Wat is een goede cellokoffer?

Discussie in 'Aangeboden' gestart door jobje, 27 aug 2008.

 1. jobje

  jobje

  Lid geworden:
  18 jul 2008
  Berichten:
  5
  Hoi,

  Ik ben op zoek naar een cellokoffer. Nu weet ik dat ze er in diverse soorten en prijsklassen zijn. Maar wat is een redelijke? Ik vervoer de cello altijd met de auto, maar ben zelf niet zo heel groot.
  Zo zag ik op internet een koffer van het merk Stagg. Gewoon een basale koffer. Maar is dit wat?

  Groetjes Jobje
  ;)
   
 2. mela93

  mela93 Melanie

  Lid geworden:
  1 mei 2008
  Berichten:
  144
  Welke site?

  Ik heb een (gitaar)hoes/koffer van Stagg en die beschermt de gitaar(ook Stagg) heel goed. Maar of dit voor cello ook geldt...
   
 3. Christophe Ons

  Christophe Ons Christophe Ons

  Lid geworden:
  28 sep 2009
  Berichten:
  16
  Vandaag bij de vioolbouwer even naar de 4/4 cellokoffers gekeken, want de beschermhoes die ik bij m'n instrument kreeg mag dan wel degelijk zijn, ze biedt volgens mij niet genoeg bescherming als je met je instrument het huis uit moet. Jammer genoeg worden koffers niet verhuurd, dus dien ik me er eentje aan te schaffen. Geen probleem mee, want ik ben vrijwel zeker dat ik met dit instrument doorga en er op termijn wel één koop in plaats van huur - dus een verloren investering is het zeker niet. Alleen, de 'betere' koffers zijn écht wel duur naar mijn mening - minimaal 400 Euro (en flink wat meer als je wil, blijkbaar) voor zo'n model in glasvezel. Nou heb ik net al flink wat kosten gemaakt aan huurgeld, waarborg en accessoires - dus nu effe niet. Ik wil er best voor sparen... alleen ga ik eerstdaags les volgen dus heb ik m.i. wél een koffer nodig.
  De vioolbouwer had er ook één beschikbaar in "styrofoam" - ik dacht dat dat engels was voor piepschuim, maar het voelde aan als het lichte, redelijk harde materiaal waarvan bv. de hoedenplank in de wagen is gemaakt. De koffer zag er wel degelijk afgewerkt uit, ook qua bekleding, en ze kost minder dan de helft, 190 Euro of zo. Zal wel een stuk minder beschermen dan zo'n glassfiber koffer, maar dan ook weer véél meer dan een hoes. Heeft iemand ervaring(en) gehad (of gehoord) met zo'n type koffer? Alvast bedankt.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.954
  Homepage:
  Die goedkope koffers in styrofoam, ofwel piepschuim (ik had er laatst nog een in de opruiming voor 70 euro) zijn over het algemeen geschikt voor licht gebruik. Zwakke punten zijn de ritsen waar de koffer mee sluit en de bevestiging van de draaggrepen en -banden, die niet in het kernmateriaal ankeren maar alleen in het textiel van de buitenkant. Voor wie zijn instrument thuis veilig wil weg bergen en hem een paar keer per jaar gebruikt voor b.v. de orkesttoernee en verder voor dagelijks een foedraal (hoes) gebruikt kan zo'n piepschuim-cellokoffer wel dienst doen, maar voor dagelijks normaal gebruik zou ik hem niet aanschaffen. Je mag bij een huurcello een stevig foedraal verwachten.
   
 5. Christophe Ons

  Christophe Ons Christophe Ons

  Lid geworden:
  28 sep 2009
  Berichten:
  16
  Beste Bert, dank om je inzichten te delen.
  De foedraal die ik heb is van het type Moderato 4/4 ECH61A Luthes-Paris en is best wel degelijk uitgevoerd, ook met een extra flap aan de binnenzijde langsheen de ritssluiting zodat die niet in contact kan komen met het instrument, en ik denk dat de kat er ook niet meteen met d'r klauwen door kan - het is behoorlijk dikke, stugge stof. Wat ik wel hinderlijk vind, is dat de foedraal zo nauw rond de cello sluit, ik moet echt wel duwen om het instrument erin te krijgen. Het spreekt voor zich dat ik dat met de uiterste zorg doe, maar een koffer lijkt me toch een stuk handiger. Wel is het zo dat de foedraal splinternieuw uit de verpakking komt, de vioolbouwer zei me dat die stof zich na een tijdje 'zet'. Ik moet de cello in ieder geval wel elke keer opbergen als ik niet in buurt ben, ik heb de kat namelijk al een keertje erg enthousiast aan m'n gitaarsnaren zien klauwen.
  Ik denk dat ik voorlopig toch maar voor de goedkopere koffer ga, dat zou inderdaad moeten volstaan om naar de lessen te gaan en het instrument hier thuis veilig op te bergen.
   
 6. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.954
  Homepage:
  Beste Cristophe,
  Fijn dat je mijn inzichten wilt delen, maar wanneer je er vervolgens geen blijk van geeft er iets mee te doen, dan is dat geheel op eigen risico! ;)
   
 7. Christophe Ons

  Christophe Ons Christophe Ons

  Lid geworden:
  28 sep 2009
  Berichten:
  16
  Beste Bert, ik begrijp wat je wil zeggen - beter wat langer sparen voor een betere koffer die nog meer zekerheid biedt.... maar die 400 Euro voor een glassfiber koffer is op dit moment net wat teveel. Bovendien zal ik, vanaf overmorgen al, wekelijks of tweewekelijks met de cello het openbaar vervoer moeten nemen om naar de les te gaan (hoera, leraar gevonden!), en als het instrument dan alleen in een foedraal zit, ben ik er niet helemaal gerust in. Drummende mensen op een volle trein en zo (nou, niet met een stel trommels natuurlijk, je snapt wat ik bedoel).
  Ik denk dat dit valt onder wat jij hierboven omschreef als "licht gebruik", dus ik heb wel degelijk je advies ter harte genomen - als is het niet voor de volle honderd procent - daar heb je gelijk in ;) Nogmaals bedankt voor je tijd!
   
 8. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Beste Christophe,

  Als je niet tevreden met over de foudraal die bij je cello zit. Kun je de vioolbouwer waar je het instrument huurt dan niet vragen of je ipv de foudraal een koffer in de huur mag opnemen? Of een fiber glass koffer? Scheelt je toch weer geld en kun je een eigen koffer kopen voor je eventuele eigen cello. Maar net waar je zin in hebt natuurlijk :).
   
 9. Christophe Ons

  Christophe Ons Christophe Ons

  Lid geworden:
  28 sep 2009
  Berichten:
  16
  Ik mag hoegenaamd niet klagen over de service bij de vioolbouwer want hij neemt echt de tijd, legt alles uit en heeft blijkbaar een engelengeduld met beginnelingen als ik - terwijl 'ie diezelfde tijd ongetwijfeld nuttiger zou kunnen besteden in z'n atelier... Maar koffers verhuurt 'ie niet, jammer genoeg. Ik sprak daarnet met m'n docente en zij raadt mij, net als Bert Boon hier op 't forum, toch aan om de aanschaf van een fiberglass-koffer ernstig te overwegen, ongeacht het wat hogere prijskaartje dan eerder vernoemde styrofoam koffer.
   
 10. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Beter meteen een goede, dan eerst een foam koffer kopen, lijkt me. Bovendien: als je em elke dag vervoert zou ik me aansluiten bij je lerares en Bert en je aanraden een fiber glass koffer te kopen (waar ik je overigens niet aan kan helpen helaas).
   
 11. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.954
  Homepage:
  Fiberglaskoffers, vooral de goedkope Chinese, zijn onwaarschijnlijk zwaar en m.i. onhandelbaar, vaak meer dan 6 kilo. De lichtere fiberglaskoffers 4.5 kg zijn meestal boven de 500 euro. Carbonkoffers van ca. 3.5kg zijn er voor 6 - 700 euro, terwijl deze koffers in 3kg uitvoering vanaf 800 euro te krijgen zijn. Nog lichter is nog veel duurder!
   
 12. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Doe mij maar zo'n carbonkoffer van 6 euro, Bert! ;) :cool:
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.318
  Homepage:
  Ja, mij ook!
  Ik verkoop hem wel weer voor €350,= met een eerlijke winst. ;)

  Frits
   
 14. Christophe Ons

  Christophe Ons Christophe Ons

  Lid geworden:
  28 sep 2009
  Berichten:
  16
  Beste Bert - het werd uiteindelijk een fiberglaskoffer van 550 Euro.
  Het is een erg licht ding, het oppervlak buigt nauwelijks als je erop duwt - en het ziet er ook best degelijk uit:

  [​IMG]

  Ik heb de styrofoam koffer ook nog een keer "betast" en dat was inderdaad toch van een heel andere orde. Wel opvallend: er was van hetzelfde merk een gelijkaardige fiberglaskoffer van een oudere serie - maar wat een verschil! Die leek op het eerste zicht dan wel hetzelfde, maar die opende/sloot lang niet zo vlot en de rubberen delen rondomheen de rand sloten ook niet netjes aan, had ik de indruk.. op een maandagmorgen gemaakt? Die koffer kostte 460 Euro maar leek me écht dat geld niet waard, gelet op het relatief kleine prijsverschil met de versie die ik uiteindelijk heb gekocht.
  Het is denk ik een goeie keuze geweest - en alsnog in lijn met jouw eerdere aanbeveling.
   
 15. komen019

  komen019 Hans Komen

  Lid geworden:
  14 dec 2008
  Berichten:
  50
  Wat een problemen allemaal bij de aanschaf van een koffer!

  Ben blij dat ik viool speel in plaats van cello of contrabas; al dat gesjouw voordat je kan beginnen te spelen!

  Alle nadeel heb een voordeel (Johan Cruyff)  .

  :lol:
   
 16. Altastef

  Altastef Stefaan Decaluwe

  Lid geworden:
  30 aug 2009
  Berichten:
  3
  Dag Christophe,
  Volgens de foto van jouw nieuwe cellokoffer denk ik dat het over een Hima of Bam-koffer gaat? Of nog een ander merk? Mag ik je even vragen waar je de koffer hebt gekocht?
  Dank en beste groeten !
  Stef
   
 17. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.954
  Homepage:
  Vermoedelijk geen Hima en zeker geen BAM (Bam maakt helemaal geen glasvezelkoffers maar gebruikt ABS en PVC sandwich-materiaal)

  Frits en NoName#2 moet ik teleurstellen: de carbonkoffers van 6 euro waren in een vloek en een zucht uitverkocht, maar die van 700 en meer kan ik nog in elk gewenst aantal leveren. ;)
   
 18. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Hahaha, toch weer jammer. Laat maar weten als je weer een partij hebt voor 6 euro :) Kan ik ze voor 8 euro verkopen én een ijsje kopen :D.
   
 19. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.954
  Homepage:
  Moet je dan geen btw afdragen?
   
 20. Jelle711

  Jelle711

  Lid geworden:
  9 jun 2009
  Berichten:
  8
  Ook maar even inhaken op dit onderwerp. Ik loop nu rond met een foedraal die ik huur samen met mijn cello. Ik vind dit alleen drie keer niets. Geregeld fiets/loop ik er mee rond en het voelt niet echt veilig, haha. Ook zou ik bijvoorbeeld m’n cello eens mee willen nemen naar mijn ouders. Maar dat waag ik echt niet met die foedraal in de trein. :lol:

  Dus op zich zou ik ook wel een koffer willen hebben. Weet eigenlijk niet zo goed waar ik het moet zoeken. Het gewicht van de koffers, en daarmee ook de prijzen verschillen nogal. Het verschil tussen een koffer van 5.5 kg en een koffer van 3 kg lijkt me behoorlijk als je dat aan je rug hebt hangen. Is de stevigheid van zo’n dure koolstof koffer net zo goed als een fiberglas koffer? En hoe zit het met het verschil in afwerking? Ik vind deze laatste twee punten ook belangrijk.

  Als zo'n lichte koffer op die punten ook beter presteert geef ik liever een paar honderd Euro extra uit dan later verlekkerd naar die lichte koffers te zitten kijken. :p
   

Deel Deze Pagina