Vreemd staartstuk

Discussie in 'Viool' gestart door Oosterhof Vioolbouw, 11 okt 2019.

 1. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.911
  Homepage:
  Ik had onlangs een viool ter reparatie gekregen. Dat wil zeggen eigenlijk het staartstuk. De mevrouw vertelde aan de telefoon dat het instrument van de tafel was gevallen en het staartstuk helemaal los zat. Verder "zat alles er nog aan". Nou, laat maar kijken dan, misschien valt het allemaal wel mee.
  Ik kreeg de viool in handen en het staartstuk bungelde enkel nog aan de snaren. De viool was precies op de eindknop terecht gekomen waardoor het staartstuk gebroken was op de plek van de overgang naar eindpin. Het was een vreemde constructie, althans eentje die ik niet eerder had gezien: een kunststof snarenhouder die overging in de eindknop die werd vastgezet door een schroef in het centrum van de eindpin. Een vreemde constructie omdat de snaarhoek wel heel goed moet corresponderen met die welke is ingesteld door het geheel, anders komt daar veel kracht op te staan. De kam mag niet te hoog en ook niet te laag staan.
  Hieronder wat afbeeldingen om het een en ander te verduidelijken. Op de eerste foto zijn de twee delen zichtbaar die oorspronkelijk een geheel vormden (er zijn wat stukjes weg):

  Staartstuk (3).jpg

  Staartstuk.jpg

  Staartstuk2.jpg
  Aan de onderkant van de snarenhouder (kunststof) is een poging gedaan daar een (brand)stempel in aan te brengen, maar het lijkt erop dat tijdens dat proces er enige beweging is geweest waardoor het niet of heel moeilijk leesbaar wordt. Ik lees iets van FANTONET of FANATONE?

  Staartstuk (4).jpg

  Is iemand bekend met dit type staartstuk?

  Ik heb verder geen mankementen aan de viool kunnen ontdekken. Zelfs de stapel zat er nog in, maar bij controle bleek dat die er ook wel heel strak in stond. Heb die laten staan. Verder een nieuwe eindpin (ebben) ingepast en een Wittner gemonteerd. Toen ik toch bezig was ook maar meteen een complete set nieuwe snaren, want dat was niet veel meer. (Hier en daar omwikkeling los). Verder nog wat herstelwerk aan de stemsleutels en kam, maar dat valt buiten het bestek van dit onderwerp.

   
 2. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  751
  resonatone patent
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.911
  Homepage:
  Ik kan met USPatent Search geen Patent vinden. Heb je misschien een Patentnummer?
   
 4. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  751
  Dat is wat ik eruit opmaak... geen idee of het correct is. Stempel is paar keer gedrukt waardoor je andere en dubbele letters krijgt.
   

Deel Deze Pagina