Tristan Keuris (1946-1996)

Discussie in 'Hedendaagse werken' gestart door Marcelita, 13 jan 2015.

 1. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Ooit geweten dat Tristan Keuris een concert voor 2 celli componeerde?
  Ik niet dus:confused:. Hier dus ook iemand die eigenlijk eerst vooral op de bekende muziekwerken is georienteerd (zie in topic over Rudolf Koelman, waar wordt verzucht dat het overbekende klassieke werk overheerst in de programmering)  Je moet je even helemaal 'leeg' maken en de rust gunnen om dit werk tot je te laten komen. Het klinkt symfonisch, is geen hakke-boem-ksssh-effecten compositie. Maar toch merk ik dat ik er echt moeite voor moet doen om te volgen hoe die mooie klanken inelkaar steken. Het is niet iets als een symfonie van de oude klassiekers die makkelijk je oren 'instroomt'.

  Zo vroeg ik mij ook af hoe dan een strijkkwartet van hem zou klinken. Ik zou dan netjes bij de eerste kunnen beginnen, maar mijn 'klassieke oren' hadden zoiets van "nu even niet" en de tweede wilde er wat beter in.  Er is dus in ieder geval nog een eerste, verder kwam ik vioolconcert nr. 2 tegen (dan zal er dus ook een eerste zijn).
  Heeft iemand van jullie iets van Keuris gespeeld? Komt Keuris ooit voor in het muziekrepertoire van muziekscholen; ik vermoed van NIET! Helemaal al, hoe klassiek zijn de lespraktijken waar we onze instrumenten leren bespelen georiënteerd (dit is eigenlijk een ander topic)?
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Nee, het (dubbelconcert voor cello) is inderdaad geen symfonie die ‘gemakkelijk je oren instroomt’, maar het wekt bij mij geen aversie op. Ik kan er een hele tijd naar luisteren hoewel de betekenis van de klanken veel tijd nodig heeft om samenhang te vinden. Maar het zijn klanken die samen met het orkest bij elkaar horen. Ik heb dat wel eens anders meegemaakt: een samenraapsel van geluiden die niets met elkaar te maken hebben. Het stuk bouwt spanning op die het ook weer afgeeft waarmee er weer evenwicht terug komt en dat vind ik knap gedaan! Echter na verloop van tijd –na zo’n 10 minuten- is de sfeer die het bij mij oproept zich aan het herhalen hetgeen maakt dat mijn aandacht verslapt, het gaat minder boeien. Na 15 minuten denk ik: ‘hoe zou dat strijkkwartet klinken’? En op dat punt aangekomen is de belangstelling aan het weg ebben. Dus daar stopt het dan.

  Dus dan nu het strijkkwartet No.2: begint eigenlijk met een hele serie maten cellosolo. Zo vlak voor de tweede minuut komen de andere strijkers er bij. En vanaf dat moment wordt het –voor mij- een grote brei van van alles en nog wat. Deze compositie vind ik duidelijk niet voor mij bestemd: geluiden zijn het meer niet. Nee, afgehaakt op 5 minuten. Hè, wat een rust!

  Dus even zoeken naar het 1e vioolconcert die gemakkelijk te vinden is.  Lijkt me eerder een soort filmmuziek dan dat je er 25 minuten zonder beelden naar kunt luisteren. Afgehaakt na 5 minuten. Niet aan mij besteed.

  Dan ga ik eens even aan de slag om meer over deze man te weten te komen. Hij was leerling van Ton de Leeuw en dat geeft ook al aan wat je mag verwachten. Ik lees elders dat de man bekend geworden is van zijn ‘Sinfonia’ voor orkest (uit de jaren ’70 vorige eeuw), wat hem vele opdrachten heeft gebracht. Dus even kijken of daar ook wat van te vinden is. Die is vrij eenvoudig te vinden, maar loopt steeds vast. Dus niet kunnen beluisteren. Dat is jammer want in diverse kritieken staan lovende woorden.
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Nu speelt op de achtergrond bij mij Symphony in D. Ik vind dit fijn klinken! Word dit werk eigenlijk wel eens ergens geprogrammeerd? Ronald (en andere forumleden die ook wat 'nieuws' willen horen), ga je dan met me mee naar dat concert?  Dat vioolconcert in #2 vind ik prima als achtergrondmuziek, maar ik zal in een concertzaal bij het horen van dit stuk erg in gedachten afdwalen. Misschien had hij dat ook niet erg gevonden, of mischien zelfs een beetje beoogd (dan maakt ieder z'n eigen 'film' bij de muziek).
  Symphony in D zou ik tot nu toe (ben al over de Frits-kritische grens van 5 minuten:D) aandachtig hebben gevolgd in een concertzaal met natuurlijk wel een toporkest en dito dirigent. Welke dirigent zou je voor dit werk bij uitstek moeten hebben (op componist zelf na, mits die dat kan)? Kijk, voor Mahler was altijd Bernard Haitink met het KCO de gouden combinatie, maar wat zou dat voor dít werk zijn?

