VIOOL of CELLO

Discussie in 'Overig' gestart door lolaviola, 13 dec 2009.

  1. lolaviola

    lolaviola

    Lid geworden:
    11 dec 2009
    Berichten:
    2
    Hallo, ik ben nieuw op dit forum.
    Ik ben 28 jaar, en wil viool of cello leren spelen. Toen ik 20 was begon ik met piano en werd na 3 jaar toegelaten op conservatorium. Na 3 jaar moesemt ik stoppen ivm blessures die niet overgingen na allerlei therapieen. Ik speelde te gespannen. Mijn docente dacht dat als ik vanaf de eerste les (die had ik in amateuristisch circuit) daarop gewezen was, het misschien niet zo ver was gekomen. Maar na 3 jaar met totaal verkeerde techniek gespeeld te hebben, is het heel moeilijk dat af te leren. Enfin, ik wil al heel lang viool spelen, en vind cello ook supermooi. Ik vind het moeilijk om t kiezen. Kan iemand me adviseren, met het oog op die blessuregevoeligheid? Mensen denken vaak dat een violist meer kans op blessures heeft, of is dat een misverstand? Waar hebben violisten en cellisten het vaakst pijn? Valt dat te vergelijken? Bedankt alvast als iemand hierop wil reageren. Ik snap dat viool en cello niet te vergelijken zijn, maar ik vind ze evenmooi. Misschien omdat ik met piano gewend aan zowel hoog als laag register ben.

    Groet, Lolaviola
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.975
    Homepage:
    Kijk eens hier: http://bbviolins.nl/instrumentenzorg.html

    Maar laat je niet weerhouden van een poging om te beginnen met viool of cello.
     
  3. lolaviola

    lolaviola

    Lid geworden:
    11 dec 2009
    Berichten:
    2
    Bedankt
     
  4. Carl

    Carl

    Lid geworden:
    9 nov 2008
    Berichten:
    43
    Lolaviola (misschien wil je onbewust wel het liefste altviool spelen met zo'n naam ;) ); laat je inderdaad niet weerhouden van viool- of cellolessen vanwege mogelijke blessures. Wat het ook gaat worden; het lijkt me van belang een docent te zoeken die kijk heeft op houding en een ontspannen speelwijze.

    Wat betreft verschil viool - cello ('blessure-gevoeligheid'); ik zou 't niet weten, je zou misschien verwachten meer blessures onder violisten vanwege die rare asymetrische houding en dat instrument op je schouder/onder je kin/kaak e.d.; aan de andere kant; een strijkstok van een cellist rust niet op de snaar maar moet altijd maar weer de zwaartekracht trotseren. En; cellisten zitten altijd maar aan die stoel gebakken, die kunnen nooit 's even lekker door de kamer lopen tijdens het spelen :) Goed voor de ontspanning en het vrij kunnen bewegen tijdens het spelen!

    Mocht het de viool worden, dan heb je misschien iets aan deze site;

    http://www.violinistinbalance.nl/


    Veel succes en plezier!
     
  5. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Ik kan hier een hele lijst van specifieke blessures voor violisten en cellisten opsommen.
    Dat is echter niet echt interessant. Veel interessanter is het om deze blessures te voorkomen.
    Een paar jaar geleden is er een uitgebreid literatuuronderzoek gedaan over blessures bij musici. Een van de conclusies uit dit onderzoek is dat er vanaf het prille begin sprake moet zijn van preventie. Preventie moet dus plaats vinden vanaf het eerste moment, dat er les is op het instrument.

    Conservatorium studenten hebben namelijk al een heel verleden achter de rug met het aanwennen van verkeerde houdingen en gewoonten. Deze zijn in de vakopleiding nog maar moeilijk te corrigeren. Later in de carrière kunnen deze voor grote problemen gaan zorgen door allerlei gerelateerde aandoeningen met alle (financiële) problemen van dien.

    Een violist zowel als een cellist maakt even grote kans op blessures als hij verkeerde houdingen en gewoonten aanwent. Als er sprake is van pijn bij het bespelen van een instrument, is dat een teken, dat er iets heel erg fout gaat. Feitelijk moet er dan ingegrepen worden door de docent.

    Als je op de piano gespannen speelde, is de kans groot, dat je dat op een ander instrument ook doet.
    Bij te gespannen spelen kan de Alexander training van veel nut zijn. Dit is een door F.M. Alexander (1869-1955) ontwikkelde techniek. In de lessen leer je de basis principes en je leert deze zelfstandig toe te passen in het dagelijks leven. Je leert om stress- en houding gerelateerde spanningen en ongewenste gewoontepatronen te veranderen. Het resultaat is meer innerlijke rust, meer vitaliteit en efficiënter functioneren.
    Ook met je instrument zijn dergelijke trainingen mogelijk.
    Over de praktijk hiervan kan je op Violinist in Balance meer te weten komen. :)
     

Deel Deze Pagina