Studiemateriaal voor beginner op cello

Discussie in 'Gevraagd' gestart door Jeltsje, 13 mrt 2023.

 1. Jeltsje

  Jeltsje

  Lid geworden:
  13 mrt 2023
  Berichten:
  6
  Ik ben op zoek naar tweedehands lesboeken en bladmuziek geschikt voor een beginner (ook eenvoudig werk voor duet met viool is welkom).
  Ik ga een aantal lessen nemen, maar op dit moment heb ik helaas te weinig budget om daarna nog veel naar les te kunnen (in ieder geval niet elke week bijvoorbeeld); vandaar is iets dat geschikt is voor zelfstudie ook heel welkom. En wellicht heeft iemand nog een tip voor een cello latje en een stevige koffer? Dank alvast (en alleen tips zijn ook fijn)!
   
 2. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  908
  Leuk dat je voor dit schitterende instrument gekozen hebt! Er is heel veel bladmuziek op internet te vinden, zeker voor beginners.

  Zie bijvoorbeeld: https://www.8notes.com/cello/ zowel speelstukken als lesmateriaal staan er.
  Piano/orkestarrangementen voor de begeleiding zijn niet echt opwindend mooi, maar kunnen wel automatisch afgespeeld worden op het tempo waar jij het ook wilt hebben.

  In plaats van een latje of zng. anker kun je ook een stevige kokosmat gebruiken of zo. Vind ik gemakkelijker.

  Wellicht is er hier wel iemand met een stevige tweedehandse koffer bij je in de buurt, op zich heb ik er wel een min of meer over, nieuw plm €600, mag weg voor de helft. Het is een stevige Hiscox koffer. Niet licht, wel heel stevig. Ik woon in Eindhoven.

  Bespaar niet te veel op lessen, het risico dat je door zelfstudie ook verkeerde houdingen aanleert, die tot blessures leiden ligt op de loer.

  Succes.
   
 3. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.948
  Homepage:
  Of je wel of niet een koffer moet aanschaffen hangt ook van je transportbehoefte en -omstandigheden af. Een goed foedraal is vaak ook voldoende. Bedenk dat een Hiscox een zeer degelijke koffer is, die je echter niet op je rug kan dragen als "rugzak"
  Behalve latjes zijn er ook Dycem Black Holes op de markt: erg handig in gebruik hoor ik.
  Maar als beginner kun je inderdaad het beste voornamelijk investeren in lessen.
   
 4. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  persoonlijk zou ik je niet aanraden voor een Black Holes te gaan, maar voor een plankje of riem die je aan je stoelpoot vastzet.
  Mijn ervaring is dat een Black Holes kan loskomen van de vloer waardoor je cello vooruit kan schieten.
  In de praktijk betekend dit dus dat je, als je een Black Hole gebruikt, je dus altijd je cello stevig met je benen vast moet klemmen voor het geval de Black Holes los komt van de vloer (en dat gebeurd heel regelmatig)
  Vandaar mijn opmerking vooral geen Black Holes te gebruiken.

  En verder: als je niet met druk ov reist is een hoes een prima goedkope oplossing en kan je je geld beter gebruiken voor je lessen.
  succes
   
 5. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  908
  Opmerking: deze koffer heeft rugbanden, en is dus wel op de rug te dragen. Wellicht een oud model. Gezien het gewicht (iets boven de 5 kilo leeg) is dat geen aanrader.
  Een goede hoes beschermt beter tegen temperatuurwisselingen, minder tegen stoten. En is een stuk voordeliger. Verder helemaal eens met Bert: investeer in lessen!
   
 6. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.948
  Homepage:
  Ik heb in het verleden een behoorlijk aantal Hiscox aan klanten geleverd maar die hadden alleen een enkele schouderband en gezien het materiaal (ABS met een dikke interne schuimlaag) kon er ook geen volledig rugzakgarnituur aan worden bevestigd, reden waarom de Hiscox nog amper werd verkocht en werd ingehaald door GEWA BAM en Musilia etc. die allemaal wel standaard een rugzakgarnituur hadden.
   
 7. RolandS

  RolandS

  Lid geworden:
  24 apr 2009
  Berichten:
  91
  Een broekriem is een stuk makkelijker dan een gatenplankje voor je cellopin.
   
 8. Jeltsje

  Jeltsje

  Lid geworden:
  13 mrt 2023
  Berichten:
  6
  Dank voor jullie uitgebreide reacties! het leven is wat hectisch op het moment, het duurde even voor ik kon reageren. Handig te horen wat wel en niet werkt in de praktijk met bijv. zo'n plankje. Heb nu een dopje op pin en dat gaat eigenlijk best goed merk ik (op houten vloer), maar het hangt er waarschijnlijk ook van af of je veel en intensief speelt (en dat is in mijn geval nog niet zo aan de orde). Ik neem me de adviezen voor het investeren in lessen zeker ter harte, dat lijkt me ook het beste. Een proefles is al afgesproken. De tip over bijv. de 8notes site is fijn, zeker bruikbaar lijkt het. En qua lesmethode: dat gaat op aanwijzing van de docent neem ik aan. Zag al wel een setje op MP met oa beginnersboeken String builder van Applebaum en Cello school Suzuki, geen idee of ik daar iets mee zou kunnen om thuis wat uit te proberen zolang ik nog niet echt met lessen ben gestart. Maar voor nu, in ieder geval nogmaals dank!
   
 9. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Ik heb je een persoonlijk berichtje gestuurd.
   
 10. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.948
  Homepage:
  Dat is nogal ongenuanceerd. Ik heb in het verleden juist de nodige cellisten gelukkig gemaakt met een Black Hole. Je moet het ding alleen goed schoonhouden omdat het plakkerige rubber aan de onderzijde ook het stof van de voer oppikt. Dat staat ook in de gebruiksaanwijzing. Grrot voordeel is de kleine opbergruimte die de Black Hole vraagt. Het ding is natuurlijk niet voor iedereen zaligmakend, maar dat geldt ook voor plankjes, riemen, driepootjes en wat dies mee zij op dit gebied.
   
 11. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  Dat klopt Bert, maar mijn ervaring is dat je niet alleen de Black hole moet schoonmaken maar ook de vloer.
  De Black hole is bij meer meerdere keren onverwachts los gekomen van de vloer tijdens het spelen en daarom door mij verbannen voor gebruik.
  Het is gewoon te onbetrouwbaar, je weet nooit wanneer die in eens kan losschieten van de vloer waardoor je cello plots vooruit kan schieten.
  En dat helpt nou niet direct bij tot een ontspannen cello speel ervaring.
   
 12. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.948
  Homepage:
  Hangt natuurlijk ook van de vloer en de mate van schoonmaakdrift af en ook nog van de houdingshoek. Een plankje met stoelpootlus of -koord is natuurlijk óók een prima hulpmiddel. Een handige klusser m/v maakt zoiets bovendien in een ommezien zelf!
   
 13. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.124
  Homepage:
  De site van 8notes is inderdaad een site met veel aanbod voor beginners. Je mag de muziek maar drie keer afspelen per dag en dan krijg je het bericht dat je de keuze krijgt je te abonneren voor onbeperkt af laten spelen óf wachten tot morgen.
  Bij free-scores kun je de bladmuziek en de mp3 opnames (vaak wel gedigitaliseerde, maar dat is ook bij 8notes) opslaan en dan net zo vaak afspelen als je wilt. Bijvoorbeeld deze gavotte van G.Ph. Telemann
  https://www.free-scores.com/sheetmusic?p=ae0umlsyi8#play
  Bij deze free-scores kun je zoeken op instrument én niveau en dan is daar nog onderscheid tussen beginner en easy.
   
 14. Jeltsje

  Jeltsje

  Lid geworden:
  13 mrt 2023
  Berichten:
  6
  Dank je wel, Marcelita, voor deze nuttige aanvulling!
   

Deel Deze Pagina