violen repareren

Discussie in 'Viool' gestart door Beethoven, 10 apr 2006.

  1. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Hoi met Rob,

    Een vraagje aan mensen die me willen helpen met het plan waar ik mee loop. Ik heb tien jaar geleden bij Matthieu Besseling een keer in de week les gehad om te leren violen te bouwen. Ik moest hier vanwege reuma mee stoppen. ( ik zeg het alvast, ik ben niet zielig hoor ) Ik wil nu thuis een hokje gaan maken en wil het repareren gaan leren. Ik ben nogal thuis gebonden en kan niet zo maar weg. Laatst kwam er iemand op het idee om een webcam aan te schaffen en te gaan zoeken naar mensen die me af en toe willen helpen met meekijken als je een vraag hebt. Dus nu mijn vraag kan je het op die manier leren en zo ja wie wil en kan dat, natuurlijk in overleg. Ik zou het graag goed willen leren maar ik moet alles wel via het internet doen. Zou dat lukken. Tips en trucs graag.

    Alvast bedankt voor jullie medewerking.

    Rob..
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Beste Rob,

    Wat ik me afvraag is, waarom je denkt iemand nodig te hebben die meekijkt. Kan het niet een oplossing zijn, dat je je eerst voldoende ‘inleest’ om er achter te komen hoe het zou moeten en dan maar gewoon beginnen? Met al dit soort zaken is het toch op een gegeven moment zèlf doen en dat betekent: beginnen! Niet bang zijn dat het een keertje misgaat. Want meestal leer je ook hoe zoiets moet worden hersteld. M.a.w.: het misgaan opzich is ook al een leermiddel dat weer ervaring oplevert. Ik lees vaak op diverse fora (meervoud van forum) dat men op zoek is naar een cursus over vioolbouw in de veronderstelling, dat wanneer die cursus eenmaal is gevolgd, het dan allemaal lukt en in één keer goed gaat of: er kan niets meer fout gaan. Niets is minder waar. Ik heb nooit een cursus gevolgd, maar heb me eerst erg goed voorbereid door veel literatuur over de vioolbouw te lezen in diverse talen. En soms spreken de experts zichzelf tegen: daar sta je dan. Dan moet je een keuze maken en dan moet je het toch weer zelf doen. De oplossing is naar mijn mening na grondige voorbereiding, beginnen, daar leer je het meeste van. Zo kun je ook niet viool leren spelen van een video-clipje, je moet het zèlf doen en dan merk je wel waarom iets als moeilijk werd betiteld.

    Bij vioolbouw geldt bovenal dat je erg kritisch moet zijn en niet te gauw zeggen dat het zo wel goed is. Dat is niet voor een ieder weggelegd. Je moet behoorlijk precies zijn, technisch inzicht en er gevoel voor hebben.

    Kortom: ik zie niet zo veel heil in de installatie van een webcam om op die manier te leren hoe reparaties moeten worden uitgevoerd.

    Misschien dat reacties op een fotootje (of meerdere) van het te repareren object geplaatst op dit forum je alvast een goede richting op kan sturen voordat je begint?

    Overigens wens ik je veel succes met de uit te voeren toekomstige reparaties. En als ik jou was, zou ik zo veel mogelijk vragen wat je wilt weten. Iemand anders kan weer een heel andere visie hebben op iets wat je dan weer aan het denken zet.
     
  3. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Hallo Frits,

    Leuk dat je reageert. Ik ging er inderdaad van uit dat je het alleen maar kon leren door middel van een cursus. Heb je misschien een paar tips wat betreft boeken om in te lezen ?

    Rob.
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.965
    Homepage:
    Als ik een tip mag geven: bouw eerst een paar violen voordat je je in de reparaties stort. Bij het repareren is in het algemeen veel kennis over de bouw en akoestiek van strijkinstrumenten nodig die je m.i. vooral opdoet bij het bouwen. Over de vaardigheden spreek ik dan nog maar niet. Ik heb vele bokken geschoten zien worden door mensen die zomaar een beetje gingen repareren. Bedenk ook dat je bij een reparatie bezig bent met andermans creatie die het nodige respect verdient.
     
  5. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Dat is nu net het probleem, bouwen is me te zwaar want anders was ik er nooit mee gestopt. Beitels en hamers is me te veel. En ik ben zeker niet van plan om het werk van een ander te ( verknallen ). Ik dacht dus door te beginnen met ( fabrieksviolen ) of misschien een bouwpakket aan te schaffen.
    Ik hou te veel van ( de viool ) om iets te gaan verknallen en het is ook gewoon een hobby.

    Rob..


    (Dit bericht is door robbedoesje bijgewerkt op 10/04/2006 om 13:21 uur)
     
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Rob,

    Ik denk dat Bert hier een juiste opmerking plaatste om eerst te beginnen met het bouwen van violen alvorens tot het specialistische uitvoeren van reparaties over te gaan. Want dat is toch wel meestal de juiste volgorde.

    Maar ik had al zo het vermoeden dat het met name om reparaties ging. Wat ik me echter afvraag is wat je denkt te ‘repareren’ aan een bouwpakket, want dat is bijna niets anders dan lijmen maar, even lakken en klaar is Kees. Fabrieksviolen repareren, komt toch ook wel vaak neer op hout bewerken en wanneer dat niet zo goed meer gaat zijn de mogelijkheden v.w.b. reparatie behoorlijk wat beperkter geworden. Het houdt dan al snel op bij lakreparaties en retoucheren, hetgeen best een aardige specialitiet kan zijn, maar waar niet zo veel literatuur over is.

    Ik dacht dat elders in dit forum een item was opgestart over boeken en aanverwante literatuur. Otto Möckel wijdt in zijn werk een heel hoofdstuk aan reparaties (ook die aan strijkstokken). Het is dus niet enkel en alleen een boekwerk dat gaat over reparaties, neen het beschrijft ook de bouw en veel wat er omheen hoort zoals diverse lakrecepten. Hier is de link met een aantal uitstekende boekwerken:


    http://www.strijkersforum.nl/viewtopic.php?id=339

    en

    http://www.strijkersforum.nl/viewforum.php?id=19
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.965
    Homepage:
    Uit ervaring weet ik dat het repareren van strijkinstrumenten veel van dezelfde vaardigheden vraagt als het bouwen. Het inpassen van een oude hals is niet minder zwaar dan van een nieuwe, het passen van een basbalk in een oud instrument is wellicht nog lastiger dan in een nieuw! Het enige echt zware werk aan het nieuwbouwen is het steken van het achterblad, dat je in het alleruiterste geval kunt laten voorfrezen, zodat er van zwaar werk echt geen sprake meer is. Gutsen, schraapstalen en messen slijpen dus!! Succes!
     
  8. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Beste Rob,

    Ik reageer met enige gepaste voorzichtigheid, ik wil de professionele bouwer met zijn/haar jarenlang opleiding/ervaring niet voor het hoofd stoten, daar is het vak te ingewikkeld en te complex voor, te mooi.

    Maar, aan de ene kant wil ik het prachtige vak van instrumentenbouw geen afbreuk doen aan de andere kant bekijk ik het ook van de kant van een amateur/hobbyist.

    Het bouwen van een muziek instrument is relatief eenvoudig, het zijn een aantal regeltjes waar je je aan dient te houden qua constructie, zo zit een viool (bouwtechnisch) in elkaar.

    Aan de andere kant het verbeteren van de klank (het werkelijke instrument bouwen), het bouwen op klank, zal ik maar zeggen. En dan nog de precieze manier van werken, het oog voor detail, niet zo maar iets in elkaar zetten en hopen dat het klinkt, nee onderzoeken en op een gegeven moment weten hoe je een instrument kan/kunt verbeteren.
    Dan kom je volgens mij pas op het vak van echt vioolbouwen.

    Als voorbeeld:
    Ik heb een heel goedkoop chinees viooltje (sorry ik mag niet vloeken op het forum) . Eigenlijk is het iets dat er uit ziet als een viool, voor c.a. 70 euro koop je een dergelijk “ding”, inclusief kist, inclusief strijkstok en hars, zelfs met snaren er op.
    Er is alleen een groot nadeel, het klinkt van geen kanten. Op de ene snaar “D” vaak kei en kei hard maar wel hoboachtig, op de andere snaar “E” verschrikkelijk scherp.
    Afijn zo’n ding noemen ze in Engelstalige landen een violinshaped object.
    Ik durf te wedden dat als ik met dat DING bij Frits of Bert langs ga en zij bereid zijn om er na te kijken en er aan te werken er best IETS van te maken is. De kosten daar gelaten.
    Dat zijn dus vioolbouwers, vakmensen die precies weten waar ze mee bezig zijn.

    Misschien een leuke uitdaging, niet pimp my violin maar verbeter mijn viooltje.

    Maar nu even terug om waar het mij om ging.

    In je opzet van dit topick geef je aan dat je doordat je reuma hebt niet echt aan vioolbouw kunt doen. Als je zelf geen reuma hebt is het vaak heel moeilijk te be-oordelen in wat je wel en niet kunt, ik kan niet oordelen in hoeverre je last van je handen (lees reuma) zult hebben tijdens het bouwen, daar kan ik niet over oordelen.

    Zelf geef je al aan dat een van de mogelijkheden, om het zwaardere werk te vermijden het bouwen van een zogenaamde viool-kit is. Een bouwdoos voor het vervaardigen van een viool.

    Zelf heb ik jarenlang aan modelbouw gedaan en met heel veel voldoening.
    Je bouwt, nee je zet het in elkaar, maar je moet het wel precies doen. Heel precies lijmen precies schuren, precies lakken, precies de juiste kleur. Zelfs de lak van de auto’s werd gepolijst. Heel precies werk dat je uren en uren kost, en dan staat daar een kleine replica van… een Ferarri, Lambo, Mercedes, Logger of Trawler.

    Zelf zie ik er best een stuk voldoening in om een dergelijk pakket af te mogen bouwen, tot iets moois te mogen volbrengen. Je krijgt uiteindelijk iets standaards en mag er zelf een instrument van maken. Aan jou de keuze, maar ook de kunst.
    En weer wedden dat Frits en Bert….

    Bedenk wel dat ook vioolbouw instrumenten (schaafjes en zo) aangepast kunnen worden aan een paar handen die aangetast zijn door reuma, waar een wil is, is een weg.

    Het zaagwerk kan verlicht worden door een lintzaag of motor figuurzaag, gutsen goed scherp scheelt ook heel veel en op tijd rust nemen/houden.
    Natuurlijk zal het bouwen van een instrument veel meer tijd in beslag nemen, maar ik denk dat je dan ook veel meer voldoening zult hebben.

    Als niet reuma patiënt is het natuurlijk makkelijk praten, geen dagen lang pijn en tintelende vingers, niet nachten lang wakker liggen van de pijn.

    Zelf denk ik dat het best mooi is om zo’n voor geprepareerd bouwpakket af te mogen bouwen, wat de andere professionele vioolbouwers er ook van zeggen.
    Trouwens er zijn ook pakketten die het je steeds een beetje moeilijker maken, steeds een stapje verder in het kunnen van de vioolbouw


    Voor wat het repareren/restaureren van instrumenten betreft kan ik me volledig bij Bert en Frits aansluiten.


    Remi
     
  9. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Hallo Remi,

    Bedankt voor je wel zeer uitgebreide hulp. Een bouwpakket dat is wat ik moet gaan doen en als het dan ook nog een viool is ben ik blij. Mijn inziens doe je hier niemand kwaad mee lijkt me en dat was eigenlijk de bedoeling van mijn vraag. Er lopen al genoeg ( beunhazen ) rond die in staat zijn iemand zijn instrument te verknallen en daar wil ik me niet onder scharen. Hier kan ik echt iets mee en dat ga ik doen ook. Weet je toevallig een firma waar je een pakket kan bestellen ? Ik kom van alles tegen, behalve voor een viool.

    Bedankt voor je tips Remi

    Rob.

    PS en dat bedankt geld ook voor Frits en Bert.
     
  10. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
  11. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Bedankt alweer.
    Ik ruik het hout al.

    Rob...
     
  12. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Beste Rob,

    [​IMG]
    Deze Japanse dame maakt in haar vrije tijd graag muziekinstrumenten.

    Kijk voor de gein eens op haar site, daar staan ook nog een aantal links naar de verkopers van bouwpakketten:

    http://pweb.jps.net/~kmatsu/

    Remi
     
  13. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Hoi Remi,

    Bedankt voor je tip. Het blijkt wel dat ik nog niet gewend ben aan een forum ( dit is de eerste keer ) en nu nog een reactie ( leuk leuk ). Ik ga de website van deze dame eens grondig bekijken. Ik hou het verlopig bij een bouwpakket dus dat komt mooi uit.
    Ik heb van de week mijn stoute schoenen aangetrokken en Matthieu Besseling opgebeld na 12 jaar. Hij heeft nog een viool liggen waar nog het een en ander aan moet gebeuren. Hij deed me het voorstel om me te helpen met het herstellen van de noodzakelijke reparatie onder zijn verantwoordelijkheid en de nodige hulp. Hij wil dat gaan doen op een dag dat ik me kan laten brengen en halen door mijn vrouw. Zo zie je maar weer wat er komt van het een en ander.

    Rob...
     
  14. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Forumleden:

    Ik heb eens de link die Remi gaf doorgescrolled en heb een selectie gemaakt van een aantal plaatjes die ik tegen kwam. Wat ik er zo van begrijp is dat mevrouw Kathy Matsushita voornamelijk bezig is geweest met het bouwen van gitaren en af en toe een mandoline. De informatie en illustraties over het bouwen van die ene viool in 2001 geeft (mij in ieder geval) stof tot nadenken.
    Ik bedoel dit als leermiddel om de ogen te trainen op sierlijke vormen en lijnenspel. Tevens een les in kritisch zijn voor jezelf.

    Ik zou daarom eens willen weten wat andere forumleden vinden van: de wijze waarop de inleg hier is aangebracht en dan met name wat je oog ziet aan sierlijkheid of wat er mis aan is en waarom dan wel of niet:

    http://pweb.jps.net/~msmatsu/photos/violin/purf3.jpg


    Evenzo, de aandacht op de esthetica van de f-gaten. Wat zou er beter kunnen? Wat ontbreekt er hier?

    http://pweb.jps.net/~msmatsu/photos/violin/finalf.jpg

    En kijk op hetzelfde plaatje als die van de f-gaten ook eens naar de symmetrie van het bovenblad. Zie je het? Wat mankeert er aan de f-gaten? Let ook eens op de inleg!


    Bij deze plaatjes vind ik de inkerving t.b.v. de hals wel erg diep! Zou zo’n 5 mm moeten zijn.

    http://pweb.jps.net/~msmatsu/photos/violin/backglued.jpg en over deze foto
    http://pweb.jps.net/~msmatsu/photos/violin/mortise.jpg
    is een heleboel te zeggen, wanneer je je ogen goed de kost geeft!!


    Wie wil hier commentaar op leveren?
    http://pweb.jps.net/~msmatsu/photos/violin/saddle.jpg


    In afwachting van jullie reacties.
     
  15. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Hoi Frits,

    Inderdaad heb ik de site bekeken maar kon geen viool vinden. Zal dus eens opnieuw gaan kijken ( ben niet zo goed in zoeken als Remi ) en dan wil ik graag als leek een reactie geven. Mijn dochter ( 7 jaar geworden ) is vandaag jarig dus nu even geen tijd.
    PS. Ik wacht op The Strad voor de werktekening van de Stainer maar vanwege jouw vraag over uiteindelijk ( Dhr Foster ) zijn viool ben ik gaan twijfelen want het is inderdaad een heel mooi model.

    Rob...
     
  16. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Rob,

    Allereerst van harte proficiat met de verjaardag van je dochter!

    De link die Remi gaf heeft wat scrolwerk nodig voordat je bij de vioolbouwplaatjes terecht komt. Maar dat hoef je niet te doen, het enige wat nodig is: clicken op de door mij gegeven links en de rest gaat vanzelf.

    V.w.b. het Foster-model: ik heb de contouren vastgelegd 1:1 om dit later te gaan bouwen. Met alleen de contouren, kan ik de rest afleiden behalve de welving want daar heb ik geen plaatjes van. Maar dat geeft niet, het wordt in ieder geval mijn eigen model!
     
  17. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Ik........................................

    Reageer niet zo veel meer.


    Wat je ook doet, je doet het toch niet goed.

    End
     
  18. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Hoi Remi,

    Ik hoop dat ik niet de aanleiding ben van je reactie , maar als dat wel zo mocht zijn een vraagt dit om enige uitleg van mijn kant. Inderdaad heb ik de site bekeken maar kon geen viool vinden was een eerste antwoord op de vraag van Frits. Het feit dat ik geen viool kon vinden was niet bedoeld als kritiek op jou maar meer voor mijzelf bedoeld omdat ik het zelf niet kon vinden terwijl je me toch de link al had gegeven.

    Ik wil hier toch eerst even op reageren voordat ik de plaatjes van Frits ga bekijken en ik hoop hier wat van te gaan leren.
    Hopende op ook een reactie van jou kant Remi wat de plaatjes betreft.

    Rob..
     
  19. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Hoi Frits,

    Heb met belangstelling naar de plaatjes gekeken maar ik vind het moeilijk om er technisch wat op te kunnen zeggen. Dat het een viool is van een amateur dat zie ik wel. Het bovenblad loopt scheef naar mijn idee en de f-gaten vind ik iets te rechtop staan en zeker niet sierlijk. Maar aangezien ik zelf nog moet gaan beginnen en pas met mijn eerste boek bezig ben ( strijkinstrumenten vroeger en nu ) van Louis Metz moet ik nog veel leren. Het is voor deze dame ook haar eerste viool. Ik heb zelf eens een toets voor een barokviool gemaakt met inleg en die was ook na vier keer pas goedgekeurd door in dit geval Matthieu dus oefening baat kunst.
    Ze noemen me wel een miere....... ( vul de rest zelf maar in ) en wil wel precies gaan werken maar enige uitleg over wat jij ziet en wat beter kan stel ik zeer op prijs.

    Rob..
     
  20. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Rob,

    Ik wacht nog even met het behandelen van de aangegeven links tot ik minstens vijf reacties heb, dit om te voorkomen dat we een dialoog krijgen. Verder lijkt het me wel handig wanneer het commentaar gegeven zou worden in dezelfde volgorde als waarin de links verschenen: 1 t/m 5.

    Jouw reactie betreft alleen maar die over de f-gaten terwijl er toch veel meer plaatjes te becommentariëren vallen. Ik stel voor je commentaar ook te nummeren van 1 t/m 5 en waar je niets zinnigs over weet te zeggen laat je blanco.

    Ik wacht de reactie van Remi in het bijzonder af, want hier kan ‘ie echt “niets verkeerds” doen.
     

Deel Deze Pagina