Waar koop ik de voor mij juiste viool?

Discussie in 'Gevraagd' gestart door Elman, 24 okt 2017.

  1. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.371
    Homepage:
    Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Neem eens aan dat iemand een viool wil inruilen van mindere klank- bouwkwaliteit dan de nieuw aan te schaffen viool. Als de vioolbouwer deze strategie voortzet heeft hij/zij op den duur een voorraad die steeds verder inboet aan kwaliteit. Ik ben zeer terughoudend met inruil. Dat zou kunnen verklaren waarom er veel diversiteit zit in het inruilbedrag.
     
  2. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Klopt, maar ik heb interesse in ensemble ofzo. Juist thuis spelen aan de piano met vrouw en kids is wat ik wil. En dat gebeurt dus niet door die vervelende altsleutel. Ik ga denk ik 3 vioolbouwers af en vraag wat ze eventueel aan inruil voor mn altviool (en mn Hofner studieviool) bieden en wat zij op voorraad hebben. Als ik dan een keuze heb gemaakt wellicht eerste even een paar maanden huren en dan definitief beslissen of ik mn alt wegdoe.
     
  3. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.442
    Als ik het goed heb dit adres wel (maar ik kom er voor cello's):
    Contrada Musica, Amersfoort.
     
  4. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Dit lijkt me helemaal de juiste aanpak. Iedere vioolbouwer heeft weer wat anders liggen en het is heel normaal om zorgvuldig en uitgebreid op zoek te gaan naar de viool die past bij wat je wilt. De vioolbouwer waar ik mijn viool heb gekocht (Paardekooper) 'eiste' zelfs dat ik eerst nog bij een ander ging kijken zodat ik een heel weloverwogen keuze zou maken.
    En inderdaad is de inruilwaarde helemaal afhankelijk van wat je aankoopt. Zo werkt dat nou eenmaal.
    Ik wens je een fijne zoektocht en vooral dat je een viool vindt waar je helemaal verliefd op wordt :)
     
  5. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Je komt rare dingen tegen online. Rechter vioolbouwer heeft gekopieerd van de linker want de viool rechts heeft geen uit een deel gevlamd esdoorn. De sukkel.

    [​IMG]
     
    gevoeligesnaar vindt dit leuk.
  6. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Zes jaar verder en er is nog niks veranderd ;-)

    Behalve dan dat alweer geruime tijd geleden de kam van mn studieviool was ingestort. 'Volgende week' ga ik naar een vioolbouwer. Die weken werken paar jaar. Vorige week vioolbouwers in de buurt gemaild. Die blijken dik in het werk te zitten want voorlopig geen tijd. Viool alvast gebracht naar een vioolbouwer en ik kreeg - heel erg sympathiek!- een leenviool mee. Twee dagen later overigens al een bericht dat mn viool klaar is. Jammer, want ik wilde wel paar weken op deze leenviool spelen.

    Het is een oud uitziende viool met de nodige gebruikssporen. Heel wat beter dan mijn saai ogende fabrieksviool van Hofner. Ik denk 'ik vraag eens bij de vioolbouwer na wat deze leenviool kost'. Blijkt 2.500 euro te zijn. Los van het feit dat me dat teveel is, zou ik dat niet betalen voor viool die ik niet heel netjes gebouwd vind. De boven- en onderbladen steken niet overal even ver uit, de boven- en onderbladen steken bij sommige ribben wel uit en bij andere lopen ze gelijk, viool heeft andere hals - maar volgens mij nep gefreesde verhalsing, lak op sommige plekken wat dikker etc. Als ik 2500 euro voor een viool zou neertellen moet deze toch wel volgens de regelen der kunst zijn gebouwd.

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 1 dec 2023
  7. JanJan

    JanJan

    Lid geworden:
    17 nov 2019
    Berichten:
    49
    €2500/6 jaar=€420/jaar. Met een beetje onderhoud gemiddeld 40 euro per maand. Ik kijk niet in uw portemonnee, maar muziek luisteren kost meestal al geld. Muziek maken ook. Een instrument gaat lang mee. De waardevermindering ten opzichte van het plezier? Sommige keuzes zijn soms vrij eenvoudig. Plussen en minnen afwegen. Is de leenviool niet u ding? ;) kijk gerust verder, al mag ik hopen dat u niet weer zes jaar de tijd neemt. Dat zou jammer zijn. Sommige hobby s kosten geld. Het plezier kan ik niet in geld uitdrukken.
     
  8. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Inmiddels m'n studieviool weer terug (met nieuwe kam en snaren) en de leenviool ingeleverd. Au, dat is wennen. Höfner studieviool klinkt wel erg droog en metalig vergeleken met de leenviool (zelfde snare). Er valt eigenlijk niks te kleuren qua geluid.
    Mn schoudersteun had ik stuk smaller moeten zetten voor de leenviool. Die was aan de onderkant een stuk smaller dan mn eigen viool (Stradivarius model). Ook de hals voelde stuk slanker aan, dat vond ik wel prettig.

    Nu is toch min of meer intern het besluit genomen om m'n studieviool en altviool in te ruilen voor een goede viool (maar dat komt in het nieuw jaar wel). Altviool is gewoon mooier maar vrees dat ik ook de komende jaren sporadisch die zal bespelen. Achterliggende week heb ik meer gespeeld dan in jaren daarvoor bij elkaar. O.a. meegespeeld met kerstliederen aan de piano. Dat doe je met altviool niet zo snel omdat je het eerst moet omzetten.
     

Deel Deze Pagina