Twijfel

Discussie in 'Altviool' gestart door Koning265, 9 mrt 2017.

 1. Koning265

  Koning265

  Lid geworden:
  31 aug 2016
  Berichten:
  77
  Ik hoop dat jullie mij wat tips of info kunnen geven. Ik hoop nog steeds dat ik in de nabije toekomst altviool of viool kan gaan leren spelen. In de tussentijd luister ik naar de voortgang van mijn dochtertje op haar viooltje en absorbeer ik zoveel mogelijk kennis over strijkinstrumenten als ik kan. (ik lees zeer regelmatig mee op dit forum. En Tobias, zelfs jouw verhalen lees ik vol spanning mee!)
  Ik denk dat mijn voorkeur uitgaat naar alt viool. Ik ga tegen die tijd bij onze viooldocente nog wel een proefles alt viool nemen.
  Wat ik mij afvraag, is t reëel om met een alt viool op een gegeven moment in een orkest te komen?(Mits ik natuurlijk gedreven ben en tegen die tijd goed kan spelen.)
  Dat lijkt mij namelijk een mooi doel. Ik weet dat t met een viool veel lastiger is omdat er zovelen in het orkest zijn en genoeg goede violisten zijn. Maar met alt viool ervaring en een latere leeftijd is het dan nog haalbaar?
  En als dat doel mij niet lukt, is alt viool dan ook leuk genoeg om gewoon thuis mee te oefenen?
  Ik weet dat er niet zoveel voor de alt geschreven is. Maar is er dan wel genoeg uitdaging??
   
 2. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.092
  Natuurlijk kan dat!
  Waarom zou dat niet kunnen?
  Ik speel in een ouderen orkest en daar spele ook mensen mee die na hun 70 en zelf iemand die na haar 80 is begonnen.
  Het nivo is natuurlijk niet al te hoog, maar het is wel een echt orkest, en het samen spelen is fijn!
  Dus gewoon je dromen volgen!
   
 3. Koning265

  Koning265

  Lid geworden:
  31 aug 2016
  Berichten:
  77
  Oh wat super! Lijkt mij heerlijk om met meerdere mensen mooie muziek te maken! En dat hoeft zeker niet op top niveau te zijn! Welke lesboeken worden er meestal gebruikt?
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.107
  Homepage:
  Voor altviool is er bijna altijd wel plek en ik zie zelfs dat er ook nogal vaak de vraag voorbij komt voor weer nieuwe violisten in amateur-orkesten en iets kleinere ensembles.
  Per orkest is het verschillend welk niveau gevraagd wordt, maar bij bijvoorbeeld de amateur symfonie-orkesten waar ook nogal eens muziekleraren in spelen, vragen wel een behoorlijke vaardigheid. Dan speel je wel minimaal op niveau diploma C in muziekschooltermen.

  Er is weliswaar iets minder voor altviool dan voor viool, maar dat betreft volgens mij vooral solo's voor altvioolconcerten en duetten bijvoorbeeld voor piano en altviool, waarbij je dan als altviolist de solist bent.
  Het is natuurlijk om te beginnen maar de vraag of je het niveau bereikt dat je er al helemaal last van hebt dat er wat minder specifiek voor altviool solo's is geschreven. Daarentegen zijn er eindeloos veel samenspeel partijen voor altviolisten. Met een klein groepje kun je al heel veel kamermuziek maken.

  Qua niveau: het is wel handig als je drie kruisen en drie mollen kunt spelen en je door blijft lesnemen dat je de vierde mol en kruis ook nog kunt (een vijfde komt niet veel voor).

  Zelf ben ik ook later begonnen en ging na één jaar les samenspelen. Dat was wel heel pittig, maar heb daar nooit spijt van gehad.
   
  zapling vindt dit leuk.
 5. Koning265

  Koning265

  Lid geworden:
  31 aug 2016
  Berichten:
  77
  Marcelita ook bedankt voor je duidelijke uitleg. Er is zeker voor mij als nieuweling nog veel te leren en ik denk dat ik wel lang zoet zal zijn om het onder de knie te krijgen.
  Maar omdat viool ook gewoon mooi is twijfel ik of altviool ook leuk zal zijn om te leren.
  Ik zal het er ook nog eens met de viooldocente van mijn dochter er over hebben. Die geeft les in viool en altviool dus die kan mij ook nog wel informeren.
  Maar jullie ervaringen hoor ik ook nog graag!
   
 6. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.107
  Homepage:
  Voor mij was het met de cello natuurlijk ook aanpoten, en dat is het natuurlijk nog steeds. En ik heb niet de indruk dat ik de enige daarin ben!:D

  Altviool is wel heel mooi, ga bij youtube maar eens luisteren naar bijvoorbeeld iemand van de familie Zemtsov: Dana, Michail, Julia Dinarstein (getrouwd met), en er is er nog één, want ze hebben een altvioolkwartet.

  Bij gewoon lekker samenspelen in bewerkingen van stukjes voor andere instrumenten (we zitten dan met combinatie viool-cello-dwarsfluit-hobo) missen we dan weleens dat iemand met zijn sopraaninstrument niet lager dan de g (links van de middel C) kan. Dan had bij dat soort partijen de altviool veel meer gekund.

  Probeer voor jezelf na te gaan welk aspect van de tonen van een instrument je het meest raken: gaat je liefde uit naar de hele hoge tonen, of doen lagere tonen je hart sneller kloppen?
   
  Koning265 vindt dit leuk.
 7. Koning265

  Koning265

  Lid geworden:
  31 aug 2016
  Berichten:
  77
  Ik ga zeker nog lekker rondstruinen naar geluids fragmenten! Dank voor de tips weer!
   
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.107
  Homepage:
  Fijn dat je er wat mee kunt!
  Zelf kwam ik op cello (nadat ik vooral veel piano had gespeeld) doordat mij het toonbereik van de cello erg aansprak en bovendien kun je met cello zowel solo als allerlei begeleidingspartijen. Het leuke was ook dat voor de wat eenvoudigere partijen je al heel gauw mee kunt doen.
  En verder klopte mijn hart harder voor de mooie diepe sonore partijen dan voor die hele hoge vioolsolo's (dat hele ijle hoge). Okee, dat zijn dan wel de extremen in de strijkinstrumenten, maar het geeft toch wel iets aan. Ik ben heel blij dat ik aan cello ben begonnen!
   
 9. Koning265

  Koning265

  Lid geworden:
  31 aug 2016
  Berichten:
  77
  Cello is zeker ook een mooi instrument! Viool vind ik met hoge tonen ook wel erg mooi als het meerdere violen bij elkaar zijn. Als solist die e snaar....ik weet t nog niet. Maar wat ik aan de viool leuk vind is dat je er in veel muziek stijlen wat mee kan. Met altviool is dat toch wat beperkter. In het leer proces zal het nog niet veel uitmaken. En ik zou altijd nog kunnen switchen van instrument natuurlijk.
  De alt sleutel leren maak ik mij niet zo druk om, ik speel wat piano en die sleutels had ik ook redelijk snel onder de knie.
   
  Marcelita en zapling vinden dit leuk.
 10. zapling

  zapling

  Lid geworden:
  5 okt 2012
  Berichten:
  303
  jaaaaa ga maar leren spelen, er is altijd toekomst - als je je voldoende wil inzetten om het te leren, kun je in een jaar of 5 echt best ver komen en zeker meedraaien in amateur orkesten. Er is altijd tekort aan strijkers en voor alten wordt meteen de rode loper uitgerold want die zijn het zeldzaamst. En het fijne is, alten spelen in orkest meestal iets langzamer riedels dan violen.
   
  Koning265 en Marcelita vinden dit leuk.
 11. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.107
  Homepage:
  O ja????
  Verschillende muziekstijlen kun je met alle strijkinstrumenten, hoor! Altviool heeft dat mooie donkere dat richting cello gaat, terwijl die ook nog best hoog kan klinken. Zoveel mogelijkheden in klank en met diverse ritmes kom je in verschillende stijlen terecht.

  [​IMG]

  klankbereik van de altviool.

  Ik heb hier een oude Steinway piano, heel mooi, maar op die piano klinkt klassiek prachtig, maar die piano inspireert mij niet voor heel moderne muziek. Het klassieke blijft er toch heel erg 'aankleven'. Nu ik cello speel, voel ik mij veel vrijer en er is ook heel veel niet-klassieks te beleven!

  Terugkomend op altviool; hoor en zie dit maar eens
  En let eens op die laatste tonen, dat kan de viool niet, wél de alt!
   
  zapling vindt dit leuk.
 12. Koning265

  Koning265

  Lid geworden:
  31 aug 2016
  Berichten:
  77
  Bedankt voor de link. Dit lied klinkt idd ook mooi op de alt. Ik merk dat ik nog geen goed beeld heb van wat er op de alt viool mogelijk is. Daarom struin ik dit forum, youtube en Spotify af. Het duurt toch nog wel even voordat ik lessen kan gaan volgen. Maar ik vind t ook al heerlijk om te dromen!
   
  jis77 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina