Weinig Altviolisten.

Discussie in 'Altviool' gestart door Tobias, 24 sep 2016.

 1. johannes

  johannes

  Lid geworden:
  18 apr 2008
  Berichten:
  87
  sorry, ik maakte op grond van het gehoor de verbinding van bach naar halvorsen, blijkt het geinspireerd te zijn op Handel... Nou ja, het blijft prachtig
   
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.124
  Homepage:
  Niet erg, ik ken het werk van Halvorsen (gebaseerd op Händel) van een uitvoering voor celli. En hier laat jij mooi de verschillen tussen viool en altviool horen! Het is inderdaad een heel mooi stuk!
   
 3. Doortje

  Doortje

  Lid geworden:
  11 apr 2019
  Berichten:
  5
  Hallo altvioolspelers (en andere strijkers)
  Ik ben nieuw op het forum en aan het ontdekken hoe dit in elkaar zit.
  Ik speel (als enige:() altviool in het Landgraafs Symfonie Orkest. Jawel, in het zuiden van Limburg. Eerst speelde ik hier viool. Na het wegvallen van de altvioliste zat het orkest dus zonder bezetting van deze sectie. Omdat ik de klank van de alt erg mooi vond en het orkest in de gelukkige omstandigheid was in het bezit te zijn van een eigen altviool, ben ik overgestapt. Heb me laten wijzen waar de C op de snaren zat en me al tellend en worstelend de andere noten eigen gemaakt. Ik speel nu al weer 10 jaar altviool. Ben nu bezig met de aanschaf van een eigen kleine en lichte altviool. Die van het orkest was erg groot en zwaar.
  Ik geniet als amateur nog elke dag van de warme klank van de altviool en van het spelen van de stukken die vaak een stuk gemakkelijker zijn dan die voor viool :D. Hoop nog vele jaren te kunnen spelen.
   
  zapling en Marcelita vinden dit leuk.
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.124
  Homepage:
  Welkom Doortje! Eigenlijk is het wel raar dat er zo weinig altviolisten zijn, terwijl het zo'n prachtig instrument is! En wie de wat moeilijkere partijen schuwt, heeft aan altvioolpartijen (er zullen vast ook moeilijkere altvioolpartijen zijn) vaak een minder grote kluif. Samen klinkend met de violen geven de altviolen al een mooie diepte in de klank. Ik ben dan weer verliefd geworden in wat je dan met een cello kunt bijdragen, dus wat dan weer het effect is van de cellopartijen in het geheel.
  De C-sleutel is wellicht een barriere voor violisten. Ik weet niet of er een handig ezelsbruggetje is om van de g-sleutel naar de c-sleutel te gaan wat betreft noten lezen. Voor het lezen vanaf de F-sleutel is die er wel. Ik heb mij wat geoefend in het lezen van die sleutel om bij bladmuziek voor een klein ensemble te kunnen zien of de partij van de altviool misschien wat zou zijn voor een van de spelers (als ik het dan voor diegene heb omgezet).

  Ik hoop dat er toch nog eens iemand anders zin heeft haar/zijn altviool op te pakken en met je partijen mee gaat spelen of dat iemand de moed heeft ook de C-sleutel te gaan leren. Als je je eenmaal toe zet om een andere sleutel te leren, blijkt dat best goed te doen te zijn. Als cellisten moeten wij in drie sleutels lezen. We hebben naast de bekende F en G sleutel ook de tenorsleutel. Het is gewoon het overwinnen van koudwatervrees!

  Ik wens je ook succes met het vinden van een altviool! Naast vioolbouwers in Nederland zit je natuurlijk ook niet ver van Duitsland en Belgie. Misschien zelfs dat er op het prikbord op het Maastrichts conservatorium een altviool wordt aangeboden, je weet maar nooit...

  Ben benieuwd te horen hoe je zoektocht verloopt en of je het instrument vindt dat bij je past en ook nog eens betaalbaar is.
   
 5. Doortje

  Doortje

  Lid geworden:
  11 apr 2019
  Berichten:
  5
  Heb inmiddels een altviool gekocht: licht van gewicht en met een mensuur van 39,3 . Heerlijk om op te spelen. Ik heb hem gekocht in Maastricht bij bouwer Lambert Hellenbrand. Hij heeft veel moeite gedaan om een goede voor mij te vinden. Hij is er zelfs voor naar Antwerpen geweest. Ik heb bij hem ook mijn viool kunnen inruilen. Mede hierdoor was de prijs zeer betaalbaar.
  Ik zet zelf muziek om met het gratis programma Musescore. Als er een viool of cellopartij is, download ik die en verander de sleutel. De hele partij staat dan ineens in de juiste sleutel. Ik controleer dan wel nog of ik alles kan spelen. Desnoods verander ik de hoogte van noten.
  Ik vind het een prima programma waar veel mee kan. Wel even zoeken maar dan is het gemakkelijk. Je kunt er zelf ook muziek mee schrijven.
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 6. vdbuss

  vdbuss

  Lid geworden:
  2 mei 2019
  Berichten:
  9
  Doortje je maakt me nieuwsgierig, van bij wie juist in Antwerpen komt je nieuwe altviool dan wel? Is het een nieuw gebouwde?
   
 7. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Ik speel nu alleen nog alt met ons strijkerskwartet. En switchen van G sleutel naar C sleutel gaat na 4 jaar stukken gemakkelijker. Soms maak ik nog weleens een vergissing, maar dan gaat de rest weer vanzelf. Ik blijf de alt nog steeds een mooi instrument vinden. Ik ga er binnenkort 1 kopen. Ik weet niet of dat de huidige gehuurde alt zal zijn met een mensuur van 39.5 of een hele grote van 42 inch. Dat ga ik nog bekijken. En wat er tekoop is bij de vioolbouwer natuurlijk.
   
 8. Doortje

  Doortje

  Lid geworden:
  11 apr 2019
  Berichten:
  5
  De Maastrichtse vioolbouwer had 2 oude alten in Antwerpen gehaald. Ik weet niet bij wie dat was. Een exemplaar had een mensuur van 38,8 en de ander 39,5. Ik heb uiteindelijk voor de alt gekozen die de vioolbouwer zelf in zijn bezit had. De 2 alten uit Antwerpen heeft hij weer teruggebracht. Als je de naam van de bouwer in Antwerpen wilt weten kan ik dat voor je navragen.
   
 9. vdbuss

  vdbuss

  Lid geworden:
  2 mei 2019
  Berichten:
  9
  Als het niet teveel moeite is graag, ik heb namelijk zelf geen weet van vioolwinkels of ateliers in Antwerpen die een courante voorraad onderhouden van oude instrumenten.
   
 10. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  908
  dat is wel een hele grote, 42 inch is de mensuur van een 3/4 contrabas :) Lijkt me wel geweldig klinken... maar ook 42 cm is al heel wat! Succes bij het zoeken.
   
  Muzirene vindt dit leuk.
 11. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Ik bedoelde 42 cm
  42 inch is wel heel erg groot hahahaha.
   

Deel Deze Pagina