Tiener vioolles

Discussie in 'Viool' gestart door Anna_, 6 apr 2020.

 1. Anna_

  Anna_

  Lid geworden:
  6 apr 2020
  Berichten:
  9
  Hallo allemaal,
  Ik ben net nieuw op dit forum en ik ben er omdat ik heel graag vioolles wil gaan volgen. Vanwege het coronavirus zal dat waarschijnlijk niet heel erg binnenkort zijn, maar ik hoop dat het na de zomervakantie kan. Maar ik ben 14 jaar, en ik wilde weten of er nog meer mensen zijn die als tiener aan vioollessen of andere muzieklessen begonnen en niet als kind of volwassene. Op internet kan ik namelijk geen voorbeelden vinden. Wel heb ik gelezen dat veel kinderen met muziekles (willen) stoppen als ze de tienerleeftijd bereikt hebben, wat ik in mijn eigen omgeving ook zie. Mijn vraag is dus of jullie mensen kennen die ook rond hun 14e begonnen zijn en ook of jullie tips voor mij hebben m.b.t. een viool huren, lesvormen enz.
  Alvast bedankt!
   
 2. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.983
  Homepage:
  Hallo Anna,

  Leuk dat je ook viool wilt gaan spelen. Zoek een docent bij je in de omgeving (neem hier en daar een proefles) en die zullen jou ook advies kunnen geven over het huren van een viool.

  14 jaar lijkt misschien wat oud, maar er zijn ook zat mensen die nog later beginnen of inderdaad juist stoppen op die leeftijd. Ik ken een aantal violisten van jouw leeftijd, maar die spelen inderdaad al langer.
  Wel weet ik van een vriendin van me dat ze beginnende violisten van jouw leeftijd op les heeft. Het zou voor jou leuk zijn als jouw docent dat ook heeft, of tenminste een andere leerling van jouw leeftijd en niveau, om soms wat samen te kunnen doen bij bijvoorbeeld uitvoeringen.

  Succes met zoeken en laat ons weten hoe het je vergaat!

  Groetjes, Irene
   
 3. Vioolgirl

  Vioolgirl

  Lid geworden:
  14 jun 2019
  Berichten:
  14
  Hoi Anna,

  Wat leuk dat je viool wilt gaan spelen en vioolles wilt gaan volgen. Ik denk dat je gelijk hebt en dat het verstandigste is om dit na zomervakantie op te gaan pakken.

  Ik was zelf 9, nog net geen tiener toen ik begon met vioolspelen. Ik denk dat je viooldocent best wel mee kan omdat je lichamelijk nog in ontwikkeling zit. Verwacht niet dat je een goede professional gaat worden. Maar als je thuis goed oefent dan kan je best wel een eind mee redden. Mijn vader was wel een tiener toen hij begon met cello spelen. Ik weet niet wat zijn ervaringen zijn toen hij begon. Hij studeert hard en muzikaal en technisch gezien kan hij al vrij veel.

  Zoals Irene al zei is inderdaad ook leuk als er leeftijdsgenoten zijn die op vergelijkbare niveau vioolspelen. Dan kun je ook met ze samenspelen en dan wordt het alleen maar leuker.

  Irene, heeft jou een tip gegeven over het huren van een viool. Daar kan ik bij aansluiten.

  Succes verder en ik hoop dat je wat laat horen hoe het je vergaat. Groetjes Lia
   
 4. Anna_

  Anna_

  Lid geworden:
  6 apr 2020
  Berichten:
  9
  Bedankt voor de reacties! Er is een muziekschool in de buurt waar ze vioolles geven, en ik ken een aantal mensen van mijn leeftijd die vioolspelen, ik kan aan hen vragen waar ze les hebben en of ze dat aanbevelen. Ik ben niet van plan om professional te worden, mede doordat ik op het gymnasium zit en het misschien 'verspilling' van mijn diploma zou zijn. Begrijp me niet verkeerd: ik houd heel veel van muziek, maar ik zou als beroep toch liever arts of iets dergelijks worden, in plaats van muzikant. Ik wil vooral viool leren spelen omdat ik het een heel mooi instrument vind met een prachtige klank. Verder was ik ook van plan om voor het eerste jaar een viool te huren en als ik ermee verder wil er eentje te kopen.
   
 5. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.811
  Homepage:
  Volgens mij lig je met deze voornemens heel goed op koers. Het musicus zijn als beroeps heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen, maar wie niet tot de top behoort mag veel en hard werken met magere kontrakten en/of als zzp'er voor een vaak heel bescheiden en ook nog eens onzeker inkomen.
  Schandalig natuurlijk hoe wij met de kunstbeoefenaren omgaan!
  Een anekdote: ik kreeg in mijn atelier een aantal jaren geleden een jongedame van 17, eindexamenkandidaat gymnasium, die strijkstokken kwam uitproberen. Zij speelde werkelijk de sterren van de hemel, net zo goed of misschien zelfs beter dan menig professional. Op mijn vraag of ze na haar examen door zou gaan naar het conservatorium, antwoordde ze doodleuk: "Daar heb ik natuurlijk wel over nagedacht, maar ik blijf toch liever amateur met lol in het spelen en ga medicijnen studeren, met een kans op een goed inkomen"(vader en moeder waren beide medicus!)
  Veel Succes!
   
 6. Anna_

  Anna_

  Lid geworden:
  6 apr 2020
  Berichten:
  9
  Fijn om te horen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt! Ik overweeg toevallig ook een studie in die richting, maar dat komt over een paar jaar pas. Eerst maar eens het gymnasium afmaken en dan zien we wel verder.
   
 7. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  44
  Dag Anna,

  Wat leuk!! Zeker doen want muziek spelen daar heb je de hele verdere rest van je leven plezier van.
  Je bent nog zo jong dus kunt heel veel leren als je flink wat oefent.
  Zelf ben ik op mijn 10de jaar hobo gaan spelen en daarna op mijn 50ste omgeschakeld naar hoorn..door omstandigheden.
  Nu ben ik vorig jaar op mijn 67ste daarnaast ook aan het proberen cello te leren spelen.
  Alhoewel het dan natuurlijk erg moeilijk is, is het toch heel leuk.
  En zeker als je in een groepje kunt spelen want dan kun je ook als beginneling al het gevoel hebben dat je echt muziek maakt.
  Het is net als met sporten; niet iedereen hoeft de beste top sporter te zijn. Amateurs (en dat zijn de meesten) beleven ook veel plezier aan hun hobby. Misschien nog wel meer dat de profs...want die moeten continu presteren.
   
 8. Anna_

  Anna_

  Lid geworden:
  6 apr 2020
  Berichten:
  9
  Wauw, wat bijzonder dat u zo veel instrumenten bespeelt! En heel fijn dat u er ook heel veel plezier aan beleeft.

  Ik ben inderdaad van plan om veel te oefenen, ik denk aan elke dag minstens 0,5 tot 1 uur. Ik speel ook al gitaar, dat heb ik mezelf aangeleerd en ik leer er nog iedere dag dingen bij. Ik zal zoeken of ik een groepje kan vinden, ik heb in ieder geval genoeg muzikale vriendinnen waar ik mee zou kunnen spelen.

  Fulltime musicus zijn trekt mee ook niet echt aan, amateur blijven vind ik prima. Ik hoop dat het me gaat lukken om op een redelijk niveau viool te spelen, zodat ik er ook echt plezier aan kan beleven en mijn gevoelens erin kwijt kan.
   
 9. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  44
  Anna

  Ik adviseer je wel om echt les te nemen, want als je iets verkeerd aanleert is het ontzettend moeilijk om het weer af te leren. Vooral de basistechnieken.....succes ermee!!
   
  Ellende vindt dit leuk.
 10. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  583
  Gezonde instelling, Anna! viool is geen instrument wat je jezelf aan kunt leren, de kans op ernstige blessures is gewoon te groot, wat dat betreft is het een ander verhaal dan gitaar (ik speel zelf ook gitaar, en ben overgestapt naar cello, en heb dat met een met blessure en rugpijn op de moeilijke manier geleerd. Als ik nu les geef is dat het eerste waar ik op let: een goede en ontspannen manier van spelen).
  De tijd die je ervoor uit wilt trekken is een heel redelijke verwachting om een goed geoefend amateur te worden. Samenspel is een van de beste manieren om plezier uit spelen te halen.

  En laat je nooit in de hoek duwen door "professionals" die neerkijken op amateurs, het woord betekent 'liefhebber'. Veel beroepsmuzikanten hebben dat juist verloren, dat liefhebben! Ik hoorde zelfs van orkestmuzikanten die na hun pensioen hun viool nooit meer aanraakten... Succes!
   
 11. Anna_

  Anna_

  Lid geworden:
  6 apr 2020
  Berichten:
  9
  Bedankt! Zoals ik al zei, ik ben dus wel van plan les te nemen, ik zie het niet zitten om het zelfstandig te leren en nu ik al jullie adviezen lees al helemaal niet:)
   
 12. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.983
  Homepage:
  Dat gaat je lukken. Want voor plezier en gevoelens erin leggen hoef je echt geen moeilijke stukken te spelen. Je kunt al geraakt zijn door 1 mooie toon...
   
 13. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.983
  Homepage:
  En met een fijne docent heb je meteen wat structuur in wat je thuis oefent, en een stok achter de deur...
   
 14. Vioolgirl

  Vioolgirl

  Lid geworden:
  14 jun 2019
  Berichten:
  14
  Goed dat je beseft dat je viool leren spelen niet makkelijk is en dat je de top niet kan bereiken. Ik had al de indruk dat je niet de top wil bereiken en dat je vooral plezier wil beleven aan viool spelen. Geniet en laat je niet weerhouden door tegenslagen. Stapje voor stapje zul je merken dat je vooruit gaat.
   
 15. Anna_

  Anna_

  Lid geworden:
  6 apr 2020
  Berichten:
  9
  Ja, ik weet dat je niks kunt bereiken zonder te oefenen, en dat je met oefenen dus wel heel veel kunt bereiken. Ook heb ik gehoord dat viool één van de moeilijkst bespeelbare instrumenten is, en dus vast moeilijker dan blokfluit en gitaar waarop ik al kan spelen (ik heb toen ik 6-7 jaar was blokfluitles gehad via school, de juf gaf les en alle meisjes uit de klas zaten erop:D). Ik hoop ook dat ik resultaat ga boeken en uiteindelijk liedjes kan spelen die ik leuk vind.
   
 16. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.814
  Homepage:
  Wat een leuk plan, Anna! Viool leren spelen is lekker uitdagend. Het instrument is prachtig en al wil je de top niet bereiken, een goede amateur worden wil je vast wel worden. Dat alleen al voor je eigen plezier, maar daarnaast zijn er dan heel veel mogelijkheden om aan mee te doen.

  Maar ook als je dat niveau niet bereikt, is er nog zoveel leuks te beleven en in diverse stijlen! Ik wens je veel plezier met je plannen en hoop dat je gauw gewoon goed vioolles kunt krijgen!

  Zelf begon ik op mijn elfde met pianoles en heb dat mijn hele middelbare schooltijd doorgezet. Ik vond het heerlijk om na schooltijd even lekker een flinke tijd piano te spelen, niet alleen oefenen dus. Ik merkte dat als ik mijn huiswerk efficiënt aanpakte, dat er nog een zee van tijd over was voor bijvoorbeeld pianospelen. Er gingen er inderdaad wel veel van muziekles af aan het begin van hun middelbare schooltijd, vooral na de brugklas. Ze bleven dan alleen nog volleyballen, voetballen of hockeyen.
   
 17. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.811
  Homepage:
  Bekend zijn ook de uitspraken van vermoeide orkestmusici als "ik moet nog zes jaar"!
   
 18. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.814
  Homepage:
  Deze orkestmusici zijn inderdaad niet te benijden. Als amateurmusici hebben we het veel beter getroffen. Muziek als luxe die we ons permitteren, omdat we ervan houden. Als onze optredens in coronatijd uitvallen, is dat jammer, maar meer ook niet.

  Ik kan mij overigens geen professionals herinneren die ik heb ontmoet die zich zo gedroegen.Eerder professionals die er eer in leggen om amateurs iets mee te geven tijdens hun workshop of cursus.
  Misschien dat het neerbuigende bij sommigen opspeelt als er schaarse plekken te verdelen vallen in een muziekproject waar zowel amateurs als beroeps aan mee kunnen doen.
   
 19. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  448
  Ik ken een violist die na zijn pensioen bij een beroemd orkest zijn viool in de kist deed en er daarna nooit meer naar heeft omgekeken.
   
 20. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.340
  Wordt Anna hier vrolijk van, dat muzikanten hun viool aan de wilgen hangen, ik dacht het niet. Anna moet nog beginnen en dan leest ze dit allemaal.

  Viool leren spelen als tiener, daar gaat dit topic over. Ik begon met vioolles toen ik dertien was. Eigenlijk best een goede leeftijd om met een viool te beginnen. Een muziekschool daar ben ik maar heel even naar toe gegaan, gewoon om te kijken of ik er aardigheid in had. Daarna kreeg ik les van een viool docente. Dat is belangrijk een goede vioollerares of leraar. Ik kreeg een halfuur les, en vooral in het begin is dat genoeg.
   

Deel Deze Pagina