Tip voor snaren viool, Celebre Vosgien JTL

Discussie in 'Viool' gestart door suzanneS, 13 mrt 2021.

 1. suzanneS

  suzanneS

  Lid geworden:
  13 jan 2021
  Berichten:
  12
  Is er aan de hand van het type viool een soort snaar aan te raden? Ik heb dus een Celebre Vosgien, en op dit moment zit er nog een 35 jaar oude E snaar op en een Dominant d en Verona a op.

  Als iemand nog wat specifieke informatie heeft over dit model, vind ik ook leuk om te horen! Heb er wel iets over gevonden op internet, maar veel info is er niet. De Celebre Vosgien was een goedkoper model van JTL, als ik het goed begrepen heb, alleen de jaartallen wisselen nogal, of hij is lang in productie geweest? Er zijn verschillende catalogi te vinden van JTL, maar ik heb het nog niet uitgeplozen.. Ik zie hem al wel in een catalogus van 1912.

  Ik heb als kind gespeeld, en pak het nu weer op. Ik ben het nog niet helemaal verleerd, maar met een gewone "beginnersviool" kan ik voorlopig wel uit de voeten..

  Tips voor een goede bijpassende strijkstok zijn ook welkom, de stok die er bij zit is erg krom. Een stok even weer recht maken, schijnt toch lastig te zijn.
   
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2021
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.667
  Homepage:
  Corelli Crystal ADG medium en Goldbrokat E medium (.26) of zacht (.25) kan ik voor dit soort instrumenten aanbevelen.
  Een vioolbouwer (tenminste de meeste) of stokkenmaker kan een stok doorgaans wel "recht" krijgen en ook beoordelen of dat dan wel de moeite waard is.
  Een redelijke carbon strijkstok voor dit niveau kost ca. 100€, voor een houten stok zou ik minstens 150€ uittrekken.
   
 3. suzanneS

  suzanneS

  Lid geworden:
  13 jan 2021
  Berichten:
  12
  Ah bedankt. Ik was bij een vioolbouwer, en die rolde wat met zn ogen toen hij mijn stok zag. Hij adviseerde me om een andere stok te kopen :D
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.007
  Homepage:
  Die snaren zouden specifiek zijn voor dit instrument?
  Waar is dat op gebaseerd?
   
 5. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.667
  Homepage:
  Dat is uiteraard gebaseerd op vele tientallen jaren ervaring met ongeveer alle snaren op de markt op mogelijk vele duizenden instrumenten. Corelli Crystal snaren doen het wonderbaarlijk goed op de Franse en Duitse manufacturen die in de branche veelal als redelijke en goede studieinstrumenten worden aangeduid: beter dan b.v. het veelgebruikte Dominant. Alleen op erg heldere instrumenten kan beter Pirastro Obligato worden toegepast. Voor solo-instrumenten uit het hogere segment gelden vaak weer andere adviezen, maar daar gaat het hier niet over.
  Het advies voor Goldbrokat is hierop ook gebaseerd. De E snaren (blank staal) van Pirastro, Thomastik en ook Corelli leggen het m.i. allemaal af tegen de E snaren van (Optima) Goldbrokat die bovendien vaak minder dan de helft kosten (en daarom ook met een bescheiden portemonnee tijdig kunnen worden vervangen)
   
 6. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.007
  Homepage:
  O ja, natuurlijk. Ik had het kunnen weten. Allemaal uitgeprobeerd op die duizenden violen van jou.
  Maar de ene viool is de andere niet. Als dat namelijk wel zo was, zou er alleen maar Corelli Crystal zijn.
   
 7. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.667
  Homepage:
  De vraagsteller zit verlegen om een goed advies en heeft dat kennelijk gekregen.
  De fabriek in Frankrijk (Savarez) maakt een aantal heel goede producten, maar kan minder geld uitgeven aan marketing dan b.v. Pirastro en Thomastik, die torenhoge marketingbudgetten hebben (kijk maar in de Strad waarin maandelijks vele peperdure advertenties van beide bedrijven staan). Corelli Crystal is een prima, niet te dure kunststofsnaar die helaas en ten onrechte vaak onderbelicht blijft.
  Dat de ene viool de andere niet is: dat is de open deur van de dag, maar op de de categorie studieinstrumenten waarover het hier gaat geeft Crystal m.i. vaak het beste resultaat, vaker dan de vergelijkbare concurrentie (waaronder Dominant, Tonica etc.).
  Overigens ken ik wel meer vioolbouwers die de zelfde ervaringen hebben. Als er forumleden zijn die heel andere ervaringen hebben die ook gebaseerd zijn op een zeker volume aan waarnemingen, dan ben ik daar natuurlijk benieuwd naar.
   
  gladioolviool vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina