Welke (alt)viool voor beginner?

Discussie in 'Aangeboden' gestart door Mila, 8 jan 2009.

 1. Mila

  Mila

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  9
  Hoi,

  Aangezien ik nog maar net ben aangemeld op dit forum, weet ik niet zo goed waar ik mijn vragen zou moeten plaatsen. Ze lijken namelijk niet echt te passen in de andere rubrieken.

  Ik wil beginnen met viool spelen, maar ik het ontbreekt me aan praktische kennis omtrent de keuze van een instrument.

  Ten eerste twijfel ik nog tussen viool en altviool, want eigenlijk vond ik altijd de lagere klank van een altviool mooier. Maar de sopraan van de viool heeft ook wel wat en ik hoor steeds dat een viool toegankelijker en makkelijker te leren is en dat er meer muziek voor bestaat. Kan iemand me daarover adviseren?

  Ten tweede heb ik vernomen dat €200 het absolute minimum is voor een speelbaar instrument en dat een beginner als ik het daarmee wel kan doen.
  Nu heb ik een bescheiden budget van €300 en wou daar (om te beginnen) niet al te veel overheen gaan. Ik heb echter geen idee wat voor een instrument het waard is om het aan uit te geven.
  Ik heb bijvoorbeeld gekeken naar een "Stentor Student 2" altviool (€300) en naar een "Cestmir Musil (1992)" viool (€400). Of zou het beter zijn een oude viool te kopen? Vegeef me dat ik nog een complete leek ben op dit gebied. Heeft iemand tips over wat voor een instrument het beste zou zijn voor een dergelijke som?

  Alvast dank.
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.222
  Homepage:
  Welkom Mila op dit forum.

  Zoals je merkt, heb ik het onderwerp even verplaatst verplaatst naar 'Aankoop/Verkoop', want daar past het beter.

  Er zijn al heel veel vragen geweest op het gebied van de aanschaf van de goedkopere instrumenten:
  https://strijkersforum.nl/viewtopic.php?id=1019
  https://strijkersforum.nl/viewtopic.php?id=586

  In het algemeen geldt, dat je bij een budget van maximaal € 300,= beter kunt beginnen met een huurinstrument. De reden is, dat 'een beetje' instrument wel even wat meer kost. Schaf je toch een goedkoop instrument aan, dan mag je er ook niet al te veel van verwachten. Bovendien is het voordeel voor iemand die net begint, dat indien het tegenvalt er geen geld is weggegooid: de huur kan simpelweg worden beëindigd.

  Kijk maar eens op de diverse fora (meervoud van forum) over de aanschaf van (alt)violen van bedenkelijke makelij, die iets meer dan € 100,= moeten kosten inclusief, koffer, blokje hars, schoudersteun en strijkstok.

  En dan wordt er door de handel ook nog op verdiend!!


  Frits
   
 3. Mila

  Mila

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  9
  Dank voor het advies. Ondanks mijn beperkte budget wil ik toch graag een eigen instrument, niet een gehuurde viool. Het is toch iets wat ik graag zal willen houden, ook al zal het wellicht niet van hoge kwaliteit zijn. Ik heb er zelfs spijt van dat ik mijn eerste piano niet meer heb - al was dat een erg oud en 'versleten' instrument en zou het erg moeilijk zijn meerdere van die dingen te houden ;)

  Ik hoor echter veel tegenstrijdige dingen.
  Ik ben bij een vioolbouwer langsgeweest, die me een vioolset liet zien voor €215 en zei dat ik daarmee wel kon beginnen, dus €300 of iets meer leek me wel te doen. Hij zei niets over verhuur van een instrument. Overigens kreeg ik dit advies voordat ik duidelijk maakte dat ik eventueel een instrument bij hem zou willen kopen, dus zonder eigenbelang, lijkt mij.

  De persoon bij wie ik waarschijnlijk les ga volgen - een gepensionneerde violist van het Gelders Orkest - is ook van mening dat je kunt leren spelen op alles wat vier snaren heeft, en meer serieus dat je op een instrumet rond €300-350 prima kunt beginnen. Het probleem is alleen dat hij momenteel even in het buitenland zit en me niet kan adviseren. Bovendien wou ik graag wat andere meningen horen m.b.t. soorten, namen, merken, afkomst en 'oudheid'.

  Ik heb de links hierboven nagekeken en ook naar andere fora (ja, ik weet het een en ander over latijnse meervoudvormen hoor) gezocht, maar ik ben daaruit niet veel wijzer geworden.

  Verder zou ik nog steeds graag wat advies willen over de keuze tussen viool en altviool.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.870
  Homepage:
  Van een "eigen" instrument van 200 euro wil je later ongetwijfeld dat het NIET je eigen instrument was en dat je er weer vanaf kon. Meestal krijg je een deel van de betaalde huur terug bij aanschaf van een instrument uit de collectie van de vioolbouwer waar je hebt gehuurd. Dat je zou kunnen leren spelen op "alles waar vier snaren op zitten" vind ik een merkwaardig, bijna onverantwoord advies.
   
 5. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Over de verschillen in het bespelen van viool en altviool kun je hier het een en ander lezen.
  Verder denk ik ook dat je het beste een instrument kan huren. :)
   
 6. Mila

  Mila

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  9
  Da's een erg harde uitspraak. Ik had 't zelf eigenlijk over €300-400, maar wellicht leest men daar overheen, dat terzijde.

  Bij welk bedrag zou je dan wel mogen beginnen? Kijk, ik heb onderhand het idee dat men hier een viool pas een viool vindt als t minstens duizenden euro's kost, maar is dat niet een beetje overdreven?
  Ik weet erg weinig van violen, maar voor €3500 koop ik een prachtige antieke kamervleugel in hele goede staat, met een geluid waar je U tegen zegt. Als ik zo lees (in een ander deel van dit forum) dat je pas iets hebt voor €1000-3000, dan klopt er voor mij iets niet.
   
 7. Shia

  Shia

  Lid geworden:
  27 aug 2008
  Berichten:
  63
  Vaak is het zo dat een duurder instrument een reden heeft om duur te zijn. Vaak ook met de reden dat het een mooiere klank heeft vanwege de oudheid van het instrument. Natuurlijk heeft ieder een eigen mening.
  Zo heb ik graag een viool die ik laat bouwen en zelf inspeel. Maar een oudere is ook zeker niet mis. Vandaar dat mensen vaak zeggen dat je een duurdere kunt kopen, want vaak heb je dan ook een van kwaliteit. (= ouder, zachtere klank etc)


  Hoop zo wat bijgedragen te hebben. :)

  ps. Het is niet de bedoeling dat je een nieuw viooltje hebt en gaat treuren om het geluid dat er uit komt. Er zijn gevallen dat het niet aan te horen is.:)
   
 8. Rebecspeelster

  Rebecspeelster

  Lid geworden:
  17 sep 2008
  Berichten:
  226
  Je zegt dat je erg weinig weet van violen. Een huurperiode zou hier verandering in kunnen brengen zodat je zelf na verloop van tijd wel weet waar je naar op zoek bent. Enkel afgaan op het prijskaartje of de prijs vergelijken met een vleugel lijkt me allerminst reeel. Als je toch echt voor een eigen instrument gaat, zit er niks anders op dan met het beschikbare budget samen met iemand die jou van advies kan dienen (en zelf speelt) bij diverse vioolbouwers langsgaan.
   
 9. chrish

  chrish ♫ ♪

  Lid geworden:
  20 mei 2008
  Berichten:
  768
  Onzin, een dure viool kan ook shit klinken, de prijs is vaak gebaseerd op de maker en niet op het geluid. Een goed klinkende viool van onder de 1000 euro is niet minder dan 1 van 10.000.

  @mia

  Een goede vleugel voor €3500 kun je wel vergeten, tenzij je een paar duizend euro wilt betalen om hem te reviseren. Een hele goede viool kost meer dan een Steinway vleugel, er zijn nou eenmaal minder goede violen dan goede vleugels :) (vraag en aanbod iets)
   
 10. Shia

  Shia

  Lid geworden:
  27 aug 2008
  Berichten:
  63
  Natuurlijk kan het "shit" klinken. Ik zeg ook niet dat het altijd zo is. Ik zeg "vaak" en daar blijf ik ook bij. Vandaar dat ik ook achter sta dat een huur -viool/altviool een betere optie is dan eerst een te kopen. Tenzij je voor dezelfde prijs een goede vindt. Op veilingen bijvoorbeeld worden er ook wel eens muziekinstrumenten geveild waar soms niet al teveel voor gevraagd wordt.
   
 11. Mila

  Mila

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  9
  Uit ervaring weet ik dat dat niet waar is. Steinway vleugels zijn inderdaad duurder, maar vergeet niet dat er ook andere hele goede merken zijn zoals Bechstein of Boserdorfer (mijn favoriet tot nu toe). Maar goed, dit forum gaat over strijkers, dus laten we 't daarop houden.

  Ik moet toegeven dat ik heelaas niet echt wijzer word zo. Kan iemand een goede vioolbouwer aanraden in de omgeving Arnhem/Nijmegen? Ik weet ze wel te vinden, daar niet van, maar weet verder niet of de een misschien meer aan te raden is dan de ander. En iig dank voor de reacties tot nu toe.
   
 12. NoName#2

  NoName#2

  Lid geworden:
  23 jun 2008
  Berichten:
  404
  Als ik jou was zou ik me meer door klank dan door prijs laten leiden. Doordat ik via directe wegen inkoop, geen medewerkers heb en geen duur pand heb, kan ik violen ver onder de normale prijzen aanbieden. Ik heb een ruime collectie van oude en nieuwe, goedkope en duurdere violen. Wellicht vind je het interessant om eens langs te komen... al is het niet in de buurt.

  Op dit forum staat heel vaak: denk niet aan het kopen van een instrument van € 300, maar ik probeer met mijn bedrijf dat cliché een beetje uit de weg te ruimen, want ik weet dat op muziekinstrumenten vaak enorme marges worden behaald, die het allemaal onnodig duur maken. Ik hoef er niet zo nodig rijk van te worden.
   
 13. Mila

  Mila

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  9
  Dank voor 't aanbod. Het is inderdaad wat uit de buurt, maar ik houd 't zeker in gedachte. Voorlopig zit ik echter nog een paar weken in Frankrijk, dus een bedevaart langs vioolbouwers zal eventjes moeten wachten :)
   
 14. Mila

  Mila

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  9
  Waar moet ik eigenlijk op letten bij het kiezen van een instrument?
  Ik heb dan wel wat muzikaal gehoor, maar weinig ervaring met verschillende vioolklanken.
   
 15. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Als je geen verstand hebt van hoe een viool moet klinken, dan moet je je leraar meenemen. Samen kom je er dan wel uit.
  Het voordeel van een instrument huren is dat je een goed klinkende viool of alt voor een klein bedrag per maand bespeelt. Ondertussen kun je sparen voor de aankoop van een instrument.
  Je speelt bovendien van meet af aan op een goed klinkend instrument. Dat is van grote invloed op je vorderingen en speelplezier.
  Soms kan je de viool of altl die je huurt ook overnemen en soms voor een gereduceerd bedrag.
  En vergeet niet dat er bij de viool ook nog een strijkstok hoort. :)
   
 16. Mila

  Mila

  Lid geworden:
  8 jan 2009
  Berichten:
  9
  Oh, echt? Ik dacht dat ik er met mn tanden op moest strijken :p
  Nou bieden de meeste verkopers wel een strijkstok aan bij elke viool en ik ga niet bij t begin al moeilijk doen over de kwaliteit daarvan, dat is toch echt minder belangrijk, lijkt mij.
  Nog tips over vioolbouwers?
   
 17. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Ik kan je mijn vioolbouwer aanbevelen: van der Knaap. :)
   
 18. Lautje-Vla

  Lautje-Vla Laura

  Lid geworden:
  12 feb 2008
  Berichten:
  67
  Waarom kan je hem aanbevelen??
   
 19. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.870
  Homepage:
  Mila:
  "Verkopers" bieden misschien zomaar een stok aan bij hun violen, maar bij een vioolbouwer krijg je doorgaans een keuze voorgelegd uit verschillende stokken, of, wanneer je een beginner bent, een advies binnen je budget. Het is een misverstand dat de kwaliteit van een stok in het begin weinig uitmaakt. Door zo'n misverstand zitten sommige beginnende strijkers opgescheept met een "vishengel" met haar uit slachtafval. zoals de stokjes die meekomen met de "el-cheapo" violen "in luxe koffer" die hier al talloze malen zijn besproken eigenlijk zouden moeten worden genoemd.
   
 20. Siegfred

  Siegfred

  Lid geworden:
  23 jan 2009
  Berichten:
  9
  Homepage:
  Mila,

  als je toch valt voor de altviool is het volgende wellicht interessant: Ik heb het muziekschrijf-programma Musette gekocht (ca 30 Euro). Als je hier de muziek van b.v. de Cello invoert en je kiest daarna transponeren in de C-sleutel en een octaaf hoger dan kun je het printen en spelen. Evenzo dwarsfluitmuziek maar dan een oktaaf lager. Op deze manier staat er ineens weer ontzettend veel muziek tot je beschikking natuurlijk ook met pianobegeleiding etc. Veel plezier in Frankrijk :cool:
  http://musettemusic.com/
   

Deel Deze Pagina