viool S. Hulst, Ermelo

Discussie in 'Viool' gestart door shihan, 7 jan 2012.

 1. shihan

  shihan

  Lid geworden:
  7 jan 2012
  Berichten:
  6
  Hallo, ik ben nieuw op dit forum. Ik heb me geregistreerd omdat ik een vraag heb over een viool van nederlandse makelij. Ik ben in het bezit gekomen van een viool die opgeknapt moet worden. De kam ontbreekt, en de stapel ligt los in de kast. In welke staat de viool verder is kan ik niet vaststellen. Op het zegel in de klankkast staat S.Hulst Ermelo, juni 80.
  Ik heb wat gegoogeld en in het gemeentearchief van Putten/Ermelo is een verwijzing naar een vioolbouwr Hulst. Verder niets. Weet iemand iets over dit vioolatelier?
  Ik zou willen weten of het de moeite waard is de viool op te knappen, zodat ik eventueel de vioolstudie kan opnemen. Ik heb dertig jaar geleden wat viool gestudeerd, maar koos uiteindelijk voor een ander insturment. Uiteraard kan ik het best naar een vioolatelier om de viool te laten bekijken. de voor mij dichtsbijzijnde vioolbouwer zit in Baarn, maar die reageert (nog) niet op mijn email. Kortom, ik zou graag herbeginnen met viool, en vraag me af of dit instrument de moeite waard is om op te aten knappen. Er zat een Glasser boog bij.
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.309
  Homepage:
  Ik kan geen gegevens vinden over en van S. Hulst als vioolbouwer.
  Als het instrument slechts een nieuwe kam nodig heeft en de stapel dient te worden geherzet, dan lijkt me, dat mét een nieuwe set snaren dit weer een bespeelbaar instrument kan worden. Vooropgesteld, dat er verder geen ernstige gebreken aanwezig zijn. Dat hoeft niet meer te kosten dan zo'n €60,= en een set snaren zo'n €50.

  Lang niet alle vioolbouwers hebben een website en dat maakt zoeken veel moeilijker, want Google kan dan niets vinden.
   
 3. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  Er is in onderstaande behoorlijk complete lijst met Nederlandse vioolbouwers ook geen S. Hulst te vinden
  http://users.bart.nl/~bstreet/index.html

  Er zijn in Nederland wel de violist Jan Hulst en violiste Heleen Hulst
  Misschien wel familie en je zou met één van hen contact kunnen opnemen om te informeren.
  Ik denk dat als het bij S. Hulst inderdaad om een (semi)professionele Nederlandse vioolbouwer gaat het altijd de moeite waard is om de viool op te knappen. Zou je eens een paar foto's kunnen plaatsen?
   
 4. shihan

  shihan

  Lid geworden:
  7 jan 2012
  Berichten:
  6
  Nou dat was het dan. Ik hoop dat de foto's enige informatie bieden. Het achterblad lijkt een fraaie tijgerstreep te hebben. Bedankt in elk geval voor de moeite. Ik ben erg benieuwd of het nog wat worden kan.
   
 5. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  Mooie viool met zo te zien weinig problemen, echt de moeite waard om weer te gaan gebruiken. Mooi achterblad uit één stuk. Moet weer even goed speelklaar worden gemaakt door een goede vioolbouwer. Ik denk dat je met een nieuwe kam, stapel en snaren inderdaad al een heel eind komt. Frits heeft al een prijsindicatie gegeven. En dan wordt het geluid natuurlijk nog de grote verrassing ...
   
 6. shihan

  shihan

  Lid geworden:
  7 jan 2012
  Berichten:
  6
  De viool is afgelopen zaterdag naar een bouwer in Baarn gebracht, alwaar hij wordt besnaard, bekamd etc . Toevallig had de bouwer een vrijwel gelijke viool onder service, die ook een zegel van S Hulst in de kast had zitten. Ik ben erg benieuwd naar het verloop van dit verhaal, hoe klinkt de viool, hoe zal het me lukken na 30 jaar?
   
 7. shihan

  shihan

  Lid geworden:
  7 jan 2012
  Berichten:
  6
  Nog even een naberichtje, de viool blijkt een prima instrument om mee te beginnen, en vertegenwoordigt zelfs een zekere waarde. Ik heb recentelijk een viooldocent ontmoet die de betreffende bouwer Hulst persoonlijk kende. Het wordt als maar leuker!
   
 8. Geert

  Geert Geert

  Lid geworden:
  30 sep 2004
  Berichten:
  1.000
  Leuk voor je dat het allemaal is gelukt met de viool. Heb je ook al weer even gespeeld?
  Hoe ging dat en hoe is het geluid van de Hulst viool?
   
 9. shihan

  shihan

  Lid geworden:
  7 jan 2012
  Berichten:
  6
  Zelf nog niet gespeeld, misschien moet ik maar even wachten totdat ik les kan nemen, anders leer ik mezelf misschien fouten aan. Ik heb wel de viool kunnen beluisteren, een viooldocent heeft er even op gespeeld, ik vond het geluid prachtig!
   
 10. Job Oostveen

  Job Oostveen

  Lid geworden:
  4 mei 2014
  Berichten:
  2
  Beste Shihan
  Ik ben wel benieuwd naar wat je inmiddels allemaal weet over deze vioolbouwer.

  Ik speel zelf sinds '87 op een altviool van deze bouwer (volgens het zegel: no 24, gebouwd in '75).

  Bij een taxatie langgeleden werd me verteld dat het waarschijnlijk om een niet professioneel opgeleide bouwer zou gaan. Het instrument heeft desondanks een mooie klank en spreekt erg makkelijk aan. Het achterblad lijkt wel wat op die van jouw viool, uit 1 stukmet een duidelijk gevlamd patroon.

  hartelijke groet
  Job
   
 11. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.726
  Het volgende gevonden:

  The Brompton’s Book of Violin & Bow Makers
  Author: John Dilworth

  HULST, S. Born 1896 Groningen Netherlands. Self-taught amateur. Made one violin, presented at the Hague competition 1949. [Vannes]

  Kleine aanvulling:
  Het zou de heer Sybrand Hulst kunnen zijn, geboren op 27 Juli 1896 te Zandeweer, overleden op 23 november 1982 te Ermelo.
   
  Laatst bewerkt: 4 mei 2014
 12. Elsbeth

  Elsbeth

  Lid geworden:
  8 mrt 2015
  Berichten:
  2
  Sybrand Hulst, dat is mijn Opa. Hij heeft zich na zijn pensioen in Ermelo meer dan 20 jaar full-time gericht op het bouwen van violen (ook 1 cello en een aantal alten). Ik heb hier de lijst, nummer 24 is inderdaad een alt, onderblad 145 gram, toon cis, bovenblad 90 gram, toon c. Dat hij ook voor zijn pensioen al een viool had gebouwd wist ik dan weer niet (1949?). Totaal heeft hij 35 violen gebouwd. De laatste, nummer 35, ook een alt, is uit 1982.
   
  Marcelita, Oosterhof Vioolbouw en ronald vg vinden dit leuk.
 13. ronald vg

  ronald vg

  Lid geworden:
  2 dec 2013
  Berichten:
  5
  Aardig dat je deze discussie hebt gelezen en lid bent geworden om te kunnen reageren en je informatie met ons te willen delen.
   
 14. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.124
  Homepage:
  Wat moet het bijzonder zijn om je grootvader genoemd te zien in een discussie over violen op dit forum! Dat andere mensen het over je grootvader hebben en blijkt dat hij op die manier eigenlijk nog voortleeft.
   
 15. Job Oostveen

  Job Oostveen

  Lid geworden:
  4 mei 2014
  Berichten:
  2
  Beste Elsbeth,
  Wat leuk om van je te horen, en zo iets van een beeld te hebben waar mijn altviool vandaan komt! Dank daarvoor. Als inwoner van de provincie groningen vind ik het ook nog extra leuk dat mijn alt zijn roots in Zandeweer heeft liggen :)

  Als je geinteresseerd bent in informatie over mijn altviool (fotootje?) wil ik die natuurlijk met alle plezier sturen.

  Omgekeerd, als je meer weet dan wat je nu hebt verteld, houd ik me aanbevolen.

  Hartelijke groet
  Job
   
 16. Elsbeth

  Elsbeth

  Lid geworden:
  8 mrt 2015
  Berichten:
  2
  Er was net iemand die mij vroeg naar meer info over zijn viool gebouwd door S. Hulst. Ik upload de lijst voor als er meer geïnteresseerden zijn.
   

  Bijgevoegde bestanden:

Deel Deze Pagina