Suggesties repertorium

Discussie in 'Viool' gestart door Nimue, 5 jun 2021.

 1. Nimue

  Nimue

  Lid geworden:
  8 aug 2020
  Berichten:
  12
  Hallo iedereen,

  Ik heb onlangs Salut D'Amour van Elgar afgewerkt en ik ben nu bezig met presto uit de eerste vioolsonate van Bach, maar mijn leerkracht vroeg mij om tegen de volgende les nog een paar stukken in mijn hoofd te hebben waar we het over kunnen hebben zodat we kunnen overleggen welk stuk ik tijdens/na de Bach kan leren.

  Zelf speel ik het liefste stukken uit de klassieke en romantische periode.
   
 2. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  196
  Ik heb zelf volgende stukken op mijn verlanglijstje staan:

  Bach: Adagio sonata 1 in g mineur
  Ysayë: Danse des ombres
  Bloch: Baal shem
  Berlioz: Rêverie et Caprice
  Sarasate: Zapateado
  Saint-Saëns: Concerto No. 3 in B minor

  Maar zelf ben ik nog niet zo ver dat ik met dit lijstje kan beginnen. :(
   
  Laatst bewerkt: 5 jun 2021
  Nimue vindt dit leuk.
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.479
  Homepage:
  De beschikbaarheid van het repertoire hangt mede af van de keuze of het vioolsolo moet zijn of dat begeleiding op de piano ook tot de mogelijkheden behoort.
   
 4. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  196
  Ik ben nu bezig met Meditation uit Thaïs van Massenet (bijna afgewerkt) als je dat nog niet hebt gespeeld ook zeker een aanrader maar misschien wat te makkelijk voor jou. misschien kan de Romance van Beethoven of Mendelssohn's Violin Sonata in F majeur je ook interesseren.
   
 5. Nimue

  Nimue

  Lid geworden:
  8 aug 2020
  Berichten:
  12
  solo of met pianobegeleiding maakt niet zo veel uit

  Ik ben niet zo'n grote fan van Méditation, maar ik zal eens naar die vioolsonata luisteren :)
   
 6. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  980
  'Sonates' om precies te zijn, want er zijn er drie. Twee in F-groot (uit 1820 en 1838) en één in F-klein uit 1825. In muzikale zin overigens sterkte bij het luisteren.
   
 7. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  196
  Muzikaal ook niet mijn favorieten (maar smaken verschillen). Wel vond ik de eerste beweging van de sonate uit 1838 een heel goede oefening, er worden verschillende technieken gebruikt (spiccato, positiespel, toonaard wisseling tegenritme, ...) maar blijft technisch haalbaar voor de "intermediate" violist.

  Wat me wat verbaasd is dat er zo weinig suggesties komen. Er moeten toch een hoop mensen op het forum zitten met een veel bredere kennis van repertoire en die daar bovenop beter het niveau van de verschillende stukken kunnen inschatten.
   
 8. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.479
  Homepage:
  Het lijkt mij lastig om voor een ander uit te maken wat qua niveau haalbaar is. Wat zou werken om als selectie te dienen, is de bladmuziek bekijken. Ikzelf heb meestal op die manier bladmuziek uitgezocht en aangekocht. Dat kan nog steeds gebruik makend van de mogelijkheid om online bladmuziek in te zien en zelfs uit te printen. Dat gaat via ismlp.org
  Is ook te vinden op SF via 'musicologie'.
   
 9. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  196
  Dat is zeker te begrijpen, ik hoop alleen altijd in dit soort topic wat minder bekende maar verassend mooie stukken te vinden die wat afwijken van de standaard werken die door iedereen gekend en gespeeld zijn. Het beschikbare repertoire op een ismlp is zo groot dat het moeilijk wordt om daar vrij in op zoek te gaan. Het musicologie onderdeel hier is ook zeker zeer interessant maar ook hier moet je veel data doorploegen. Nu ja er zijn veel manieren om aan tips te komen het was gewoon leuk geweest om wat nieuwe stukken te leren kennen met de hulp van andere forumleden.
   
 10. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.479
  Homepage:
  Maar je kunt in ismlp aangeven welke instrumenten je wil en dan stel je een soort filter in. Dan kun je verder de componist selecteren. Ik vind het een prima methode. Is toch ook vergelijkbaar met wat ik vroeger deed in de winkel voor bladmuziek: je zoekt op duo's voor viool bijvoorbeeld en dan komt er een bak op de toonbank met allerlei muziek van verschillende componisten. Doorbladeren en de muziek bekijken. Dat geeft een beeld van wat je mag verwachten. Zo deed ik het altijd en zo gaat het dan nu ook nog, zij het met wat digitale ondersteuning.
  Ik kan eigenlijk niets met wat een ander makkelijk of moeilijk vindt en in die zin zou ik niet veel hebben aan suggesties van bepaalde muziekstukken. Maar een ieder moet zijn eigen weg daarin zoeken.
   

Deel Deze Pagina