Viool met hele lichte kleur?

Discussie in 'Viool' gestart door Yesuke, 30 sep 2010.

  1. peggy

    peggy

    Lid geworden:
    6 okt 2010
    Berichten:
    10
    Yesuke, ik moet zeggen dat het beslist wat heeft zo'n hele lichte kleur. Zoiets zie je niet vaak. Voor zover ik weet hebben violen bijna altijd een diepwarme bruine kleur, de een is wat donkerder en de ander misschien iets roder maar verder varieert het bijna niet. Al moet ik zeggen dat ik wel eens een groene viool heb gezien in de muziekwinkel. Ze vertelden direct dat deze viool niet bespeelbaar was en uitsluitend geschikt was voor decoratie.
    Wat gitaren betreft heb je qua kleur meer keus. Dit varieert van het mooie sunburst tot blauw en van blankgelakt tot diep roodbruin.

    De keus in kleuren is natuurlijk wel leuk maar is dat wel het belangrijkste? Naar mijn idee niet! Zo heb ik mijn gitaren beslist niet om hun kleur gekozen! Het gaat puur om de klank. Zo waren wij eens in een winkel en daar stonden twee gitaren van het zelfde merk en type met een verschil; de kleur. De een was mooi rood en de ander saai grijs. Ik sloeg beide gitaren even aan en wist meteen dat wanneer ik er een zou kopen ik voor de 'saaie grijze' zou gaan omdat die beter klonk. De verkoper was het niet met mij eens en zei dat ze volkomen identiek waren alleen de kleur was anders. Ik hield vol dat hij ongelijk had en nadat hij een tijdje op beiden had gespeeld moest hij mij gelijk geven. En zo is het ook met een viool! Stel dat je de keus hebt tussen een mooie blankgelakte en een veel minder mooi ogende bruine viool, en je bespeelt ze allebei en dan blijkt dat die bruine viool toch mooier klinkt welke kies je dan?
     
  2. Yesuke

    Yesuke

    Lid geworden:
    30 sep 2010
    Berichten:
    43
    Homepage:
    Tuurlijk kies je dan voor de bruine! Ook ik vind het belangrijk dat hij lekker speelt en een mooie klank heeft. Toch vind ik het jammer dat er zo weinig blanke violen zijn. Hoe meer die er zouden zijn, deste groter de kans was geweest dat er eentje zeer goed klinkt.

    En als je een viool laat maken bij een vioolbouwer... is er dan te voorspellen hoe hij gaat klinken? (dit is geen rhetorische vraag)
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Het is niet zo dat een viool omdat zij van een licht gekleurde lak is voorzien niet zou klinken. Het maakt voor de klank helemaal niets uit welke kleur de lak heeft. Je kunt dezelfde blanke lak voorzien van wat pigment of kleurstof. Pas je geen kleur toe dan krijg je een instrument met de kleur zoals die is na het samen lijmen. Dan kun je vóór het opbrengen van de lak, ook nog een bepaalde bruining laten ontstaan door een UV-straling, hetzij door zonlicht, hetzij door behandeling in een UV-kast. Hoe langer je dat doet deste bruiner het resultaat. Zo'n lak heeft alleen maar ten doel om te beschermen. Dat bruin worden door UV-straling is wel beperkt en hangt af van de hoeveelheid lignine wat in je hout zit. Veel lignine geeft ook veel verkleuring. Als alle aan het oppervlak liggende lignine is omgezet door de UV-straling in een geel tot bruine kleur, treedt daarna nauwelijks nog verkleuring op.

    Bij een goedkoop soort papier, zoals krantenpapier zit nog veel lignine, waardoor een krant onder zonlicht vrij snel verkleurd en geel tot bruin wordt. De duurdere papiersoorten hebben een behandeling ondergaan waardoor de houtvezels worden gebleekt. Dan krijgt men een kwaliteit die wordt aangeduid als 'houtvrij' en die ziet er uit als mooi, goed beschrijfbaar (contrast!) wit papier.
     
  4. peggy

    peggy

    Lid geworden:
    6 okt 2010
    Berichten:
    10
    Yesuke, dit vind ik een interessante vraag. Zelf heb ik geen ervaring met het kopen van een viool bij een vioolbouwer. Toen ik mijn viool kocht was hij al gebouwd en kon ik dus de klank horen. Maar als je een viool laat bouwen, ja dan weet je van te voren wel hoe de viool er uit zal gaan zien maar hoe hij zal gaan klinken is afwachten.
    Maar wat ik nu zo interessant vind aan jouw vraag is het volgende. Stel dat je bij een vioolbouwer een viool laat bouwen en de klank is niet wat je ervan verwachtte, ben je dan verplicht de viool te kopen? Je hebt immers een afspraak met de vioolbouwer gemaakt? En hij maakt die viool voor jou dus steekt er arbeidsuren in.
    Nu kun je van te voren misschien wel bepaalde wensen aangeven maar wat betreft de klank is dit lijkt mij niet mogelijk.
     
  5. Carmenlisa

    Carmenlisa

    Lid geworden:
    22 okt 2009
    Berichten:
    62
    ik heb eens over die vraag na gedacht. en ik denk dat dat te maken heeft met wat je met de bouwer afspreekt. omdat als je een hele specifieke wilt en hij klinkt niet zo als je zou willen heeft de bouwer een viool die die niet kan doorverkopen. en draait hij naderhand verlies. als je een standaard viool wil en die is niet zoals je had verwacht dan kan die die viool waarschijnlijk nog wel doorverkopen.
    en hoort een bouwer niet ongeveer te weten hoe hij gaat klinken? zodat hij dit probleem niet heeft ? of wat ik eigenlijk bedoel is zodat de koper weet waar hij/zij aan toe is als je belooft iets te kopen?
    daarbij moet je als koper toch kunnen vertrouwen op de bouwer zodat als het niets is je niet met de viool en hogen kosten zit.
    gaat dat toch alleen ten koste van de naam/reputatie van de bouwer. (lijkt me)

    ik ben wel benieuwd hoe het in het echt zit maar dit lijkt me wel een logisch beredeneerd
     
  6. peggy

    peggy

    Lid geworden:
    6 okt 2010
    Berichten:
    10
    Beste Carmenlisa, Dit lijkt mij ook wel logisch beredeneerd. Maar denk je dat een bouwer van te voren weet hoe het instrument dat hij gaat maken zal gaan klinken? Misschien wel bij benadering maar toch lijkt me dit moeilijk. Het heeft immers alles met het hout te maken. En als je een aantal dezelfde violen hebt die zijn gemaakt van hetzelfde houtsoort dan zul je bij het bespelen van deze instrumenten merken dat ze niet dezelfde klank hebben. Want ieder instrument heeft toch zijn eigen klank. Net zoals ieder mens zijn eigen DNA heeft.
    En als de koper dan niet tevreden is over de klank van het dure instrument dan is dat wel een probleem, lijkt mij. Tenzij er van te voren afspraken worden gemaakt en deze op papier worden gezet. Of is een vioolbouwer voor zulke risico's verzekerd? Wanneer je een viool laat bouwen dan kun je er volgens mij vanuit gaan dat het een goed of zelfs perfect instrument zal zijn en daar zal de afspraak nooit op stuk kunnen lopen. Maar de klank dat is iets persoonlijks. Immers, de een houdt van een donkere fluweelachtige klank terwijl de ander juist van een wat schellere klank houdt. En stel dat het dan om een op bestelling gebouwde viool gaat van een aanzienlijk bedrag en het zou voor het gerecht komen, hoe zou een rechter dan moeten beslissen? Hij zal ongetwijfeld een aantal experts kunnen raadplegen en als deze zeggen dat de klank wel of niet goed is zou een advocaat dat altijd weer kunnen aanvechten door te zeggen dat het beleven van de klank persoonlijk is en dan ben je weer even ver als voorheen. Dus Carmenlisa net als jij ben ik ook wel nieuwsgierig hoe zoiets in de praktijk zit en wordt opgelost.
     
  7. Yesuke

    Yesuke

    Lid geworden:
    30 sep 2010
    Berichten:
    43
    Homepage:
    De klank heeft echter niet alleen met het hout te maken. Namelijk ook met de dikte van het bovenblad, de positie van de kam en stapel, de welving etc. etc. Zou een vioolbouwer aan de hand daarvan niet een beetje de klank kunnen 'vormen'? Ik weet namelijk niet of men weet in hoeverre deze factoren een rol spelen.
     
  8. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Ik heb me dit ook vaker afgevraagd: kun je vooraf bepalen hoe een te bouwen instrument gaat klinken? Voor een deel natuurlijk wel! Maar er zijn waarschijnlijk nog méér factoren die ieder instrument tot een "toevalstreffer" maken. Hoe meer er sprake is van "toevalstreffers" hoe meer een instrument een mate van authenticiteit heeft, zeg maar: hoe meer je spreekt van echt handwerk. Volgens mij is dat ook de legitimatie voor het beroep van vioolbouwer: geen eenheidsworst, maar persoonlijke verscheidenheid van het eindproduct.

    Natuurlijk moeten we die vraag uiteindelijk toch maar eens neerleggen bij de vioolbouwers zelf (die op Strijkersforum meedenken met onze vragen). Ik kan alleen er mijn eigen gedachten als bespeler over laten gaan.

    Overigens denk ik dat, bij het in opdracht geven van een te bouwen viool, de factor "vertrouwen hebben in" van doorslaggevende betekenis is. Vertrouwen in degene aan wie je de opdracht geeft. (En natuurlijk is "vertrouwen" ook weer zo'n ongrijpbare factor). Je zult waarschijnlijk toch pas een opdracht tot bouwen geven als een vioolbouwer zich "heeft bewezen"..... Maar waarin dan......? In het bouwen van een goed instrument met een persoonlijke klank? Wat is dat dan eigenlijk?

    Ik kan me trouwens voorstellen dat ook bij een vioolbouwer geldt dat je een retourrecht hebt: zelfs als een bepaalde bouwer een jaar bezig is geweest met het bouwen, dan nog heb je het recht af te zien van de aankoop (tenzij anders overeengekomen).

    Het zou dus goed zijn eens een "contract" in te zien, ook al verwacht ik dat veel bouwers evengoed datzelfde vertrouwen in een bepaalde klant kunnen hebben; dat ze een risico durven nemen (dat de koper van de aankoop afziet als het product zou tegenvallen) en dus niks zwart op wit laten zetten.

    Eigenlijk zou een vioolbouwer gewoon 5 à 10 (zelfgebouwde) instrumenten voorradig moeten hebben waar je een keus uit maakt. Keus uit 1 is gewoon géén keus.....
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Toen iemand een 7/8-viool wilde laten bouwen door mij, heb ik een aantal zaken schriftelijk geregeld. Enkel en alleen om later geen gezeur te hebben. Want je zult het meemaken, dat men zegt dat de kleur heel anders is dan gedacht. Dus moet je vastleggen hoe de kleur wordt. Ook wilde ze (in dit geval een vrouw) dat de viool niet zwaarder was dan een bepaald gewicht. [Ze had een keer gelezen dat hoe lichter de viool hoe beter die klonk]. Daar wilde ik niet aan voldoen en ze ging later ook akkoord. Daar moet je duidelijke afspraken over hebben gemaakt. Omdat je van te voren niet kunt garanderen hoe het instrument gaat klinken, heb ik daar ook een afspraak over gemaakt: wanneer ook andere onafhankelijke deskundigen van mening waren dat de gemaakte viool bovenmatig slecht was, zou ik een tweede mogelijkheid hebben tot het maken van een 7/8-viool. Wanneer ook die tegen zou vallen kon ze van de koop afzien. Tenslotte moet je het eens zijn over de prijs en die moet je ook vastleggen om misverstanden te voorkomen. Bekrachtigen met een handtekening. Gelukkig was de eerste versie geheel naar haar zin en heeft ze er jaren op gespeeld.

    Ik adviseer potentiële kopers bijna altijd om een keuze te maken uit twee of drie reeds bestaande instrumenten. Die neem je dan een week of twee weken mee naar huis. Je speelt er zelf op, je laat je docent er eens op spelen en je vormt je er een oordeel over. Dan besluit je of je het instrument wilt aanschaffen of je probeert de prijs wat lager te krijgen.
    Natuurlijk kan de bouwer wat sturen door de houtkeuze, welving en afstemming van de bladen en dergelijke. Maar exact voorspellen hoe het instrument gaat klinken? Ik wou dat ik dat kon!

