Wat eerst kopen, de viool of de strijkstok?

Discussie in 'Viool' gestart door Brienneoftarth, 17 dec 2019.

 1. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.814
  Homepage:
  Nu dus alleen nog wel kiezen tussen violen en strijkstokken, begrijp ik. Twee violen en hoeveel strijkstokken? Dat wordt dan nog kiezen uit minimaal vier opties, maar dat kunnen er ook zes zijn, of acht?
  Je bent er nog niet, maar de tussenstand is heel hoopvol.
   
  gevoeligesnaar vindt dit leuk.
 2. Brienneoftarth

  Brienneoftarth

  Lid geworden:
  25 nov 2018
  Berichten:
  48
  Ja klopt! Ik mocht uit alle stokken de beste combinatie zoeken, dus ook uit stokken ver boven mijn budget, maar dit om beiden violen echt een goede kans te geven. Gelukkig vond ik voor beide violen de perfecte stok die daarnaast ook nog eens binnen mijn budget pasten! Ik heb nu een duidelijke voorkeur voor een van de twee, deze week gaan ze nog mee naar les maar ik ben al vrij zeker welke het wordt!

  Ik weet alleen nu niet goed of ik nog naar Henk te Hietbrink moet gaan of dat ik deze stok die enorm goed voelt en waarmee ik voor mijn gevoel al een magische klik heb, gewoon moet aanschaffen. Mogelijk kan mijn docent ook goed zien of deze stok het wel of niet voor mij is en me uitsluitsel geven
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.814
  Homepage:
  Als je bij een stok al een magische klik hebt en je docent heeft ook gezien dat het een goede stok voor je is, dan zou ik gelijk de knoop doorhakken! Tenslotte ging het er toch om om een goede combinatie van viool en stok te vinden en als er zo uit kunt komen, is dat alleen maar fijn. De speurtocht naar de stok waarmee je verder wilt, moet je alleen uitbreiden als je hem nog niet gevonden zou hebben. Neemt niet weg dat genoemde stokkenbouwer een heel goed adres is, maar ik neem aan dat je nu ook een goede stok voor ogen hebt.
   
 4. Brienneoftarth

  Brienneoftarth

  Lid geworden:
  25 nov 2018
  Berichten:
  48
  De mooie droom is een klein beetje in duigen want mijn docent heeft de voorkeur voor de andere viool. Dus nu weet ik niet wat ik moet doen :(
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.909
  Homepage:
  Heeft de docent zijn voorkeur gemotiveerd? Ik vind het altijd vreemd als je een viool aanschaft die een ander mooi vindt klinken. Naar mijn mening moet je er zélf verknocht aan zijn en het moet ook jouw instrument zijn of worden, niet die van je leraar. Ik heb in het verre verleden ook eens met twee violen gestaan bij mijn leraar. Die liet mij echt de keuze, mede omdat er nauwelijks verschil zat in klank. Wanneer de twee instrumenten wezenlijk van elkaar verschillen kun je mogelijk het advies van je leraar gebruiken voor een gefundeerde keuze. Zo niet, dan zou ik gaan voor wat je eigen keuze is.
   
 6. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.814
  Homepage:
  Inderdaad, laat je docent het motiveren. Het zou kunnen gaan dat de viool van je keuze lastiger is "aan te spreken" (=technisch lastiger is om viool op te leren spelen doordat er een grotere technische vaardigheid nodig is om mooie tonen te kunnen laten klinken. Hierdoor kan een leerling sneller afhaken, omdat het allemaal niet lekker gaat om de basis en iets meer onder de knie te krijgen). Of is er nog een ander technisch euvel, zoals het niet helemaal mooi passen van de stemsleutels, zodat het instrument sneller ontstemt? Dat moet te verhelpen zijn.)
   
 7. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.339
  Ik zou mijn eigen keuze laten prevaleren boven die van een ander.
   
 8. Brienneoftarth

  Brienneoftarth

  Lid geworden:
  25 nov 2018
  Berichten:
  48
  Ja ze verschillen best wel wat in klank. Ik vind deze veel warmer en mooier en dan de ander, hij raakt me echt direct. Die is wat saaier. Mijn docent zei dat mijn voorkeur wat wolliger was en meer een illusie van warmte gaf, al vraag ik me dan af hoe een viool klinkt die echt warm is ipv de illusie van warm draagt? Maar de 10 mensen die met me mee hebben geluisterd vonden deze ook veel emotioneler. Ook was mijn keuze minder evenwichtig over alle snaren en doet het mogelijk minder goed in een concertzaal, maarja hoe vaak sta ik daar nu te spelen haha. Maar mijn docent drukte me wel op het hart dat hij gewoon eerlijk wilde zijn en dat als ik helemaal dol was op die viool ik dan daarbij moest blijven. Het was niet dat het een slechte viool was. Ik denk dat ik inderdaad toch bij mijn eigen keuze blijf en ik kan altijd over een aantal jaar nog switchen. Ik speel ook nog lang niet goed dus mijn smaak zal vast nog gaan veranderen
   
 9. Brienneoftarth

  Brienneoftarth

  Lid geworden:
  25 nov 2018
  Berichten:
  48
  Ik ben gewoon bang om een verkeerde keuze te maken. Ik had gehoopt dat hij er net zo happy mee zou zijn als ik, dat zou het helemaal af hebben gemaakt. Maar liever een viool waar ik dol op ben en mijn docent wat minder dan andersom :)
   
 10. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.909
  Homepage:
  Maar je schaft toch geen viool aan waar je docent dol op is? :(
   
 11. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.814
  Homepage:
  Ja, zo moet het ook zijn! Alleen als er echt heel zwaarwegende redenen van technische aard zijn, zou je nog kunnen overwegen verder te kijken. Dan moet de docent je dat ook heel goed hebben kunnen laten zien, toelichten en dat je dat overtuigt. Als het om zijn klankideaal tegen het jouwe is, is je keuze zo gemaakt. En als jij eenmaal gelukkig bent op je viool, ga je natuurlijk zo mooi spelen, dat het hart van je leraar jegens je viool helemaal smelt.:)
   
 12. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.982
  Homepage:
  Kun je niet de viool middels huurkoop nemen? Dat je er dus gewoon heerlijk mee aan de gang gaat en zo kunt kijken of hij na een tijdje nog steeds je hart sneller laat kloppen?
  Zo misschien beide violen een poosje spelen...
  Je merkt vanzelf welke je echt niet meer terug wilt brengen, denk ik zo.
   
 13. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.982
  Homepage:
  Ik had de luxe dat ik een viool kreeg en die ik meteen prachtig vond. Een hele poos terug kreeg ik van diezelfde persoon nóg een viool. Die zag er veel mooier uit. Hij moest wel opgeknapt worden. Dat liet ik doen en ik vond hem er toen helemaal geweldig uit zien. Waarschijnlijk verblind door zijn uiterlijke schoonheid vond ik deze viool toen toch ook wel prachtig klinken en ik heb toen een poos op allebei de violen gespeeld.
  De roze wolk verdween langzaam en ik kon objectiever luisteren, en ontdekte toen dat ik mijn eerste viool toch echt heel veel mooier vind klinken. Maar daar had ik dus tijd voor nodig.

  Die tijd zou ik als ik jou was ook echt nemen.

  Om het verhaal af te maken: mijn dochter was toe aan een 4/4 viool en speelt nu met plezier op die tweede viool. Hij wordt steeds mooier in klank, maar haalt het nog steeds niet bij mijn viool. Vind ik.
  Mijn dochter is het serieus niet met mij eens, die houdt van de wat wollerige klank van haar viool.
  Gewoon een kwestie van smaken verschillen.

  Overigens denk ik ook wel dat de viool van mijn dochter makkelijker ook emotioneler klinkt. Mijn viool is helderder en directer.
  Mooi, want zij kan prachtig solistisch spelen, dus past hij helemaal bij haar.

  Neem je tijd om het te ontdekken, denk ik.
   
 14. Brienneoftarth

  Brienneoftarth

  Lid geworden:
  25 nov 2018
  Berichten:
  48

  aah mogelijk verschillen de twee violen die ik nu heb precies zo als de twee violen van jou. Echter zijn ze qua uiterlijk ongeveer gelijk en mijn voorkeur zelfs wat minder mooi. Ik vind deze ook veel emotioneler inderdaad. Mogelijk lijkt mijn docent meer op jou en ik op jouw dochter haha! De andere viool lijkt qua klank erg op die ik het afgelopen jaar heb gehuurd en dat is mooi maar het raakt me gewoon minder.

  Huurkoop doe ik dus nu al want ik krijg dit jaar huur als korting, maar ik ga wel even navragen hoe makkelijk het inruilen is, maar dat lijkt mij geen mega probleem op reparaties etc na. Hopelijk kan dat en dan mocht ik toch tot inkeer komen.

  Ik was gewoon op slag verkocht door de klank, dus ik hoop gewoon dat ik verkocht blijf en niet op een roze wolk zit die om gaat slaan in een donderbui haha!
   

Deel Deze Pagina