Van viool naar altviool

Discussie in 'Altviool' gestart door MaryseTrapman, 19 aug 2010.

  1. MaryseTrapman

    MaryseTrapman

    Lid geworden:
    19 aug 2010
    Berichten:
    2
    Hallo,

    Komend schooljaar is mijn tiende lesjaar voor viool.
    Nog steeds leuk, maar ik wil ook eens iets anders.
    Ik ben momenteel aan het sparen voor een altviool, er is alleen een ding: ik wil niet weer helemaal overnieuw moeten beginnen met het leren bespelen van de altviool.
    Als je al zo lang 'gewoon' viool speelt, kan je dan op een redelijk altviool-niveau overstappen? En is altviool dan makkelijker te bespelen t.o.v. iemand die helemaal nooit vioolles heeft gehad?

    Groet, Maryse Trapman
     
    zapling vindt dit leuk.
  2. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Maryse, het is helemaal niet moeilijk om over te stappen. En het is hartstikke leuk! Koop een altviool (in China zijn er prachtige te krijgen, voor weinig geld) en koop een etude-boek voor altviool. bijvoorbeeld "Sitt, Bratschenschule-Practical Viola School", een uitgave van Peters, nr 2588. Na een aantal weken wen je aan het lezen van de altsleutel en dan gaat er een wereld voor je open! Dan strijk je voor het lieve vaderland weg en dan... de altpartijen in bijvoorbeeld de strijkkwartetten van Mozart, of zijn kwintetten!!! En de altpartijen bij Bach, fantastisch (zijn cellosuites in altvioolbewerking!). Ik speel nu twintig jaar alt en ik heb er nooit spijt van gehad (En weet je wat ook zo leuk is: de altpartijen zijn meestal een fractie makkelijker te spelen dan de vioolpartijen...) ;)
     
    zapling vindt dit leuk.
  3. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Goed idee, Maryse, om altviool te gaan spelen ook al zullen altviolisten wel gauw zeggen dat het te horen is dat je "violiste" bent (in het begin natuurlijk). Je hebt al een hele ervaring die je meeneemt naar de altviool dus niet aarzelen nu, gewoon doorgaan met sparen voor die altviool.

    Iedereen heeft een beperking in zijn budget. Ik heb wat ervaring opgedaan met het kopen van instrumenten voor mijzelf en mijn zoon. Ik ben tot de conclusie gekomen dat er te veel koren van het kaf is om te scheiden, vooral moeilijk als je niet beschikt over het inzicht die de vioolbouwer wel heeft. Ik zou zeggen: begin niet bij de Chinees op de hoek maar ga eerst naar de vioolbouwer, een goed instrument is een groot deel van het plezier in het spelen, en maak meteen een goede keus. Let vooral ook op de grootte van het instrument, laat je goed adviseren.

    Het lezen van de altsleutel is in het begin een poosje een handicap maar gaandeweg zul je merken dat het best wel meevalt (ik spreek uit ervaring).

    Je hebt alles in je om er een succes van te maken: 10 jaar les-ervaring, je vind het nog steeds leuk, bent op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wat heb je nog meer nodig?
    Je bent alleen misschien wat voorzichtig omdat je bang bent helemaal vooraan te moeten beginnen. Volgens mij zal het altviool leren spelen als een speer gaan met jouw voorgeschiedenis.

    Ik sluit het niet uit dat je nog een keer de keus gaat maken om helemaal over te stappen op altviool, zo leuk is het (naar mijn mening) altviool spelen.

    Ik zou tenslotte willen voorstellen naar een gespecialiseerde altviooldocent uit te kijken. Misschien een idee om iets prijs te geven van jouw geografische ligging? Er zijn altijd lezers die je verder kunnen helpen dan.

    Veel succes!
     
  4. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Een fractie is niet erg veel, Liuwe.

    Ik vind het lastig dat je als altist vaak zo snel moet "schakelen". Daar waar de 1e en 2e violen doorgaans "veel" te spelen hebben en constant bezig zijn, moet je steeds heel alert zijn op het moment dat jij zelf aan het spelen komt: vaak moet je "uit het niets" ineens een groot aantal maten in hoog tempo spelen. Tja, en dan weer de maten rust. Wel heel leuk om te doen.

    Wat zou jij noemen als het gaat om "moeilijkheden" van het altviool spelen? In of buiten het orkest?


    (Ik speel nu ongeveer een jaartje met plezier in een orkest mee, moet nog veel ervaring opdoen)
     
  5. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    De grootte van de altviool is voor mij nog wel eens een probleem: doordat ik mijn arm verder moet strekken, krijg ik wel sneller last van allerlei spierpijntjes, ik vind het spelen soms vermoeiender. Ik heb geen last van "uit het niets iets moeten doen", zoveel maten rust zijn er nu ook weer niet (ik heb veel Bachcantates meegespeeld, Bach speelde zelf de altpartij en heeft mooie partijen geschreven, net als Mozart die zelf ook vaak bij kwartetten de altviool bespeelde). Op een alt heb je ook eerder een fraai vibrato! Bij een alt met een klassieke altkrul (=cellokrul) heb je soms last van het bovenste kielhoutje. Maar verder: lang leve de alt! ;)
     
    zapling vindt dit leuk.
  6. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Ik las dat jij een 40 cm (16") alt bespeelt en daarnaast een "big viola, model C.J. Dvorak 1931". Met die big viola moet je dan toch zeker nóg verder strekken?

    Treden die spierpijntjes eigenlijk tijdens het spelen op of achteraf? Waar zit de pijn dan?
    Ik kan me voorstellen dat vermoeidheid achteraf niet zo acuut is als pijn(tjes) tijdens het spelen.

    Ik vind het spelen, zittend op een stoel achter de lessenaar, vermoeidender dan staand. Ik merk dat ik regelmatig een pauze in moet lassen (ook staand) en even de armen en benen moet "strekken" (als ik aan het spelen bent vergeet ik wel eens vaker de tijd) :rolleyes:
     
  7. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Ik heb spierpijn tijdens het (zittend) spelen, vooral in mijn schouder(s). Als ik dan een tijdje gespeeld heb, verdwijnt de pijn (meestal..); ik denk dat ik gewoon te weinig speel en dan, bij het kwartetspelen, te lang achter elkaar bezig ben. Te weinig lichaamstraining dus. Want vooral het gewicht van het instrument maakt het spelen vermoeiend! De grootte van die "big viola, Dvorak-model" is trouwens ook gewoon 40 cm, het instrument is wat breder en de krans is wat hoger, ik kan hem verder prima bespelen. Maar het gewicht is wel wat groter, vandaar dat ik bij dezelfde firma ook het "Widhalm"-model heb gekocht (voor even weinig trouwens), dat is erg licht en speelt ook licht.
    Ik speel eigenlijk nooit langer achter elkaar dan een half uur, maar bij het kwartetspelen halen we gemakkelijk de twee uur, zonder onderbrekening ("zonde van de tijd!"). ;)
     
    zapling vindt dit leuk.
  8. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Aardige collectie: ik tel al 3 altviolen (?). Handig als er één weg is voor een onderhoudsbeurt. Welke bespeel je voornamelijk?
     
  9. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Het zijn er twee en ik gebruik het meest de lichte, dat houd ik het langst vol. En denk nu niet dat ik met geld heb gegooid: deze instrumenten kostten me, exclusief verzendkosten, € 125,- . per stuk. En ik ben zeer tevreden met ze. Trouwens, mijn medespelers ook ("Mooie, diepe, warme klank")
    Wat versta je onder een onderhoudsbeurt? Olielak verversen? Bladvoeringen controleren? Wintersnaren bevestigen? Stemschroeven smeren?
    Ik hoef aan mijn instrumenten niets te doen, ik houd ze goed schoon, ik houd de kam in de juiste stand en als een stemschroef niet lekker loopt, dan maak ik hem schoon en "smeer" hem, met droge zeep en soms wat graffiet. Dat zal volgens sommigen wel niet het juiste middel zijn, maar't werkt wel. Wat kan ik nog meer doen? De toets bijslijpen? Dat heb ik nog nooit gedaan. Maar dan ga ik naar Bert. Tenminste, als hij aan zulke instrumenten iets wil gaan doen... :p
     
    zapling vindt dit leuk.
  10. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Voor grondig onderhoud misschien toch maar meteen de wasstraat in? :D



    (genoeg gegrold voor vandaag!!)
     
