weekendworkshop Klezmer en Griekse muziek

Discussie in 'Overig' gestart door Balfolker, 30 jun 2019.

 1. Balfolker

  Balfolker

  Lid geworden:
  16 jun 2012
  Berichten:
  6
  Stichting Volksmuziek Nederland organiseert het workshopweekend "Venster op het Oosten", waarin een weekendworkshop klezmer en Griekse muziek wordt gegeven.

  Violist Bert Vos en accordeoniste Erica Roozendaal geven samen de workshop klezmer, waarvoor echter apart ingeschreven kan worden. Met alle cursisten tezamen wordt er een band gevormd, maar de groep kan ook worden opsplitst voor bijvoorbeeld het aanleren van klezmer versieringen of voor het verbeteren van je spel.
  Beide docenten willen met de cursisten aan de muziek werken zoals zij dat ook in hun band The Klezmer Society aanpakken. Ze beginnen met het eigen maken van de melodie, want de melodie is het hart van elk klezmer stuk. Vanuit deze basis gaan ze het opbouwen: met akkoorden, begeleiding en versieringen, maar ook naar nieuwe variaties op de melodie. Hierbij kan de viool als melodie instrument gebruikt worden, maar ook als begeleidingsinstrument. Een melodie zal zo nooit twee keer hetzelfde klinken. Geen prefab arrangementen, maar creëren en musiceren in het hier en nu! Jiddisjer zal het niet worden.

  Holger de Bruin geeft de workshop Griekse muziek. Griekse muziek wordt gekenmerkt door een mix van invloeden uit Oost en West. Dit hoor je terug in de toonladders en ritmes.
  In dit weekend wordt er ook aandacht gegeven Epirotische muziek. Deze muziekstijl is volkomen uniek en lijkt niet op wat we gewend zijn te horen uit de Balkan. Wanneer je je instrument redelijk beheerst en toe bent aan wat uitdaging, kun je meedoen met deze workshop.

  Het weekend "Venster op het Oosten" is van vrijdagavond 13 t/m zondagmiddag 15 september 2019
  De locatie waar het weekend wordt gehouden, lessen en volpension, is Conferentiecentrum YMCA De Glind, 3794 MK De Glind.
   
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Ja, dit is heel leuk! Ik ga meedoen met violist Bert Vos en accordeoniste Erica Roozendaal. Ik heb een paar jaar geleden ook meegedaan en kwam toen ook heel enthousiast terug van het weekend (daarna was ik een paar keer niet in de gelegenheid, maar dat heeft niets met het workshopweekend te maken). Er is nog plek, maar niet veel.
  Het is een heel weekend samen met anderen met diverse instrumenten en docenten. Je bent er echt even helemaal uit en trekt een heel weekend met elkaar op, zelfs tot in de late uurtjes voor de liefhebbers daarvan. Eerder gaan slapen is echter geen enkel punt. Je kunt er goed slapen en het eten en drinken was ook heel okee.
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  't Is alweer morgen! Ben heel benieuwd, heb leuke bladmuziek ontvangen met mooie melodieën. Ik ben heel erg benieuwd hoe het verder opgebouwd gaat worden. Jullie horen mij terug hierover hoe het was. Zie ik nog iemand komend weekend van het forum, iemand die ineens toch de geest kreeg en zich aanmeldde (of dat allang had gedaan)?
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Dat was me 't weekend wel! Geweldig! Wat veel mooie muziek, inspirerende leiding en een hele fijne groep medecursisten met wie ik veel muziek heb gemaakt. Dat gaat hier voor de liefhebbers ook nog eens door tot in de kleine uurtjes in de bar, samen jammend. Om dan de volgende dag met kleine oogjes aan het ontbijt te komen en om 9 uur weer de lessen te beginnen. Ook de docenten doen vrolijk mee met de jamsessies, alleen zorgen ze ervoor dat ze de volgende dag weer fit ons vanalles kunnen bijbrengen.

  Mijn groep werd geleid door de violist van de Klezmer Society (voorheen Shetl Band Amsterdam) die ons veel kon laten horen en ervaren over de uitvoeringspraktijken van klezmer. Typische effectjes, hoe gaan die? Wat 'vertelde' de muziek over het leven en vooral de dagenlang durende huwelijksfeesten? Violist Bert Vos heeft zich gespecialiseerd in Israel, bovendien zijn zijn roots joods. Voor het (verder) leren klezmer te spelen, waren we met hem duidelijk aan het goede adres!

  De groep van accordeoniste Erika Rozendaal werkte nauw samen met de onze: meestal waren we dan ook één grote groep en vulden de docenten elkaar aan. De accordeoniste is ook van de Klezmer Society; de docenten waren al helemaal op elkaar ingespeeld. Op de uitvoering voor de rest van de cursisten van het weekend traden we op als één grote klezmerband, zoals dat vroeger gebruikelijk was en hebben een stuk gespeeld dat al oud was, maar alsnog zo ongeveer in wereldpremiere is gegaan volgens de docent, omdat het om een verloren gewaand stuk is dat toch is gevonden.

  In de groep zaten vooral veel violisten en klarinettisten, verder nog een enkele cellist (wie zou dat nou zijn;)), een contrabassist, accordeonisten, twee electrische basgitaristen:D, blokfluitisten en dwarsfluitisten.
  Aan andere cursusgroepen deden ook nog violisten mee, zoals bij de ensemble-coaching van Monique Lansdorp (ook violiste, gespecialiseerd in Oost-Europese volksmuziek).

  Kortom: wie er niet was, heeft echt wat gemist!!!
  Herkansing is volgend jaar in het weekend van 25-27 september 2020.
   

Deel Deze Pagina