    De positie en passing van de stapel en ook de kam staan een beetje los van dit verhaal, omdat iedere component optimaal moet zijn afgesteld op ieder instrument, altijd.
     
  10. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Ik vind het vanzelfsprekend en een goed voornemen om een contract op te stellen bij een nog te bouwen bijzondere maat (zoals een 7/8-viool). Bij de meest gangbare maten kan ik me voorstellen dat wanneer je een instrument bouwt je er ook altijd wel een koper voor vind, nu of later. Contracten kunnen voor mensen ook een last zijn en een drempel opwerpen, maar helemaal zonder dat lijkt me niet altijd mogelijk.

    Ik wil overigens mijn waardering uitspreken, Frits, voor de openhartigheid over dit soort zaken (elders ook m.b.t. de inkoopprijs van grondstoffen)! Transparantie, dus. Wanneer ik de actualiteit goed heb gevolgd valt het me op dat er steeds meer drang en verlangen komt vanuit de samenleving ten aanzien van meer openheid en duidelijkheid over àlles wat je koopt. Of het nu gaat om een hypotheek of bijvoorbeeld een abonnement voor een mobiele telefoon. Dus ook over een product als een strijkinstrument. Ik denk dat het uiteindelijk alleen maar voordeel zal opleveren wanneer er meer inzicht en duidelijkheid komt over wat er verkocht wordt.

    Natuurlijk hoop je daarmee, als vioolbouwer, dat mensen zich tenminste gaan afvragen waarom ze bijvoorbeeld wél of níet een instrument van eigen bodem kopen.

    Het lijkt alleen maar voordeel om een "goedkoopje" uit China te kopen (heb ik ook aan meegedaan!). Maar op de langere termijn? Krijgen we de boemerang niet een keer op een pijnlijke manier terug? Vandaar dit pleidooi voor openheid: kennis delen is macht.
     
  11. Concordia

    Concordia

    Lid geworden:
    22 apr 2011
    Berichten:
    2
    hallo, Ik ben nieuw hier, en ik kwam dit topic tegen. En ik moet zeggen dat ik zelf ook op zoek ben naar een blank gelakte viool. Maar geen goedkope viool die je op internet koopt of fabrieksviool.
    Maar waarom is een viool bij een bouwer duurder als ze hem persoonlijk voor je maken, terwijl ze ook violen maken voor in hun atelier die goedkoper zijn? Ik vroeg het namelijk aan mijn vioollerares, of ik een bouwer zo'n blanke viool kon laten maken, maar ze zei dat ik dan veel meer geld kwijt ben.

    hoop dat ik de vraag duidelijk stel.
     
  12. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Het maakt voor de prijs niet uit of de viool nu blank gelakt moet zijn of een bruinige kleur (of wat dan ook) moet hebben. Dat is in beide gevallen even veel arbeid. In de meeste gevallen zal dan een viool die blank gelakt moet zijn niet op voorraad zijn, omdat daar nauwelijks of geen vraag naar is. Dus wanneer je zo'n blanke viool wilt laten maken, wordt die viool persoonlijk voor jou gemaakt. Dat is niets duurder.

    Hier is het me niet helemaal duidelijk wat hier bedoeld wordt, maar laat ik uitgaan van het volgende:
    het is voor een vioolbouwer heel gemakkelijk een zogenoemde 'witte viool' ergens bij een atelier te bestellen. Die kan dan worden blank gelakt door de vioolbouwer en dan heb je je 'blanke viool'. Dat is dan geen instrument wat persoonlijk voor jou is gebouwd, maar wel eentje die veel goedkoper is. Het is maar wat je wilt. Duidelijke afspraken maken in deze gevallen is van wezenlijk belang!
     