  11. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.134
    Homepage:
    En met altviool ben je overal welkom! Ik kom overal vraag naar altviolisten tegen. Cellisten zijn er al teveel:D maar door de veelzijdigheid van het instrument, kunnen ze een eigen kwartet of zelfs orkest vormen.
    Succes met het wennen en veel plezier met spelen!
     
    zapling vindt dit leuk.
  12. madelief

    madelief

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    3
    Ik ben ook twee maanden geleden altviool gaan spelen. Vroeger viool gespeeld, laatste 20 jaar niets gespeeld. Een vriendin duwde me een alt in de handen, en daar speel ik nu op. De sleutel is nog niet helemaal gewend, en de grootte ook niet. Ik heb die van mij net opgemeten, 42 cm. Af en toe heb ik wel kramp met pinkvibrato op de C snaar, haha.
    ik twijfel som wel om weer terug naar de viool te gaan, maar na al jullie bemoedigende berichten, ga ik voorlopig lekker door met alten :)
     
  13. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    De beste tip is ontspanning....denk niet aan grote afstanden maar aan lekker de ruimte voor je vingers...als je je linker hand kunt ontspannen heb je veel meer bereik en krijg je minder kramp. Vooral je linker duim is een bron van verkramping. Ik heb wat oefeningen om een doekje op mijn krul te leggen en dan tegen de muur te "klemmen" en dan een stukje spelen zonder mijn linker duim tegen de hals te zetten....duim helemaal los dus...en daarna de alt weer normaal vast houden en hetzelfde stukje normaal spelen en dan dus voelen dat je minder kracht in je linker duim gebruikt.

    Daarmee ontspan je je linker hand en voorkom je kramp.
     
    zapling vindt dit leuk.
  14. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.350
    Homepage:
    Dat zou natuurlijk ook goed kunnen voor een viool!
    Lijkt me een prima oefening. :)
     
  15. madelief

    madelief

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    3
    Hoi Willeke,
    dank voor je tip. Ik heb gelukkig niet zo veel spanning op mijn li hand, maar oefeningen om nog beter te ontspannen zijn natuurlijk altijd welkom.
    enige moment van spanning is inderdaad pinkvibrato op de C snaar ( op mijn 42cm viola). Ik hoop dat er met jouw tip ook nog uit te krijgen. :)

    Ik vind wel het positiespel veel fijner op de viola, inderdaad genieten van de ruimte die er dan voor de vingers is.
     
  16. Yvonnecb

    Yvonnecb

    Lid geworden:
    25 feb 2019
    Berichten:
    2
    Hallo altviolisten,
    Ik speel ook al zo'n 10 jaar viool en ik zou graag de alt eens proberen. Nu zie ik ook wel eens kleine alten, dezelfde maat als een 4/4 viool. Wat voor maat alt is dat?
    Omdat ik ook graag viool wil blijven spelen en mijn techniek niet kwijt wil, lijkt dezelfde maat mij het handigste. Hebben jullie er verder ook ervaring mee met het bespelen van zowel alt als viool?
    Groetjes Yvonne
     
    zapling vindt dit leuk.
  17. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.972
    Homepage:
    Met een zo kleine alt doe je jezelf tekort qua klankkleur en volume, met name op de C snaar. Voor een normale en niet te grote dame is een 38 of 39 cm alt een veel beter keuze. De hele kleine alten (36 cm en kleiner) zijn eigenlijk voor kinderen bedoeld.
     
  18. Yvonnecb

    Yvonnecb

    Lid geworden:
    25 feb 2019
    Berichten:
    2
    Bedankt! ik zal er nog eens over nadenken!
     
  19. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.972
    Homepage:
    Al eens eraan gedacht om eerst een alt te huren en te kijken of het bevalt? Ga in dat geval naar een vioolbouwer die meerdere maten beschikbaar heeft.
     
  20. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.350
    Homepage:
    Het is ook goed mogelijk een altviool met een corpus van 16" (40 cm) te bespelen met een kortere halslengte, waardoor de bespeelbaarheid toeneemt. Dan kom je uit op een mensuur van 3.2:2 ipv 3:2.
    Helen Mitschetschläger heeft daar wel publicaties over gedaan.
     
    zapling vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina