vals spelen en oefenen

Discussie in 'Cello' gestart door mybobo, 4 apr 2016.

 1. mybobo

  mybobo

  Lid geworden:
  4 apr 2016
  Berichten:
  4
  Hallo allemaal,
  Mijn eerte berichtje op het forum en ik heb meteen twee vragen :).
  Ik speel nu 14 jaar cello maar zit een beetje met een probleem. Ik speel snel vals. Natuurlijk is dat een kwestie van het stuk goed oefenen maar ik zou graag wat extra's doen. Ik heb hier ergens gelezen dat het oefenen van toonladders goed werkt omdat je dan leert waar precies de juiste toon op de cello zit. Nu kan ik zelf wel allerlei toonladders spelen maar ik ben eigenlijk op zoek naar een leuk boek dat ik daar bij kan gebruiken. Heeft iemand een tip?
  Ook ben ik op zoek naar een waar je mee kunt spelen met een cd. Ik vind dat heel leuk om te doen maar vaak zit alleen bij beginnersboeken een cd en qua niveau kan ik na 14 jaar les wel wat meer aan. Weet iemand een boek met cd voor gevorderden?

  Dan mijn andere vraag. Omdat ik handig ben op de instrumenten die ik speel, oefen ik niet zoveel. Omdat het spelen makkelijk gaat, bluf ik me er eigenlijk doorheen. Terwijl ik, als ik meer oefen, misschien wel op een veel hoger niveau zou kunnen spelen. Ik neem mezelf steeds weer voor om meer te oefenen maar puntje bij paaltje heb ik toch geen zin, ben ik te moe en ga zo maar door. Hoe doen jullie dat? Hebben jullie een idee hoe ik meer kan gaan oefenen (hoe ik dat in mijn dagelijkse patroon krijg bijvoorbeeld)?

  Alvast bedankt!
   
 2. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  583
  Belangrijke vraag: heb je les?

  zo ja: Lijkt me een vraag waar je je docent mee zou moeten confronteren.

  Zo nee: zoek er een. In je eentje heb je niet veel kans hier uit te komen. Zeker niet als je veel instrumenten speelt. Het is te gemakkelijk om iets anders te gaan doen als het moeilijk wordt, en dan wordt het met geen één instrument iets... en je eigen bluffen gaat vervelen...
   
 3. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  933
  Mybobo,

  Music minus one (MMO) heeft wel een tweetal werken, maar dat betreft de variaties van Tchaikovsky en het concert van Lalo. Beide niet bepaald eenvoudig. Maar je kunt ook nog even kijken bij www.dowani.com. Als die tent tenminste nog bestaat :confused::confused:

  Tja en dan dat zuiver spelen. Ik zeg het braaf alle muziekleraren na: toonladders oefenen is erg noodzakelijk. Maar er is een probleem, want met alleen een mechanische benadering van de juiste vinger op de juiste plaats ben je er niet. En die juiste plaats is ook niet meetkundig bewijsbaar, want als de betreffende (bespeelde) snaar ten opzichte van de andere snaren ook maar enigszins ontstemt, verschuift die plaats. Toonladders en gebroken drieklanken zijn erg nuttig want zij zorgen er voor dat je 'weet' waar je (zo ongeveer) op de toets uithangt. Maar zij leiden niet automatisch tot zuiver spelen. Want daarvoor is iets anders nodig, namelijk LUISTEREN.
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.909
  Homepage:
  En zo komen we weer uit op de bekende waarheid: muziek maken doe je met je oren!
   
 5. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.814
  Homepage:
  Dag Mybobo,
  Welkom op dit forum! En dan gelijk ook met duidelijke vragen.
  Wat betreft het vals spelen, zijn er al genoeg wijze adviezen gegeven.

  Voor het spelen met CD is ook de serie "The Cello Collection" (G. Schirmer, Inc. en uitgegeven door Hal Leonard) geschikt. Vanaf Intermediate Level begint het voor jou denk ik leuk te worden en Advanced is waarschijnlijk helemaal passend voor je.

  [​IMG]

  Bijvoorbeeld hier verkrijgbaar http://www.stretta-music.nl/search/q/the cello collection/the-cello-collection-nr-550162.html
  Je kunt ook alvast via deze link geluidsfragmenten horen en bladmuziek daarbij inzien. De andere delen zijn ook verkrijgbaar.

  Veel plezier met cello spelen!
   
 6. mybobo

  mybobo

  Lid geworden:
  4 apr 2016
  Berichten:
  4
  Bedankt voor jullie reacties!
  Ik heb nog les. Natuurlijk heb ik dit 'probleem' ook besproken op mijn les en we werken er ook aan alleen ik wil graag iets extra's er aan doen. Ook omdat de situatie op les altijd anders is dan wanneer je thuis aan het oefenen bent.

  Het boek van The Cello Collection ziet er erg leuk uit! Bedankt voor de tip!
   
 7. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.886
  Neem je thuis wel genoeg tijd om te luisteren en je valse tonen te corrigeren?
  Bedenk elke keer of je valse toon net iets te hoog of te laag is.
  Succes ermee!
   
 8. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  583
  OK Mybobo, Dan wil ik wel tips geven (ik werk lever niet me als mensen denken dat ze in plaats van les hier vragen kunnen stellen en dat het dan ook wel lukt...)

  De noot zal eerst zuiver in je hoofd moeten zitten voor je 'm zuiver uit je cello krijgt - de neuronen voor je oren en die voor de vingers moeten met elkaar verbonden worden - letterlijk en figuurlijk. Je dus juist voorstellen hoe het moet klinken is noodzakelijk! Zo mogelijk eerst zingen en dan spelen is het best...

  Toch is automatiseren van de posities en precieze plaats waar de noot zit noodzakelijk. Om dat te corrigeren moet je eerst weten of de posities goed zitten en er een probleem is met verplaatsen van de hand, of dat eerst de posities zelf beter in je hoofd moeten zitten. Daar zijn wel wat goede trucs voor. Als het verplaatsen een probleem is, kun je bv heel bekende melodietjes als Vader Jacob op één snaar gaan spelen... en liefst nog met één vinger ook. Vader Jacob is heel nuttig omdat daar zowel 2xgrote secunde, grote terts + kleine secunde = kwart en kwint in zitten...

  - een leerling die hier problemen mee heeft (maar veel korter speelt) heb ik een boek met bekende liedjes + backing track - unisono! aangeraden. Ik ben benieuwd of het snel gaat werken.

  - mocht je wat moeilijker partijen willen spelen: er zijn mooie cellobewerkingen van filmmuziek voor cello en piano óf backingtrack. Bijvoorbeeld van the Lord of the Rings. http://www.amazon.com/Lord-Rings-Instrumental-Solos-Strings/dp/0757923313
  Ik heb zelf nog een cd met De Zwaan van Saint Saens / is eventueel ter overname beschikbaar, doe er zelf niet zoveel mee.

  Succes!
   
 9. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.286
  Langzaam:
  oefeningen en stukjes vertraagd spelen; heel langzaam haarzuiver proberen te spelen, geweldig.
  Sprongetjes:
  toonladder spelen met sprongen naar boven - elke toon een octaaf hoger herhalen (met hoge concentratie op zuiverheid en ook speels). Bij elke toon die mis gaat: glimlachen en over doen ;)
   
 10. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Laat ik wat over het oefenen zeggen.
  Het belangrijkste is regelmaat. Elke dag een kwartiertje lijkt misschien weinig maar is veel effectiever dan 2 x in de week een uur. Je geeft zelf ook al aan dat je meer regelmaat in het oefenen zou willen. Ik denk ook, dat juist die regelmaat de zuiverheid ten goede zal komen.

  Allereerst is het belangrijk, dat je haalbare doelen stelt. Ik lees bijvoorbeeld dat je meerdere instrumenten speelt. Wil je die allemaal elke dag doen, of gaat het je vooral om de cello en doe je de andere dingen erbij? Stel dat je 2 instrumenten elk een uur per dag wilt spelen, dan is dat 2 uur per dag. Dat is een forse tijdsinvestering en wellicht een schema wat niet vol te houden is.
  Ook als je alleen van de cello uitgaat, moet je de lat niet te hoog leggen. Als je de regelmaat erin hebt, kan je altijd de tijdsduur nog uitbreiden.

  Het helpt het enorm, als je een vast moment inplant. Bijv. elke avond na de afwas, ofzo. Dan moet je jezelf gewoon echt even een schopje geven maar je zult merken, dat de gewoonte er al vrij snel inslijt. En dat maakt het een stuk gemakkelijker.

  Stel niet echt een harde norm van de tijdsduur die je wilt oefenen. Beter is om een programmaatje per dag vast te stellen, wat je wilt doen.wissel daarbij dagelijks de volgorde. Stel dat je uitgaat van een half uurtje per dag, dan kan het de ene dag 3 kwartier zijn en een volgende dag 20 minuten. Dat is prima! Maar als je om het jezelf gemakkelijk te maken uitgaat van een programmaatje van een kwartiertje per dag, is dat ook prima. Het gaat om de regelmaat.

  Maak het jezelf gemakkelijk en zet je cello op een standaard, zodat je hem niet elke dag hoeft uit te pakken. Als je de ruimte hebt, laat dan ook je lessenaar met muziek speelklaar staan.

  Heb je geen zin of ben je moe? Begin dan toch maar met de mogelijkheid in gedachten, dat je na 5 minuten weer stopt, als het niet lukt. Dan is de drempel lager en je zult in 9 van de 10 gevallen zien, dat het prima gaat als je een keer bezig bent. Zo niet, dan moet je eens ernstig nadenken of je de goede hobby hebt.

  Veel succes!
   
  Laatst bewerkt: 6 apr 2016
  Solange en Deanone vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina