Venus & Adonis, barokopera van John Blow

Discussie in 'Concerten en uitvoeringen' gestart door Zutphens Barok Ensemble, 17 sep 2018.

 1. Zutphens Barok Ensemble

  Zutphens Barok Ensemble

  Lid geworden:
  6 mei 2014
  Berichten:
  26
  Homepage:
  Op 10 en 11 november spelen en zingen het Zutphens Barok Ensemble samen met solisten en projectkoor de opera Venus & Adonis van John Blow.

  John Blow (1649-1708) gaf Venus & Adonis de ondertitel “A Masque for the Entertainment of the King”. Vanuit de traditie van maskerades aan de hoven van Italië, Frankrijk en Engeland is dit de eerste opera uit de Engelse muziekgeschiedenis. John Blow was een de van de leermeesters van Henry Purcell die later veel meer opera’s zou componeren.

  Koning Charles II was fan van de Italiaanse en Franse muziek en wedijverde voortdurend met de Zonnekoning uit Frankrijk. Naast de Engelse curtain tunes en grounds horen we in Venus & Adonis dan ook veel Franse invloeden zoals in de ouverture en de diverse dansen. De opera duurt een uur.

  Blow ontleende de plot aan Ovidius’ Metamorphoses: een liefdesverhaal met tragische afloop. Dat Venus & Adonis voor het “entertainment of the king” was bedoeld, is veelzeggend. In de koren van herders en cupido’s wordt het dartelen in de vrije natuur hartelijk aanbevolen. Passend entertainment voor koning Charles II die grossierde in buitenechtelijke affaires.

  Dankzij subsidies van het VSBfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds is dit project mogelijk en kunnen prachtige solisten de rollen van Venus, Adonis en Cupido zingen.

  Venus: Aldona Bartnik
  Adonis: Hans Scholing
  Cupido: Janet Mol
  Muzikale leiding: Elin Eriksson
   

  Bijgevoegde bestanden:

Deel Deze Pagina