Stok is binnen en ik ben zeer tevreden. 'Teleurstellend' is dat ik geen verschil merk met mijn dure altvioolstok (behalve dat een altstok natuurlijk anders en zwaarder is). Bij meer dan 1.000 euro prijsverschil verwacht je toch iets van; 'prima stok maar je merkt dat ie maar 100 euro is'. Niet dus. Dus inderdaad een erg goede stok voor dat geld!!
Wat is het gewicht van die stok? Ik vind de carbonstokken vaak te licht en dan heb ik er te weinig 'voeling' mee.
Met uitzondering van Arcus carbonstokken (die extreem licht zijn) streven eigenlijk alle carbonstokfabrikanten naar een ongeveer standaardnormaal gewicht dat ook voor voor houten stokken opgeld doet (rond 60 - 70 - 80 gram voor resp. een viool-, alt-, en cellostok). Dat lukt ze veelal ook aardig. Wie dat te licht vindt, zal de meeste houten stokken ook te licht vinden ofwel hij/zij heeft te weinig carbonstokken in handen gehad. Nog een misverstand: over het materiaal "carbon" wordt vaak beweerd dat het zo licht is. Is niet zo: carbonvezel ingebed in een kunsthars (het materiaal waar stokken dan gemaakt worden) heeft een hoger SG (Soortelijk Gewicht) dan zware houtsoorten als Pernambuco-hout waarvan veel moderne stokken zijn gemaakt. Door de sterkte van het materiaal kunnen voorwerpen van carbon met een heel geringe wanddikte worden uitgevoerd. Carbonstokken zijn daardoor per definitie hol: een massieve stok zou veel te zwaar (maar ook veel te stug) uitvallen. Zijn carbonstokken altijd en voor iedereen de beste keuze? Neen! Maar wie een stok zoekt uit een bepaalde prijsklasse doet er goed aan de betreffende carbonstokken mee te nemen in de vergelijking. Daarbij is de keuze voor een stok heel persoonlijk. Overigens, de bewering over carbonstokken die ik bij conservatief ingestelde strijkers nogal eens hoor :"Het blijft plastic en niet van hout............... dus kan het niks wezen" is m.i. geheel uit de lucht gegrepen en niet gebaseerd op een vergelijkende test achter een scherm en/of met een blinddoek voor.
Toch hoor je verschil als je verschillende houten stokken gebruikt. Is dat ook bij verschillende carbon stokken? Ik vind het juist wel leuk om dan een stok te vinden die het geluid mooier maakt van mijn viool (wat ik mooier vind), ook al is dat subtiel. Om die reden zou ik niet snel een carbon stok kiezen, omdat ik me niet kan voorstellen dat een carbon stok dit kan doen. Maar misschien heb ik het helemaal mis?
Het kan best zijn dat de soortelijke massa van de composiet carbon-hars groter is dan die van parnambuco (1185 g/cm³). Wat me echter opviel in de reactie van Bert (#23) is, dat er een vergelijking gemaakt wordt tussen de holle stok gemaakt van koolstof (carbon fibre) en de houten massieve stok van bijvoorbeeld pernambuco. Wanneer je dan de soortelijke massa’s van die twee wilt vergelijken moet je van beide stoffen ook werkelijk 1 cm³ nemen. Want je kunt best wel een volume van 1 cm³ in beschouwing nemen, maar als dat wordt gedaan van een blokje wat van binnen lucht bevat zoals de holle koolstof stok, zal dat niet de soortelijke massa zijn. Bij een massief blokje hout van 1 cm³ is dat wél het geval en dat zal daarom best wel eens zwaarder kunnen zijn. Ik denk daarom, dat de soortelijke massa’s van beide producten er niet toe doen en niet gebruikt kunnen worden als vergelijk. Er zijn heel veel variaties in het composiet met koolstof mogelijk, waardoor er ook een grote variabiliteit in eigenschappen is. Die hele carbon-fibre technologie is een ingewikkelde materie zoals ik dat lees op diverse sites. Gewoon maar proberen of een carbon stok bevalt lijkt me de enige manier om er achter te komen. Als het product dan ook nog veel voordeliger is, maakt het een goede kans op bestaansrecht.
mijn ervaring is dat carbon stokken onderling net zo veel verschillen als hun houten broers en zussen. en dat ook hier het prijsverschil meestal terecht is en dat je het terug hoort en voelt in warmte, klank en speelgevoel.