Welke lijm voor het dichten van kieren?

Discussie in 'Overig' gestart door Fabian, 11 aug 2020.

 1. Fabian

  Fabian

  Lid geworden:
  2 aug 2020
  Berichten:
  60
  Ik heb een contrabas waar al flinke kieren tussen het bovenblad en de ribben zijn ontstaan. Ik wil, zonder het bovenblad verder los te maken, dit in fases gaan dichtlijmen met 'vioollijm' met 2 of 3 lijmklemmen per fase.. Ik heb inmiddels twee verschillende 'huidlijm'. Ze zijn best verschillend, waardoor een advies van een vioolbouwer, welkom is. De ene lijm is van varkenshuid en ziet uit er als witte klontjes de andere is van ook varkenshuid, maar is oranje/transparant. Welke is het beste om kieren te dichten?

  vl.jpg

  Hieronder een foto van een flinke kier. Er zijn er bij deze bas helaas meer zoals deze, waardoor ik deze in fases wil proberen dicht te maken.

  kier.jpg
   
  Laatst bewerkt: 11 aug 2020
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  Gevoelsmatig zou ik de heldere variant kiezen: die lijkt het meest op wat ik zelf gebruik. (de witte variant ken ik niet). Het lijmen in delen is een normale praktijk in de vioolbouw. Het beste kun je met bij voorkeur de juiste klemmen een droge klemproef doen (zonder lijm) zodat je goed kunt zien of het lijmoppervlak goed sluit. Lijm aan (in)brengen met een spatel en zo snel mogelijk klemmen. Voor een CB gebruik ik een dungeslepen oud plamuurmes met afgeronde hoeken. Uitgeknepen lijm direct zoveel mogelijk weghalen met een vochtige doek. Na het lijmen de nog aanwezige lijmresten en-vegen weghalen met een vochtige doek. Huidenlijm heeft geen enkel vullend vermogen, dus het gaat erom de lijmoppervlakken weer goed op elkaar te krijgen.
  Succes!
   
 3. Fabian

  Fabian

  Lid geworden:
  2 aug 2020
  Berichten:
  60
  Bert,

  Fijn om snel zo'n helder en hulpvaardig antwoord te krijgen. Ik heb jaren tegen deze reparatie opgezien, maar omdat door verder uitstel de kieren enkel groter kunnen worden, ben ik eindelijk van plan actie te ondernemen. Het feit dat ik sinds vorige week een tweede CB heb aangeschaft, maakt me ook wat minder terughoudend mijn eerste onder handen te nemen.

  Ik zal eerst nog wat experimenteren op oefenhout met de heldere lijm, zodat ik daar wat ervaring mee krijg, voordat ik het gebruik voor de reparatie. Tot nu toe heb ik juist een beetje gespeeld met de witte variant.

  Ook de tip om eerst droog te klemmen om te zien of alles netjes aansluit is een goede. Ik ga een oud plamuurmes prepareren tot CB gereedschap door de hoeken af te ronden en het blad dunner te slijpen.

  Ik hoop dit forum op de hoogte te houden van de vorderingen.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  In de vioolbouw geldt dat het bovenblad met iets dunnere lijm wordt vastgezet (het moet eventueel voor reparaties kunnen worden verwijderd) en het achterblad juist met een iets steviger lijm (vanwege de constructie van het instrument)
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.325
  Homepage:
  Ik kan aan de hand van de foto niet goed thuis brengen waar het blad dan loslaat. Het lijkt alsof het blad is gespleten. Ik denk dat de foto te sterk is uitvergroot om te kunnen achterhalen waar en hoe het er uitziet. :(
  Die witte huidenlijm ken ik ook niet.
  De verhouding water versus lijm bepaalt de sterkte.
   
 6. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  Frits, aan de hand van de foto zou ik zeggen: vlak onder de vleugel (al heeft dit type bas niet zulke uitgesproken vleugels) Het getoonde blad lijkt van een triplex materiaal, regelmatig voorkomend bij eenvoudiger bassen. Het is niet gespleten maar gewoon los. Onder de kier in het blad bevindt zich een buitenlijmrand, ook niet ongebruikelijk bij dit type bas.
   
 7. Fabian

  Fabian

  Lid geworden:
  2 aug 2020
  Berichten:
  60
  Bert, Al je observaties zijn correct. Hetgeen best knap is van zo'n foto die zo dichtbij is genomen. De vleugels zijn niet zo uitgesproken bij een gamba model.

  Het is een 3/4 CB van triplex, maar wel een luxere dan de CB die ik vorige week heb gekocht. De inleg van de CB met het loslatende bovenblad is 'echt', de toets is van ebbenhout en ook het zadel is van ebbenhout. Deze CB heb ik eind jaren '90 gekocht in Staffhorst te Utrecht. Ik meen me te herinneren dat het een duits fabrikaat was van het 'merk' Condor.

  Het bovenblad is zo'n 15 jaar geleden begonnen los te laten en daardoor werd de CB onbespeelbaar. Ik heb de reparatie veel te lang uitgesteld, waardoor ik al die jaren geen CB heb gespeeld. De kier vlak onder de vleugel is niet de enige, maar het bovenblad zit nog best goed vast gelukkig.

  Ik ben een maand geleden begonnen met viool spelen en dat bevalt me zo, dat ook mijn liefde voor de CB weer erg werd aangewakkerd. Ik kreeg onlangs de kans om een tweedehands CB te kopen voor een redelijke prijs, die weliswaar iets minder van kwaliteit is, maar ik ben heel erg blij dat ik weer CB kan spelen. Het afwisselen van viool en CB tijdens het studeren, bevalt me prima.

  De 4/4 CB die ik vorige week heb gekocht heeft geschilderde 'inleg', een esdoornhouten toets (bovendien gevlakt onder de E-snaar) en zelfs een zadel van esdoorn, denk ik. Maar voor de prijs die ik betaalde en het speelplezier dat ik nu beleef, ben ik zeer tevreden.

  Nu durf ik mijn eerste CB wel onder handen te nemen en hopelijk kan ik daar in de nabije toekomst weer heerlijk op spelen.
   
  Laatst bewerkt: 13 aug 2020
 8. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  Ik denk dat de bas Roemeens fabrikaat is, of misschien uit de "Ehemalige DDR".
   
 9. Fabian

  Fabian

  Lid geworden:
  2 aug 2020
  Berichten:
  60
  Ik heb nog eens wat verder onderzoek gedaan. Het blijkt inderdaad een CB uit Oost-Duitsland te zijn. Geen Condor, maar een Musima.

  Ik hoop haar weer in ere te herstellen. Het heeft al veel te lang geduurd.

  Vanavond heb ik wat lijm aangemaakt en ermee geoefend op houten ijsstokjes om de gewenste viscositeit te ontdekken en een beetje gevoel voor de lijmkracht te krijgen en de tijd die je nog hebt na het aanbrengen om de boel goed in zijn plaats te krijgen en te klemmen.
   
 10. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  Het is een kwestie van snel werken: lijm ertussen en direct 1-2 klemmen erop en door naar het volgende stukje kier.
   
 11. Fabian

  Fabian

  Lid geworden:
  2 aug 2020
  Berichten:
  60
  Ik heb op dit moment maar twee geschikte lijmklemmen. Mede daardoor was ik van plan om de lijmpoging in minstens 4 gedeeltes uit te voeren. Met een dag drogen tussen de verschillende plekken.

  Ik had ook nog even het plan om van draadbout en vleugelmoeren met houtblokjes 'echte' strijkinstrumentklemmen te maken, maar misschien is in een aantal keren een deel weer goed dicht krijgen een prima aanpak. Alle vier de vleugels laten namelijk in meer of mindere mate los.
   
 12. Fabian

  Fabian

  Lid geworden:
  2 aug 2020
  Berichten:
  60
  Afgelopen weekend heb ik mijn contrabas kunnen reparen. Aanvankelijk was het best even puzzelen met een pannetje water, verse warme lijm, thermometertje, aangepast plamuurmes, een penseeltje, 3 lijmklemmen en wat stukken kurk. Na de eerste twee kieren netjes te hebben kunnen dichten, kreeg ik er zowaar handigheid in en heb ik het gehele bovenblad in twee dagen keurig vastgekregen.

  Na het drogen heb ik meteen de kam weer beter in positie gebracht en volgde de proef op de som. Bij het bespelen hoor ik nu geen enkel ongewenst resonerend geluid meer. Wat een heerlijkheid om weer met genot op deze bas te kunnen spelen.

  Bedankt voor de tips en het laatste duwtje om mijn bas te durven repareren!
   
 13. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.957
  Homepage:
  Graag gedaan en Succes!
   

Deel Deze Pagina