Ik denk niet dat het per se de olie van Pfeil moet zijn, maar wel dat bijvoorbeeld de viscositeit van belang kan zijn. Er zijn een aantal eigenschappen die een olie kenmerken, waaronder het zogeheten zuurgetal. Ik ken ze niet uit mijn hoofd voor al die verschillende soorten oliën. Het kan daarom best zijn dat de ene olie een lager zuurgetal (afgeleide van de pH) heeft dan de andere en dat zoiets invloed heeft op de te gebruiken steen. Met een zure olie en een Belgisch brok is je steen zo opgevreten door het zuur. Maar, misschien werkt zonnebloemolie wel perfect?
Tjah... Internet is natuurlijk niet altijd betrouwbaar, maar ik vond het hier: http://www.annetteschaap.nl/kookboek/base zuur totaaloverzicht.html
Aha, ik zie het, maar 't klopt niet! Je kunt van een olie wel een theoretische zuurgraad berekenen. Het voert echter te ver om dat op dit forum uiteen te zetten. Gebruik zonnebloemolie maar op de Arkansas steen en zie maar of je goede resultaten behaalt. Ik denk dat de steen het wel een tijdje zal volhouden.
Hoewel ik op mijn Belgisch-brok bijna alleen maar water gebruik zou ik zelf een zonnebloem-, olijf-, vis- of knoflookolie willen ontraden. Gebruik gewoon een rijwielolie, WD40, naaimachine olie of zo. De oliën zoals zonnebloemolie zullen een reactie met de lucht ondergaan en gaan verdikken. Bij een veelvuldig gebruik zal je er geen last van hebben maar als je je steen niet goed schoonmaakt kan deze na verloop van een paar dagen/weken kleverig worden, aan de steen/in de steen blijven plakken. Een naaimachine olie heeft deze nadelige eigenschap niet. Hier:http://www.japanesenaturalstones.com/how-to-use-guide/ kun je meer vinden over de Japanse watersteen, het slijpen en wetten en het werken met "Nagura" slurrie. Remi