Tip voor 24 februari: tweede Ochtend van Beethoven

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door De Muziekfabriek, 18 feb 2013.

 1. De Muziekfabriek

  De Muziekfabriek

  Lid geworden:
  25 jan 2013
  Berichten:
  4
  Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden presenteert De Ochtenden van Beethoven.
  In een serie van drie zondagochtenden komen twee uitersten van de geniale kamermuziek voor strijkers van Beethoven aan bod: de jeugdige, frisse, virtuoze strijktrio's en twee van de mysterieuze, haast onpeilbaar diepe, late strijkkwartetten. Uniek aan dit muzikale drieluik is dat u in de eerste twee concerten alle strijktrio's van Beethoven hoort. Voor deze concerten is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus we raden u aan tijdig uw kaarten te bestellen.

  Het eerste concert was op 27 januari. Tijdens het tweede concert van dit drieluik op 24 februari klinken Beethoven's strijktrio's op. 8 en 9. Ludwig van Beethoven (1770-1827) stond in zijn jonge jaren nog duidelijk onder invloed van zijn leermeester Joseph Haydn. Toch gaf hij in zijn eerste opusnummers meteen blijk van een hoogst persoonlijk en stormachtig talent, gecombineerd met een lyrische natuur en een onnavolgbare fantasie. Nog voordat hij zijn eerste strijkkwartet componeerde, schreef Beethoven vijf trio's voor viool, altviool en cello.

  Programma 24 februari:
  -strijktrio op. 8 'Serenade'
  -duo voor altviool en cello: Duett mit zwei obligaten Augengläsern
  -strijktrio op. 9 nr 3 in c kl

  De trio's worden ten gehore gebracht door de vooraanstaande Nederlandse violist Joan Berkhemer (viool) en zijn gasten Mikhail Zemtsov (altviool), Nadia David (cello).

  De deuren van het museum gaan om 10.00 uur open, om 11.00 uur geeft Joan Berkhemer een inleiding op het programma. Het concert duurt tot ca 12.30 uur.

  Kaarten kosten € 17,50 per concert. Bij de prijs zit een kopje koffie of thee vooraf inbegrepen.

  De derde en laatste Ochtend van Beethoven vindt plaats op 31 maart (Eerste Paasdag).

  Zie voor meer informatie: www.rmo.nl
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.261
  Homepage:
  Ik vind het gewoon te duur voor een ochtendsessie, ondanks een kop koffie die is inbegrepen.
   
 3. jos22

  jos22

  Lid geworden:
  8 mrt 2009
  Berichten:
  179
  Toch vraag ik me vooral af hoeveel de spelers daar nou zelf aan overhouden. Helemaal als je het afzet tegen de vele uren oefening en repetitie. Om nog maar te zwijgen van onderhoud aan instrumenten, nieuwe snaren, reiskosten, hapje buiten de deur enzovoorts.
  Ik vind het ook wel jammer dat de enige reactie op deze aankondiging een klacht over de prijs is. Ik vrees voor de toekomst van onze musici.
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.261
  Homepage:
  Ja, dat wij tot nu toe de enigen zijn die reageren valt mij ook een beetje tegen.
  Maar mijn reactie moet meer gezien worden als een opmerking dan als een 'klacht'. Ik heb in mijn leven tot nu toe heel veel gemusiceerd van jongs af tot een jaar of 15 geleden. Ik heb pas de laatste tien jaar een vergoeding gehad die meestal bestond uit een redelijke vergoeding voor de kosten van het reizen. Daar betaal je nooit snaren, onderhoud en dergelijke van. Voor mij hoefde dat ook niet, ik had reuze veel plezier aan het mee doen. Vaak van die gelegenheidsorkestjes: een paar keer bijeen om te oefenen en dan fijn muziek maken. Heerlijk om te doen. Hoef ik geen geld voor.

  Maar misschien gaat het in dit onderwerp wel om professionals die hun 'brood' moeten verdienen met musiceren en ja, dat moet opgebracht worden door het publiek. In een tijd waar dit kabinet alleen maar weet te bezuinigen zal het niet mee vallen om een groot publiek te trekken, maar wie weet is het toch gelukt?
   

Deel Deze Pagina