik deze geweldige hobby weer oppakken. Echter... de haren van mijn strijkstok breken met bosjes tegelijk af. Ik vermoed dat dit 'normaal' als zo'n stok zo lang niet is gebruikt... (wel ontspannen weggeborgen).

  Nu heb ik er helemaal geen verstand van, maar deze stok was destijds (voor mijn begrippen) best prijzig. Hij was volgens mij rond de 300 euro. W.F. Dörfler is de naam, en volgens de eigenaar van het atelier was het Pernambuco hout.

  Nu heb ik zitten googlen, maar ik kom er niet achter wat voor type W.F. Dörfler het is (is er een manier om daar achter te komen als leek?) en dat heel veel strijkstokken van dit type hout zijn.

  Hoe dan ook: Ik zou graag willen weten of het zinvol is om mijn strijkstok opnieuw te laten beharen, of dat ik beter nieuw kan kopen. En ik weet dat er geen reclame gemaakt mag worden op het forum, maar ik hoop toch dat iemand mij in de goede richting kan sturen. Hoe gaat dit in zijn werk? Ik woon in de regio Gouda/Rotterdam. Ik wil vooral dat het goed is, de prijs is dan minder belangrijk.

  En tot slot, ik zou inderdaad graag voor de zekerheid nog even horen dat het normaal is dat mijn strijkstok dit na 11 jaar rust doet... mocht ik hem op de een of andere manier fout hebben opgeborgen, dan hoor ik het graag... want ik wil graag goed voor mijn spullen zorgen!

  Bedankt!
  Marius
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.748
  Homepage:
  (Vooral in het donker) opgeborgen stokken zijn vaak het slachtoffer van vraat van huismijt of ander ongedierte. Het verschijnsel van bij bosjes brekend haar is daarom herkenbaar en normaal. Met de stok zelf is vermoedelijk niets aan de hand: het is alleen het haar.
  Het is trouwens W.E. Dörfler (niet W.F.), de naam van een Duits atelier dat stokken in allerlei prijsklasen maakt en ook met andere namen stempelt (zoals G. Werner, Joh. Schneider e.a.) Die namen vertellen soms iets over de prijsklasse. Soms is aan het duimleer, de wikkeling of de slof af te leiden welk model of type het is, maar dat blijft lastig. Dörfler stokken worden veel gebruikt door beginners en gevorderde amateurs, dus ik zou deze stok eerst eens opnieuw laten beharen en kijken of hij nog voldoet: die kans is groot. In de regio R'dam is Walter Kuipers gespecialiseerd in strijkstokbeharingen, maar ook bij vioolbouwers in jouw regio kun hiervoor doorgaans goed terecht. Als de stok niet bevalt, maar in goede conditie is, is hij wellicht in te ruilen.
  Mocht je toch een andere stok willen: het is normaal om een aantal stokken op zicht te krijgen en daaruit al dan niet een keuze te maken.
   
  MariusMuziek vindt dit leuk.
 3. MariusMuziek

  MariusMuziek

  Lid geworden:
  26 feb 2007
  Berichten:
  8
  Homepage:
  Beste Bert Boon!

  Zeer veel dank voor uw uitgebreide antwoord. Ja het klopt: W.E. ... ik had verkeerd gekeken. Ik heb Walter Kuipers een e-mail gestuurd. Ik ben niet zo'n goede violist. Meer een beginner. Ben muziekdocent van beroep (Schoolmuziek met Piano) op een basisschool en ik geef veel AMV-lessen. Dus het is altijd een beetje ingewikkeld: op viool ben ik een beginner, maar ik ben door mijn achtergrond en beroep weer een ander soort beginner zeg maar. Dat maakt het ook altijd lastig om het juiste te kopen.

  Ik wil wel graag een goed instrument met een goede strijkstok omdat ik wel uit ervaring weet dat een instrument + accessoires die niet voldoen aan een zekere kwaliteit ook tégen kunnen gaan staan. Tegelijkertijd kan ik niet zoveel dus hoef ik ook niet het beste van het beste. Lastig dus.

  Misschien stuur ik u binnenkort ook wel even een e-mail... Volgens mij heb ik wel eens bij u een hoteldemper besteld, maar dat weet ik niet zeker... het is allemaal alweer zo lang geleden.
   
 4. MariusMuziek

  MariusMuziek

  Lid geworden:
  26 feb 2007
  Berichten:
  8
  Homepage:
  Ik heb een reactie gekregen van Walter Kuipers. De kosten van het beharen vallen me alles mee. Ik ga hem morgen bellen en dan een afspraak maken. Ik verheug me erop!
   
 5. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.303
  Mijn stokken zitten altijd in het donker, want ze zitten in de vioolkoffer. Maar last van vraat heb ik nooit gehad. Maar toen ik enkele stokken een keer los in een donkere kast had liggen, braken de haren er na verloop van tijd wel bij bosje af. Dus ik neem aan dat je losliggende stokken bedoeld die niet in een vioolkoffer zitten.
   
 6. MariusMuziek

  MariusMuziek

  Lid geworden:
  26 feb 2007
  Berichten:
  8
  Homepage:
  Het ging bij mij om een stok die in de koffer zat. Ik heb contact gehad met Walter Kuipers, die gaat de stok opnieuw beharen. Er zijn twee mogelijkheden. Of de haren zijn hun flexibiliteit kwijt geraakt door de hars en daardoor kwetsbaarder geworden voor breuk, of het is aangevreten. Ik heb de koffer goed uitgezogen en al een paar dagen open staan nu. Ik hoop dat als mijn stok straks opnieuw is behaard, dat het probleem niet terugkeert (voorlopig).
   
 7. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.303
  Als je de koffer hebt uitgezogen, dan zou ik hem daarna meteen sluiten, en niet open laten staan. Wie weet wat voor gespuis er dan weer inkruipt. Dus ik zou je aanraden hem weer uit te zuigen en daarna meteen dicht te doen.
   
 8. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.748
  Homepage:
  Stokken die regelmatig in het licht komen (gebruikt worden dus) hebben van vraat geen last.
   
 9. zapling

  zapling

  Lid geworden:
  5 okt 2012
  Berichten:
  276
  een mottenbal erin leggen misschien
   

Deel Deze Pagina