  13. Concordia

    Concordia

    Lid geworden:
    22 apr 2011
    Berichten:
    2
    Nou kijk, laten we zeggen dat mijn budget 1500 euro is, daar zou ik misschien een redelijke viool van kunnen kopen, een viool die al kant en klaar in het atelier hangt (gemaakt door de vioolbouwer), maar een lerares van mij zei dat ik een viool voor zo'n prijs niet zou kunnen laten maken, want dan zou ik het tienvoudige moeten betalen. Dat waren haar exacte woorden. Maar wat ik dus bedoel: in het atelier hangen wel violen voor dat budget, ook door hun gemaakt. Waarom zou een viool die een vioolbouwer op afspraak voor je maakt duurder moeten zijn?
    Misschien ligt het gewoon aan mij, maar dit is mij niet helemaal duidelijk.

    verder zei mijn lerares, dat als ik een viool dan voor dat budget zou *kunnen* laten maken, het hoogstwaarschijnlijk niet veel zou zijn.

    Ik ben niet op de hoogte van deze dingen, tot nu toe heb ik het met een fabrieksviool gedaan van 250 (en die is op zich nog niet eens zo heel slecht, in vergelijking wat ik nog meer gehoord heb), maar ik speel nu in een symphonie orkest en moet een veel betere hebben.
    Dus de klank gaat voor kleur, maar het zou ontzettend leuk zijn als ik beide kon hebben.
     
  14. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    In een viool zitten zo'n 200 uur werk. Stel dat een vioolbouwer een viool voor je bouwt en je betaalt inderdaad 1.500,- euro. Een uurloon van 7,50 euro dus. Heb ik het nog eens over materiaalkosten en BTW. Kortom. Voor dat geld komt geen één vioolbouwer z'n bed uit.
    Een viool op afspraak laten maken is niet duurder dan de violen die er al hangen van dezelfde bouwer. Alleen... die violen die daar hangen zullen voor dat geld echt niet van dezelfde bouwer zijn. Hij heeft gewoon allerhande fabrieks en inruilviolen hangen.

    Maar zoek een vioolbouwer uit die veel violen heeft, zowel oude, fabrieksviolen etc. Worden violen binnen jouw budget klaargelegd en kun je proberen wat jou het meeste aanspreekt.
     
  15. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Je hebt het over twee dingen:
    1) een viool die al kant en klaar in het atelier hangt en die is gemaakt door de vioolbouwer
    2) een viool speciaal gemaakt (liefst blank gelakt) door vioolbouwer

    Aannemende dat de klank gelijk is, zit er verder geen verschil in prijs tussen deze violen. Dus ik weet niet wat je bedoelt met een ‘atelierviool’. Alleen omdat die viool al een tijdje hangt in het atelier maakt hem niet goedkoper dan het nog te bouwen exemplaar.
    Een geheel handgebouwde viool zal toch wel wat meer moeten opleveren dan €1500,= alleen al gezien het aantal uren wat er in zit, naast de materiaalkosten. Maar mocht je geïnteresseerd zijn in een te bouwen blanke viool, neem dan eens contact op per e-mail.
     
  16. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    779
    Atelier is niets mis mee, franse instrumenten uit mirecourt 99% atelier ;) en die heb je ook in top kwaliteit, met goede lak, goed hout, goede afwerking. Daar betaal je zo enkele duizenden euro's voor! Violen die ik overigens heel erg aanbeveel!

    Wil je goedkoper neem dan een chinees, schijnt dat daar tegenwoordig ook goede exemplaren bij zitten (brandhout daargelaten)
     
  17. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    wacht nou even, gooi nou niet allerlei begrippen door elkaar, want dat schept alleen maar verwarring! Het gaat om de definitie 'atelier viool'. Natuurlijk is een product uit de lijn Mirecourt of Mittenwald stukken goedkoper, maar waar ik het over heb is een viool geheel handmatig gebouwd door een en dezelfde vioolbouwer.
     
  18. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Altijd gehoord dat dat een meester viool is, gebouwd door één meesterbouwer. Onder atelierviool versta ik een viool die gebouwd is in één (klein) atelier maar door meerdere mensen.
     
  19. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Daar gaat de hele discussie om: het begrip 'atelierviool'. Zo lang een ieder maar denkt dat de ander weet wat hij er onder verstaat, wordt er langs elkaar heen gepraat.
    Lees maar eens wat Concordia denkt dat een atelierviool is.
    Nu komt er weer een begrip bij: de meesterviool. Voor mij is dat ook iets geheel anders dan jouw definitie.
     

Deel Deze Pagina