  Ik ben er nog bij, en nu al over de 9 minuten:). Ik verzwak mijn constatering echter door het feit dat ik ook nog aan deze post verder werk. Maar in sommige gevallen wéét je gewoon van jezelf of je er ook in een zaal naar had geluisterd of niet. Frits, misschien is dit werk wel iets voor je).
  Goed, het laatste deel een ander moment.

  Synfonia for Orchestra:  (loopt niet vast, maar enkele keer lijkt het een seconde te stagneren). Ook dit mogen ze weleens programmeren in een concertzaal!
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Hè, ik krijg het niet aan de praat die Sinfonia: blijft maar laden, laden en laden (Ben Laden denkt 'ie.)
  Denk dat je dezelfde hebt gelinkt als ik heb geprobeerd. Overigens ligt de 'Frits-kritische grens' al op 15 minuten hoor! Zie eerste alinea in #2.

  Mag Ronald betalen? :)
   
 5. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Nu nog even kamermuziek: een sonate voor viool en piano (1977)  Overigens niet iets dat je zomaar even kan transponeren om met cello uit te voeren!(nog los of ik dat zou kunnen). Ik denk dan dat het stuk kapotgetransponeerd wordt.
  Leuk is nog te vermelden dat dit werk gecomponeerd/opgedragen is aan Emmy Verhey en Carlos Moerdijk (piano) die dit werk hier dan ook uitvoeren (je hoort ze alleen).

  En om dan nog even een andere fijne kamermuziekformule erbij te slepen: het pianotrio. Ook op dit terrein heeft Keuris zich laten inspireren. Voor het Menselssohn trio heeft hij gecomponeerd/opgedragen (in 1984), maar het wordt hier uitgevoerd door het Storioni Trio:  Hier moet ik meer mijn aandacht bij houden, hier zou de rust van een concertzaaltje zonder afleidende dingetjes zoals hier erg helpen:D. 't Is op z'n minst intrigerend.
   
 6. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  :oops:Sorry, fout gelezen. Ik had 'm op 5 minuten gezet (was fout) en jij hebt het over "al" op 15 minuten. Maar dat is in vergelijking met mijn foute 5 minuten PAS na 15 minuten.:confused: Maar goed, in vergelijking met de duur van het werk is het zeker terecht dat je het over AL NA 15 MINUTEN hebt;)
  Bij mij speelt de synfonia wél af. Misschien heeft je computer een nakijkbeurtje nodig...?
   
 7. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Hé, had ik zelfs nog niet eens aan gedacht, maar een galante heer betaalt vast wel:D. Op z'n minst het drankje tijdens de pauze (haha, die is tegenwoordig inclusief). Ergo....
   
 8. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Mijn PC heeft drie maanden geleden allerlei updates gehad inclusief nieuwe hardware. Dat kan het niet zijn, (denk ik).

  Nu maar hopen dat Ronald dit leest......
   
 9. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Alle gekheid 'op een strijkstokje', maar de grapjes over galante heren en concertkaartjes leiden natuurlijk af van het onderwerp, het weinig programmeren van 'nieuwe' werken (zo nieuw is het al niet meer) en het idee eens naar zo'n concert te gaan (waar ieder gerust voor het eigen toegangskaartje mag betalen).
   
 10. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Dat dubbelconcert voor 2 cello's en orkest, wat een prachtig stuk!
   
 11. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Intussen zit ik nu ook rustig te genieten van dit concert!
   

Deel Deze Pagina