Wat zijn normale kosten voor reparatie?

Discussie in 'Viool' gestart door Viola436, 2 mrt 2020.

 1. Viola436

  Viola436

  Lid geworden:
  2 jan 2010
  Berichten:
  6
  Ik heb een viool van iemand overgenomen. Een Gagliano replica uit 1737. Heel gaaf. Nu ligt de stapel eruit en wil ik er een nieuw in laten zetten en moet er dus ook naar de kam gekeken worden daarna. Daarnaast heeft de viool een klein losgelaten lijmnaadje bij het achterblad, onder de eindpin. Ik heb vandaag een vioolbouwer bij mij in de buurt gebeld en die zei dat dit zeer tijdrovende reparaties zijn en dat ik toch wel gauw aan een paar honderd euro kosten moet denken. Ik vond dat nogal gortig. Ik heb de viool voor 350 overgenomen. Ik weet nog niet hoe ie klinkt, dus om er blind véél geld in te stoppen vind ik nogal wat. Ik had verwacht dat hij voor max 200 euro toch wel gerepareerd kon worden. Ik dacht dat het vervangen van een stapel ook niet de grootste klus zou zijn.

  Kan iemand me vertellen wat een normale range qua prijzen is voor dit soort reparaties? Zijn dit echt zulke tijdrovende reparaties of kan ik beter iets verder afreizen naar een bouwer die niet in de duurste regio van Nederland werkt?

  Ik zal kijken of ik foto's van de viool in de comments kan krijgen.
   
 2. Viola436

  Viola436

  Lid geworden:
  2 jan 2010
  Berichten:
  6
  Ohja, en er staan overal mysterieuze 7's op onopvallende plekken.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.914
  Homepage:
  Een stapel herzetten (als 'ie nog goed past) of een nieuwe stapel laten zetten zal zoveel niet kosten: €20 - €30
  Een nieuwe kam plus passnijden iets van €60. Dan natuurlijk nog een set snaren. Maar als ik de foto's zie ben ik toch bang dat er wat meer werk aan zit. De eindknop (stuk er af) zit niet in het centrum en een stuk lijmnaad aan de onderste klos is niet alleen los maar lijkt ook ontwricht. Misschien moet de eindklos vervangen worden? Of het tijdrovend is, hangt af van de bevindingen en of het bovenblad er af moet.
   
 4. Viola436

  Viola436

  Lid geworden:
  2 jan 2010
  Berichten:
  6
  Hmmmm dat zou jammer zijn. Ik heb de eindpin net nog iets beter bekeken. Ik denk niet dat dit een viool is van 4000 euro, zeg maar, dus echt veel geld wil ik er niet in stoppen. Maar wel goed om te weten dat de stapel en kam idd geen honderden euro's zouden moeten kosten.

  Het achterblad is naar mijn inzien alleen een beetje los, maar doordat het uit 2 delen bestaat, is dat een beetje gaan wijken. Ik heb wat duidelijkere foto's proberen te maken.

  Snaren etc heb ik nog liggen, dus dat zullen de kosten niet zijn.

  De toets is trouwens ook vrij hoog, 14 mm boven het bovenblad, aan het "uiteinde". Bjj mijn eigen viool is dat een stuk lager.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.914
  Homepage:
  Op de tweede foto (#4) lijkt het alsof de eindklos vermolmd is. In ieder geval heeft de eindknop daar behoorlijk scheef gezeten en dan krijg je hele vreemde krachtenverdelingen, hetgeen mogelijk de oorzaak is dat zowel het bovenblad alsook het onderblad daar zijn gaan wijken.
  Ik zou bij een of twee vioolbouwers een prijsopgave vragen. Als de reparatiekosten de €200,= overschrijden lijkt me dat het instrument niet waard.
  De afstand van de toets tot het bovenblad aan het einde van de toets, zegt niets over de juiste plaatsing en hoek van de toets. Dat hangt mede af van de welving van het bovenblad en de vrije ruimte tussen halsvoet en bovenblad. Wanneer een liniaal over het centrum van de toets wordt gelegd zou de hoogte ter plaatse van de kam 27 ± 1 mm moeten zijn. Zie tekening:

  upload_2020-3-2_21-33-30.png

   
 6. Viola436

  Viola436

  Lid geworden:
  2 jan 2010
  Berichten:
  6
  Bedankt voor de info! De eindpin zat inderdaad scheef, dan zal dat het zijn. Ik ben benieuwd of dat nog te maken valt. Fingers crossed!!

  Die hoogte van 27mm op de plek van de kam klopt wel ongeveer bij deze viool. Fijn dat dat dan wss geen probleem is!
   
 7. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.811
  Homepage:
  Alles aan strijkinstrumenten is re repareren en te restaureren, maar ik denk dat er met deze viool al behoorlijk gerotzooid is. En met een voorbedacht laag budget naar een vioolbouwer gaan is vragen om frustraties. Vioolbouwers beginnen er doorgaans niet aan om met een beperkt budget maar een deel van het benodigde werk te leveren: wie wil zijn naam nu verbinden aan half werk? De "mysterieuze" cijfers zijn mogelijk productienummers: zo werden de onderdelen in het fabriekje bij elkaar gehouden tijdens het maakproces.
  Als je geen verstand van strijkinstrumenten hebt, verwacht dan niet van een (rommel)markt(plaats) object dat het voor een prikkie is op te knappen en dat je dan een leuk studieinstrument hebt: dat is (bijna) nooit zo. Als het bedoeld is om op te spelen, koop dan een een instrument dat van meet af aan OK is. Heb je uit romantische overwegingen een instrument gekocht omdat je zo graag een viool aan de muur wilde: investeer er dan niets in en hang hem daadwerkelijk aan de muur!
   
 8. Viola436

  Viola436

  Lid geworden:
  2 jan 2010
  Berichten:
  6
  Nounou... Ik ben wiskunde docent en geef bijles in mijn vrije tijd. Ik vraag daar 40 euro per uur voor. Mensen die enthousiast over mij zijn hebben dat er heel graag voor over. Mensen die een kind in de 1e klas hebben dat alleen 1 uurtje nodig heeft om wat basis door te nemen, zoeken verder naar een student die 10 euro vraagt of een tutor die 5 euro vraagt. Ik ga daar niet heel beledigd over doen. Lijkt me marktwerking, zo ook bij een vioolreparatie lijkt me.

  Het is absoluut niet zo dat ik helemaal geen verstand van violen heb, beetje vreemde aanname. Wat zou ik op dit forum doen als ik nauwelijks weet wat een viool is en er nog nooit op gespeeld zou hebben? Mijn reden voor aankoop lijkt me zeer irrelevant voor de prijs waarvoor deze gerepareerd kan worden en wat er wel en niet aan hoeft te gebeuren.
   
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.811
  Homepage:
  Dan waren die opmerkingen niet allemaal voor u bedoeld, maar kan iemand anders er mogelijk zijn/haar voordeel mee doen.
   
 10. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.914
  Homepage:
  Maar er is niemand die met een te repareren viool onder de arm naar een vioolbouwer gaat en zegt repareer hier aan tot maximaal €200,=. Neen, er zal gevraagd worden "wat kost het mij wanneer deze viool weer speelklaar wordt gemaakt?" Dat is iets totaal anders.
   
 11. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.811
  Homepage:
  Doorgaans wel, maar ik herinner mij discussies met klanten die daar hun eigen ideeën over hadden. Of die dan iemand vonden voor €10/u betwijfel ik.
   
 12. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.340
  De ene vioolbouwer is de andere niet. Er zijn er die er geen hout van maken maar toch flinke prijzen rekenen. Daar ga je dan natuurlijk niet meer naar toe. Maar er zijn ook ware kunstenaars die normale prijzen hanteren. Vioolbouwers zijn net mensen.
  Eens bracht ik een viool naar een vioolbouwer met een droogtescheur in het bovenblad. Het was een viool met geen grote handelswaarde, maar voor mij had hij emotionele waarde. Ik wilde hem weer netjes hebben, koste wat kost. Toen ik hem ophaalde wist ik niet wat ik zag. Was dat mijn viool, glimmend lag hij voor me, van de scheur was niets meer te zien. Ook had hij andere wat kale plekken bijgewerkt. Het was een ware kunstenaar want ook die plaatsen waren zodanig weggewerkt dat je niet meer wist waar ze gezeten hadden. Op de rekening stond een normaal ja bijna laag bedrag, in ieder geval minder dan wat de gemiddelde wiskunde leraar voor een uurtje bijles rekend.
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.914
  Homepage:
  Ik hanteer nooit een uurloon. Bepaalde veel voorkomende reparaties, zoals nieuwe kam, stapel nieuw of herzetten, sleutels inpassen, toets schrapen en dergelijke kost een standaard bedrag. Soms zit het mee, soms zit het wat tegen. Je kunt niet zeggen de tijd zit erop nu moet het maar goed zijn.
  Voor niet te voorziene zaken moet je dan een extra marge inbouwen en/of met de eigenaar afspreken of die akkoord gaat met de onvoorziene reparatie. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat men dan zei "nee, laat maar zitten".
   
 14. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  3.811
  Homepage:
  Ik hanteer ook geen uurloon voor de meest voorkomende zaken, maar de standaardlijst van reparaties is wel gebaseerd op hoeveel tijd er normaal gesproken in zit. Norm en doel is natuurlijk het afleveren van een goed resultaat en niet het horloge.
   

Deel Deze Pagina