viool met houtworm

Discussie in 'Viool' gestart door Beethoven, 3 nov 2006.

  1. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.371
    Homepage:
    Je informatie is nogal summier, maar wat me het meest intrigeert is, hoe iemand een kerkorgel zuurstofarm maakt of krijgt. Wanneer houtcellen worden blootgesteld aan een zuurstofarme omgeving, wordt dat dan gedaan door het geheel in een afgesloten ruimte vacuum te pompen? Als dat het geval is krijg je vermoedelijk problemen met de celstructuur die gaat samenklappen (collaps), zeker wanneer dat zo’n twee tot drie weken aanhoudt. Het beestje, de houtworm, gaat dan weliswaar wel dood, maar een scheur in je bovenblad wil je niet. Is dit wel de juiste methode?
     
  2. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.727
    Frits,

    Bij een kerkorgel, (ik heb maanden geleden een documentaire er over gezien) wordt de kerk in zijn geheel ingepakt in plastik en dan volgepompt met een giftig gas. ’t Ging op TV om een kerkje in Schotland. Maar de vergassings methode wordt vaker gebruikt.

    Zuurstofarm verstikken gebeurd door (in onsgeval de viool) in een kunststof ton te plaatsen en deze op de bodem te vullen met droogijs (vast stikstof) het droogijs gaat verdampen en verdrinkt de zuurstof.
    De larven van het kevertje hebben zuurstof nodig om te leven en stikken dus door gebrek aan zuurstof.
    Laat het instrument niet met het droogijs in aanraking komen!!!!!!!!!!!!

    En dan kost het twee of drie weken, wat dan nog. Het gaat om het eindresultaat.

    Remi
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.371
    Homepage:
    Remi,

    Ja, droogijs is bevroren CO2, wat bij smelten weer in de gasfase (als koolzuurgas) vrijkomt. Daarbij wordt de zuurstof uit de lucht verdrongen door CO2, maar wanneer we de dichtheid van CO2 bekijken is die 1,56 g/mL en de dichtheid van lucht is 1,29 g/mL, zodat voor verdringing nogal wat droogijs nodig is. Het zwaardere koolzuurgas gaat niet vanzelf in de bovenste regionen van je vat zitten.
    Maar het lijkt me een betere methode dan vacuum pompen. De temperatuur zal toch ook wel behoorlijk laag worden denk ik zo, want voor voortdurend smelten van droogijs wat een temperatuur van minus 78 °C heeft, is warmte nodig die aan de omgeving wordt onttrokken. Nu gaat dat natuurlijk wel heel geleidelijk, zodat plotselinge temperatuursovergangen vermeden worden en vermoedelijk geen schade toebrengen. Dat de beestjes dan dood gaan, lijkt me duidelijk want die zullen voor hun voortbestaan toch ook wel wat zuurstof nodig hebben.

    We wachten af wat Ludwig (von Beethoven) ons er later nog meer over te vertellen heeft.
     
  4. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Ludwig zal morgen meer proberen te vertellen.



    Beethoven.
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.371
    Homepage:
    Mooi Rob, we wachten af!

    BTW:
    ik schreef von Beethoven maar die knakker heet van Beethoven. :(

    Zou het dan toch van origine een Nederlander geweest kunnen zijn? :)
     
  6. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Beethoven was de zoon van de Rijnlandse zanger Johann van Beethoven en zijn echtgenote Magdelena Keverich. Zijn grootvader Lodewijk van Beethoven kwam uit Mechelen en vestigde zich later in Bonn. Deze afkomst verklaart het Nederlandse voorvoegsel van in zijn naam. Beethovens vader Johann van Beethoven trachtte van hem een wonderkind te maken. Een moeilijke jeugd maakte hem tot een somber en wantrouwend mens; dit werd nog verergerd door zijn oorkwaal die begon in 1801 en die uiteindelijk leidde tot volledige doofheid. Dit verhinderde hem echter niet om door te blijven componeren en dirigeren. Hij werd een van de beroemdste componisten aller tijden.

    Beethoven nam in Bonn in 1779 lessen bij Christian Gottlob Neefe. In 1787 ondernam hij een reis naar Wenen om bij Wolfgang Amadeus Mozart les te nemen, maar waarschijnlijk hebben de twee elkaar nooit ontmoet. Beethoven moest namelijk hals over kop terug naar Bonn, omdat zijn moeder op sterven lag.

    Op 2 november 1792 maakte Beethoven zich gereed om naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen te verhuizen. Hij kwam op 10 november in Wenen aan. Mozart was elf maanden geleden gestorven. Op 18 december 1792 overleed Beethovens vader

    Ludwig...


    De rest morgen.
     
  7. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Uit een van Beethovens Konversationshefte blijkt dat hem gevraagd is hoe Mozart piano speelde. Hij antwoordt dan dat Mozart nogal non-legato speelde, wat Beethoven dan toeschrijft aan de toenmalige fortepiano's. Blijkbaar heeft hij hem in elk geval een keer gehoord. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat hij hem dan niet gesproken heeft.
     
  8. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Een kerkorgel gaat inderdaad helemaal in plastic. Het werkingsprincipe berust op het terugdringen van de zuurstofconcentratie van de lucht rond een object tot een dusdanig laag nivo dat de larven en insecten niet voldoende kunnen ademen en dus sterven. Door gebruik te makenvan een zuurstofseperaat wordt zuurstof aan de buitenlucht onttrokken waarna de zuurstofarmelucht { 0,5% ) in de behandelruimte wordt ingevoerd. Voor de zuurstofarmeluchtmethode is geen toelating van het CTB nodig omdat ze geen gebruik maken van bestrijdingsmiddelen.De zuurstofseperator werkt op electriciteit, dus er treedt geen luchtvervuiling op.In de ruimte zijn overdrukventielen aangebracht waardoor de zuurstofarme lucht de zuurstofrijke lucht kan verdrijven.Om te voorkomen dat het zuurstofgehalte in de behandelruimte oploopt tijdens de behandeling wordt er een constate overdruk gemaakt door het invoeren van zuurstofarme lucht. De procescomputer houdt de ingestelde bovengrens van het percentage van relatieve luchtvochtigheid en temperatuur in de gaten


    Ludwig van Beethoven.
     
  9. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Liuwe,

    In 1786 mag Beethoven op 16-jarige leeftijd zijn grote voorbeeld Mozart ontmoeten. Spijtig is zijn bezoek aan Mozart in Wenen erg kort want hij wordt terug naar Bonn gehaald omdat zijn moeder op sterven ligt. Ludwigs moeder had tuberculose. 5 jaar later sterft ook zijn grote idool Mozart.

    In het jaar 1792 vertrekt Beethoven voorgoed uit Bonn en gaat naar Wenen bij de grote Joseph Haydn studeren. Wanneer hij in Wenen aankomt is Wenen een aards paradijs voor musici. Bij Haydn componeert Beethoven een speciaal soort partituur die enig is aan hem bvb: de meeste partituren gaan van zacht naar hard maar bij Beethoven gaat dit van hard naar zacht, hij creëert een stijgende baslijn, hij steekt geweld in zijn muziek enz.

    Ludwig..
     
  10. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Het antwoordt op de vraag van de scheur in de viool moet ik jullie nog even schuldig blijven want hij moet eerst open om hem te gaan onderzoeken. Met een hele viool ging het goed. Honderd procent goed is dit in ieder geval niet. Maar ik zal niet vooruit lopen op de zaken.


    Beethoven.
     

Deel Deze Pagina